Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM BJÖRSTORP 4:4 - husnr 1A, EMMALJUNGA FÖRSAMLINGSHEM

 Byggnad - Beskrivning

EMMALJUNGA FÖRSAMLINGSHEM (akt.)
2021-05-05
Interiörbeskrivning
Genom entrén i väster nås ett mindre vindfång som leder in till en tambur. Golvet är belagt med en melerad plastmatta brungrå toner. Väggarna har vitmålad glasfiberväv och taket är klätt med vita fasade träfiberskivor. Fönstrens insidor är liksom de oprofilerade låga golvsocklarna utförda i lackad furu medan taklisterna är vita. Norr om vindfånget finns en wc och i söder leder en trappa upp till den före detta läktaren. I öster leder två pardörrar i ramverkskonstruktion in till kyrksal respektive samlingssal och i väster finns en pardörr mot vindfånget. Karmar, foder och ramverk är målade i ljusbrunt och de liggande fyllningarna, fyra per dörrblad, i vitt. Kyrksalen har golvbeläggning av brunmelerad plastmatta och glasfiberväv målad i en bruten vit kulör upp till en grå taklist. Över rummet spänner ett tredingstak klätt med vitmålat skivmaterial. Dragstänger tar upp takets tryck på ytterväggarna. Golvsocklarna och fönstrens insidor är liksom i tamburen utförda i lackad furu. Dörrar och foder är gråmålade med vita fyllningar. Salen upptas till största del av den öppna bänkinredningen som är ordnad i två kvarter med mittgång som leder fram till altaranordningen. Öster om altaret står en ambo och i väster återfinns orgeln. I taket hänger nedpendlade armaturer och på väggarna lampetter.

Samlingssalen har stavparkett, ljust grå strukturtapeter och innertak klätt med vitmålade fasade träfiberskivor. Snickerierna är vitmålade frånsett de trärena fönstren. I öster leder två fyllnadsdörrar till kök respektive köksingång.

Från tamburen leder en svängd trappa upp till övervåningen som används för förvaring av diverse föremål. Väggarna har i såväl trapplopp som på den tidigare läktaren en hög bröstning av mörkbetsad kryssfanér indelad av enkla lister. På ett fotografi från 1970-talet skymtar ett liknande utförande i kyrksalen. Dörren till övervåningen har kammålade fyllningar. Golvet utgörs av ett obehandlat undergolv som ursprungligen kan antas ha varit belagd med linoleummatta.

Inredning och inventarier
Altaranordningen utgörs av ett blockaltare i trä i ramverkskonstruktion. Ramverken är målade i mörkgrönt medan fyllningarna är kammålade i ljusare grön kulör. Över altaret hänger altartavlan, en oljemålning föreställande Jesus i Getsemane signerad ”And. Linderholm 1936”, som skänktes av makarna Skoug i Emmaljunga året efter invigningen. Ovanför altartavlan hänger ett kors målat i guldfärg.

Altarringen från 1983 är ritad av Torsten Leon-Nilson och konstruerad i flyttbara sektioner uppbyggda av figursågade balusterdockor i lövträ, möjligen bok. Knä- och handfall är stoppade och klädda med rött tyg. Planformen är rektangulär.

Ambon är samtida med altarringen, ritad av Torsten Leon-Nilson och tillverkad i samma träslag. Utformningen är modernistisk och enkel, med snedställda sidopartier.

Bänkinredningen utgörs av gråmålade bänkar av parkbänksmodell med gjutjärnsgavlar som är ordnade i två kvarter kring en mittgång. Bänkarna tillverkades 1890 för Vittsjö kyrka, där ännu några bänkar är bevarade på åhörarläktaren. När Vittsjö skaffade nya bänkar på 1930-talet skänktes ett antal bänkar till Emmaljungas nyuppförda församlingshem.

Orgeln med tre stämmor som införskaffades 1976 är tillverkad av Gunnar Carlsson, Borlänge. Orgelhus och fasad är utförda i ekfanér med luckor framför fasadpiporna.

I klockstapeln hänger en kyrkklocka gjuten 1965 av M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Klockans inskriptioner anger namn på donatorer, kyrkliga föreningens styrelse, dåvarande kyrkoherde samt en vers som lär vara diktad av en medlem i styrelsen.