Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FÄRGELANDA ÖDEBORGS STOM 2:1 - husnr 1, ÖDEBORGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖDEBORGS KYRKA (akt.)
2004-05-04
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är litet och sparsmakat inrett. Det har en långsmal form, bl a accentuerad av det välvda trätaket och präglas till stor del av den gestaltning det fick vid renoveringen 1926. Koret i öster är tresidigt avslutat med osymmetrisk form och i väster finns en orgelläktare. Ingångar till kyrkorummet finns från vapenhuset i väster och från sakristian på korets södra sida.

Kyrkans trägolv är slipat och lackat i långhuset och gråmålat i koret. Innanför altarringen ligger en heltäckningsmatta. Det välvda trätaket är gråmålat med en takfot i olika grå nyanser med profilerade lister och gesims som tandsnittsfris. Porten till vapenhuset är en tidigare ytterport från 1756, då denna ingång togs upp och den medeltida sydportalen igensattes. Tornet med vapenhus tillkom sedan 1769. Det kraftiga segmentbågeformade portbladet har gråmålade släta brädor mot kyrkorummet och profilerad snedställd panel mot vapenhuset. På det kraftiga låset finns årtalet 1756 och initialerna I N S. Innanför porten ligger en stor stenhäll. Dörren till sakristian är en enkel slät trädörr, laserad i gråbrun ton. Fönstren är gråmålade på insidan.

Altaret, av trä, är placerat mot östra korväggen, är grågrönt färgsatt med spegelfält målade i svampteknik. Altaruppsatsen är från 1700-talet i tidstypisk provinsiell barockstil. Konstnären är okänd men stilen påminner om den i stiftet kände bildhuggaren Isac Schullström. I centrum finns en tavla med träfigurer, Jesus på korset med Maria och Johannes på var sida. Tavlan flankeras av spiralvridna kolonner med Moses och Aron på var sida. Överst finns en tavla med en slingrande orm kring ett kors och bl a två änglar med basuner. Predellan längs ned har en tavla med texten "Se Guds lamm som borttager världens synder". Altarringen, troligen från 1926, har en rak front med svängda, konkava, sidor. Barriären, färgsatt i grönt, är sluten med marmorerade spegelfält i trapetsform med förgyllda lister. Predikstolen är placerad längst fram i långhuset, på dess södra sida. Den var tidigare placerad på norrsidan men flyttades vid renoveringen 1926, samtidigt som sakristian tillbyggdes åt söder. Predikstolen, från 1700-talet, är relativt enkelt utformad och saknar baldakin. På den femsidiga korgen finns målade evangelistporträtt. Korgen är brun- och svartmålad med förgyllda detaljer. Kyrkans dopfunt är placerad i vid korets norra vägg. Den är daterad till 1200-talet och av täljsten i romansk stil med en rik ornamentering i den relief som omger cuppan.

Bänkinredningen är indelad i två vägganslutna kvarter. De slutna bänkarna är utformade 1926 då de ny- eller ombyggdes. Eventuellt behölls de gamla gavlarna. Bänkarnas dörrar är ljust grönt ådrade med marmorerade spegelfält på dörrarna och svampmålade fält på gavlarna. Ryggarna och sitsarna är rödbrunt ådringsmålade. På läktaren finns öppna rödbrunt ådringsmålade bänkar på båda sidor om orgeln. Läktaren, som nås via en trappa i vapenhuset, bärs upp av nio grönmålade enkla kolonner vilka bär tre synliga bjälkar, avslutade som konsoler mot öster. Läktaren byggdes delvis om 1926 då bröstningen med svampmålade speglar tillkom. Läktarens mittparti är en del av den orgel, med modernistisk fasad, som installerades 1978. Bakom denna orgel finns ytterligare en orgel, från 1927, med klassiserande fasad. 1927 års orgel är placerad i tornet som på detta våningsplan är förbundet med läktaren genom en stor valvöppning.



LÅNGHUS -
GOLV - Lackat trägolv.
VÄGGAR - Vitputsade
PORT - Till vapenhuset i tornets nedervåning, en tidigare ytterport från 1756 då denna ingång togs upp och en ingång på sydsidan sattes igen. Tornet byggdes senare, 1769. Porten är en kraftig segmentbågeformad gråmålad med snedställd profilerad panel mot vapenhuset och släta brädor mot kyrkorummet Kraftigt lås med årtalet 1756 och initialerna I N S efter latinska ord som betyder Frälsaren Jesus Segrar. Innanför porten ligger en stor stenhäll i långhuset.
FÖNSTER - Två mot norr och två mot söder: Stora segmentbågeformade, 3-lufts med kopplade bågar. Färgat antikglas i ytterbågarna, sattes in 1953 då troligen även inner- och ytterbågarna byttes (annars byttes fönster 1926). Gråmålade på insidan, bruna på utsidan.
TAK - 1926 ändrades taket från plant till den nuvarande välvda formen. Gråmålade släta brädor. Takfot i olika grå nyanser med profilerade lister och gesims som tandsnittsfris. Tak under läktaren, släta grå-gröna brädor.

KOR -
GOLV - Gråmålat trägolv. Heltäckningsmatta innanför altarringen.
VÄGG - Som långhus
INNERDÖRR - Till sakristian i söder. Enkel slät trädörr, laserad i gråbrun ton.
FÖNSTER - Som långhus, två st, ett mot norr ett mot söder.
TAK - Som långhus

FAST INREDNING
ALTARE - Av trä, grågrönt med spegelfält målade med svampteknik.
ALTARUPPSATS - Från 1700-talet i tidstypisk provinsiell barock. Okänd konstnär men stilen påminner om den kände bildhuggaren Isac Schullström. I centrum finns en tavla med träfigurer, Jesus på korset, med Maria och Johannes på var sin sida. Tavlan flankeras av spiralvridna kolonner med Moses och Aron på var sin sida. Överst finns en tavla med ett träkors bl a flankerat av änglar med basuner. Predellan längst ned har en tavla med texten "Se Guds lamm som borttager världens synder".
ALTARRING - Troligen från 1926. Rak front med svängda, konkava sidor. Sluten barriär med marmorerade spegelfält i trapetsform med förgyllda lister. I övrigt grönmålad med stoppade knäfall och överliggare med grönt sidentyg.
BÄNKINREDNING - Nya eller kraftigt ombyggda 1926. Eventuellt behölls de gamla gavlarna. Två hela vägganslutna kvarter. Slutna bänkar med ljusgrön ådringsmålning och marmorerade fält på dörrarna och svampmålade fält på gavlarna. Ryggar och sitsar ådringsmålade i rödbrunt. På läktaren finns öppna rödbrunt ådrade bänkar från 1926 på båda sidor om orgeln.
PREDIKSTOL - Från 1700-talet. Flyttades vid renoveringen 1926 från norra till södra sidan då sakristian tillkom åt detta håll. Placerad längst fram i långhuset. Relativt enkelt utformad utan baldakin. Femsidig korg med målade evangelistporträtt på korgens yttersidor. Brun- och svartmålad med förgyllningar.
ORGEL - Två orglar finns. I tornet bakom läktaren och en stor valvöppning i tornmuren står en orgel från 1927. Framför denna, på läktaren finns en orgel från 1978, delvis inbyggd i läktarbröstningen. 1927 års orgel har en klassiserande fasad, relativt enkelt utformad med bl a spiralvridna kolonner som bär upp grekiska tempelgavlar brutna av stiliserande facklor. Målad i grå och gröna kulörer. 1978 års orgel har en modernistisk fasad, också relativt enkelt utformad med bl a förgyllda lister i överstyckena. Orgeln har ett främre parti som utgör läktarbröstningens mittparti.
LÄKTARE - Ombyggdes delvis 1926 då trappa från kyrkorummet ersattes av den nuvarande från vapenhuset. Bärs upp av nio grönmålade enkla kolonner som bär tre synliga bjälkar avslutade som konsoler. Bröstningen tillkom 1926 med undantag av mittpartiet som utgör en del av 1978 års orgel (se orgel ovan). I övrig finns svampmålade spegelfält med förgyllda lister runt om.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Se altaruppsats
DOPFUNT - Placerad vid korets norra vägg. Från 1200-talet. Av täljsten i romansk stil. Eventuellt bohuslänskt ursprung. Rik ornamentering i den relief som omger cuppan.

VAPENHUS - Utgör tornets nedervåning.
GOLV - Lutbehandlat trägolv
VÄGGAR - Vitputsade
PORT - Ytterport mot söder, ny eller ombyggd 1926. Som segmentbågeformad pardörr med innerdörrar. Yttre dörrbladen, brunmålad snedställd profilerad panel på utsidan, gråmålade speglar på insidan. Innerdörrarna, gråmålade parspegeldörrar. Port till kyrkorummet, se långhus. FÖNSTER - Mot väster, litet rektangulärt 4-lufts med enkelbåge och färgat blyinfattat antikglas. TAK - Plant, av gråmålade släta brädor.
ÖVRIGT - Trappa till tornrum och läktare med dekorativt utformade barriärer med ljust grönt ådrade stolpar och handledare.
SAKRISTIA - Tillbyggd 1926 och i stort bevarad i ursprunglig utformning. Placerad på korets södra sida. Under sakristian finns en källare med pannrum. Golvnivån i sakristian är bl a därför högre än i kor och långhus och det finns en trätrappa innanför dörren till koret liksom en hög granittrappa utanför ytterdörren mot väster.
GOLV - Trägolv målat i grågrönt.
VÄGGAR - Vitputsade
DÖRRAR - Ytterdörr mot söder: Segmentbågeformad dubbeldörr. Yttre dörrbladet, stående tunn brun lockpanel (eventuellt sekundär) och beslag av dekorativt utformade svarta bandjärn på utsidan, speglar i grönaktig kulör på insidan. Innerdörren, gråmålad spegeldörr. Dörr till kor, se kor.
FÖNSTER - Mot söder, runt 4-lufts korspost med småspröjs. Kopplade bågar, blyinfattat färgat antikglas i ytterbågen.
TAK - Plant, grönaktigt betsade släta brädor.
ÖVRIGT - Enkel skåpsinredning mot öster och norr.

TORN -
VÅNING 1 - Se vapenhus
VÅNING 2 - I nivå med läktaren. Tornrum samt trapphus för trappan vidare upp i tornet. Tornrummet upptas till större delen av 1927 års orgel för vilken det finns en stor valvöppning mot läktaren.
GOLV - Lackat trägolv
VÄGGAR - Vitputsade. Vägg mellan tornrummet och trapphuset, på orgelns baksida, slät grågrön brädvägg.
DÖRR - Mellan tornrummet och trapphuset, grågrön enkelspegeldörr. Från trapphuset till våning 3, enkel spegeldörr.
FÖNSTER - I tornrummet mot söder, kvadratiskt 2-lufts med smårutor. Kopplade bågar med blyinfattat antikglas i ytterbågarna. Fönsteröppningen togs upp 1926, bågarna från 1953. I trapphuset mot väster, äldre kvadratiskt 2-lufts med enkla bågar och munblåst glas.
TAK - Plant grågrönt trätak.VÅNING 3 - Låg mellanvåning, obehandlade trägolv och tak. Oputsade gråstensväggar.
VÅNING 4 - Klockvåning. Obehandlade trägolv/tak. Putsade gråstensväggar. Tornluckor åt de fyra väderstrecken, stående rektangulära parluckor med brunmålad horisontell profilerad panel.