Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA ÖSTRA RÖDEBY 3:1 - husnr 1, RÖDEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÖDEBY KYRKA (akt.)
2020-05-26
Interiörbeskrivning
Interiör
Vapenhuset nås via västentrén och har vitputsade väggar och tak samt golv av kalksten, i huvudsak bestående av äldre gravhällar. Mot den norra muren står ytterligare en gravhäll uppställd. Två gråmålade spegeldörrar leder vidare till läktarpassagen. Golvet är här belagt med brädgolv och väggarna är panelade och gråmålade. Taket är klätt med vävtapet. Rummen under läktaren rymmer förberedelserum, WC, kapprum, förråd samt en kombinerad torn- och läktartrappa. En panelklädd pardörr leder in till långhuset.

Kyrkorummets golv utgörs av ett såpskurat brädgolv och väggarna är putsade och avfärgade i vitt. Den öppna bänkinredningen är uppdelad i fyra kvarter. Längs de norra och södra långhusmurarna finns även enkelbänkar placerade. Taket har formen av ett tredingstak med profilerad gesims med underliggande spetsbågig fris i mötet med väggarna. De synliga och delvis genombrutna takstolarna kragar ut nertill och bärs upp av profilerade konsoler. Konsolerna förbinds med en vulstformad list som löper vidare över anslutande fönsterpar. Lister, gesimser och andra element som kopplar till taket är huvudsakligen målade i grå kulör. Även takstolarna är gråmålade med rödmålade fasningar. Taket är klätt med kryssfaner målad i bruten vit kulör med ramverk i ljusgrått.

I korsarmarnas västra murar finns portar försedda med vindfång av trä. Mot den östra väggen i den norra korsarmen finns den medeltida kyrkans altare och altaruppsats samt den nygotiska dopfunten i trä.

Koret är fullbrett och ligger två trappsteg högre än långhuset. I söder finns en ramp i brädgolvet med svart smidesräcke. Den södra muren har upptag för två fönsternischer med murade och inåt sluttande fönsterbräder. Den spetsbågiga tribunbågen delar av den tresidiga absiden från koret. Absiden har ett förgyllt kassetterat tak och tre polykroma glasmålningar av Per Andersson med bibliska motiv. I korets norra mur leder en gråmålad trädörr i spetsbågig nisch in till sakristian. Spetsbågens tympanonfält bär inskriptionen ”Nåden och sanningen hava kommit genom Jesus Kristus Joh 1:17”. Sakristian har brädgolv, putsade vitkalkade väggar och ett brädtak målat i grågrön kulör. I den norra muren finns två fönster och i öst en gråmålad trädörr.

I långhusets västra del återfinns den fullbreda orgelläktaren som bärs upp av fyra kolonner med tärningskapitäl. Underbyggnaden är täckt av gråmålad träpanel. Läktarbarriären har utskjutande mittparti och är utformat med genombrutna fyrpass samt profilerad överliggare med svartmålat smidesräcke. Samtliga snickerier är gråmålade med förgyllda detaljer. Via en trappa bakom orgeln nås tornets övre våningar. Torngolven utgörs av obehandlat trä och väggarna är putsade utan avfärgning.

Inredning och inventarier
Det rektangulära altaret med genombruten och geometrisk uppbyggnad av smide och altarskiva av rökfärgat glas är ritat av arkitekt Krister Wall. Det tillverkades 2011 av Magnus Nilsson i Hanaskog och ersatte då det ursprungliga altaret av fernissad ek som tillsammans med altaruppsats och den äldre dopfunten flyttades till den norra korsarmen.

En tresidig genombruten altarring av svart smide med snedställda sidopartier är placerad framför altaret. Altarringen har en överliggare klädd med gul ylleväv och förgyllda fyrpass skapar en parallell till läktarbarriärens genombrutna dekor. Liksom altaret tillkom altarringen 2011 och ersatte då en i femsidig dito utförd i trä med anslutning mot korväggen. Den äldre altarringen är idag magasinerad.

Altaruppsatsen från den medeltida kyrkan är placerad mot östväggen i den norra korsarmen och tillverkades av bildhuggaren Åke Truedsson 1673. Uppsatsen är rikt skuren och polykromt bemålad med förgyllda detaljer. Bemålningen är tillkommen i två om
gångar, dels 1680, dels 1784. Mittpartiet med en bemålad trärelief föreställande nattvarden flankeras av spiralvridna kolonner och fristående Kristusstatyer. Altartavlan kröns av putti, Kristus på korset samt den återuppståndne Kristus.

Predikstolen är samtida med kyrkan och består av en sexkantig korg vars postament är format som en rund arkad med spiralvridna kolonner. Förgyllda kors med strålglans mot blå fond pryder de spetsbågiga sidopartierna. En rödmålad bladfris löper under den profilerade överliggaren och snickerierna är i övrigt målade i grått. Längs norra korväggen leder en trappa med sluten barriär upp till korgen. Barriären smyckas av klöverbågade fält i ljust rött. Ovan predikstolen hänger en baldakin ritad av Sigge Ullén och tillverkad 1953 som i stil, form och färgsättning ansluter till korgen. Baldakinen kröns av en förgylld korsglob och ned från det blå taket hänger en skuren och förgylld träduva av konstnären Nils O. Sandberg.

Kyrkans dopfunt med dopskål tillverkades 2011. Ställningen är utförd av svart smidesjärn med skiva och skål av glas, den senare tillverkad av Malin Mena vid hyttan Glastornet i Nättraby. En med kyrkan samtida nygotisk dopfunt med skuren och genombruten masverksdekor står idag bredvid det äldre altaret och altaruppsatsen i den norra korsarmen. Dopfunten är tillverkad av trä som bemålats i blågrön kulör med förgyllda detaljer och har en dopskål svarvad ur en äldre golvplanka från kyrkan av Lars Pettersson i Rödeby 2011.

Bänkinredningen är indelad i öppna kvarter, fyra i långhuset och ett i vardera korsarm. Bänkarnas profilerade socklar och överliggare är målade i mörkgrå kulör medan ryggbrickorna går i gula nyanser. Gavlarna är uppbyggda av ett rödmålat ramverk med två rektangulära ljusgrå fyllningar samt en kraftig profil med rundade och spetsiga formationer i samma kulör. Bänkskärmarna utgörs av röda ramverk med ljusgrå spetsbågiga speglar.

Den ursprungliga orgeln med 16 stämmor från 1878 av orgelbyggaren AndreasÅberg, Karlskrona, kom att byggas om både 1909 och 1927 innan den 1954 utökades till 24 stämmor av den danska firman Marcussen och Søn i Åbenrå. Pedalverket placerades i två flankerande torn varefter orgeln flyttades närmare västväggen. Den nygotiska orgelfasaden som ritades av Ludvig Hawerman är samtida med orgeln och består av ett mittparti och två lägre sidopartier som flankeras av tureller. Orgelfasaden är rikligt dekorerad med nygotiska ornament så som spets- och klöverbågar, fialer, krabbor, torn, bladverk och masverk. Samtliga snickerier är gråmålade med förgyllda detaljer (ursprungligen ekådrade). I den södra korsarmen finns en gråmålad kororgel införskaffad 1991, byggd av Grönlunds Orgelbyggeri i Gammelstad.

I tornet hänger två kyrkklockor, en större och en mindre. Båda är gjutna 1944 av M. & E. Ohlsson i Ystad.
En brudbänk från mitten av 1600-talet, numera deponerad på Blekinge museum, hör till den äldre kyrkans inredning och tros vara Blekinges enda bevarade. Brudbänken är utförd i trä med skulpterade detaljer av änglahuvud, hjärta och händer.