Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KIL VÄSTRA TOLLESTAD 1:22 - husnr 2, STORA KILS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STORA KILS KYRKA (akt.)
2004-06-09
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är stort, rymligt och präglas av sin färgsättning med milt tonade väggar, himmelsblått tunnvalv och mättat rött kor. Rummet är enskeppigt och har ett förhöjt avsmalnat kor med rakt avslut och läktare med stor orgel i väster. Golvet är lagt med polerad gråsvart kalksten, förutom i bänkkvarteren där det är av trä. Väggarna genombryts av stora rundbågiga fönsteröppningar med gråmålade bågar och kulörta fönsterglas. Över rummet löper ett treklöverformat valv i rabizputs på trä som ger rymd och resning åt kyrkorummet. Bakom koret har anordnats en från kyrkorummet osynlig koromgång, vilken mynnar ut i två låga och smala rundbågiga öppningar, på var sida om den höga korbågen. I den norra är predikstolen placerad. Innanför den södra har ett dopkapell inrymts. Sakristian är placerad norr om koret med ingång från koromgången.
Kyrkorummets BÄNKAR är uppdelade i två kvarter med sidogångar efter ytterväggarna. De är raka och grå med gavlar mot mittgången med spegeldekor i ramverk målat i rött, guld och ljusare grå kulörer. Framåt avslutas bänkkvarteren med ett skrank av smala svarvade dockor och längst bak med skåp. Mot koret har bänkar ersatts av lösa stolar. En LÄKTARE i väster bärs upp av två pelare i marmorstuck med förgyllda kapitäl. Barriären är rak och målad grå med fyllningar. Över mitten hänger en bonad i halvrya på rosengångsbotten med motiv "Bönen", David spelande på sin lyra. Orgeln tar upp största delen av läktaren. Fasaden är ritad av Elis Kjellin och är målad röd med förgylld dekor. Överst i mitten finns en lyra. På läktaren förvaras kyrkans textilier.
Interiört märks framför allt ALTARUPPSATSEN och några äldre inventarier, bl a en medeltida madonna. Ett kraftig rikt ornerat ramverk omger en altarmålning utförd av konstnären Thor Fagerkvist 1933. Motiv visar Kristi förklaring, med Moses och Elias på sidorna och de av den himmelska synen förskräckta tre lärjungarna (Petrus, Johannes och Jakob) nedtill i förgrunden. Den tunga jordtonen, i vilket dessa tre lärjungar inkomponerats, lättas upp på ett vackert och symboliskt sätt av ljuset kring de övre figurerna och deras ljusare dräkter. ALTARET är kvadratisk och av kalksten. Uppsatsen flankeras av två sjuarmade golvkandelabrar, ritade av Elis Kjellin. Allt inramas av en femsidigt bruten ALTARRING med knäfall och överliggare klädd med grönt tyg. Den är tätbyggd, gråmålad och med speglar i samma färgställning som kyrkbänkarna.
PREDIKSTOLEN är rund med ljudtak och målad i grått, rött, blått samt guld. Den är ritad av Elis Kjellin och senare kompletterad med träskulpturer skurna av Peder Jensen 1940, föreställande profeterna Jesaja, Jeremia, Hesekiel, Daniel samt Johannes Döparen.
DOPKAPELLET, "Vår fru kapellet", söder om koret, avskärmas mot kyrkorummet genom ett svart galler med förgylld dekor. DOPFUNTEN av täljsten dateras till 1200-talets mitt. Den är ornerad med endast en flätbård i platteknik upptill runt den stora cuppan. Ovan den finns ett dopfuntstak ritat av Elis Kjellin. Det är utsmyckat med fyra evangelister, skurna av bildhuggaren Olof Ericsson, Arvika. I utrymmet står även en MADONNASKULPTUR av ek. Den är troligtvis tillverkad vid en regional verkstad vid mitten av 1200-talet och saknar helt polykromi. Barnets huvud och högra arm saknas.