Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN BASKEMÖLLA 85:1 - husnr 1, BASKEMÖLLA KAPEL (SANKT TOMAS KAPELL)

 Byggnad - Beskrivning

BASKEMÖLLA KAPEL (SANKT TOMAS KAPELL) (akt.)
2017-07-11
Interiörbeskrivning
Interiör
Interiören är uppbyggd som ett traditionellt kyrkorum. Huvudentréns dubbla portar leder rätt in i det kvadratiska långhuset. I öster övergår kyrkorummet i det något smalare koret där golvnivån är högre än i långhuset. Kyrkorummet har en enkel möblering med flyttbara träbänkar ordnade i två kvarter om sex bänkrader vardera. Stolar i samma utformning finns också på olika platser i kyrkorummet. En blå matta täcker mittgången. I det nordöstra hörnet är en predikstol och på motsvarande sida om triumfbågen är en stor plexiglasmonter med ett votivskepp placerad. I koret utgörs möbleringen av altare, knäfall och dopbord. Kormattan och altarklädet är samspelta i jordnära kulörer. Golvet är lagt i mönster med rött tegel, med en låg sockel längs väggarna. Väggarna är putsade och vitmålade. Det i mörkbrun kulör laserade innertaket är ett tredningstak där de nedre delarna av takstolarna är synliga. Mellan takstolarna är taket klätt med lockpanel. Fönsterkarmar och bågar är laserade i en mörkt brun kulör. I taket innanför entrédörren finns en vindslucka för inspektion av långhusvinden.

Inredning och inventarier
Altare
Mot korets norra vägg finns ett altare av vitlaserad furu. Altaret tillsammans med dopbord, knäfall och predikstol är tillverkade efter ritningar av arkitekt Aina Berggren 1966. Det vävda altarklädet föreställer ett stiliserat skepp omgivet av bårder med fisknätsmönster. Klädet är skapat av textilkonstnären Hillevi Nilsson-Kjellhard. Kormattan är skapad av samma konstnär och har en öppen port som motiv.

Altaruppsats
I en nisch över altaret hänger en altartavla i form av ett krucifix med en målning av Jesus på korset. Tavlan är målad på trä med oljefärg efter ett italienskt, medeltida original. I korsarmarna porträtteras aposteln Johannes respektive Jungfru Maria. I krucifixets nedre del syns en gestalt som samlar upp Kristi blod. Målningen är utförd och skänkt av konstnären Edvin Ollers.

Altarring
Ett flyttbart knäfall i vitlaserad furu med skinnklädd dyna hör till korets inredning. På var sida om dynan är breda furugavlar och ovanpå dessa finns en överliggare av massiv furu. Knäfallet är tillverkat efter ritningar av arkitekt Aina Berggren 1966.

Predikstol
Predikstolen är placerad i långhusets nordvästra hörn på en låg tegelavsats i samma nivå som korets golv. Predikstolen är tillverkad i samma vitlaserade furu som korets inredning efter ritningar av arkitekt Aina Berggren. Predikstolens front pryds av ett predikstolskläde som avbildar en fyr, ritat av textilkonstnären Kerstin Olsrud och vävt av föreningsmedlemmen Ann Marie Olsson.

Dopfunt
I koret finns ett flyttbart bord i samma vitlaserade furu som korets övriga inredning. Detta används som dopbord vid förrättningar då en dopskål av silver placeras på bordet. Dopskålen är skapad av silversmed Wiwen Nilsson och bär inskriptionen ”Till Baskemölla kapell av Emma Andersson Långaryd 1955”.

Bänkinredning
Kapellet har flyttbara bänkar och stolar av mörkt betsad furu i rustik utformning. Bänkar och stolar har ljusblå dynor. Det är osäkert om bänkarna är ursprungliga för kapellet. Historiska bilder vittnar om att de funnits på plats sedan åtminstone 1950-tal.

Orgel
Längs bak i kyrkorummets sydvästra hörn står en elektrisk orgel. Orgeln har inte inventerats i Lunds stifts orgelprojekt, därav inga ytterligare uppgifter.

Klockor
I en ljudöppning högst upp i långhusets södra gavel hänger kyrkklockan. Klockringningen elektrifierades 1959.

Övrigt
I kapellet finns två votivskepp. Berättelsen lyder att votivskeppet skänktes 1913 till Gladsax kyrka av en sjökapten från Helsingborg, Anders Viksten. Han var son till en skeppare i Baskemölla och ville på detta vis ”… tacka för de många högtidstunder jag haft i det gamla templet, dels såsom en erinran om de många av församlingens medlemmar som haft sitt yrke på havet”. När kapellet i Baskemölla stod klart beslöt kyrkorådet att skänka skeppet hit. Fartyget bär namnet S:t Tomas och enligt uppgift från byggnadens underhållsplan har kapellet blivit uppkallat efter detta votivskepp. I kapellet finns också en kopia av ovan nämnda skepp som tillverkats av församlingsbon Eddy Jönsson 1981 och skänkts till kapellet 1994. Skeppet förvaras i en monter av plexiglas i långhuset. I kapellet finns också en ljuskrona som tillverkats utifrån ett ankare av samma församlingsbo.

Längs väggarna i kapellet sitter väggfasta lampetter som skänktes hit 1933 av föräldrarna till en flicka som gick bort som tioåring. Lampetterna bär inskriptionen ” Till minne av Leila *1923 †1933” respektive ”Skänkt av Sjökapten Lars Anderson och Fru Hanna Andersson Baskemölla. 1933”.

I koret finns en ljusbärare i svartmålat smidesjärn med fyrdelad fot som tillverkats av en församlingsmedlem.

I underhållsplanen för kapellet nämns även en äldre, grönmålad ambo, fyra stycken träljusstakar samt ett sandkar av svartmålad plåt som sannolikt tillhör kapellets tidigaste inredning. Dessa uppges förvaras i källaren.

Ett textilskåp av furu finns i långhusets bakre, sydöstra, del.