Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG ÖNNARP 37:1 - husnr 1, ÖNNARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖNNARPS KYRKA (akt.)
2018-06-27
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset är ett litet rum med högt i tak och dagsljus från ett fönster samt portens överljus. På golvet ligger röda tegelplattor, väggarna är putsade och vitfärgade. Taket är välvt med ett valv utan ribbor. En bräddörr leder till tornets trapphus. En rundbågig öppning med pardörr leder in i kyrkorummet. Dörren av ramverk och fyllningar är målad gråblå.

Kyrkorummet består av långhus, kor samt korsarmar åt norr och söder. I absiden inryms sakristian.
Slutna blå bänkar står på ömse sidor om mittgångar i långhuset och i södra korsarmen. Bänkarna går ut till ytterväggarna. Golvet är belagt med kvadratiska röda tegelplattor från Veberöd i långhus, korsarmar och kor. Under bänkkvarteren ligger målade brädor. Väggarna är putsade och vitkalkade. Kyrkorummet är välvt med kryssvalv, tre i långhuset, ett i vardera korsarmen och ett i koret. Ribborna har rektangulär
tvärsnitt med ett smalare snitt i nederkant. Gördel-och sköldbågar med följdskift är rundbågiga. Valven vilar på tresprångiga pilastrar med kragband. I valvmitten hänger mässingskronor. Höga, lågt placerade, rundbågiga gjutjärnsfönster ger ljus åt rummet. Predikstolen och ett piano står i sydöst och dopfunten, digitalorgel och en ljusbärare i nordöst i långhuset.

Triumfbågen är bred och rundbågig. Koret är upphöjt två steg med granitblock. I koret ligger tegelgolv lika det i långhuset. Innanför altarringen är upphöjt ett steg och golvet belagt med gråmålade brädor. Absiden avskiljs från koret med en altarvägg med ramverk och fyllningar målad i grått och vitt. En infälld dörr på södra sidan om altaret leder till sakristian i absiden. Den är välvd med ett femkappigt valv med ribbor som
vilar på konsoler på väggen. Fönstren i absiden har färgat glas i ovankant. Golvet är målat brädgolv och väggarna vitputsade. I absiden finns klädförvaring och värdeskåp.

Södra korsarmen har golv, väggar och slutna bänkar med mittgång lika som i långhuset. I norra korsarmen finns endast två bänkrader. I korsarmens norra del är golvet upphöjt och belagt med målade brädor. Här står ett långbord med stolar. En tegeltrappa i vapenhuset leder till tornets övre våningar. På första våningen finns en lucka ut till vinden över kyrkorummet. En brant trätrappa leder vidare till klockvåningen med klockbocken med en klocka från 1200-talet. Brädor ligger på golvet, tegelväggarna är tunt putsade. Ljudöppningar finns i alla väderstreck. På första våningen förvaras ett träkors som förmodligen varit altarprydnaden före bytet till Thorvaldsen Kristusskulptur. Valven över kyrkorummet är isolerade med lösull. Taklaget består av sparrar, hanband, stödben och tassar.

Inredning och inventarier
Altaret av trä är rektangulärt uppbyggt med ramverk och fyllningar. Altaret är sammanbyggt med en altarvägg av trä från 1864. Spegelförsedda pilastrar inramar altaret. Dörrar och sidoväggar har speglar som arkadbågar. Ovan altaret kröns väggen av en gyllene strålsol och två snäckor. Både altare och vägg är målade i ljusgrått och vitt. Eventuellt tillkom strålsolen när Thorvaldsens skulptur inköptes.

Altaruppsatsen består av en gipskopia av Thorvaldsens skulptur av den uppståndne Kristus. Originalet i marmor tillverkades 1839 för Vor Frue Kirke i Köpenhamn. Inköpt till Gärdslöv 1896.

Dopfunten är gjuten i lera från slutet av 1800-talet. Målad beige. Åttakantig fot, skaft och cuppa. Bred och grund cuppa. Avsmalnande skaft. Dopfunten är dekorerad med växtmotiv och änglar.

Predikstolen från 1600-talet är av snidat målat trä. Fundament och trappa tillkom 1954 vid Eiler Græbes renovering. Fundamentet är uppbyggt och målat blått i samma stil som bänkinredningen. Korgens sidor har reliefer av evangelisterna och Johannes döpare. Korgen har markerade hörn med skulpturer av kvinnor i halvkroppsformat som håller i svärd, ankare, kalk. I deras nederdel finns lejonansikte och frukter. Under
och över reliefspeglarna finns textband på svenska.

Altarringen av trä har en sjukantig plan. Räcket är genombrutet av arkadbågar och målat blågrått. Överliggare och knäfall är klädda med röd sammet. Finns olika åldersuppgifter om altarringen. Förmodligen nygjordes den vid Græbes renovering 1954 efter äldre förlaga från 1864.

Bänkinredningen är sluten, tillkom 1954 och ritades av Eiler Græbe. Dörrar och ryggstöd består av ramverk och fyllningar. Gavlarna är släta. En profilerad överliggare binder samman dörrar och gavlar. Målade i ljusblått, mörkt gråblått och en röd detaljrand. Ommålade 2008.

Orgeln från 2007 är en digitalorgel av märket Sweelinck från Johannus. Målad gråblå. Orgeln kompletteras av ett piano.

Klocka av malm från 1200-talet. Utdragen toppig klockform. Två lister upptill och nertill, inga inskriptioner. Endast ytterligare sju kyrkor i Skåne har klockor från 1200-talet.

Övrigt
Rökelsekar från senmedeltiden hänger på väggen mellan långhuset och norra korsarmen.