Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY MÖLJERYD 2:42 - husnr 1, MÖLJERYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÖLJERYDS KYRKA (akt.)
2020-04-22
Interiörbeskrivning
Interiör
Genom kyrkans huvudentré i öster nås vapenhuset som har fernissat brädgolv och tredingstak klätt med vitmålad pärlspont. Väggarna har bröstningar i gråmålad pärlspont som avslutas med en profilerad list, över vilken väggarna är klädda med skivmaterial och målade i en sandgul kulör. Fönstren har profilerade foder. Ytterdörrens insidor är klädda med gråmålat skivmaterial. Entrén omfattas av enkelt utformade pilastrar som bär upp ett profilerat listverk. Pardörren mot kyrkorummet har samma omfattning men de gråmålade dörrbladen är utformade i ramverkskonstruktion med åtta mindre fyllningar i vardera dörrblad, vilka indelas i en övre och undre del av en liggande list. Utformningen är identisk på sidorna mot vapenhuset och kyrkorummet.

Det rektangulära kyrkorummets golv är belagt med brunfernissat grangolv. I mitt- och tvärgångarna ligger fastspikade bruna mattor. Koret, som upptar den norra delens fulla bredd, har två steg högre golvnivå medan det podium som på 1950-talet byggdes upp i söder för orgeln är tre steg högre och har ett ljusare brädgolv. Podiet avskärmas från kyrkorummet med en barriär uppbyggd som ett grålaserat ramverk med fyllningar av omålade träfiberskivor, vilka delas in av pilastrar och överliggare laserade i mörkgrått. Väggar är utförda enligt samma princip som i vapenhuset och avslutas i mötet med taket av en bred profilerad list. Det vitmålade innertaket är klätt med bred pärlspont och brutet i fem takfall, vilket gör att det närmast antar formen av ett tunn- eller spegelvalv. Kyrkorummets 24 rundbågiga fönsteröppningar har sentida vitmålade fönster med profilerade foder. Fönstren är inte öppningsbara. Mot sakristian och dess hall i väster leder två gråmålade fyllnadsdörrar med fem fyllningar vardera och trycken i bakelit.

Sakristian har golv och väggar i samma utförande som vapenhus och kyrkorum. Det plana innertaket är klätt med vitmålade skivor. De sentida fönstren med planglas har två öppningsbara lufter vardera. Fönsterbågar och de profilerade fodren är vitmålade. Mot den långsmala hallen i söder leder en likadan fyllningsdörr som mot kyrkorummet men med kammarlås. Hallens golv är belagt med grå linoleum och väggarna är klädda med gulmålade skivor. Utrymmets västra del upptas sedan 1983 av en wc som har samma golvmaterial, väggar tapetserade med gulmålad glasfiberväv och plant innertak av vitmålade skivor.

Inredning och inventarier
Kyrkan bevarar i mycket stor utsträckning sin fasta inredning från 1928, när den tidigare kombinerade skol- och kapellbyggnaden byggdes om till kyrka. Om inte annat anges är nedanstående föremål från denna tid, ritade av Carl Modigh.

Altaret utgörs av ett enkelt utformat blockaltare i gråmålat trä. På den östra sidan finns en lucka för förvaring.

Altaruppsatsen utgörs av ett från korväggen svagt framskjutet väggparti klätt med vitmålat skivmaterial, på vilken Gunnar Torhamns altartavla från 1928 hänger. Oljemålningen, som är infattad i en enkel och smal ram, framställer Kristi himmelsfärd i ett modernistiskt och färgstarkt formspråk karaktäristiskt för konstnären. 1956 adderade Torhamn en dekormålad omfattning i form av ett marmorerat ramverk som kröns av lammet med segerfanan och omges av en orange draperimålning.

Den halvrunda och gråmålade altarringens barriär är uppbyggd av rektangulära skivor med rundbågiga genombrytningar samt stiliserad och förgylld blomsterdekor. Överliggaren är profilerad och knäfallet är klätt med brunt skinn med dekorativa nitar.

Predikstolen är placerad mellan dörren till sakristian och det två steg högre koret. Den femsidiga korgen fortsätter i sin fulla bredd ner till golvet, där nedre delen markeras med en cirka halvmeter hög profilerad sockel. Korgens sidor har höga rundbågiga fyllningar och mellan dessa och den profilerade överliggaren syns samma förgyllda blomsterdekor som på altarringen. Predikstolen nås från norr via en trappa i trä med enkelt utformat trappräcke. Färgsättningen går i grått med detaljer i vitt och förgyllning.

Dopfunten i oljad ek är tillverkad av bildhuggaren K.A. Hulthén i Malmö efter ritningar av kyrkoherde Emil Ahrendt och tillkom genom donation från Möljeryds kyrkliga ungdomskrets 1944. Den har formen av sexsidig kalk, där foten pryds av svarta ringkors och cuppan av Kristusmonogram, en duva samt Betlehemsstjärnan i relief. Cuppan avslutas med ett listverk med inskriptionen EN KÄLLA SKALL UPPRINNA – I HERRENS HELGEDOM – ATT MÄNSKORS BARN MÅ FINNA – DET NYA LIVETS LÄKEDOM. Till dopfunten hör ett dopfat i silver.

Den öppna bänkinredningen är indelad i fyra kvarter kring mitt- och tvärgången. Ryggstöden är liksom bänkskärmarna som inramar kvarteren uppbyggda som ramverk med liggande rektangulära fyllningar. De svagt skålade sittbänkarna vilar på kannelerade stödben. De släta bänkgavlarna vilar på en låg sockel och pryds av en central kannelering och i de cirkulära krönen framställs samma stiliserade blomsterdekor som återgår i den övriga fasta inredningen. Färgsättningen är grå, med förgylld dekor. Bänkarna har psalmbokshylla och klädkrokar.

Orgeln med tio stämmor fördelade på två manualer och pedal tillverkades 1956 av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund AB. Orgelfasaden har modernistiska drag, med dess öppna pipor i trä och metall som delvis inramas av raka rödmålade listverk. De yttre vingarna vilar på brunmålade socklar som flankerar spelbordet och mer traditionell utformning i ramverkskonstruktion med fyllningar och profilerade listverk.

Kyrkans enda kyrkklocka från 1912 hänger i klockstapeln från samma år. Klockan i brons pryds av riklig dekor i form av bland annat ek- och akantusblad och är enligt dess inskription gjuten av Johan. A Beckman & CO i Stockholm.

Bland kyrkans övriga inventarier som är ursprungliga från 1928 kan nämnas två psalmnummertavlor, två takkronor i mässing samt tio lampetter av mässing vars runda ljusplåtar lånar sin utformning från bänkgavlarnas krön.