Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD BORRIE 17:1 - husnr 1, BORRIE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BORRIE KYRKA (akt.)
2020-03-27
Interiörbeskrivning
Interiör
Kyrkorummet består av ett rektangulärt långhus med smalare kor med absid. Huvudingången i väster leder direkt in i långhuset.

Långhusets golv består av röda kvadratiska tegelplattor. Väggarna är oputsade och med synligt murverk av kalksten. Södra sidan har en rundbågig fönsternisch, vilken saknar innanfönster. Det plana, bjälkförsedda taket är målat i en grå ton. I väster finns en rundbågig tornbåge med skråkantade vederlag. Den smala höga triumfbågen flankeras av två mindre bågar, som omger var sin nisch med sidoaltare uppmurade av Köpingesandsten. Bågöppningarna flankeras av mycket välhuggna pilastrar, som pryds bland annat av en lejonrelief.

Korets golv ligger ett steg högre än långhuset, men med samma golvbeläggning. Väggarna är putsade och avfärgade i vitt liksom takets tunnvalv. I söder finns en rundbågig fönsteröppning, där delar av murverket lämnats utan puts. I norr finns en liten rektangulär nisch i muren.
Absiden avskiljs från koret av en finhuggen tribunbåge av Köpingesandsten med kolonnbas.

Inredning och inventarier
Altaret är uppmurat av huggen sandsten i samband med restaureringen 1927–1929.

Altaruppsatsen är från 1600-talets första hälft med en centralt placerad altartavla, som framställer Nattvarden i skuren relief. Tavlan flankeras av kvinnliga hermer, änglahuvud och har en polykrom bemålning.

Dopfunten är placerad i långhusets nordöstra hörn. Cuppan är, enligt Barbro Sundnér, tillverkad av gotländsk kalksten under medeltiden och är tillskriven den s k Blentarpsgruppen. Foten är tillverkad av Komstadkalksten. Cuppan har en huggen fris med arkadbågar och godronnerad undersida.

Den slutna bänkinredningen i två kvarter tillkom i samband med restaureringen 1927–1929 och ansluter mot väggarna i söder och norr. De enkla utformade gavlarna är gråmålade med marmorering i luckornas speglar.

Klockan lär vara stöpt 1526 till Borige kyrka och omgjuten av Andreas Wetterholtz 1764
Bland kyrkans övriga inventarier finns ett triumfkrucifix från 1400-talet, som hänger på långhusets norra vägg. Det föreställer den lidande Kristus och korset avslutas med rundlar med evangelistsymbolerna. I långhusets västra del finns en fattigstock av trä med järnbeslag.