Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BENGTSFORS BALDERSNÄS 1:59 - husnr 1, DALS-LÅNGEDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DALS-LÅNGEDS KYRKA (akt.)
2003-10-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är rektangulärt med ett rakslutet och framträdande förhöjt kor i sydost. Läktare saknas och rummets bakre vägg består huvudsakligen av en vikvägg som gör att kyrkorummet kan öppnas upp mot en samlingssal.

Golvet består av parkett. Väggarna och taket bärs upp av en öppen konstruktion av limträbalkar som bildar spetsiga bågar mot taknocken. Limträbalkarna, liksom väggarnas och takets smala ohyvlade läkt, är ljust laserade. Armaturen i kyrkorummet är ursprunglig från 1972 och tidstypiskt utformad med droppformade vita lampglas som hänger ner från taket i grupper om tre och tre. Intill vikväggen i nordväst finns en pardörr, av lackad fura, från byggnadens entréhall. I korväggen finns två dörrar, i samma material som vägg- och takbeklädnaden, på var sida om altaret. Den ena leder till sakristian och den andra till ett trapphus med förbindelse till souterrainvåningen under kyrkorummet och sakristian. De kvadratiska smårutsindelade fönstren på långsidorna är vitmålade och har antikglas både i inner- och ytterbågarna. Ovan koret finns takfönster i "band" längs båda takfallen. Kyrkorummet saknar fast bänkinredning. På var sida om en mittgång står lösa stolar, vanligtvis sammankopplade motsvarande två bänkkvarter.

Förutom förhöjningen i två steg avgränsas koret mot övriga kyrkorummet med två bröstningar, ca en meter höga, vilka skjuter ut omkring två och en halv meter från långväggarna och lämnar en öppning i rummets mitt. Bröstningarna är uppbyggda av likadan ljust laserad tunn läkt som på väggarna och taket. I öppningen mellan bröstningarna har koret en svagt framskjuten form mot kyrkorummet. Där finns en altarring av mässingsstolpar fästade i golvet och ett stoppat armstöd. På det nedersta steget till koret är ett knäfall, i samma utformning som armstödet, monterat. Altaret, foten till dopfunten och ambon är enkelt utformade med raka linjer i omålat trä. Altaret med en skiva av ljus marmor har en versus popoulum placering, en bit framför korväggen. Altaret är flyttbart och kan ha olika placeringar efter gudstjänstform. Kyrkorummets flexibilitet möjliggörs också genom de flyttbara stolarna. Altarprydnaden består av ett kors av smidesjärn placerat på golvet bakom altaret och en stor väv som hänger på korväggen. Den senare är tillverkad av Christina Westmans vävkammare, Göteborg. Orgeln, med fasad av lackad fura, invigdes 1973 och är tillverkad av Lindegrens orgelbyggeri, Göteborg.


KYRKORUM (utom kor) - Kyrkorummet utgör huvuddelen av den 1972 tillbyggda vinkeldelen mot sydost. Kyrkorummet har en rektangulär form med ett förhöjt korparti i sydost. Bakom detta finns en sakristia samt ett trapphus med förbindelse till en souterrainvåning under bl a kyrkorummet och sakristian. Kyrkorummets bakre vägg (mot nordväst) utgörs huvudsakligen av en vikvägg mot ett samlingsrum.
GOLV - Parkett
VÄGGAR - Taket och långsidornas väggar i kyrkorummet (inklusive koret) bärs upp av en öppen konstruktion av limträbalkar som bågar mot det spetsigt avslutade innertaket. Limträbalkarna korresponderar mot knutlådor på fasaden Väggarna och taket består av smal ohyvlad stående ljust laserad läkt (ca 5 cm bred). Även limträbalkarna är ljust laserade. Kyrkorummets bakre vägg består huvudsakligen av en vikvägg av lackat trä mot ett samlingsrum.
INNERDÖRRAR - Till entréhall i nordost: Pardörr i ljust lackad furu.
FÖNSTER - Två på var långsida: Stora fönster med kvadratisk form, 2-lufts kopplade bågar med s k antikglas både inner- och ytterbågarna. Smårutsindelade.
TAK - Se väggar
KOR - Koret är förhöjt två steg. Det avgränsas mot övriga kyrkorummet av två ca 2½ m långa och ca 1 m höga täta bröstningar vid långsidorna samt en fast altarring mellan bröstningarna, vilka är uppbyggda av likadan ljust laserad läkt som väggarna och taket. Altarringen har en svagt tresidig form med ett framskjutande mittparti liksom stegen mellan koret och övriga kyrkorummet.
GOLV - Som övriga kyrkorummet
VÄGG - Som övriga kyrkorummet
DÖRRAR - Till sakristian och trapphuset bakom (sydost) om kyrkorummet finns två dörrar i bakre korväggen. Det är enkeldörrar utformade som väggen.
FÖNSTER - På långsidorna: Två likadana som övriga kyrkorummet. Takfönster: Längs var sida på det spetsigt avslutade innertaket. På var sida: Fem 1-lufts fönster "i band" mot bakre korväggen.
TAK - som övriga långhuset
FAST INREDNING
ALTARE - Enkelt utformat fristående altarbord i lackat trä med altarskiva av ljus marmor. Versus populum placering
ALTARUPPSATS - Bakom altaret står ett kors av smidesjärn och på väggen hänger en altarprydnad från 1978 av textil från Christina Westmans vävkammare, Göteborg
ALTARRING - Enkelt utformat med en öppen svagt tresidigt framskjutande form. Mässingsstolpar fästade i golvet bär upp ett stoppat armstöd. Stoppat knäfall fästat på nedre steget till det upphöjda korgolvet. Armstödet och knäfallet klädda med blått tyg.
BÄNKINREDNING - Fast bänkinredning saknas. Stolar hopkopplade motsvarande två ej vägganslutna bänkkvarter på var sida om en mittgång.
PREDIKSTOL - Saknas. Ambo av lackat trä placerad till vänster i koret
ORGEL - Placerad till höger i koret. Fasad av lackad fura. Orgeln invigd 1973 och tillverkad av Lindgrens orgelbyggeri, Göteborg.
LÄKTARE - Finns ej
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Från 1973 Utgörs av en skål i en fot av lackat trä. Formgivning av rektor Erik Rudman, Stenebyskolan.
NUMMERTAVLA - Saknas. Siffrorna hängs upp på spikar i korets bakre vägg.
SAKRISTIA - Bakom koret finns sakristian samt ett trapphus med förbindelse till souterrainvåningen under bl a kyrkorummet och koret. Sakristian nås antingen via en dörr direkt från koret eller genom en dörr från trapphuset.
GOLV - Plastmatta
VÄGG - Vitmålad vävtapet
DÖRRAR - Till koret: se koret. Till trapphuset: Enkeldörr med släta vita skivor.
FÖNSTER - Mot söder finns två 1-lufts vitmålade, kopplade bågar indelade i smårutor.
TAK - Släta vita trämasseskivor, typ tretex.
ÖVRIGT - Fast skåpsinredning mot västra väggen.
ÖVRIGA RUM I BYGGNADEN - I souterrainvåningen i vinkeltillbyggnaden under kyrkorummet och sakristian finns ett flertal rum, samlingsrum, rum för bordtennis, bastu, dusch mm. I Husets ursprungliga del (den tidigare skolbyggnaden) finns på nedervåningen (samma plan som kyrkorummet), en entréhall, kök, toaletter och två samlingssalar (varav den större har en vikvägg mot kyrkorummets bakre del så att man kan öppna upp mellan dessa rum. På övervåningen finns tre större samlingsrum och ett kök, rummen används bl a för barnverksamhet och konfirmandundervisning. Inredningen i byggnadens olika rum är till stora delar oförändrad sedan om - och tillbyggnaden 1972. Förändringen av den gamla skolan innebar inte bara tillbyggnaden av vinkeldelen med kyrkorummet utan också en genomgripande ombyggnad av de gamla skollokalerna och f d lärarbostäderna (övervåningen).