Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG TULLSTORP 19:1 - husnr 1, TULLSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TULLSTORPS KYRKA (akt.)
2019-01-31
Interiörbeskrivning
Interiör
Ett litet vindfång föregår vapenhuset i västra korsarmen. Vindfånget avgränsas med en rundbågig pardörr av trä med smårutigt ramverk med metallgaller i hålen. Vapenhuset har en smal rektangulär planform. Golvet är belagt med Victoriaplattor i rutmönster, väggarna är slätputsade och vitfärgade, taket som är orgelläktarens undersida är klätt med vitmålade brädor. Det finns inbyggda nischer för el och förråd. Kyrkorummet avdelas mot vapenhuset med en ådringsmålad trävägg med sex smala spröjsade gjutjärnsfönster och en pardörr. Golvet och träväggen är från ombyggnaden 1892.

Kyrkan är uppbyggd av fem kvadratiska travéer som är välvda med fem lika stora kryssribbvalv. De vilar på tresprångiga hörnpilastrar med kragband. Ribborna är rektangulära. Sköld- och gördelbågar är rundbågiga och har följdskift. Kor och sakristia finns i den östra korsarmen och orgelläktaren i den västra.

Inredningen är genomgående i nygotik av brunt ådringsmålat trä med förgyllda detaljer medan väggar och valv är slätputsade och vita. Öppna bänkar står på ömse sidor om en mittgång i norra, södra, västra korsarmen och korsmitten. De två senare har bänkarna vända åt öster och upplevs som långhus. På golvet i mittgångarna ligger stjärnmönstrade Victoriaplattor, under bänkkvarteren ligger gråmålat brädgolv. I norra korsarmen ligger dekorativa gjutjärnsgaller infällda i golvet. De var tidigare till för att distribuera varmluften. De smala parställda gjutjärnsfönstren sitter högt. Vid sidan om fönstren finns rundbågiga nischer i väggarna med tre- och fyrpass. Predikstolen står i sydöst och en ljusbärare i nordöst i korsmitten.

Koret ligger två steg högre än övriga kyrkorummet. Golvet är belagt med Victoriaplattor med blommönster. I koret står altaruppsatsen innanför altarringen. Två sjuarmade golvljusstakar står på ömse sidor om altarringen och Helgo Zettervalls dopfunt i norr. Koret är välvt med kryssribbvalv och har nischer i murarna likt övriga kyrkan. Sakristian i den trekantiga absiden avdelas med ett skrank på ömse sidor om altaruppsatsen. Klädskåp och bord står i sakristian. Ett vindfång av ådringsmålat trä finns framför ytterdörren.

Orgelläktaren i väster bärs av åtta kolonner med förgyllda bladkapitäl. Den täta läktarbarriären i nygotisk stil är ådringsmålad och dekorerad med en gyllene harpa.

Vinden nås utifrån via trapphuset norr om huvudingången. En smal murad spiraltrappa leder upp. Taklaget av bilad fur består av högben, hanband, tassar och stödben på dubbla remstycken. Stickspån ligger som underlag för takteglet. Valven är oisolerade.

Inredning och inventarier
Altaret av ådringsmålat trä från 1892 är ritad av Henrik Sjöström. Altaret är uppbyggt av ramverk med smala stående fyllningar.

Altaruppsatsen från 1892 är arkitektoniskt uppbyggd i nygotisk stil av ådringsmålat trä med förgyllda detaljer och ritad av Henrik Sjöström. Mittpartiet har en mandorla med ett krucifix. Det omges av pilastrar med småtorn och kröns av ett spetsbågigt gavelparti.

Altarringen i nygotisk stil av ådringsmålat trä från 1892 är ritad av Henrik Sjöström. Planen är femsidig och har ett räcke med kolonettburna rundbågar. Knäfall och överliggare är klädda med rött tyg.

Dopfunten av sandsten ritades av domkyrkoarkitekt Helgo Zettervall och tillverkades av stenhuggare Grönvall 1876. Den åttkantiga cuppan vidgar sig uppåt. Den är dekorerad med reliefer och inristningar. Den medeltida dopfunten finns på Lunds historiska museum.

Predikstolen med baldakin i ådringsmålat trä är från 1848 och ritad av Brunius. Den renoverades 1892 och fick ny trappa. Korgens sidor är dekorerad med rundbågar, trepass och växtornament.

Bänkinredningen i nygotisk stil av ådringsmålat trä från 1892 är ritad av Henrik Sjöström. Bänkarna är öppna med snirkliga gavlar med femuddig överdel och armstöd. Ryggstöd av ramverk och fyllningar. Fotstöd och psalmbokshylla är integrerade. Bruna lösa dynor ligger i bänkarna.

Orgel 1 från 1925 är byggd av A. Mårtenssons orgelfabrik bakom en äldre fasad. Den ursprungliga orgeln byggdes 1854 av J. N. Söderling och fasaden ritades av L. Hedin. Fasaden i nygotisk stil med tre piltfält indelas med lisener, rundbågar och trepass. Målad i ekådring och detaljer i förgyllning. Denna orgel på läktaren används för närvarande inte. Orgel 2 är en Allen digitalorgel från 1987 som står i norra korsarmen.

Storklockan av malm är gjuten 1789 av Magnus Kelström. Lillklockan är gjuten 1619 av Wilhelm Riebb i Malmö.