Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD SNÅRESTAD 47:1 - husnr 1, SNÅRESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SNÅRESTADS KYRKA (akt.)
2019-01-31
Interiörbeskrivning
Interiör
Kyrkans huvudentré är på den norra fasaden och mynnar direkt i långhusets nordvästra del.
Långhuset har ett putsat och vitmålat plant tak och putsade väggar målade i en ljus ton. Fönsternischerna är dekorationsmålade med blomornament och på västra väggen återfinns två änglafigurer som är utsparade vid en senare ommålning. Golvet i långhuset är av mönsterlagt tegel och i mittgången är två gravhällar nedlagda, varav en bär årtalet 1726. Bänkkvarteren har ett lackerat furugolv, som ligger lite högre än tegelgolvet. Fönsteröppningarna är försedda med innanfönster av trä, från 1924, med samma utformning som ytterbågarna men utan spröjs. I väster finns en grund nisch med upphöjt trägolv, som nås via två trappsteg. Där står idag en modern elorgel, som föregicks av en orgel från 1962.

Långhuset och kor avskiljs av en triumfbåge. Koret ligger ett trappsteg högre än långhuset och har samma golvbeläggning som långhuset med en infälld gravhäll, plant tak och fönster i likhet med långhuset. Triumfbågen och kortaket är dekorationsmålade i gult med växtornamentik. I den södra väggen finns en mindre fyrkantig nisch.

Absiden ligger ytterligare ett trappsteg högre, men med samma golvbeläggning. I öster finns en mindre rundbågig muröppning med en glasmålning, utformad efter direktiv av Theodor Wåhlin.

Väggarna är försedda med draperimålningar i gulbeige samt däröver i norr och söder två målade scener föreställande Getsemane och Nedtagandet från korset.

Tornets bottenvåning nås via en dörr i väster och inreddes 1924 till bårrum, men används idag mer som förråd. Golvet är lagt med tegel och väggarna är slätputsade och avfärgade i vitt. Taket är plant och inklätt med vitmålade gipsskivor. Tornets övre våningar samt vinden över långhus och kor nås via en utvändig trappa på södra sidan.

Inredning och inventarier
Kyrkans inredning ritades av Theodor Wåhlin i samband med återuppbyggandet 1924.
Altaret är murat av tegel, vitputsat och försett med en kalkstensskiva.

Altarringen är halvcirkelformad och försedd med marmoreringsmålade balusterdockor.

Dopfunten är daterad till tiden runt år 1200 och har ursprungligen hört till Snårestads medeltida kyrka. Den flyttades över till Marsvinsholms kyrka 1877, men återbördades till Snårestad 1927. Den lär även ha använts som fågelbad i slottsparken. Foten är av kalksten med en senare bemålning i rött och svart och cuppan är av sandsten och dekorerad med en palmettbård. Cuppan har även spår av en kredering. Av Skånes dopfuntar finns en relativt stor grupp, ca 40 stycken, som kännetecknas av en uthuggen reliefbård med palmetter runt cuppan.

Predikstolen är placerad i långhusets sydöstra hörn med uppgång från norr. Korgen är fyrsidig med röda rundbågiga speglar med figurmålningar i grått, omgivna av marmoreringsmålning. Figurmålningarna är sannolikt också utförda av Karl Dahlqvist.

Bänkinredningen är öppen och indelad i två kvarter av brunbetsad furu med raka gavlar.

Kyrkklockan är gjuten 1924 hos M&O Ohlssons Klockgjuteri AB i Ystad.

Nummertavla i trä och takkronor och lampetter av metall tillverkad 1924 efter ritningar av Theodor Wåhlin