Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA ASPÖ 1:55 - husnr 1, ASPÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ASPÖ KYRKA (akt.)
2020-10-08
Interiörbeskrivning
Interiör
Genom kyrkans huvudentré i öster nås vapenhuset vars golv är belagt med rött tegel i fiskbensmönster. Taket utgörs av orgelläktarens undersida i två nivåer som är klädd med pärlspont och målad i vitt respektive ljusgult. Ytterväggarna är putsade och vitmålade medan innerväggarna i läktarunderbyggnaderna är klädda med stående och diagonalställd panel, vitmålad i västra delen och ljusgult i östra. I syd- och nord öst leder stickbågiga dörrar till trapphus respektive elrum, medan de senare läktarunderbyggnaderna för wc och städskrubb nås via rakt avslutade ramverksdörrar. Även pardörrarna som leder mot kyrkorummet är utförda i ramverkskonstruktion och är liksom kyrkportens panelklädda insida och övriga dörrblad målade i två gula kulörer.

Långhuset har gjutet betonggolv som är omålat i mittgången men gråmålat, om än fragmentariskt, i de flankerande bänkkvarteren. Korets högre golvnivå skjuter ut i långhusets västra del där den ansluter till långhuset genom en två steg hög trappa murad i rött tegel och i övrigt är belagt med rött oktagonalt tegel med kvadratiska mellanstenar i samma material. I söder är denna golvnivå utvidgad genom ett podium av brunfernissade bräder. Väggarna är putsade och vitmålade. Rummet täcks av ett panelklätt tredingstak som vilar på en dekorativt utformad takstolskonstruktion av så kallad hammerbeam-typ, vanligt förekommande inom framförallt den engelska nygotiken. Pärlsponten som indelas av profilerade listverk är gulmålad medan takstolarna är målade i mörkgrönt med detaljer i gult, bland annat genombrutna trepass. Den östra väggen upptas av en hög spetsbågig valvöppning som upptas av den utskjutande orgelläktaren som vilar på åtta pelare med oktagonalt tvärsnitt, av vilka fyra är synliga i kyrkorummet och övriga döljs av en panelklädd vägg med samma utförande som tidigare beskrivits för vapenhuset. Pelarna bär upp ett bjälklag med kraftiga profilerade konsoler på vilket den genombrutna läktarbarriären som indelas av pilastrar vilar. Orgelläktaren är färgsatt i grågrönt och gult.

Koret avskiljs från långhuset av en hög spetsbågig triumfbåge som liksom korets väggar är målad i en kraftig rosa kulör. Golvet är belagt med det oktagonala tegel som beskrivs ovan och taket utgörs av ett vitmålat kryssvalv vars ribbor och smärta pilastrar är gulmålade. Fönstret i väster har innerbåge av ek med blyspröjsade nonfigurativa glasmålningar i grönt, gult och rött. Mot norr och söder leder sentida rakt avslutade ramverksdörrar i stickbågiga nischer till skrudkammare respektive sakristia. Det förra rummet har samma golvnivå som koret, belagt med rött rektangulärt tegel. Väggar och tak är putsade och vitmålade. Sakristian har samma lägre golvnivå som långhuset och golvet är belagt med större kvadratisk klinker. Väggarna är putsade och liksom det panelklädda plana innertaket vitmålade.

Tornet med klockvåningen och kyrkvinden nås via en brant trappa i trä i orgelläktarens nordöstra hörn. Klockvåningen har obehandlat furugolv, vitmenade väggar och är öppet upp i nock mot tornets sadeltak. Via gångbryggor kring klockstolen i furu nås en liten lucka i västväggen som leder in till vinden som endast utgörs av det lilla utrymmet mellan innertak och nock. Takstol och underbrädning är i furu och bjälklaget mot kyrkorummet är isolerat med lös kutterspån.

Inredning och inventarier
Aspö kyrka bevarar i stor utsträckning ursprunglig inredning och inventarier. Om inte annat anges är nedanstående föremål samtida med kyrkan och troligen ritade av Axel Lindegren.

Altaret utgörs av ett blockaltare i trä, uppbyggt i ramverkskonstruktion med spetsbågetema och stående panel i nedre fyllningarna. På bakstycket luckor för förvaring. Målat i ljusgul kulör med marmoreringsmålad altarskiva. Av äldre fotografier har altarets placering ändrats flera gånger i östlig/västlig riktning. Ännu vid upprättande av kyrkans underhållsplan 2008 hade altaret ett två steg högt podium och koret avskärmades av den ursprungliga altarring med spetsbågiga genombrytningar som inte påträffades i kyrkan vid inventeringstillfället 2020. I de äldre fotografierna fungerar det förgyllda klöverbladskors som idag är placerat på golvet bakom altaret som altarprydnad.

Predikstolen är placerad i långhusets sydvästra hörn. Korgen har oktagonal planform men endast fem sidor, vilka är utformade med spetsbågemotiv som bryts av en profilerad gördellist. Hörnen markeras av figursågade listverk och överstycket är profilerat. Det oktagonala och konformade understycket övergår via profilerade listverk till en låg fot med runt skaft och kvadratisk bas. Utmed västra väggen, mot dörren till sakristian i sydväst, leder en trappa vars barriär pryds av lansettbågar enligt samma princip som på korgen. Färgsättningen går likt stora delar av den övriga fasta inredningen i trä i ljusgult med detaljer grågrön, blågrönt och turkos.

Dopfunten i lackad lind är tillverkad av skulptören Nils O. Sandberg, Karlskrona och tillkom 1966 genom en donation från bröderna C.G. och E.J.B. Tobiæson. Den kvadratiska och nedåt avsmalnande cuppan vilar på fyra smala och kannelerade kolonnetter stående på en kvadratisk bas. Cuppan har skuren dekor i högrelief i form av murgröna, änglahuvuden och trepass samt inskriptioner över dopfuntens tillkomst och bibelcitatet ”Låten Barnen komma till mig”. På fotografier från tidigt 1900-tal syns en dopfunt i trä med oktagonal planform.

Den öppna bänkinredningen i brunlaserad furu flankerar mittgången i två kvarter. Ryggstöden är uppbyggda av liggande fasspontpanel medan de utpräglat nygotiska figursågade gavlarna kröns av trepass. Bänkarna har sittdynor klädda med orange linneväv, psalmbokshyllor, klädhängare och fotstöd. Hasslö kyrka har en närmast identisk bänkinredning.

Orgeln med sex stämmor fördelade på en manual och bas är tillverkad av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad och var fram till 1993 kororgel i Fredrikskyrkan i Karlskrona. Fasaden har ett rakt och enkelt modernistiskt formspråk, trären med piporna bakom jalusiliknande luckor.

Kyrkklockan i malm göts till kyrkans invigning 1891 av K.G. Bergholtz i Stockholm och pryds av bladfriser, girlander, lyror och inskriptioner.

Det välbevarade kyrkorummet med en stor majoritet av ursprunglig inredning och inventarier utgör ett av kyrkans främsta kulturhistoriska värden. Belysningsredskap, psalmnummertavlor, textilier, gudstjänstredskap och andra föremål samtida med kyrkan är därmed också av största betydelse för upplevelsen av helhetsmiljön. Nämnas bör även en oljemålning förställande korsfästelsen som skänktes till kyrkan av Aspö lotsar på 1800-talet samt de två votivskeppen av Karl August Hansson respektive Ingvar Bergljung, vilka symboliserar socknens maritima koppling.