Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRUMS VÄRMSKOGS PRÄSTBOL 1:37 - husnr 3, VÄRMSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄRMSKOGS KYRKA (akt.)
2002-06-26
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummets har lackat och betsat trägolv, ett förhöjt kor med tresidigt avslut och täcks av ett blåmålat trätunnvalv med vit profilerad taklist. Vitputsade väggar genombryts av rundbågiga fönsteröppningar med gråmålade bågar. Kyrkans inventarier går delvis åter till 1600-talskyrkan medan föremål från 1200-tals kyrkan saknas. Vid branden 1799 förstördes en rad föremål men åtskilligt räddades. Vid återuppbyggnaden efter branden anskaffades ytterligare inventarier till kyrkans funktion och prydnad.
LÅNGHUSET har betsat och lackat trägolv, putsade vitkalkade väggar, gråmålade rundbågiga fönsterbågar, blåmålat tunnvalv och en vit profilerad taklist. Innerdörrar med två fyllningar målade i blått, grått, gult med mörkare grå omfattningar. Gråblå vävd långhusmatta i ull. Entré sker i väster och söder. Västra väggen har vitmålade stående spåntade brädor runt dörren. Under läktaren finns utrymme för bokbord, klädavhängning mm.
KORET har golv, väggar och tak lika långhuset. PREDIKSTOLEN på norra sidan utfördes 1760 och försågs med nytt ljudtak 1959. Stolen är åttkantig svängd i barockstil och har en fot med korintiskt kapitäl, förgylld. Bladornamentik mellan fyllningarna. Den är blåmarmorerad med gröna fyllningar. Ängel med timglas på predikstolen har tillhört den gamla kyrkan liksom PSALMTAVLORNA. Tavlorna är målade i rött, svart och blått och har ett litet ansikte överst. ALTARTAVLAN, med motivet Kristus på förklaringsberget, är utförd av hovmålaren Carl Wilhelm Swedman 1802 i barock stil. Den har en förgylld bred gustaviansk ram med två ljusarmar, de sista numera monterade på väggen bakom. Altartavlans text: Denne är min före son, hvilken jag hafwer et godt behag: honom hörer. ALTARBORDET är rektangulärt av trä, klätt med plywood och har en vitt podie som bär upp altartavlan. Textilierna hänger på skena. ALTARRINGEN är hästskoformad med svarvade balusterdockor i vitt och guld. Tyg i grått på överliggare och knäfall. Altarbord och altarring nygjordes vid restaureringen 1899. Innanför altarringen är golvet förhöjt. DOPFUNTEN är placerad i korets södra del, huggen av bohusgranit och tillkom 1946. Dekor med en förgylld duva. Dopaltare från 1959 efter ritning av John Engwall med likande duva i dekoren. Textil ovan dopaltaret är skapad av Värmlands Hemslöjd, även den med en duva i motivet. Kyrkvärdsbänkar 2 st. Dörrpartier från den gamla kyrkan. Stolar 2 st. En restaurering på 1950-talet hade som avsikt att framhäva kyrkorummets och de äldre inventariernas ursprungliga färgsättning. I nordvästra delen av koret en mindre ORGEL tillverkades av L M Eriksson som fästmögåva till hans fru 1874-76. Ambo målad i blått. Blå dopmatta. Radiatorer.
BÄNKINREDNINGEN är ursprungligen från 1899, men ombyggdes i samband med 1950-talets restaurering. De sluter ej an mot väggen och bildar en korsarm mot söder. Har dörrar mot mittgången, numrerade och målade i kyrkans grönblå kulör med fyllningar svagt marmorerade i grått med gula listverk. Invändigt dörrar och sittdynor målade rosaröda med stänkmålning, i övrigt grått. Kvarteren avslutas längst fram av en stor svarvad kula upptill med en spets. Bänkvärmare och rosaröda dynor.
LÄKTAREN i kyrkans västra del uppfördes på 1850-talet och ersatte en läktare, som inreddes i tornet 1776. Läktarens mittparti skjuter fram halvcirkelformigt och har fyllningar i ramverk med rosa marmorering, den runda delen sirad med halvbalustrar. Gråmålade pelare bär upp läktaren. ORGELN är utförd 1857 av orgelbyggmästare Setterquist i Örebro. Överstycket på framfasaden tillkom 1899. Den är målad i vitt med förgyllning. Läktaren är försedd med enkla träbänkar på gradänger. Barriären är förhöjd med ett smidesräcke inmålat i grått. Undersidans tak av gråmålade plank.
VAPEHUSET har skiffergolv, putsade väggar och ett äldre gråmålat trätak. Ett fönster finns i söder, rundbågigt med gråmålad båge. Trappa tre steg innanför bruna ytterdörren. Trappa till tornet efter norra väggen med litet städutrymme under. Pardörrar till vindfång med fyllningar, målad grön, gul och beige. I vindfånget finns förråd på vardera norra och södra sidan. I vapenhuset finns en bildsten med ett ristat drakhuvud som troligtvis är kyrkans äldsta föremål och en soldattavla.
SAKRISTIAN har tegelgolv, putsade väggar och ett betsat trätak. Gråmålade fönster i norr och öster med trä i nischerna. Framför östra fönstret ett bönealtare från 1957. Efter norra sidan ett skåp för skrudar. Utgång i söder. Bord och tre stolar. 1700-tals skåp. Tavla med fattigmansbrickor och bilder på präster och förtroendemän.
ÖVRIGT - Antependieskåp under läktaren. Bakom altaret är golvet handikappanpassat eftersom rullstolar släpps in via sakristian. Piscina bakom altartavlan. Toalett saknas i kyrkan.