Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MELLERUD KARIHAGEN 1:6 - husnr 1, GRINSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GRINSTADS KYRKA (akt.)
2003-10-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är rektangulärt med tresidigt förhöjt kor i öster och orgelläktare i väster. Under läktaren finns underbyggnader som rymmer samlingsrum, kapprum, toalett och städskrubb.

Kyrkorummets golv består i långhuset av lackade brädor och i koret av slipade kalkstenshällar. Innanför altarringen är golvet förhöjt ytterligare ett steg och täckt av en grå heltäckningsmatta. I korgolvet finns en skulpterad gravhäll av kalksten över Compastor Fontelius (1601-58). Väggarna är vitputsade. På södra väggen finns en nisch efter ett igensatt romanskt fönster. Mot norr finns på tegelväggen ett parti av en medeltida kalkmålning med en halv labyrint, ett trappstegsmönster och ett konsekrationskors (invigningskors). Labyrinter målades ibland i kyrkor under medeltiden och finns bevarade i några få kyrkor i Norden. Av dessa är dock utformningen i Grinstad unik. På norra väggen finns också en minnestavla med texten "Grinstad 1 sept 1975, konung och folk sig förena, Ps 169:3, Carl Gustaf". Kyrkans plana trätak har bruna imiterande bjälkar och lister mellan ljusblå spännpapp. Till vapenhuset och som innerdörrar till porten mot söder finns parspegeldörrar, täckmålade i grönt och grått. Enkeldörren till sakristian bakom altaret har en liknande utformning. Även kyrkorummets fönster är färgsatta i grå och gröna kulörer.

Altaret är av trä och grönmålat. Altaruppsatsen utgörs av en tavla omgiven av en ca 15 cm bred förgylld ram och en draperimålning. Ovan tavlan finns en klocka. Tavlan, en oljemålning, föreställer "Jesus i Getsemane" och är målad 1807 av Benjamin Wall, Färgelanda. Ramverket omgestaltades delvis i samband med konservering 1939. Altarringen är femsidig med en genombruten barriär med svarvade balusterdockor. Predikstolen i norra delen av koret är tillverkad i barockstil av Erik Grund, Karlstad 1707 men enligt uppgift målad först 1807 av Benjamin Wall. Den är grön och blå med förgyllda symboler och dekor på trappa, korg och baldakin. Vid södra korväggen finns ett dopaltare från 1939 av betong med en skiva av kalksten. Kyrkans dopfunt av täljsten har en spetsflikig bård kring cuppans överkant och i dess mitt s k repstavsornamentik. Den är daterad till 1200-talets mitt. Till kyrkans medeltida inventarier hör också ett rökelsekar av brons.

Bänkinredningen består av två hela kvarter, vägganslutna mot långväggarna och läktarunderbyggnaden. Bänkarna, enligt uppgift från 1880-talet och med underreden av gjutjärn tillverkade vid Bäckefors bruk byggdes om 1939 till nuvarande utseende med raka gavlar. Dessa liksom skärmarna har speglar med grågrön marmorering. I övrigt är bänkarna ådringsmålade i rött. På läktaren finns öppna "parkbänksliknande" bänkar i ursprunglig utformning. Läktaren nås via två trappor i vapenhuset och bärs upp av skurna grönmålade pelare längs mittgången och långsidorna. Barriären har en speciell form med utsvängda sidopartier och ett framskjutande mittparti där en del av orgeln är inbyggd. Barriären är annars uppbyggd av svarvade grå balusterdockor med en grön kryssfanerskiva bakom. Läktarorgeln är från 1961 och fasaden är tidstypiskt utformad med metallpipor i mitten flankerade av brunbetsade träpipor.


LÅNGHUS - I långhusets västra del finns betydande murpartier bevarade av en tegelkyrka från 1200-talets mitt eller senare hälft. På 1600-talet förlängdes kyrkan åt öster och det tresidiga koret tillkom.
GOLV - Lackat trägolv (omlagt 1987). Röd matta i mittgången. Plastmattor i läktarunderbyggnadens (se nedan) wc- och städutrymmen.
VÄGGAR - Vitputsade. Mot läktarunderbyggnaden, vita släta skivor. Läktarunderbyggnadens rum, ljus vävtapet.
INNERDÖRRAR - Mellan vapenhus och kyrkorum: Parspegeldörr (1939) täckmålade i grå och gröna kulörer. Mellan läktaren och vapenhuset: Parspegeldörr (ca 1900) med spröjsat segmentbågeformat överljus. Täckmålad i grönt och grått. Till rum i läktarunderbyggnaden: Tre enkeldörrar, grå, gröna och röda speglar mot kyrkorummet och grå släta skivor mot respektive rum.
FÖNSTER - Två mot söder och två mot norr: Stora rundbågiga, 6-lufts indelade i smårutor, ej kopplade bågar. De nedersta fyra smårutorna i innerbågarna med s k frostat glas. Grågröna bågar och spröjs, ljusare karmar. Ytterbågarna 1800-tal, innerbågarna troligen från renovering 1939.
TAK - Plant trätak med tvärgående imiterande bjälkar, bruna, och mellan dessa bruna lister som indelar taket i kvadratiska rutor med ljusblå pappspänning. Under läktaren, tak av gråmålad bred slätpanel. Taket lades om och fick sin nuvarande utformning 1913.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Tillkom 1988 och inrymmer samlingsrum mot söder och kapprum, WC och städskrubb mot norr.
ÖVRIGT - Mot norr finns på tegelväggen ett parti av en medeltida kalkmålning med en halv labyrint, ett trappstegsmönster och ett konsekrationskors (invigningskors). Labyrinter målades ibland i kyrkor under medeltiden och är kända i några få kyrkor i Norden. Av dessa är dock utformningen i Grinstad unik. På södra väggen, intill läktaren finns en nisch efter ett igensatt romanskt fönster. På norra långväggen finns en minnestavla i vit marmor från ett kungabesök 1975 med texten: "Grinstad 1 sept 1975, konung och folk sig förena, Ps 169:3, Carl Gustaf"
KOR - Det tresidiga koret tillkom på 1600-talet när kyrkan förlängdes åt öster.
GOLV - Slipade kalkstenshällar, ca 15 cm högre än långhusgolvet. Innanför altarringen, trägolv täckt av grå heltäckningsmatta och förhöjt ytterligare ett steg.
VÄGGAR - Vitputsade, bakom altaret en nisch vid dörren till sakristian.
PORT - Ytterdörr (1939) mot söder. Dubbla parspegeldörrar. Yttre dörrparets insida täckmålad i grönt och grått liksom inre dörrparets båda sidor (lika övriga dörrar i kyrkorummet. Yttre dörrparets utsidor med ljusblå snedställd panel med svartmålande historicerande metallbeslag (lika vapenhusets kyrkport i väster). Halvmåneformat småspröjsat överljusfönster.
INNERDÖRR - Till sakristian i öster, enkelspegeldörr från 1939, samma utformning som övriga dörrar i kyrkorummet, täckmålad i grönt och grått.
FÖNSTER - Två lika långhusets, ett mot norr och ett mot söder.
TAK - Som långhusets, trekantiga fält längst mot öster.
ÖVRIGT - Gravsten i korgolvet, en skulpterad kalkstenshäll över Compastor Fontelius (1601-58). Dopaltare (1939) vid södra korväggen, gjutet av betong och altarskiva av kalksten. Kyrkvärdsbänk (1939) placerad längs södra fönstret.
FAST INREDNING
ALTARE - Av trä, grönmålat. Troligen 1880-tal.
ALTARUPPSATS - Altartavlan är en oljemålning, "Jesus i Getsemane" målad 1807 av Benjamin Wall, Färgelanda. Tavlan omges av en ca 15 cm bred förgylld ram och en draperimålning. Ovan tavlan finns en klocka. Ramverket omgestaltades delvis i samband med konserveringsåtgärder 1939.
ALTARRING - Troligen ursprungligen från 1880-talet. 5-sidig genombruten med svarvade balusterdockor. Knäfall och armstöd stoppade och klädda med grönt tyg med förgyllda ränder.
BÄNKINREDNING - Enligt uppgift från 1880-talet med understycken av gjutjärn tillverkade vid Bäckefors bruk. Ombyggda till nuvarande utseende 1939 med nya sitsar, ryggar och gavlar. Två hela kvarter, vägganslutna mot långväggarna och mot läktarunderbyggnaden. Bänkar och ryggar med röd ådringsmålning, gavlar och skärmar med speglar i grågrön marmorering. Kyrkvärdsbänk (ny 1939) vid södra korväggen grönmålad med ljusblå speglar på skärmar och gavlar. Bänkar i ursprunglig utformning på läktaren.
PREDIKSTOL - Tillverkad i barockstil av Erik Grund, Karlstad, 1774 men enligt uppgift först målad 1807 av Benjamin Wall (se altaruppsats). Predikstolen målad i grönt och blått med förgyllda symboler och dekor på trappa, korg och baldakin.
ORGEL - Nuvarande läktarorgel och fasad från 1961, byggd av John Grönvall, Lilla Edet. Tidstypisk utformning med metallpipor i mitten flankerade och brunbetsade träpipor. Övriga delar av fasaden av släta skivor i ljus och grön ådring. Ett ryggpositiv är inbyggt i läktarbarriären och utgör ett framskjutande mittparti.
LÄKTARE - Nås via två trappor i vapenhuset. Bärs upp av åtta skurna grönmålade pelare längs mittgången (fyra på var sida) och tio likadana pelare längs långsidorna (fem på var sida). Barriären har en speciell form med utsvängda sidopartier och ett framskjutande mittparti där en del av orgeln är inbyggd. Barriären är annars uppbyggd av svarvade grå balusterdockor med en grön kryssfanerskiva bakom. Parkettgolv, troligen samtida med orgeln (1961) samt gradänger av lackade brädor på sidorna. På gradängerna finns bänkar av ursprunglig utformning (troligen 1880-tal).
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Se altaruppsats ovan
DOPFUNT - Av täljsten, huggen i två block. Kring cuppans överkant en spetsflikig bård samt kring cuppans mitt s k repstavsornamentik. Daterad till 1200-talets mitt.
VAPENHUS - Utgör tornets nedervåning. Tornet byggt 1862 och lutar efter en sättning mot väster. På norra och södra sidan finns öppna grönmålade trätrappor som leder upp till en avsats av trä i nivå med läktaren som nås via en dörr här.
GOLV - Kalkstenshällar, cementputs i mittgången.
VÄGGAR - Vitputsade
PORT - Kyrkport mot väster. Likadan utformning som kyrkporten på korets södra sida (se kor ovan).
INNERDÖRRAR - Till långhus och läktare. Se långhus
FÖNSTER - Två likadana som i långhus och kor. Ett mot norr och ett mot söder. Ej innanfönster. TAK - Vitmålat plant brädtak som vilar på synliga bjälkar.
SAKRISTIA - Belägen öster om koret. Tillkom 1939, uppförd av tegel med källare av betong för centralvärmeanläggning. Få förändringar sedan uppförandet.
GOLV - Lackat trägolv
VÄGGAR - Vitputsade
DÖRRAR - Ytterdörr mot söder: Ursprunglig från 1939. Dubbla spegeldörrar utformade på samma sätt som korets ytterdörr mot söder (se koret) fast som enkeldörrar och ej med överljus. Innerdörr till koret: se koret
FÖNSTER - Mot öster, Ett rektangulärt ursprungligt 2-lufts, ej kopplade bågar, ytterbågarna indelade i smårutor.
TAK - Plant trätak av slätpanel betsad i ljust grönt, enkel bård i rött och svart
ÖVRIGT - Ursprunglig skåpsinredning vid norra väggen. Enkelt tyginklätt träaltare mot västra väggen.
TORN - Tillkom 1862, byggt av tegel. Det byggdes på en gammal grund efter den delvis nedrivna västgaveln på långhuset och en ny grund på övriga sidor, vilka senare satte sig. Därav tornet lutning åt väster.
VÅNING 1 - Se vapenhus
VÅNING 2 - Mellanvåning. Obehandlat trägolv. Grovt putsade tegelväggar. Tre rundbågiga 1-luftsfönster, mot norr, söder och väster. Dörröppning till kyrkvinden mot öster.
VÅNING 3 - Klockrum. Golv och väggar som våning 2. Ovan våning 3 finns en lanternin. Ljudluckor åt de fyra väderstrecken. Ursprungliga parluckor, på utsidan med ljusblå horisontell profilerad panel.