Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MELLERUD BÖRSEN 8 - husnr 1, MELLERUDS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

MELLERUDS KAPELL (akt.)
2003-06-01
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE INTERIÖRBESKRIVNING - Den ursprungliga byggnadens östra del inrymmer kyrkorum med läktare i väster. Själva kyrkorummet, med högt i tak, upptar båda våningsplanen medan läktaren utgör en del av det övre våningsplanet. På nedervåningen finns i övrigt en samlingssal, "lilla salen", en entréhall (bland annat f d pastorsexpedition) som även sträcker sig in i tillbyggnaden samt en köksdel, också sammankopplad med tillbyggnaden. Intill köket finns baksidans ytterdörr och en trappa till våning två. Det utskjutande mittpartiet mot söder inrymmer den ursprungliga entréhallen, motsvarande ett vapenhus, samt en trappa till våning två. Förutom läktaren finns där en f d vaktmästarbostad (nu kontorslokaler) bakom läktaren mot väster samt ett f d biblioteks- och läsrum i frontespisen mot söder. Källaren inrymmer samlingsrum, pannrum, arkiv och förråd.

Tillbyggnaden mot väster inrymmer entréhall, samlingssal och kontorslokaler på våningsplanet och källarvåningen samlingslokaler.

Kyrkorummet är rektangulärt med ett smalare rakslutet kor i öster och orgelläktare i väster. Koret flankeras av två utrymmen med valvbågar, ursprungligen små rum med hela väggar. I utrymmet mot söder är kororgeln placerad. Det norra utrymmet fungerade ursprungligen som en sakristia i anslutning till predikstolen. Söder om kyrkorummet finns en entréhall som närmast motsvarar ett vapenhus. Dörren mellan denna hall och kyrkorummet är en hög mörkbrun pardörr, skivtäckt och med träkors på båda sidor. Avgränsningen mellan kyrkorummet och "lilla salen", väster om kyrkorummet, utgörs av en modern vitmålad vikdörr som möjliggör att man kan öppna upp och utnyttja rummen tillsammans. Golvet i kyrkorummet är ett parkettgolv från 1997 och väggarna täcks av ljust gul puts. Taket är brutet med en utkragad takfot och täcks av släta ljust gröna brädor med bruna lister längs takfoten. I koret är taket ett tunnvalv och på läktaren saknas den utkragade takfoten.

Betydande delar av den ursprungliga tidstypiska färgsättningen är bevarad i kyrkorummet. Den är konsekvent genomförd med få dämpande färger med bl a brunt och olika marmoreringar. Koret inramas av en triumfbåge med pilastrar som är utförda i kalkbruk och marmorerade som mörkbrun kalksten. Det ursprungliga altaret samt altarringen är borttagna. Altarbordet från 1994 av lackat trä är Versus Populus placerat. Det rundbågiga korfönstret har en glasmålning med Kristusmotiv mellan figursågat trä. Kring altaret är placerat sju fristående bönpallar i ådringsmålat grönt trä med stoppade knäfall. Predikstolen är ursprunglig och placerad helt intill norrväggen nära koret. Den saknar ljudtak/baldakin och är av brunt trä med speglar marmorerade i brunt på beige botten. I anslutning till predikstolen står dopfunten av mörkbrunt trä med skurna mönster. Den är troligen samtida med byggnaden.

Den ursprungliga bänkinredningen togs bort 1977 och ersattes med kopplade stolar som är grupperade motsvarande två bänkkvarter med en blå matta som mittgång. I sydväst finns ett par stolsrader som "korbänkar". Läktaren nås via trappan från entréhallen söder om kyrkorummet. Den har en rak bröstning indelad i speglar med brun marmorering på beige botten. Orgeln är hitflyttad utan fasad och de öppna piporna är monterade i bruna träramar med enkelt profilerade överstycken. Orgelverket täcks i övrigt av släta gula skivor. Läktaren saknar bänkinredning. Kororgeln i nischen söder om koret är Holm församlings äldsta orgel. Den installerades ursprungligen i Holms kyrka 1855. När man bytte orgel i Holm 1938 flyttades orgeln till läktaren i kapellet. När ny läktarorgel (byggd 1923) inköptes 1964 till kapellet från Vä kyrka i Skåne blev den gamla orgeln från 1855 kororgel här. Den är ådringsmålad i grönt med dekor i form av förgyllda harpor och treenighetens symbol med strålar i ett bågformat överstycke.


KYRKORUM -
Kyrkorummet med smalare rakslutet kor som flankeras av två nischer utgör den ursprungliga byggnadens östra del. (Den ursprungliga byggnaden från 1932 tillbyggdes 1977 mot väster). De två nischerna var ursprungligen små rum, men öppnades upp som valvbågar vid en renovering 1997. Det norra utrymmet, bakom predikstolen är idag tomt men användes tidigare som sakristia. I utrymmet mot söder är kororgeln placerad (även läktarorgel finns).Koret beskrivs särskilt längre ned
GOLV - Parkettgolv från renovering 1997. Ursprunglig enkelt profilerad golvlist.
VÄGGAR - Putsad, ljust gul.
INNERDÖRRAR - Till ursprungliga entréhallen från söder: Ursprunglig hög mörkbrun pardörr, skivtäckt och med kors av trä på båda sidor.-Till nuvarande entréhallen (tidigare pastexp) från väster: Ursprunglig brun enkeldörr, slät skiva mot kyrkorum och speglar mot entréhallen.-Till lilla salen: Vikdörr, som täcker hela väggen mot lilla salen. Möjliggör att öppna upp och använda båda rummen ihop. Vitmålad, släta skivor. En hopfällbar dörr har funnits här från början men oklart om den var så här stor. Nuvarande dörren är eventuellt från ombyggnaden och renoveringen 1977. - Till läktaren, Två ursprungliga spegeldörrar. En mot trapphuset i söder och en mot f d vaktmästarbostaden (nu kontorslokaler) i väster bakom läktaren. Brunmålade förutom mot f d vaktmästarbostaden.
FÖNSTER - I kyrkorummet: 3 mot norr och 2 mot söder: Stora fyrkantiga brunmålade och kopplade, 4-lufts indelade i smårutor med träspröjs, s k antikglas. På läktaren: Mot norr, 3 fyrkantiga mindre 1-lufts, spröjsade, bruna, kopplade. I nischerna mot norr och söder: Runda, brunmålade, 1-lufts, spröjsade. Alla fönster ursprungliga
TAK - Brutet tak med utkragad takfot. Ljust gröna släta brädor med bruna längsgående lister mellan längs takfoten. Över läktaren - ej utkragad takfot och bruna lister.
KOR - Rakt avslutat kor mot östväggen. Smalare än kyrkorummet i övrigt då det flankeras av två nischer med valvbågar, en mot norr och en mot söder. Koret i mitten är inramat mot kyrkorummet av en valvbåge vilandes på pilastrar, både valvet och pilastrarna är marmorerade i brunt.
GOLV - Som kyrkorummet i övrigt
VÄGGAR - Som kyrkorummet i övrigt
FÖNSTER - Korfönster: Högt smalt rundbågigt med färgat glas mellan figursågat trä, Kristusmotiv med signatur (?) -84.
TAK - Tunnvalv med släta grå brädor.
FAST INREDNING ALTARE - Altarbord i lackat trä med Versus Populum placering. Ersatte ca 1994 ett altare mot östväggen. Det finns även ett mindre dopaltare på norra sidan intill predikstolen.
ALTARUPPSATS - Korfönster, se koret
ALTARRING - Togs bort 1997 och ersattes med 7 fristående knäfall i ådringsmålat grönt trä. Vinrött tyg till de stoppade knäfallen.
BÄNKINREDNING - Togs bort 1977 och ersattes med kopplade stolar. Grupperade motsvarande två bänkkvarter med en mittgång, blå matta, mellan. Även två stolsrader i sydöstra delen av rummet.
PREDIKSTOL - Ursprunglig. Nu placerad helt intill norra långväggen men före 1997 något längre in i rummet rakt framför norra nischen (dåvarande sakristierummet). Saknar baldakin/ljudtak. Mörkbrunt trä med speglar marmorerade i brunt på beige botten.
ORGLAR - Kororgeln var tidigare placerad på läktaren. Det är Holms församlings äldsta orgel och installerades 1855 i Holms kyrka. Enligt uppgift byttes orgeln i Holm till nuvarande orgeln 1938. Oklart om det fanns någon orgel i kapellet 1932 (då kapellet invigdes) till 1938 då man bytte orgel i Holm. 1964 kom kapellets nuvarande läktarorgel hit och 1855 års orgel flyttades från läktaren ner i kyrkorummet. Kororgeln: Är sedan 1997 placerad i södra nischen. Grönt ådringsmålad med dekor i form av förgyllda harpor på sidorna och treenighetens symbol med solstrålar i ett bågformat överstycke. Läktarorgeln: Byggd år 1923 av ML & H Lindegren, Göteborg för Vä kyrka i Skåne. 1964 flyttades den hit av Lindegren Orgelbyggeri AB utan fasad. De öppna piporna är monterade i bruna träramar med enkelt profilerade överstycken. Orgelverket täcks i övrig av släta gula skivor.
LÄKTARE - Utgör en del av byggnadens övre våningsplan och är öppen mot kyrkorummet. Den nås via trappan från den ursprungliga entréhallen och en korridor som leder vidare mot den f d vaktmästarbostaden (nu kontorslokaler) som är belägen väster om och bakom läktaren. Läktaren har en orgel men saknar bänkinredning. Läktarbröstningen är rak och indelad i speglar med brun marmorering på beige botten. Läktarens trägolv täcks av heltäckningsmatta och plastmatta. Väggarna är täckta med ljusgula träskivor med bröstning av släta brädor. Dörrar och fönster - se ovan.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Troligen ursprunglig med kapellet. Mörkbrunt trä med skurna mönster.
NUMMERTAVLA - Enkelt utformad, placerad på södra väggen.
ÖVRIGA RUM I DEN URSPRUNGLIGA BYGGNADSDELEN -
URSPRUNGLIG ENTRÉHALL - Utgör nedre våningsplanet av ett utskjutande mittparti på byggnadens södra sida. Efter tillbyggnaden mot väster 1976 kom byggnadens huvudentré att förläggas i den nya delen. Denna ursprungliga entréhall finns dock kvar intakt och härifrån nås övervåningen via en trappa i dess västra del. (Före 1977 fanns också en trappa till övervåningen på husets baksida mot norr, intill nuvarande köket)
GOLV - Plastmatta
VÄGGAR - Vit puts
PORT - Ytterdörr mot söder. Ursprungliga höga parspegeldörrar i mörkbrunt trä. På utsidan indelade i små kvadratiska fält med små kors på listverket. Sparkplåt och ursprungliga trycken. DÖRRAR - Till kyrkorum - se kyrkorum. Till tidigare pastorsexpedition (nu entréhall) - Ursprunglig enkelspegeldörr, mörkbrunt ådrad mot ursprungliga entréhallen i söder och ljusbrunt ådrad mot nuvarande entréhallen (f d pastexp).
FÖNSTER - Två fyrkantiga 1-lufts med spröjs. Ursprungliga, kopplade mörkbruna. Ett mot öster och ett mot väster.
TAK - Ursprungligt brunlaserat plant trätak.
ÖVRIGT - Ursprunglig armatur. Två textilförvaringsskåp i ljus björk från 1997.
NUVARANDE ENTRÉHALL - Längs västra delen av ursprungliga byggnadens södra långsida fanns ursprungligen tre rum som är sammanslagna till ett större rum vilket är sammanlänkat med den nuvarande huvudentrén i tillbyggnaden från 1977. De tre rummen var ursprungligen avsedda som läsrum men kom att nyttjas som pastorsexpedition innan den nuvarande expeditionen på Österrådagatan i kvarteret intill byggdes på 1950-talet.
GOLV - Plastmatta
VÄGGAR - Ljus vävtapet
DÖRRAR - Till kyrkorum: Se kyrkorum. Till ursprunglig entréhall mot söder. Se entréhall mot söder. Till lilla salen: Ursprunglig spegeldörr, ljust ådrad mot entréhallen, vitmålad mot lilla salen. Till källartrappa: Modern slät dörr, ljust ådrad.
FÖNSTER - Ursprungliga, mot söder. Ett kvadratiskt 4-lufts med spröjs och två runda med spröjs, vita bågar, ljusblå foder.
TAK - Vit vävtapet
LILLA SALEN - Belägen väster om och i anslutning till kyrkorummet. Har fönster mot husets baksida mot norr. Mot kyrkorummet finns ingen vägg utan en lång vikdörr.
GOLV - Plastmatta
VÄGGAR - Vit vävtapet
DÖRRAR - Till kyrkorum - se kyrkorum. Till nuvarande entréhallen- se nuvarande entréhallen. Till utrymme vid källartrappen, kök och ytterdörr på husets norra sida: Ursprunglig enkelspegeldörr. Vitmålad mot lilla salen, brunmålad mot nämnda utrymmen. Utrymningsdörr mot norr: Modern pardörr typ balkongdörr med glasade övre partier. Har troligen ersatt fönster på denna plats.
FÖNSTER - Två ursprungliga 4-lufts kopplade bågar, spröjsade.
TAK - Släta vita brädor.
KÖK, TRAPPRUM, LITET ENTRÉPARTI MOT NORR - Dessa utrymmen finns väster och bakom lilla salen. Utrymmena förändrades vid tillbyggnaden mot väster 1976. Köksfunktionen flyttades då upp från källaren och vad som troligen tidigare varit ett serveringsutrymme i anslutning till lilla salen blev ett nytt kök ihop med en del av tillbygget. Intill köket finns en bakgårdsentré med ytterdörr. I anslutning till denna finns en trappa till källaren och en igensatt trappa till den f d vaktmästarbostaden (sedan 1989 kontorsutrymmen) på andra våningen. Ytterdörren är en ursprunglig brunmålad slät enkeldörr av trä försedd med ett litet runt fönster. I entréutrymmet finns också en del bevarad ursprunglig inredning som vägg- och takpanel samt dörrar.
RUMMEN PÅ ÖVERVÅNINGEN - Övervåningen disponerades ursprungligen för läktare, biblioteks- och läsrum samt vaktmästarbostad. Den senare var belägen i byggnadens västra del bakom läktaren. Det f d biblioteksrummet är beläget i det utskjutande mittpartiet på byggnadens södra del. Från den ursprungliga entréhallen i mittpartiets nedervåning går en trappa upp till en korridor från vilken man når läktaren, biblioteksrummet och den f d bostaden. Bostaden kunde även nås via en trappa (numera igensatt) på husets baksida. Läktaren är beskriven ovan (se kyrkorum). Bostaden ombyggdes 1989 till kontorslokaler varvid en del planlösningar skedde i denna del. Större delen av den ursprungliga inredningen är också borta med undantag för vissa av dörrarna. Även det ursprungliga f d biblioteksrummet är förändrat till kontorslokal I trappan från entréhallen och korridoren vid läktaren finns en del ursprunglig vägg- och takpanel bevarad. KÄLLARUTRYMMEN - Källaren disponeras för olika samlingsrum, andaktsrum, förvaring, pannrum och arkiv. Ett av samlingsrummen är det ursprungliga köket, en funktion som flyttades upp till entrévåningen i samband med om- och tillbyggnaden 1977. Liksom på övervåningen skedde i källaren vissa planförändringar 1989 då bl a en stor samlingssal delades upp i mindre rum och liksom i den f d bostadsdelen på övervåningen är det mesta av de ursprungliga inredningen utbytt förutom en del dörrar.
TILLBYGGNADEN - Tillkom 1976 mot väster som en tydligt tillägg till den ursprungliga byggnaden. Tillbyggnaden har ett våningsplan på samma nivå som det ursprungliga husets nedervåning samt en källarvåning. 1977 flyttades församlingshemmets och kapellets huvudentré till den del av tillbyggnaden som länkar samman de båda byggnadskropparna. Förutom entréhall och en del av köket rymmer tillbyggnaden en stor samlingssal samt kontorsrum på våningsplanet. I källaren finns, också förbundet med det ursprungliga huset, samlingslokaler. Den tidstypiska inredningen i tillbyggnadens olika rum är i stort oförändrad sedan tillkomsten.