Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG GRÖNBY 43:1 - husnr 1, GRÖNBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GRÖNBY KYRKA (akt.)
2018-06-12
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning. Det rymliga rummet med hög takhöjd får dagsljus från portens överljus. Över dörren finns en liten skulptur av ett djurhuvud, kanske en kyrkogrim som ska skydda kyrkan. Golvet är belagt med tegelplattor och flera gravstenar av kalksten från 16-1700-talet. Vid ingången till kyrkorummet ligger en gravsten med relief av änglar, orm och dödskalle över prosten Mandorff. Ytterväggarna är putsade och vitkalkade. Gråstenens ojämna struktur är synlig. Mot kyrkorummet är en vägg klädd med laserad pärlspontpanel med dolda dörrar till förråd och elcentral. Taket är plant med synliga kraftiga bjälkar. Bjälken i väster är över dörren målad med en draperimålning. En trätrappa i nordöst leder till de övre våningarna. Vapenhuset är möblerat med textilskåp, bokbord, stolar och klädhängare. Från vapenhuset leder en gång till kyrkorummet. I gången är väggarna klädda med ekådrad panel.

Kyrkorummet består av långhus, korsarmar och kor. I långhusets västra del finns orgelläktaren. Öppna ekådrade bänkar står på ömse sidor om mittgångar i långhuset och i båda korsarmarna. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Väggarna är slätputsade och vitkalkade. Golvet är sedan 2005 belagt med vita cementplattor med en mönstradsvart bård längs kanterna. Under bänkarna ligger furubrädor. Höga, lågt placerade, rundbågiga gjutjärnsfönster med enkelglas ger ljus åt rummet.

Långhuset är välvt med tre kryssribbvalv varav det västra är vitkalkat och de två andra är kalkmålade på 1300-talet av den så kallade Snårestadsverkstaden. Gördel- och sköldbågar är svagt spetsbågiga med följdskift. Valven vilar på tresprångiga pilastrar med kragband. Ribborna har rektangulärt tvärsnitt i ovankant som övergår i profiltegel i nederkant. De är målade i rött och grått ”blixtmönster”. I valvkapporna
längs ribborna är målat bladrankor. Sköldbågarnas undersida är målade som imiterade kvaderstenar. I östra valvkappan ses Kristus som världsdomaren tronande på en regnbåge. Från hans mun utgår ett svärd. Vid hans ena sida knäböjer Maria. På hans andra sida syns fragmentariskt ärkeängeln Mikael som väger själarna medan två demoner försöker få vågen att slå fel. Samma motiv är målat i Anderslövs kyrka.

Tvärskeppet och koret har plana, vitmålade tak. En kraftig profilerad gesims löper mellan vägg och tak. Korsarmarna har golv, väggar och bänkar lika långhuset. I södra korsarmen finns ett vindfång med tegelgolv. I korsmitten mellan långhus och korsarmar är bänkar borttagna så att en öppen yta bildats. Predikstol, orgel och piano står på södra sidan och dopfunten och en ljusbärare på norra sidan i korsmitten. Altaruppsatsen står innanför altarringen i öster. Triumfbågen mellan tvärskeppet och koret är bred och rundbågig. Bakom altaruppsatsen finns en liten sakristia. Golvet är upphöjt ett steg och belagt med viktoriaplattor i svart och vitt från 1800-talet och taket är plant. I absiden finns stentavlor med series pastorum, prästlängden. Där kan man utläsa att prästen gifte om sig med den föregående prästens änka, det som brukar kallas änkekonservering, som infördes efter reformationen.

Orgelläktaren i väster upptar hela långhusets bredd. Läktaren bärs av kvadratiska pelare med bas och dekorativa kapitäl i trä. Läktarens undersida är klädd med pärlspontpanel. Den täta läktarbarriären är indelad med ramverk och fyllningar målade i ekådring och förgyllning. Barriären har förhöjts med ett räcke av brädor. Undersida, pelare och barriär är ekådringsmålade med delvis förgyllning. Orgelläktaren liksom tornets övre våningar nås med trappa i vapenhuset. Tornets första våning har brädgolv och kraftiga takbjälkar. Väggarna är oputsade av stora gråstenar och i bruket emellan är småsten. En brant trätrappa leder till klockvåningen där klockbocken står med två klockor. I klockvåningen syns skiljelinjen mellan nedre murarna av gråsten och övre med putsade tegelväggar. Dubbla ljudöppningar finns i alla väderstreck.
Vinden över kyrkorummet nås utifrån med stegar genom en lucka i södra korsarmen och är inte besökt.

Inredning och inventarier
Altaret från 1940-talet är av trä målat i ekådring. Rektangulärt med ramverk och fyllningar.

Altaruppsatsen av ekådrat trä med förgyllda detaljer är från 1800-talet med ett överstycke från eventuellt början av 1700-talet. Altartavlan är från 1600-talet, den föreställer ”Kristus inför Pilatus”. Uppsatsen restaurerades 1977. Målningen omges av lägre speglar med räfflade pilastrar krönta av urnor och voluter. I överstycket finns ett lamm med segerfana flankerad av en ängel på vardera sidan.

Dopfunten från medeltiden är av sandsten. Konvex cuppa ovanpå bas med vulst och hålkäl. Står på fyrkantig fotplatta med ”tass” i varje hörn. Grönmarmorerad målning av okänd ålder.

Predikstolen från 1600-talet är av snidad ek som är ekådrad och reliefer målade i brunt. Detaljer är förgyllda. Trappan tillkom i slutet av 1800-talet. Tidigare har en baldakin funnit över predikstolen. Sidorna har inom rundbågiga fält nischer med reliefer av Petrus och evangelisterna med attribut. Sidorna avdelas i hörnen av kolonner med joniska kapitäl och baser med änglahuvud och nedanför lejonhuvud.

Altarringen av trä är från andra hälften av 1800-talet. Det täta räcket är indelat med ramverk och rektangulära fyllningar med reliefer av stiliserat bladverk. Ramverket är ekådrat och fyllningarna målade bruna. Överliggare och knäfall är klädda med röd sammet.

Bänkinredningen är öppen och tillkom förmodligen på 1890-talet. Gavlarna är figursågade i nygotisk stil. Bänkarna är ekådrade. Framskärmar och ryggstöd består av ramverk och profilerade fyllningar. Sitsarna har dynor.

Orgel 1 är byggd 1907 av Oskar Lundén. Orgeln byggdes om av Finn Krohns orgelbyggeri 1982. Fasaden är målad i ekådring med förgyllda, röda och gröna detaljer. Den är indelad i tre fält med synliga metallpipor inom rundbågiga fält avdelade med räfflade pilastrar. Fasaden kröns av en gyllene lyra och urnor. Orgel 2 är en digitalorgel Protégé från Allen från 2010 i mörkt trä som står i korsmitten. Orglarna kompletteras av digitalpiano Yamaha.

Storklockan av malm är gjuten 1751 av Andreas Wetterholtz. Inskription, palmettbård och flera reliefer av änglar och bibliska figurer pryder klockan. Lillklockan av malm är gjuten 1908 av J.A. Beckman & Co i Stockholm. Inskription, växtbårder och en relief av svan pryder klockan.

Övrigt
En medeltida altarskiva med relikgömmor som funnits i Grönby förvaras numera på Lunds historiska museum.