Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG KÄLLSTORP 22:1 - husnr 1, KÄLLSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄLLSTORPS KYRKA (akt.)
2019-01-30
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset i tornet är ett rymligt kvadratiskt rum utan dagsljus. Innertaket är orgelläktarens undersida med inklädda bjälkar och pärlspontpanel, väggarna är putsade och vitmålade. På golvet ligger tegel. Mot norr och söder finns fyra dörrar till trapphus, förråd och orgelläktaren. Vapenhuset är möblerat med bänk, bord, broschyrställ och klädkrokar på väggen. I öster leder en pardörr i en stickbågig muröppning till kyrkorummet. Ramverksdörren är blyglasad i övre delen.

Kyrkorummet består av långhus och ett upphöjt kor i öster. I väster finns orgelläktaren. Öppna bänkar står på ömse sidor om mittgången i långhuset. Bänkarna går ut till ytterväggarna. På golvet ligger kvadratiska röda tegelplattor med formtryckt mönster. Under bänkkvarteren ligger brädgolv. Väggarna är målade med imiterade kvadrar i sandfärger och vita fogar. Varje kvader är målad med en bottenfärg och ovanpå med smala ränder i en annan nyans. Långhuset är välvt med tre fyrkappiga valv med rektangulära ribbor som vilar på höga, kraftiga pilastrar med kapitäl. Ribborna är kvadermålade och valvkapporna är dekormålade med växtornament av Svante Thulin.

De höga fönstren med blyspröjsat enkelglas sitter högt. Predikstolen står i nordöst och en ljusbärare i sydöst i långhuset. Koret är upphöjt två trappsteg av marmor vid mittgången. Koret avskiljs på ömse sidor om trappan av ett genombrutet lågt räcke av trä med fyrpassmotiv. Koret är mycket rymligt sedan sakristian flyttades 1897. Golv och väggar är lika som i långhuset. Koret är välvt med ett dekormålat kryssvalv och ett trekappigt valv i absiden som är målat med blå botten och stjärnmönster. Altaret står mot östväggen innanför altarringen. Svante Thulins glasmålning ovanför altaret med motiv av uppståndelsen ersätter altartavla. Vid sidorna finns fönster med dekor i form av blommönster. I koret står också den medeltida dopfunten, orgel och piano. Från koret leder en marmortrappa till den tillbyggda sakristian. Golvet är belagt med marmorplattor och väggarna är putsade och vitmålade. Sakristian rymmer textilskåp, bord och två stora series pastorum på väggen. Orgelläktaren i väster vilar på kraftiga konsoler på väggen. Den nygotiska läktarbarriären har ett genombrutet räcke med spetsbågar i grågrönt.

Vinden över långhusets valv nås via en trappa intill vapenhuset. Taklaget av bilad furu består av sparrar, hanband, tassar, stödben och dubbla remstycken. Valven är oisolerade. I klockvåningen ligger brädgolv och tegelväggarna är putsade. Dubbla ljudluckor finns i alla väderstreck.

Inredning och inventarier
Altare av trä med gröngrå målat ramverk och fyllningar. Okänt år, förmodligen 1860.

Altaruppsatsen ersätts av ett målat fönster i öster ritat av Svante Thulin från 1897. Det föreställer Kristi uppståndelse och en ängel. Nedanför ligger skrämda väktare. Fönstret brändes i Innsbruck.

Altarringen av trä har en femsidig plan, förmodligen från 1897 och ritad av Salomon Sörensen. Altarringen har en genombruten gröngrå målad arkad av kolonnetter med förgyllda kapitäl. Överliggare och knäfall är klädda med röd sammet.

Dopfunten är från 1100-1200-talet. Cuppan av sandsten har fyrpassform. Den är dekorerad med reliefer av rundbågar och en bred palmettfris. Undersidan är så kallad godronnerad, med avlånga bladskivor. Dopfunten hänförs till Dagstorpsgruppen av Lars Tynell. Foten är rund, timglasformad, med lister och en vulst.

Predikstolen av trä i nygotik tillkom 1897 och ritades av Salomon Sörensen. Korgens fyra sidor har ramverk med trepassformer. Profilerade listverk och friser med förgyllda blad dekorerar korgen. Undersidan är sexkantig, avsmalnande som vilar på ett sexkantigt skaft och fot. Brunbetsat trä med detaljer i gult, rött, grönt och svart.

Bänkinredningen är öppen och tillkom 1897. Ryggstöden från de äldre bänkarna återanvändes. Gavlarna i ramverk är sirligt figursågade. Gavlarna kröns av en rundad överdel. Bänkarna är målade i olika gröngrå toner med detaljer i gult och mörkgrått.

Orgel 1 och fasaden byggdes 1864 av J N &Co Söderling i Göteborg. Orgel och fasad byggdes om av S Molander i Göteborg 1896 i samband med att tornet byggdes. Fasaden i nygotik är indelad i fyra fält med trepass och synliga pipor. Fälten delas av kolonner med kapitäl. Mörkbetsad fasad med flerfärgade detaljer. Orgeln står på läktaren. Orgel 2, kororgel, har fasad av furu med fem rektangulära fält med synliga pipor med ett perforerat träraster i bakkant. Orgeln står i koret.

Storklockan och lillklockan är gjutna 1736 av Andreas Wetterholtz. Klockorna pryds av inskriptioner, växtbårder och figurer.