Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN RÖRUM 12:2 - husnr 1, RÖRUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÖRUMS KYRKA (akt.)
2018-06-20
Interiörbeskrivning
Interiör
Från huvudentrén i väster kommer man in i en förhall/vapenhus i tornets bottenvåning. Golvet är lagt med stora kvadratiska kalkstensplattor med grovhuggen yta. Väggarna är putsade och vitkalkade och innertaket består av gråmålade brädor med synliga bjälkar. Längs norra väggen finns en vitmålad, murad inbyggnad med tre dörrar med profilerad paneltäckning. Den västra dörren leder till en trappuppgång till andra våningen. I andra våningsplan finns ingång till orgelläktaren och trappuppgång till de övre våningsplanen. De två andra dörrarna i hallen leder till ett WC och elcentralen. På trappinbyggnadens vägg, ovanför dörrarna, sitter ett Series pastorum, prästlängden, vilken sträcker sig från första kända prästnamnet 1539 till 2006. Längs hallens södra sida finns en skåpinredning med bland annat ett litet pentry. Snickerierna, såsom dörrar och skåpinredningen längs södra sidan, är gråmålade.

En hög pardörr med spegelfyllningar leder in till långhuset. Långhuset är valvslaget med fem höga och breda valvtravéer. Koret är beläget i den östra valvtravén medan de tre mittersta är möblerade med bänkar. Ett uppehåll finns i södra bänkkvarteret framför ingången från söder. Västra valvtravén upptas av en orgelläktare. Bänkarna har tidigare nått in under läktaren men utrymmet är sedan 2010 möblerad med stolar och bord. Mot öster finns en hög skåpinredning som delvis skärmar av mot långhuset. Mittgången i långhuset är lagt med samma typ av kalksten som i vapenhuset. Där bänkarna tidigare stått under läktaren har golvet kompletterats med stora kalkstensplattor med en grov, tandad mejselbehuggning. Väggarna i långhuset är putsade och vitmålade. Snickerierna i kyrkan går i pärlgrått eller grått medan inredning såsom bänkar, altaruppsats och predikstol är polykroma med framför allt en gröngrå bas.

Radiatorerna i kor och under läktaren har kompletterats med skärmar tillverkade av betsat trä, övertäckta med stenskivor. De hyllor som skapas genom stenskivorna används för bokhyllor under läktaren. Läktaren bärs upp av sidomurarna och i mitten av smäckra brunmålade gjutjärnskolonner med profilerade kapitäl. Läktarbarriären sträcker sig mellan valvpelarna till första och andra valvtravén från väster. Läktarbarriären är indelad i speglar och målad i en beige färgton med detaljer i rött och grått samt en brunmålad överliggare. Mitt på barriären sitter ett ryggpositiv till orgeln omgivet av två pilastrar.

Gränsen mellan koret i östra valvtravén och bänkkvarteren markeras av den högre golvnivån i koret. Ett par steg av huggen kalksten leder upp till koret från mittgången. Golvet i koret är lagt med grovhuggen kalksten likt golvytorna under läktaren. Koret upptas av en predikstol i nordvästra hörnet och i söder står dopfunten. Stenhyllan ovanför en radiatorskärm vid södra korfönstret fungerar som ett litet dopaltare. I södra fönstret intill dopaltaret står en kopia av Thorvaldsens Kristusskulptur från 1910.

Altarplatsen skärmas av från resten av koret genom altarringen som har en rundad form mot långhussidan. Innanför altarringen, i valvöppningen till sakristian, står altaret med altaruppsatsen. Valvöppningen som skulle motsvara en tribunbåge i en medeltida kyrka med absid, har en vid, rundbågig form. Sidorna mot långhuset är avfasade. Bakom altaret och altaruppsatsen finns en låg skärmvägg, ett korskrank, med ingång till sakristian bakom altaruppsatsen. Altarskranket är ljust gråmålat, utfört av trä. Väggytorna i skranket är spegelfyllda mellan pilastrar krönta av stora ”urnliknande” svarvade knoppar på toppen och ett kraftfullt list-verk av korsprydda rundbågar. Sakristian har en enkel möblering bestående av skrivbord, altare och textilskåp.

I tornets andra våningsplan stod tidigare anläggningen för klockringningen. Utrymmet används numera till förvaring och fungerar som trapphall till tredje våningen och ingång till orgelläktaren. Trappuppgången från bottenvåningen avgränsas av ett räckverk med balusterdockor. Väggarna i andra våningsplan liksom i tredje våningen och klockvåningen är putsade och vitmålade och innertaken består av ovanförliggande bjälklag med brädgolv. Tredje våningen är ett oinrett utrymme med viss förvaring av äldre inredning såsom en äldre orgelfasad och ett altarkors. I öster leder en dörr i gavelmuren in till kyrkvinden. Vinden över långhuset är tilläggsisolerad ovanpå valven. Yttertak ligger på undertak av stickespån och taklaget består av spänntakstolar av fur från byggnadsåret. Från långhusvinden finns ingång vidare till vinden över absiden/sakristian genom en liten rektangulär öppning i östra gavelmuren. Taklaget över sakristian är av fur. Klockvåningen är belägen i fjärde våningsplan och upptas av klockstolen av ek och fur och består av tre rader försträvade stolpar. Ovanför klockvåningen finns en vindsvåning där tornspiran ligger öppen mot nock. Tornspiran är uppbyggd av en hög spirstock och kryssförsträvade sparrar.

Inredning och inventarier
Altare
Altaret är från 1965 och murat av sten, putsat och vitmålat. Altarskivan är av mejselhuggen kalksten.

Altaruppsats
Altaruppsatsen är tillverkad i ek och målad i brunt, blått, rött, rosa och grönt med förgyllda partier. I uppsatsen ingår delar från den gamla kyrkans altaruppsats utförd i renässansstil. Stora delar är från 1965 när altaruppsatsen renoverades och placerades i den nya kyrkan. Enligt en inskription på altauppsatsens predella och kolonnbaser renoverades den 1773. Samma inskription anger också årtalet 1593 vilket är tillverkningsåret för de äldsta delarna. Altaruppsatsen består i sitt nuvarande skick av en hög beige bas, en predella, mittavla flankerad av kolonner och beslagsvingar samt ett krön i form av en trekantsgavel på en rak överliggare. Mittavlan är indelad i fyra mindre tavlor med nattvardens instiftande skriven på latin och svenska. Kolonnerna har joniska kapitäl och är marmoringsmålade. I trekantsgaveln finns ett målat änglahuvud. Beslagsvingarna är rikt behuggna med reliefdekor i barockstil och antas vara ett tillägg från 1600-talet.

Altarring
Altarringen tillverkades 1965 och ersatte en äldre altarring från 1879. Den nuvarande altarringen är tillverkad av omålad ek med smala glest ställda balusterdockor, en plan överliggare och ett tygklätt knäfall. Runt dockornas midja finns två smala lister med guldfärg. Knäfallet är klätt med ett brunt tyg.

Predikstol
Predikstolen är utförd i renässansstil och dateras till 1600-talet. Delar av predikstolen är från 1958 då den renoverades. Predikstolen består av en hög sexsidig pelare, med tandsnittsdekor upptill, som bär upp en sexsidig korg. En trappa leder upp till korgen från öster och över predikstolen hänger en baldakin utförd i samma stil som korgen. Korgen är rikt dekorerad med beslagsdekor och sidorna upptas av rundbågsfält med reliefer av evangelisterna mellan kolonnetter i jonisk stil. Upptill på korgen finns ett inskriftsfält samt ett kraftigt listverk. Baldakinen är upptill prydd med tornprydda gavlar mellan stora svarvade knoppar. I gavelfältens mitt finns snidade vapensköldar. Baldakinens undersida är indelad i sex kassetter med en duva hängande från mitten. Både predikstol och baldakin är målad i ljust färgtoner av grönt och blått tillsammans med rött, svart och förgyllningar.

Dopfunt
Kyrkans dopfunt kan ha tillverkats på 1200-talet av en regional verkstad. Foten är av kalksten och har rund profilerad form med hörnflikar nederst som står på en fyrkantig fotplatta. Cuppan är av sandsten och har rund form med nästan raka sidor och är behuggen med godronnering, en slags veckad deckor, nedtill och en rundbågsarkad i låg relief på dess övre del. Sekundär oljefärg togs bort 1964 av konservator Axel Kulle. Endast enstaka färgspår finns kvar.

Bänkinredning
Bänkinredningen består av slutna bänkkvarter laserade i grönt. Sidorna mot ytter-väggarna består av en rakt avslutad träpanel och gavelsidan mot mittgången har en rundad form med rundad profil. Bänkdörrarna är utförda med en spegelfyllning och målade i omväxlande blått och beige med vitmålade lister. Bänkarnas överliggare är brunmålade. Bänkarna tillverkades 1879 men har moderniserats och byggts om något.

Orgel
Kyrkans nuvarande orgel är från 1955 byggd av Wilhelm Hemmersam och om-byggd 1992 av Mårtenssons Orgelfabrik AB. Orgelhuset och pipverket återanvändes. Fasaden är från 1956 och består av fem ljudande synliga pipfält ordnade i rektangulära lådor. Ett ryggpositiv sitter i läktarbarriären. Spelbordet är samman-byggt med det gråmålade orgelhuset.

Klockor
Kyrkans gamla lillklocka är från 1381 och står i koret. Nya lillklockan tillverkades 1970 av M&E Ohlsson i Ystad. Stora klockan är från 1640, omgjuten 1757.

Övrigt
I kyrkan finns en altartavla från 1700-talets mitt som numera hänger under läktaren. Tavlan är av trä med motiv av nattvarden skuret i relief. I kyrkan finns också en fattigstock av järnbeslaget trä, ett solur av kalksten från 1784 och ett krucifix som kan vara från 1700-talet.