Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANEMO SJÖTOFTA 1:7 - husnr 1, SJÖTOFTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SJÖTOFTA KYRKA (akt.)
2003-10-02
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i SJÖTOFTA KYRKA är rektangulärt med polygonalt avslutat kor i öster, täckt av ett trätunnvalv markerat med en tandad gesims. Utgång till sakristia i norr, sydportal samt utgång till vapenhuset i väster inrett i tornets första våning. Läktare i väster med senare tillkommen underbyggnad. Predikstol på norra väggen.

LÅNGHUS

GOLV - Lackat brädgolv med ljust grå matta i mitt- och sidogångar. Bred grön golvlist.

VÄGG - Väv målad i bruten vit kulör.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Speglad pardörr med rakt överstycke i söder med tre fyllningar per dörrblad. Dörrbladen är grönmålade och fyllningarna ådringsmålade i beige kulör och inramade av lister målade i grönt och brunt. Grönmålat profilerat foder runt om. Speglad dörr mellan predikstol och sakristia med tre fyllningar målade ljust grå med lister i mörkare grått.

FÖNSTER - Tre rundbågiga fönster åt norr och tre åt söder. Innanfönstren är ospröjsade och består av tre lufter vardera. Två lunettfönster med ospröjsade innanfönster i väster på läktaren. Ett lunettfönster ovanför sydportalen. Samtliga fönstersnickerier målade i grön kulör.

TAK - Tunnvälvt tak målat i blågrön kulör. Profilerad tandad taklist målad i guldaktig kulör.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnader i norr och i söder klädda med gråmålad stående panel. Fönsterband i överkant mellan läktarbjälklaget och dörrarnas överstycken. Läktarunderbyggnaderna är indragna från läktarens framkant och från mittgångens läktarpelare. Invändigt är väggarnas väv målad i ljust grå kulör. På golven ligger brun heltäckande matta och taken är målade i mörkt grå kulör. Dörrarna är speglade och grönmålade med fyllningar ådringsmålade i grått.

KOR

GOLV - Korgolvet är förhöjt i två steg och täckt med grå heltäckningsmatta. Bakom altarringen är golvet ytterligare förhöjt i ett steg. Framför bänkinredningen ligger en smalare blå heltäckningsmatta.

VÄGG - Väv målad i bruten vit kulör.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Port till sakristian i norr. Speglat gråmålat dörrblad med tre fyllningar ådringsmålade ljust grå inramade av en brun och grön list.

FÖNSTER - Fyra rundbågiga fönster med tre ospröjsade innanfönster, lika långhuset.

TAK - Tunnvalv målat i blågrön kulör.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är vitmålat och utfört i trä av Johannes Andersson i Ollsbo i Mjöbäck. Altaret är väggfast och sammanbyggt med altaruppsatsen. Framstycket är dekorerat med en liggande spegel som kantas av en förgylld profilerad list. I dess mitt finns en förgylld sol med en vitmålad triangel i mitten. Altardisken är vitmålad.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är utförd av Johannes Andersson i Mjöbäck i klassicerande stil i form av en tempelgavel dekorerad med tandsnitt vilande på vitmålade dubbla kolonner med förgyllda kannelyrer. Gavelpartiet är vitmålat med förgyllda detaljer. I gavelfältets mitt finns en triangelsymbol omgiven av strålglans. I mitten dominerar ett tomt förgyllt träkors med törnekrona och mantel. Altartavlan beställdes 1854 av Johannes Andersson och föreställer staden Jerusalem, som skulle utgöra bakgrunden till altarkorset. Målningen inramas av en rundbågig förgylld äggstavslist.

ALTARRING - Altarringen är bågformig och målad i grågrön kulör. Balustraden är sluten och balusterdockorna målade vita med förgyllda lister. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med guldfärgat tyg.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är sluten och uppdelad i tre kvarter, ett i norr och två i söder åtskiljda av gången till sydportalen. I norr finns 14 bänkrader och i söder åtta i östra kvarteret och fyra i det västra. Brädgolvet i bänkkvarteren är förhöjt. Den främsta bänkraden saknar framstycke. Sidostyckena är målade i grågrön kulör med spegelfyllningar i ljusare grönt. Bänkdörrarna har marmoreringsmålade fyllningar i grått kantade av bruna lister. Bänkinredningen är invändigt målad i rödbrun kulör. Bänksitsarna är stoppade och klädda med tyg i blått. Överliggare målad i mörkare grön kulör. KORBÄNKAR i norr och i söder. Slutna grönmålade bänkar med dörrar i väster. En liggande spegelfyllning på framstycket, marmoreringsmålad i grå kulör. Invändigt är bänkarna målade i rödbrun kulör och sitsarna stoppade och klädda med tyg i blått. LÄKTARBÄNKAR i form av sex öppna bänkrader i söder på fem gradänger i av omålat trä och tre öppna bänkrader i norr. Gavlar med grönmarmorerade spegelfyllningar.

PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad på den norra långhusväggen med ingång från sakristian och tillverkad av Johannes Andersson i Mjöbäck. Predikstolskorgen är rund till formen liksom ljudtaket. Predikstolen är grå- och vitmålad med förgylld ornamentik, främst bladmotiv. Korgen har en gråmålad kvadratisk pelare som stöd ned till golvet och mittpartiet är dekorerat med balusterdockor. Korgens insida är målad i ljust grön kulör. Ljudtakets insida är blåmålad och i mitten finns dekor i form av en förgylld triangel inom en vitmålad cirkelform omgiven av förgylld strålglans. Dörromfattning med vitmålade pilastrar med förgyllda kannelyrer. Trappa via sakristian i norr.

ORGEL - Orgelfasaden är målad i ljust grön kulör med listverk i mörkare grönt, rött och guld. Fasadens mittparti är förhöjt och överstyckena raka, varav det mittersta är dekorerat med fyrpassformer i kvadrater. Fasaden är dekorerad med snidad förgylld ornamentik. Piporna är utförda i vit metall. Orgelverket byggdes 1870 av Carl Elfström, Jönköping. Det byggdes om 1925 av orgelbyggaren Levin Johansson i Liared. En del av Elfströms pipmaterial bibehölls. En omdisponering gjordes 1969 av Tostareds kyrkorgelfabrik. 1994 inköptes en digital orgel till kyrkan tillverkad i USA av Allen Organ Company.

LÄKTARE - Läktare i väster som bärs upp av sex läktarpelare som kantar mittgången. Nedtill har de kvadratisk form och är målade i mörkt grågrön kulör medan de upptill har rund avsmalnande form och är marmoreringsmålade. Kvadratiska kapitäl målade i mörkt grönt och brunt samt förgyllda lister. Gråmålad slätspontad undersida. Läktargolvet är täckt med brun heltäckningsmatta. LÄKTARBRÖSTNINGEN är grönmålad och utspringande på mitten samt dekorerad med stående rektangulära spegelfyllningar, marmoreringsmålade i ljust grönt, tre på mittpartiet och fyra på vardera sidan om detta. Listverk i brunt, ljust grönt och guld. I kanterna mot väggen har bröstningen en välvd form. Skyddsräcke i trä målat i grön kulör.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altartavlan beställdes 1854 av Johannes Andersson i Ölsbo i Mjöbäck, altaruppsatsens upphovsman, och föreställer staden Jerusalem. Målningen inramas av en rundbågig förgylld äggstavslist.

DOPFUNT - Dopfunten av trä är skänktes som gåva till kyrkan 1940, utförd i kärnfur av E Nilsson i Harplinge. Dopfuntens cuppa är åttkantig till formen och foten fyrkantig. På skaftet finns ett snidat blomstermotiv som delvis är förgyllt.

NUMMERTAVLA - Två nummertavlor infästade i korets nord- respektive sydvägg. Tavlorna har vit botten med förgylld profilerad guldram samt krönta av en förgylld lyra.

VAPENHUS

GOLV - Omålat brädgolv.

VÄGG - Gråmålad stående panel.

PORT - Kyrkport i väster. Plankpardörr med rakt överstycke målad i mörkt grå kulör och dito till långhuset i öster. Dörr i söder till elskåp. Parskjutdörr i norr samt enkel dörr till WC i samma vägg.

FÖNSTER - Rundbågefönster lika långhus i söder.

TAK - Gråmålat slätspontat träinnertak.

SAKRISTIA

GOLV - Golvet är täckt med en brun heltäckningsmatta kantad av en golvlist målad mörkt grön.

VÄGG - Liggande panel målad i ljust grågrön kulör.

PORT - Port i söder till långhuset samt i öster till vindfång och källarnedgång.

FÖNSTER - Ett fönster åt väster. Två lufter med ospröjsade innanfönster. Grönmålade fönstersnickerier.

TAK - Slätspontat trätak målat i mörk grön kulör.

TORN

VÅNING 1 - Vapenhus

VÅNING 2 - Avdelad läktarhall och förrådsutrymme. Trapplopp i söder. Breda golvbrädor. Slätspontad vägg målad i grå kulör. Gråmålad dörr till tornet i väster. Grönmålad spegeldörr i norr och dörr i öster till läktaren. Taket är slätspontat och målat i mörkare grå kulör. Förråd i väster. Plankgolv med breda golvplankor och breda väggplankor. Ett rundfönster i väster spröjsat till åtta rutor.

VÅNING 3 - Klockvåning med två klockor. Trapplopp i söder, öster och norr till lanterninen.

VÅNING 4 - Lanterninvåning