Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KIL RENEN 17 - husnr 1A, NÄRHETENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÄRHETENS KYRKA (akt.)
2005-06-01
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Det rektangulära kyrkorummet är krönt av ett tälttak. Takkonstruktionen är öppen med synliga, tvärgående limträbalkar. Kyrkorummet har gråslammade väggar och i vardera gaveln sitter stora rosettfönster med färgat glas. Koret är placerat utmed rummets långsida i väster och det något framskjutna altaret är placerat på ett förhöjt podie som kantas av en altarring.
Altarväggen pryds av en rumshög TEXTILALTARTAVLA av Ethel Halvarsson, en tredelad triptyk. Altartavlan är utförd i röllakansväv i gråtoner. Det centrala motivet föreställer Jesu instiftan av nattvarden. Övriga scener är hämtade från timmarna i Getsemane örtagård och Jesu bönekamp. Längst upp finns motiv av en kyrktupp, en törnekrona och tre kors på en gravkulle.
Kyrkans ALTARE, ALTARRING, AMBO och bänkar är utförda i lackat trä. Genom att altaret är placerat utmed rummets långsida och något framskjutet blir processionsvägen kort och dessutom kan mässan firas versus populum. Runt det fasta podiet som altaret är placerat på finns löstagbara, kopplade knäfallsbänkar som bildar altarring. Knäfallsbänkarna är klädda med brunt skinn. Under altaret ligger en kormatta av röllakan i orange, lila och cerise färgställning, signerad GHV, MA, IS. Till höger om altaret finns ambon i klarlackad fura med kläde i tovat material. På väggen sitter psalmnummersiffror i metall.
Kyrkorummet är möblerat med lösa BÄNKAR i lackad fura med lila tygsits. Bänkarnas gavlar tar upp innertakets konkava form. Bänkarna är placerade i två kvarter så att en mittgång framför altaret bildas. Bänkar har även placerats utmed rummets kortväggar. Lampetter i mässing är fästade på kyrkväggarna samt på var sida om de tvärgående limträbalkarna. Mellan mässingsarmaturerna har ljushållare i metall placerats för levande ljus. På väggen bakom varje ljushållare finns ett cirkelformat, slätputsat parti färgat i vitt och orange.
Till vänster om altaret står DOPFUNTEN som är uppmurad av klinker. De tunna skivorna bildar ett grafiskt mönster. Cuppan är nedsänkt och har uttömningshål i mitten. Över dopfunten hänger en mässingskrona som är skänkt till församlingen av stationsinspektör CA Lindstedt 1907. I långväggen vid dopfunten finns två stora långsmala fönsteröppningar, som sprider ljus över dopfunten och ger kontakt med miljön utanför.
Kyrkorummets GLASMOSAIKFÖNSTER är utformade av konstnär Tomas Nordbäck, Helsingborg. Psalmerna 417 Gud gav i skaporden, dig människa ditt höga kall samt 169 Fädernas kyrka i Sveriges land av biskop J A Eklund, kyrkoherde i Kil 1909-1921, var utgångspunkten för fönstrens motiv. Genomgående tema i fönstren är människan som Guds medarbetare. I rosettfönstret mot norr har en övervägande blå nyans och här finns symboler som triangeln (treenigheten) och törnekronan. I fönstret mot söder syns fabriksskorstenar, atomkärnan, sädesax, kunskapens bok, fiskarna i havet och segersymbolen korset i mitten.
ORGELN är placerad vid rummets kortsida mot norr, intill entrén vid vapenhuset. Orgeln har en fasad av lackad fura och har tio stämmor, två manualer och pedal. Den är tillverkad av Hans Heinrich orgelbyggeri, Finland, 1979 och har beteckningen OPUS 114. Intill orgeln står en svart flygel.
Kyrkorummets golv är belagt med rödbrun klinker som har lagts i ett rutnät genom ljusare och mörkare nyanser av plattor. De invändiga väggytorna består av gråslammat tegel, där teglets struktur tydligt går igenom. Den östra väggen utgörs delvis av de vita block som kan tas bort mot den anslutande församlingssalen. Kyrksalens tak är klätt med gles, vitmålad granpanel. Innertakets nock är buren av grova limträbalkar i lackad fura som ligger tvärs över rummet med vertikala stag som håller taknocken. Tältet är en symbol hämtad från Gamla Testamentet och dess tältkyrka, Tabernaklet. De långsmala fönstren vid dopfunten har rödmålade fönsterbågar i aluminium. Kyrkorummets dörrar är utförda i lackad fura och har en indelning av speglar som bildar ett rutmönster. Pardörren mot vapenhuset har handtag i mässing med form av franska liljor som omvirats med läderband.
I anslutning till kyrkorummet, vid sidan om koret finns en kombinerad SAKRISTIA och bönerum. Ovanför ett mindre altare finns även här ett glasmosaikfönster utfört av Tomas Nordbäck, Helsingborg. Innanför entrén i hörnet av kyrkoanläggningen finns en FOAJÉ. Golvet är belagt med brunröd golvklinker, väggarna vitmålade och taket klätt med gles ljusblålaserad panel. I taket sitter mässingsarmaturer med glasglober och på ena väggen hänger en textil utförd bl a av Ethel Halvarsson 1979. Ytterligare en mindre hall finns innanför foajén i anslutning till pastorsexpeditionen och entrén till församlingssalen. Byggnadens samtliga hallar, gångar och trappor är belagda med samma klinker som i kyrkorummet.