Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANEMO LÄNGHEM 30:1 - husnr 1, LÄNGHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LÄNGHEMS KYRKA (akt.)
2002-07-17
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i LÄNGHEMS KYRKA är enskeppigt och täcks av ett flackt trätunnvalv som vilar på en tandad gesims. Det halvrunda koret i öster markeras i kyrkorummet med förhöjt korgolv och en murad triumfbåge. I långhuset finns fyra öppna bänkkvarter och orgelläktare i väster med läktarunderbyggnad. Sydportalen i klassicistiskt utförande är utspringande i kyrkorummet. Ingång till sakristia i norr. Predikstol placerad på norra långhusväggen.

LÅNGHUS

GOLV - Lackat furugolv utan golvlist.

VÄGG - Slätputsade väggar avfärgade vita.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Pardörr i väster till vapenhuset. Vitmålade dörrblad med tre gråmarmorerade spegelfyllningar. Sydportal med klassicerande utformning utspringande i kyrkorummet. Pardörr med vitmålade dörrblad med två spegelfyllningar marmoreringsmålade i olika grå nyanser. Dörr till sakristia åt norr. Äldre trädörr med rakt överstycke och vitmålad fiskbensmönstrad panel.

FÖNSTER - På vardera norra och södra långhusväggen finns fyra rundbågiga femluftsfönster. Fönstersnickerierna är målade i grå kulör. De fyra nedre lufterna är spröjsade till tolv rutor. Den översta fönsterluften är ett lunettfönster med strålformad spröjs till fem rutor. Fönstersmygarna är slätputsade i vit kulör. Ovanför sydportalen ett lunettfönster lika de andra.

TAK - Taket är ett flackt blåmålat trätunnvalv. Tak och vägg avgränsas av en tandad gesims, täckmålad i vitt och rosa, grått och brunt.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnad åt norr och söder. Förråd i söder och barnrum och WC i norr. Vita väggar mot långhuset av skivmaterial. Uppglasat väggparti längst åt söder och åt norr. Golv i läktarunderbyggnaden lika långhuset. Golv lika långhus. Invändigt vita väggar i skivmaterial och vitmålat slätspontat tak. Gråmålade golvlister, dörrfoder och dörrar. Vissa dörrar har uppglasade dörrblad.


KOR

GOLV - Förhöjt korgolv i lackat trä. En träramp i norr med svartlackerad handledare i metall.

VÄGG - Vitputsade väggar.

FÖNSTER - Korfönster spröjsade till 15 rutor åt nordöst och sydöst på vardera sidan om altartavlan. Enluftsfönstren är rundbågiga, bemålade och dateras till 1890-talet. Glaset är i huvudsak bemålat med geometriska motiv i gröna nyanser med inslag av rött, gult och blått. Bågar och karmar är gråmålade. Två rundbågiga fönster lika långhuset åt norr respektive söder.

TAK - Slätputsat välvt målat i blå kulör. Taklist lika långhus.

FAST INREDNING

ALTARE - Fristående vitmålat altarbord i trä ett placerat ett stycke från väggen. Altarbordets ben har pilastermotiv med guldkannelyrer.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är vit- och gråmålad med förgyllda lister och utförd i klassicerande stil. Pilastrar med pyramidbas inramar altarmålningen som har rundbågig form. Pilastrarna kröns av ett överliggande bjälklag med tandsnittslist, två guldklot samt överst ett guld kors. Altaruppsatsens bas är vitmålad med förgylld strålgloria i mitten och gråmålade pilastrar med guldkannelyrer i kanterna. En mörkt grå profilerad list vid golvet.

ALTARRING - Altarringen har rundad form och är placerad ett stycke från väggen. Den är gråmålad med stoppade armstöd och knäfall tygklädda i guldfärgat tyg. Barriären är en balustrad med vitmålade dockor med guldlister.

BÄNKINREDNING - Fast bänkinredning i fyra kvarter, slutna mot mittgången och öppna mot sidogångarna. Tre bänkrader i det nordöstra kvarteret är förkortade invid predikstolen. Vitmålade bänkskärmar med spegelfyllningar marmoreringsmålade i gråbeige kulör inramade av guldlister. Sidostyckena har smala spegelfyllningar marmorerade i mörkt rosa. Dörrarnas spegelfyllningar är målade lika bänkskärmarna. Gråmålade överliggare och golvlister. Insidan av bänkarna är målade i mörkt rosa kulör med stoppade dynor klädda med rosa tyg. Fotstöd och psalmbokstöd är gråmålade. Radiatorer under bänkarna. Golvet i bänkkvarteren är målat i mörkt brunt. Slutna KORBÄNKAR intill triumfbågen i norr och söder som följer väggarnas rundning. Bänkskärmarna och dörrarna är vitmålade med tre vitmålade spegelfyllningar som inramas av lister i grått och guld. Nedtill finns en grå täckmålad list, samt överliggare i samma kulör. Bänkarnas insida är målade i mörkt rosa kulör. LÄKTARBÄNKAR i form av tre öppna bänkrader i söder och en i norr. Speglade bänkar målade i grå kulör. Bänkdynor klädda med rosa tyg.

PREDIKSTOL - Den mångkantiga predikstolen med ljudtak är placerad på norra långhusväggen. Den är tillverkad av rådman H C Datan i Ulricehamn, överförd från Länghems gamla kyrka och skänkt 1715 av Erik Gustaf Stenbock. Predikstolskorgen har ett klassicerande utförande. Korg och ljudtak är polygonala och en grön färg som bas. Under korgen en smal gråmålad åttkantig fot. Korgens spegelfyllningar marmoreringsmålade i grått och guld. Lister i guld och rosa. Korgens insida är gråmålad. Ljudtaket är målat i gröna och blå kulörer och dekorerat med utskurna blommor i guld. Snidade överstycken i grönt och guld. Undertaket dekorerat med en sol i guld samt duva. Dörren i väggen omges av gråmålad portal inramad av brunmarmorerade kolonner med korintiska kapitäl i guld. Ovanför dörren ett kors och ett ankare målat i guld inramade av profilerad guldlist. Överst en utkragande profilerad list i grått, guld och brunt.

ORGEL - Orgeln med fasad härstammar från 1858 och ombyggdes helt 1935. Vitmålad klassicerande orgelfasad med pilastermotiv i grå kulör. Fasaden har förhöjt mittparti och öppningen för orgelpiporna rundbågig. Lister i guld och blått samt korintiska kapitäl i rosa och guld. Synliga orgelpipor i vit metall. Gråmålat spelbord. Orgeln om- och tillbyggdes 1958.

LÄKTARE - Läktare i väster med mittparti utspringande i kyrkorummet. Läktaren bärs upp av läktarunderbyggnad samt av åtta vita åttkantiga läktarpelare som upptill har profilerade lister i rött, brunt, guld och blått. Läktargolv i gradänger är täckt av heltäckningsmatta i brunt och rosa. LÄKTARBRÖSTNINGEN är vitmålad med gråmarmorerade spegelfyllningar och lister i rosa, brunt och blått. Överliggare i grått och skyddsräcke i gul metall. Mittpartiet är markerat av en balustrad i relief med utkragad tandsnittslist undertill. I balustradens ytterkanter finns rosamålade pilastrar med guldkannelyrer.


SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altartavlan med motivet "Kommen till mig" från 1893 målades av prästdottern Berta Maria Ahlgren. Den är en kopia av Carl Blochs altartavla i Hörups kyrka i Skåne.

DOPFUNT - I korets mitt står dopfunten i snidad ek från 1915. Till denna hör ett dopfat i nysilver. Dopfunten är en gåva av bröderna Claesson, Rosenlund, Länghem.

NUMMERTAVLA - På norra respektive södra korväggarna sitter nummertavlor infästade i väggen. Nummertavlorna härstammar från 1700-talet och har en ram av trä i guld och rosa med fästen i svart järnsmide.

VAPENHUS

FÖNSTER - Fönster åt norr och söder. Nedre delen av de rundbågiga kyrkfönstren. Fyra fönsterlufter spröjsade till tolv rutor.

VÄGG - Vitputsade murade väggar med undantag för hörnen som byggts in med skivmaterial med ytskikt av vitmålad väv.

PORT - Port i väster av breda träplank målad i vit kulör. Port i öster till långhuset i form av gråmålad fiskbensmönstrad pardörr.

TAK - Slätspontat innertak målat i blå kulör.


SAKRISTIA

GOLV - Stavparkettgolv.

VÄGG - Slätputsad vägg avfärgad vit. Vit plastlist vid golvet.

PORT - Vitmålad plankdörr i öster. Vitmålad dörr till predikstolen. I östra väggen en slät trädörr i vit kulör med gråmålat foder.

FÖNSTER - Två rundbågiga fönster i tre lufter. Översta fönsterluften i form av ett lunettfönster. Gråmålade fönstersnickerier. Fönstren är såväl blyinfattade som spröjsade. Fönsterlufterna har träspröjs till åtta rutor sammanlagt och 32 blyinfattade rutor. Lunettfönstren är spröjsade till fyra rutor i trä och 24 blyinfattade. Vita slätputsade fönstersmygar. Fönsterbänkar i kalksten.

TAK - Slätpanelat trätak täckmålat blått och taklist i samma kulör.


TORN

VÅNING 1 - Vapenhus

VÅNING 2 - Läktarhall. Brädgolv med brun heltäckningsmatta. Slätputsad vägg avfärgad vit. Uppglasat valv i östväggen. Uppglasat väggparti i söder under trapploppet. Vitmålad träport med handtag i grå kulör i östväggen och en likadan i söder. Lunettfönster spröjsat till fem rutor åt söder, väster och norr. Lunettfönstret är övre delen av vapenhusfönstren rakt under. Slätspontat plant tak målat i rosa kulör. Brunbetsat smalt trapplopp.

VÅNING 3 - Brädgolv och obehandlade murade väggar. Ett runt vitmålat fönster i väster spröjsat till åtta rutor. Öppen takstolskonstruktion.

VÅNING 4 - Klockvåning med lanternin. Brädgolv med breda plankor. Obehandlade murade väggar. Öppen takstolskonstrukion. Ljudluckor i trä åt alla väderstreck. Kyrkan har tre kyrkklockor. Lillklockan dateras till 1569, mellanklockan till år 1400 och storklockans tillverkningsår är okänt.