Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD HEDESKOGA 20:1 - husnr 1, HEDESKOGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HEDESKOGA KYRKA (akt.)
2019-02-14
Interiörbeskrivning
Interiör
Kyrkorummet består av långhus med kor och absid i öster. Kyrkans huvudentré är genom tornets västportal och via ett mindre vindfång nås tornets bottenvåning och långhuset. Vindfångets dörrar i väster utgörs av entrédörrarna, som sannolikt härstammar från 1833 då västportalen togs upp. De är invändigt målade i grått, mot öster finns dubbeldörrar från ombyggnaden 1893–1894 med pärlspontpanel målad i grågrönt samt en dekorativt utformad övre glasad spegel med blyspröjs. Tornets bottenvåning är integrerad med långhuset och upptas av orgelläktaren från 1931, som vilar på kvadratiska pelare och med kassettindelat undertak. I nordvästra hörnet går trappan upp till orgelläktaren och tornets övre våningar och på motsvarande södra sidan finns ett inbyggt utrymme för elcentralen. Under orgelläktarens norra del är sedan 1951 en mindre sakristia inrymd.

Långhusets golv utgörs av svarta och beiga Viktoriaplattor, lagda i diagonalmönster med en dekorativ kantlist. I långhusets östra del, på ömse sidor om mittgången är golvet senare omlagt med kalkstensplattor. Bänkkvarteren har ett något upphöjt trägolv, målat i grågrönt. Väggarna har nedtill en kvaderstensmålad bröstning och däröver är väggfälten målade i bruten vit. Fönsteröppningarna saknar innanfönster och har bevarad konstruktion för kondensavrinning samt dekormålade omfattningar och smygar. Dörren till sydportalen består av ett dörrblad från ombyggnaden 1893–1894. Långhuset täcks av ett platt dekormålat trätak. Dekormålningen, som är utförd 1893–1894 av målarmästare Johan Cederholm i Ystad, är utfört som ett renässansinspirerat kassettak. Cederholm har även dekormålat övriga delar i kyrkorummet.

Den rundvälvda triumfbågen är dekorationsmålad med bilder av Jesu lärjungar. Korets golv ligger ett steg högre än långhusets golv och täcks också av Viktoria- eller Terazzoplattor, men med dekorativt blommönster. Fönsteröppningarna är något mindre än i långhuset och saknar också innanfönster. Väggarna och det medeltida kryssvalvet är rikt dekorerat med blomrankor. Mellan kor och absid finns den medeltida tribunbågen bevarad, den är liksom absiden i övrigt dekormålad i likhet med koret samt med porträtt av fyra av Jesu lärjungar. Korets golv fortsätter in i absiden. I öster finns en rundbågig fönsteröppning som är försedd med en fönsterbåge med blyspröjsade glasmålning föreställande Jesu korsfästelse, utförd av Stockholms Glasmåleri.

Orgelläktaren nås via en trappa i långhusets nordvästra del. Golvet består av ett målat trägolv och det plana taket har synliga dekorationsmålade bjälkar och däremellan pärlspontpanel. Den medeltida tornbågen är bevarad mot långhuset i öster. Läktarbarriären är rak och genombruten med gråmålade svarvade balustrar i likhet med altarringen. Mot västra väggen är orgelfasaden från 1843 placerad. Den nuvarande orgeln är i ek och tillverkad 1969. I den västra väggens södra sida finns en dörr med pärlspontspanel till en trappa som leder till tornets övre våningar.

Tornets andra våning har trägolv och putsade väggar avfärgade i vitt. Den södra delen är avdelad med en enkel trävägg och belyses av en liten smal rektangulär fönsteröppning. I den västra muren finns en liten låg rundbågig öppning till långhusvinden. Öppningarna mellan långhus och kor och kor och absid på vinden är sannolikt de ursprungliga. Tornets tredje våning är klockvåningen och delar av takstolen är dendrokronologiskt daterad till tiden kring 1488. Även delar av långhusets takstol innehåller medeltida delar. Barbro Sundnér har i sin forskning om Ystadsområdets medeltida kyrkor tolkat att ingången till tornets andra våning ursprungligen var direkt utifrån.

Inredning och inventarier
Altaret är fristående, sannolikt murat och senare inklätt med träskivor.

Altaruppsatsen är sedan 1951 placerad på långhusets norra vägg. Den är tillverkad 1714 av Olof eller Ola Råå i bildhuggarfamiljen Råå, som var verksamma i Skåne. Tavlan är prydd med Karl XII:s namn samt årtalet 1697. Motivet föreställer korsfästelsen och flankeras av kolonner och fristående figurer föreställande de fyra evangelisterna. Enligt en påskrift på sidan härrör den ljusa färgsättningen från 1888; ”Renov. och målad år 1888 av målarmästare J. Cederholm, Ystad.”

Altarringen är halvrund med genombruten barriär med grågrönmålade balusterdockor i likhet med orgelläktaren.

Dopfunten är tillverkad på 1100-talet av sandsten från Höör. Cuppan är upptill dekorerad med en palmettbård och foten har bevarat uttömningshål.

Predikstolen med tillhörande ljudtak är liksom altaruppsatsen tillverkade 1714 av bildsnidare Olof eller Ola Råå, som var verksam i Ystad. Korgen är femsidig med fyra fält med evangelistskulpturer omgivna av kvinnofigurer och ängla- och lejonhuvud i relief. Predikstolen och ljudtaket är sekundärt målade i ljusa pastellfärger, i likhet med altaruppsatsen och trappan omgjordes de 1931.

Bänkinredningen är öppen i två kvarter och tillkom vid ombyggnaden 1893–1894. Den ansluter mot ytterväggarna i norr och söder samt i söder mot den västra väggen. Bänkarna har senare omgjorts, bland annat 1931 då de höga bänkgavlarna sågades ned.

Orgeln är tillverkad 1968–69 av firman A. Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund.

Kyrkan har två klockor, storklockan lär vara en av landets äldsta, och är enligt inskriptionen på latin stöpt 1471 av Hans Ghyse i Stralsund. Lillklockan är gjuten 1734 av Andreas Wetterholtz i Malmö.

Kyrkan har en nummertavla med en enkel träram med utskuren dekor. Den ska vara tillverkad av Mattias Stenberg i Ystad 1720.

Kyrkan har även en bevarad äldre kollektbössa och på tornvinden finns en äldre kyrkkista med påmålning: HEDESCKOGA KYRCKIOS KISTA 1693.