Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KIL VÄSTRA GLÄNNE 4:12 - husnr 1, FRYKERUDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRYKERUDS KYRKA (akt.)
2004-06-09
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet består av ett ganska stort och brett långhus med tresidigt avslutat, knappt förhöjt, korparti i öster och ett välvt trätak. En i öster placerad sakristia nås via dörr bakom altaruppsatsen. Ingång sker via vapenhus i tornet. Läktare finns i väster med nyklassicistisk orgel. Under läktaren finns inbyggnader för toalett och samlingsrum. Kyrkorummets bänkar bildar fyra kvarter med sidogångar efter väggarna. Kyrkorummet hade ursprungligen mer en empirestil, nu är det nyklassicistiskt genom altaruppsats och predikstol i denna stil. En modern kororgel finns. En särprägel åt rummet ger korets, fönsternischerna och kortakets dekormåleri som tillkom 1932. Det är på väggar och i fönsternischer utfört i kalkteknik, sk "Al Secco"-metod av artisten Yngve Lundström. Dekoren är till sin typ i vissa fall jugend ( t ex i fönsternischer) med blå färger och i andra fall en "teatralisk" imitationsdekor (i koret) i limfärg. Koret skapar genom sin varmt röda färgsättning en kontrast till det i övriga rummet färgsatt i dominerande blåa kulörer.
LÅNGHUSET har ett nytt såpskurat trägolv. Taket är relativt flackt välvt, av smal panel i kyrkans längdriktning som vitmålats. Taket avlutas i en profilerad taklist målad i tonade blå, grå och röda kulörer. Ljuskronornas länkar är fästade i taket vid öglor av rosetter, vitmålade men genombrutna. Väggarna är putsade och avfärgade med en blå bröstning och gultonade däröver. Väggarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar med gråmålade bågar och innanfönster. Fönsternischerna är danska djupa och utförda med blått dekormåleri i en förenklad jugendstil, med sk "Al Secco"-metod. Ingång till kyrkan sker i väster via vapenhuset, eller via entré mitt på södra långsidefasaden. En entré har tidigare funnits även mot norr, denna brukas inte idag utan ytan här framför fungerar som dopplats. Dörrarna i norr och söder sitter i djupa, svagt rundbågiga portaler. Ovan dem finns runda fönster.
Kyrkorummets BÄNKAR bildar fyra kvarter med sidogångar efter väggarna. Mot mittgångarna har de dörrar. Dörrarna och kvarterens skrank har speglar med blå marmorering medan ramverk och insidor är målade i en ljusgrå kulör. Framme mot koret är två bänkrader förkortade. Bänkarna löper in under läktaren i väster. Det finns randiga blå-grå dynor och bänkvärmare.
LÄKTAREN i väster bärs upp av blåmålade räfflade träpelare. Barriären är rak med räfflade avskiljare som delar av den i tre sektioner med sammanlagt tio fyllningar med förgylld dekor. Hela barriären är annars målad blå. Barriären är förhöjd med en blåmålat smidesräcke. Undertaket är panelat och målat grått. Mitt på läktaren står ORGELN med nyklassicistisk fasad, från 1865. Den är målad i samma blå kulör som läktaren och har förgylld dekor. Golvet på läktarens norra sida är kvar ursprungligt med grova plankor medan golvet på södra sidan har sekundärt tillkommande gradänger belagda med textilmatta. På läktarens norra sida finns bänkinredningen kvar och synes vara ursprunglig medan bänkar på den södra sidan borttagits. Under läktaren finns inbyggnader med avfasade väggar mot ytterväggarna. De är utförda med stående, vitmålad panel och har dörrar i de avfasade partierna med fyllningar, målade blå. Kyrkorummets bänkar når ända fram till underbyggnaderna.
KORET är något förhöjt mot långhuset, har tresidigt avslut och ett golv av såpskurat trä. I koret är väggarna marmorerade i en rödbrun färgton i fält åtskilda av målade pilastrar i grått. Nedtill blå färg som väggarna i övrigt. Taket är dekorerat med motivet av en stiliserad sol i kupolcentrum och en därifrån utgående drapering i paraplyform. Vid takfoten står i paraplyavsnitten en stiliserad lilja. I koret två fönster med glasmålningar. Målningarna framställer de fyra evangelisterna. Glasen sammanhålls av blyspröjsar. De är tillverkade 1931 efter förlaga av Yngve Lundström.
ALTARUPPSATSEN i nyklassicistisk stil är mycket stor och har sitt ursprung från 1860. Den står placerad en bit ut från östväggen, bakom den finns utgång till sakristian. I ett vitgrått ramverk med förgylld dekor finns en mittnisch med blå bakgrundsfärg där ett fristående kors framträder, behängt med skynke. Vid korsets bas vilar ett lamm med segerfana. I uppsatsens överstycke strålar en triangel med texten IHS. Mot altaruppsatsen står ett svängt ALTARE i trä målat i engelsk röd kulör med dekormåleri. Textilierna hänger på krokar. Altaruppsatsen binds ihop av en rund ALTARRING med svarvade dockor målade i gråblå färgton. Dörrar finns i norr och söder. Överliggare och knäfall är klätt med röd textil. Framför ligger en kormatta i rosa och blått.
Kyrkans DOPFUNT är av täljsten och dateras 1200-tal. Foten är rund med skrånande översida. Cuppan kittelformad med plan undersida försedd med uddad kantlist och repstav. Repstav finns också på skaftet. Dopfunten har centralt uttömningshål. Funten har haft betydande skador, är upplagad bl a med ett dragstag. Dopfunten stod vid inventering placerad i den norra mittgången med en dopbonad komponerad av Ethel Halvarsson-Andersson. I motsvarande södra mittgång står kyrkan LJUSBÄRARE.
I koret finns även två PSALMNUMMERTAVLOR. De står på svarvade och med blad dekorerade pelare och har svarta panåer med guldram. Under fönstren i koret står kyrkvärdsbänkar, målade lika kyrkorummets bänkar. Här finns även klocka, flygel, ambo och fyra stolar.
Kyrkans nyklassicistiska PREDIKSTOL är placerad efter den norra väggen. Den har en oktagonal korg. med korg, en rak trappdel med skrank och ett ljudtak som avslutas med ett kors. Mellan korgen och ljudtaket hänger ett snidat blåmålat draperi och en förgylld strålande sol. Ljudtaket har på sin undersida ett dekormåleri, likt ett paraply. Predikstolens är målad vit med blåa lister och förgyllda detaljer. Som pendang till predikstolen står på den södra väggen en kororgel, svagt marmorerad i blått och röd inslag.
VAPENHUSET har omålade bräder i tak, pustade väggar målade vita och ett golv av kvadratiska skifferplattor. Läktartrappor i vardera norr och söder av trä, väggar vid trapporna av trä. Toalett finns i norr och förråd i söder, inbyggda med stående vitmålad panel. Dörrarna in till kyrkorummet samt toalett och förråd är målade vita med blå fyllningar. Kyrkoporten är målad blå invändigt, av stående panel. Här finns bokbord och en gammal kista.
SAKRISTIAN har tak av oljefärgsmålad grå panel och väggar av oljefärgsmålad puts, golv av trä. Fönster finns i norr och öster. De är rektangulära med blåmålade bågar i svagt rundbågiga nischer. Dörr i söder målad grå med blå fyllningar. Skrudskåp. I sakrstian har byggts in ett arkiv med ca 30 cm tjocka väggar av betong.
ÖVRIGT - Ljuskrona av trä, sextonpipig tillverkad på 1800-talet av Bengt Nilsson i Göpåsen. Golvur tillverkad av urmakare Fredrich Welcher, verksam åren 1788-1824. Storklocka av malm i tornet från 1724 och en lillklocka av malm från 1722. Tre tavlor föreställande Nattvarden, Hudflängningen och Gravläggningen. De härstammar från Prästbolskyrkan och har målats av en Mäster Johannes från Stockholm på 1760-talet. Offerkista av furu med kraftiga järnbeslag, från 1600-talet. Minnestavla med vit och guld inskrift, målad på svart träpannå inom förgylld ram och försedd med text om att marken skänkts till kyrkan. Vita högtalare på väggarna. Hörselanläggning med bärbara snäckor. Två små spotligts belyser koret. Blå mittgångsmattor.