Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TOMELILLA BRÖSARP 88:1 - husnr 1, BRÖSARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRÖSARPS KYRKA (akt.)
2018-04-19
Interiörbeskrivning
Interiör
Genom hallen/vapenhuset i västtornets bottenvåning nås kyrkorummet. Vapen-huset är långsmalt med slätputsade, vitkalkade väggar vilka i söder bryts upp av ett stort, rundbågigt fönster. Innertaket, som är byggt i en asymmetrisk vinkel för att svara mot torntrappans utrymme, är klätt med pärlspont, målat i grå kulör. Golvet är lagt med kvadratiska tegelplattor respektive gravhällar i mörkt grå kalksten. I en djup, rundbågig nisch i västra väggen ryms entrédörren med dubbla dörrblad av ek. Dörren har återanvända äldre beslag och lås. På motstående vägg, i öster, är ett tunnvalv som i sin östra del avslutas av en pärlspontsklädd vägg. Dubbla fyllningsdörrar med glasade och spröjsade överdelar leder oss vidare in i kyrkorummet.

Entrén till kyrkorummet ligger under orgelläktaren vilken har underbyggnader i norr och söder. I norr finns en trappa upp till läktaren samt ett förråd, och i söder finns en sakristia med textilförvaring. I golvet i denna del av kyrkan ligger en del äldre gravhällar.

Väl utanför läktaren reser sig höga, reveterade och vitmålade tunnvalv i samtliga väderstreck över rummet. Golven är huvudsakligen lagda med kvadratiska tegelplattor, undantaget mittgången som är lagd med kvadratiska, svarta kalkstensplattor i ett större format.

Väggarna är till största delen slätputsade och vitmålade. Undantaget utgörs av korets östra vägg samt korabsiden vilka är bemålade med två generationer kalkmålningar. Absiden har en målad tribunbåge utan anfang. Ett sentida, fristående altare uppmurat av vitputsat tegel och kompletterat av ett knäfall utgör centralpunkten i rummet. Längs korets norra vägg är den romanska dopfunten placerad. Över altaret i östra väggen är ett litet rundbågigt fönster senare inmurat. I vinkeln mot södra korsarmen är predikstolen belägen, vilandes på en murad och putsad fot.

Två långsmala, slutna bänkkvarter med sex bänkrader vardera markerar det medeltida långhusets utsträckning. Bänkkvarteren ska i sina äldsta delar vara från 1600-talet, men har glesats och byggts om för att öka sittkomforten.

Korsarmarna har likadana gavelväggar, med centrerat placerade entréer i rundbågade muröppningar. Varje entré har dubbla portar med dubbla dörrblad och ett vindfång emellan. De yttre portarna är av ek. De inre är äldre spegeldörrar målade i en grågrön kulör. Två fönster är placerade på ömse sidor om porten och ett fönster över porten. I västväggen i vardera korsarm är en gjutjärnskamin placerad i en nisch.

Den södra korsarmen är möblerad med lösa stolar i snedställda rader. Längs dess östra vägg är en ljusbärare placerad tillsammans med den gamla sockenkistan. Mot väggen i det sydöstra hörnet har två gravhällar ställts upp och klamrats fast med järnkramlor. Den norra korsarmen upptas till större delen av en flygel. Mot östra väggen är kyrkans tidigare altaruppsats från 1761 placerad.

I kyrkorummets västra del finns orgelläktaren vars front vilar på ett par pelare i trä marmorerade i brungröna toner. Läktarfronten är av trä med listverk och fyllningar. Fronten är målad i vitt och beige med fyllningar marmorerade i samma brungröna toner som pelarna.

Kyrkans torn med klockvåning samt vinden över kyrkorummet nås utifrån via en smal brunmålad plankdörr i tornets norra mur. Tornet har två våningsplan. En smal, mycket brant trappa av ålderdomlig karaktär leder upp till tornets första våningsplan. Här finns två ljusinsläpp med två avlånga ljusöppningar vardera, en åt norr och en åt söder. Över dessa ljusinsläpp har delar av äldre gravhällar murats in i väggen. Åt öster finns en igenmurad öppning mot långhuset som sannolikt är ursprunglig och har tillhört kyrkans romanska västgavel. Öppningen utgår från långhusväggens murverk utan särskild omfattning. Den är inte valvslagen. Öppningen används som förvaringsplats för takpannor och har därför inte undersökts närmare. Ännu en smal trappa av trä leder upp till klockvåningen. Klockbocken är huvudsakligen av ek, vilket vittnar om hög ålder, och håller två klockor. Bjälklagen är till största delen av ek och har flera äldre urtag och hak vilket indikerar att de återanvänts från en äldre konstruktion. En liten lucka i golvnivå i östra muren leder till långhusvinden. Taklaget består till största delen av furu och härrör sannolikt från 1800-talets stora ombyggnader. Som en del i en stabiliserande anordning över korsmitten finns även ekstolpar, dessa är tydligt återanvända från en äldre konstruktion. På vinden syns tydligt att kyrkans västra gavel är murad av stora gråstenar i relativt ojämna skift. Korsarmarnas gavlar i norr och söder är murade av mindre sten och i jämna skift.

Inredning och inventarier
Altare
Altaret från 1970-talet är murat av tegel, slätputsat och avfärgat i vitt. Ovanpå altaret ligger två stycken på varandra, grå kalkstensskivor med lågerhuggna kanter.

Altarring
Altarringen från 1998 är fristående och flyttbar med en bas av limträ med knäfall klätt med rött skinn. Svarta smidesjärnsstolpar håller en överliggare i trä. Altarringen är delbar i tre delar.

Altaruppsats/sidoaltare
Kyrkans tidigare högaltare från 1761 flyttades till norra korsarmen under 1970-talet. Sedan 1998 har det varit placerat mot korsarmens östra vägg. Altaruppsatsen är uppbyggd i tre horisontella skikt och står på ett senare, ombyggt altarbord. Uppsatsen är dekorationsmålad med marmorering i en grå grundkulör. Det nedre fältet har två infällda oljemålningar med bibliska motiv, åtskilda och inramade av lisener. I ytterkant markeras fältet av snidade trävoluter. Uppsatsens andra våning, huvudmotivet, vilar på ett listverk. Två kolonnetter med joniska kapitäl ramar in en oljemålning. Kolonnetterna bär upp ett rikt listverk med fronton. Den övre våningen är något indragen och avgränsas av två lisener vilka också ramar in en infälld oljemålning. Altaruppsatsen kröns upptill av ett listverk i form av en karnisbåge.

Predikstol
Predikstolen är från 1600-talet och är placerad i korets sydvästra hörn. Sedan 1930-talet är korgen placerad på ett murat fundament. Predikstolen är väggfast med en trappa som löper längs korets södra vägg. Korgen är rundad och indelad i fyra spegelfyllningar avskilda av kolonetter med joniska kapitäl. Som en bas i varje fält är en fyllning med rocaillemönster, i fältet ovan dessa är infällda fyllningar med målningar av fyra av profeterna. Målningarna omges av rundbågiga omfattningar. I de övre fälten är inristad skrift på latin. Bemålning i grå och blå nyanser är sekundär.

Dopfunt
Dopfunten av granit tillverkades under 1200-talet och är huggen i två delar. Foten är sannolikt tillverkad av den så kallade Färlövsgruppen. Den cylindriska cuppan har uttömningshål och är placerad i en fördjupning i fotens översida. De båda delarna är inte tillverkade av samma stenhuggare. Dopfunten bär spår av äldre bemålning.

Bänkinredning
Av den ursprungliga bänkinredningen återstår idag två slutna kvarter med sex bänkrader på ömse sidor om mittgången. Sittbänkarna är ombyggda under 1900-talet. Bänkkvarterets sidor, dörrar och fronter utgör de äldsta delarna. Dörrarna har äldre, smidda gångjärn. Bänkkvarteren är utvändigt målade i en beige grund-kulör med marmorerade fyllningar i bänkdörrarna och fronterna. Invändigt är sittbänkarna målade i en gråblå kulör.

Orgel
Kyrkans orgel, tillverkad av Mårtenssons orgelfabrik 1961, är placerad på orgelläktaren i kyrkans västra del. Orgelfasaden är återanvänd från kyrkans första orgel, tillverkad 1870.

Klockor
Kyrkans lilla klocka göts av Andrea Wetterholtz 1749. Stora klockan ska vara omgjuten 1698. Ringningen elektrifierades 1957.