Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG KLAGSTORP 21:1 - husnr 1, ÖSTRA KLAGSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA KLAGSTORPS KYRKA (akt.)
2019-02-13
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning och är nästan kvadratiskt. Rummet har ljus från ett litet ekfönster och lågt plant tak. På golvet ligger tegel, väggarna är vitputsade. Rummet är möblerat med bord, kyrkbänk och broschyrställ. Släta pardörr leder till en passage med ingång till förråd på ömse sidor samt en tegeltrappa till de övre våningarna. Pardörrar med blyglasad överdel leder till kyrkorummet. Man kommer in i kyrkan under orgelläktaren som är underbyggd med sakristia och f.d. bårhus på ömse sidor om mittgången. Endast sakristian nås inifrån.

Kyrkorummet består av ett rektangulärt långhus med integrerat kor med samma bredd och en smalare femkantig absid. I väster finns orgelläktaren. Öppna bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Kyrkan är välvd med fem speciella sjukappiga tegelvalv. Ribborna vilar på droppformade konsoler på väggen. Ribborna har en trekantig form. Valvens tyngd tas upp av kraftiga gördelbågar. Väggar och valv är slätputsade och vitfärgade. En horisontell profilerad gesims löper längs väggarna i höjd med fönsterbänkarnas underkant. I taket hänger ljuskronor av mässing och på väggarna lampetter. Kyrkorummet är ljust och får dagsljus av högtsittande blyglasade fönster. Golvet i mittgången, koret och absiden är belagt med rött tegel lagt på flatan. Under bänkkvarteren ligger såpade ljusa brädgolv.

Koret är en del av långhuset men är upphöjt med två trappsteg av tegel. I norr står predikstol, piano, ljusbärare och ett altare med Thorvaldsens Jesusskulptur. I söder finns dopfunt av keramik, dopaltare, tavla med Jesu dop och en äldre kyrkbänk.

Absiden är också upphöjd två steg och det murade altaret ytterligare två steg. Tre fönster med glasmålningar i rött och blått med bibliska motiv ersätter altaruppsats. I absiden står det fristående murade altaret och på ömse sidor ljusstakar på marmorerade piedestaler. Absiden är välvd med ribbvalv.

Orgelläktaren i väster vilar på fyra marmorerade pelare. Läktarbarriären är tät med marmorerade speglar och Karl XII snidade monogram i mitten. Sakristian inryms under orgelläktaren. Golvet är belagt med såpade brädor. En vägg är målad med imiterade kvadrar och dekorbårder likt kyrkan varit tidigare. Målningen hittades när garderober nyligen togs bort. Sakristian inrymmer öppen textilförvaring och skrivbord. Orgelläktaren och tornets övre våningar nås från trappan i vapenhuset. På andra våningen är det mycket högt i tak, brädgolv, putsade väggar och ljus från det stora rosettfönstret. Rester av den tidigare gotiska altaruppsatsen finns här. I klockvåningen står klockbocken med två klockor och det finns dubbla ljudöppningar med luckor åt tre håll. Vinden över valven nås via en lucka i klockvåningen. Taklaget av furu består av sparrar, hanband, saxsparrar, tassar och remstycken. Tegelvalven är oisolerade. Det synliga av långhusmurarna är av tegel medan östra tornväggen är murad av både gråsten och tegel.

Inredning och inventarier
Altaret i absiden från 1941 är murat av rött tegel och täcks av en mörk kalkstensskiva. Altaret är ihåligt och från baksidan nås ett värdeskåp. Dopaltare och sidoaltare står mot östväggen i koret. Från 1941, murade av rött tegel med altarskiva av mörk kalksten.

Altaruppsatsen ersätts av tre fönster med högbränt färgat glas från 1957 av konstnär Ralph Bergholtz. Glaset är övervägande i blå och röda toner. Varje fönster är indelat i tolv mindre rutor med blyglasade bibliska bilder. I det norra fönstret ses bland annat bebådelsen, Jesus i krubban, konungarnas tillbedjan och Maria med Jesusbarnet. I det östra fönstret ses sista måltiden, Jesu korsfästelse och uppståndelsen. I det södra fönstret avbildas bland annat Jesus på en regnbåge och en man som sår och skördar.

Altarringen tillkom 1941 vid Einar Lundbergs renovering. Altarringen har en rak öppningsbar framsida med korta sidopartier och brutna hörn. Den är klädd med skivmaterial som är marmorerat gulbeige. Knäfall och överliggare är klädda med röd sammet.

Dopfunten från 1870 av gjutet lergods är märkt Höganäs. Foten är åttasidig med ett uppåt avsmalnande skaft med dekoration av bladverk och änglahuvuden. Cuppan är vid och låg med ornament och en åttasidigt bred kant. En likadan dopfunt finns i Önnarps kyrka.

Predikstolen är från 1868 när kyrkan uppfördes men förenklades och sänktes vid ombyggnaden 1941. Korgens sidor har marmorerade fält inom grönmålade smala lister. I över- och underkant finns listverk. Baldakinen har pyramidformad översida krönt med kors på ett klot.

Bänkinredningen är öppen och tillkom 1975 vid Lennart Strömbecks renovering. Ryggarna är i ramverkskonstruktion. Gavlarna i ramverk har en tresidig överdel. Bänkarna är laserade i rött med ofärgade speglar i gavlarna med gröna profiler och psalmbokshylla. Röda dynor ligger i bänkarna. Äldre kyrkbänkar finns på läktaren, vapenhuset och koret.

Orgeln är byggd 1942 av A Magnussons Orgelbyggeri i Göteborg. Fasaden tillkom 1853 till en äldre orgel, byggd av Johan Lambert Larsson i Ystad, i den gamla kyrkan. Orgeln byggdes om och flyttades med till den nya kyrkan. Fasaden är i nygotisk stil målad i beige, blått och förgyllning. Den är indelad i tre pipfält där det mittersta höjer sig över de andra. Fasaden dekoreras av fialer, spetsbågar, trepass och krabbor.

Storklockan av malm är omgjuten 1926 av M & O Ohlsson i Ystad. Lillklockan av malm är gjuten 1791 av Andreas Wetterholtz. Båda klockorna har inskriptioner, bladbårderoch figurer.