Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA ÖRSÅS 6:15 - husnr 1, ÖRSÅS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖRSÅS KYRKA (akt.)
2004-11-16
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Lackat brädgolv under bänkarna, mitt- och sidogångarna täcks av en lös grå heltäckningsmatta.

VÄGG - Slätputsade väggar som målats i en aprikos kulör. Ljusgrå målad bröstning under fönstren.

PORT - Portar i söder, norr och väster. Södra och norra portarna är ljusgrå dubbeldörrar med rakt överstycke och tre släta fyllningar på varje dörrblad, en stående fyllning i mitten med en kvadratisk fyllning över och under. Västra porten är i princip identisk med de övriga med undantag för att de övre och undre fyllningarna är rektangulära till formen och liggande.
INNERDÖRRAR - De två dörrarna till södra och norra läktarunderbyggnaderna är enkla, ljusgrå och dekorerade med utanpåliggande lister som formar tre fyllningar med indelning likt portarnas dörrblad.

FÖNSTER - Långhuset har fyra rundbågiga fönster åt söder och tre åt norr. Över dörren mellan sakristian och kyrkorummet sitter övre hälften av ett rundbågigt fönster. Detta och det östligaste av södra långhusväggens fönster delas med koret. Den kraftiga mittposten och de två tvärposterna delar in fönstren i fem spröjsade lufter, fyra stående rektangulära som kröns av ett lunettfönster. Fönstren är belägna djupt i sina nischer och spröjsade till 36 rutor. Över syd- och norrporten finns ett rundbågigt överljusfönster, spröjsat till 20 rutor. Samtliga snickerier är målade i en ljusgrå kulör.

TAK - Flackt rundbågigt tak av trä, målat i en gråblå kulör. Vägg och tak skiljs åt av en tandad taklist som är marmorerad i en grå grön nyans. Takkronorna som hänger över bänkraderna är fästa i små rundlar av trä med en utskuren stjärna, målad i samma kulör som taket.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaderna har en öppen form med väggar som inte når ända upp till läktarens tak, och de saknar egna taköverbyggnader. Väggarna är klädda med glasfiberväv och har avfärgats på samma sätt som långhusväggarna. I söder finns ett förråd under läktaren, i norr ett samtalsrum. På var sida under läktaren finns en stor gravhäll av kalksten med sliten yta uppsatta mot väggen, troligen härstammar dessa stenar från 1600-talet?

KOR

GOLV - Limmad grå heltäckningsmatta. Förhöjt golv i två steg där koret smalnar av, samt något förhöjt i ett steg även innanför altarringen. På södra sidan finns en ramp av trä, klädd med grå heltäckningsmatta, som förbinder korets olika nivåer med varandra.

VÄGG - Lika långhuset.

INNERDÖRR - Ljust gråmålad enkeldörr med rakt överstycke till sakristian. Indelad i tre fyllningar likt övriga dörrar.

FÖNSTER - Förutom de båda fönster som delas med långhuset och som förut nämnts, finns två fönster i det rundade korpartiet. Dessa bemålade fönster insattes 1931 och tillverkades av Stockholms glasmåleri efter kartong av Boråskonstnären John Hedaeus. Varje fönster består av fyra stora fält med varsin bild och överst ett lunettfönster med bibliska symboler. Det ena fönstrets motiv är hämtat från gamla testamentet och det andra har motiv ur nya testamentet.

TAK - Lika långhuset. Korbågen pryds av de förgyllda orden "En dag i dina gårdar är bättre än eljest tusen". Över texten syns en enkel förgylld tandad list.

FAST INREDNING

ALTARE - Vitmålat altare i trä med stor liggande fyllning åt väster, kantad av en förgylld list. Mitt på fyllningen syns en förgylld kalk med strålglans. Altaret är på sidorna sammanbyggt med socklarna till de kolonner som ingår i altaruppsatsen.

ALTARUPPSATS - Altartavlan är utförd av Boråskonstnären John Hedaeus och insattes i kyrkan samtidigt som de bemålade korfönstren, år 1931. Målningen, som har en rundbågig avslutning upptill med förgylld list, föreställer Jesu bergspredikan. Den är insatt i en vitmålad klassicistisk uppsats som troligen är ett verk av Johannes Andersson i Mjöbäck. På var sida om tavlan står släta vita kolonner som bär upp ett rakt bjälklag med förgylld tandfris. Kring kolonnerna slingrar sig förgyllda vinrankor som växer ur vitmålade krukor som står på altaret. Mellan kolonnerna och målningens övre del syns förgyllda trebladiga, blomsterliknande dekorationer. Kolonnerna står på vitmålade socklar som är sammanbyggda med altaret. Den sida av sockeln som vetter mot kyrkorummet är dekorerad med en förgylld ram av pärlstavstyp. Kolonnernas kapitäl är korintiska med förgyllda, kraftigt stiliserade akantusblad. På entablementets undersida syns förgyllda stjärnor. Bjälklaget kröns av en vitmålad fronton med en flackt rundbågig form, upptill avslutad med en förgylld slät list. I tympanonfältet avdelas ett rundbågigt fält med hjälp av en förgylld list samt innanför denna, ytterligare en rundbåge som bildas av förgyllda kulliknande dekorationer. I fältet framträder ett förgyllt lamm med fana, vilket symboliserar Kristus som bärare av mänsklighetens synd? På var sida om lammet syns en förgylld ranka. ALTARRING - Rundad altarring som når väggen. Barriären är uppbyggd av vita dockor med förgyllda lister. Överliggare och knäfall i vinrött sammet.

BÄNKINREDNING - Den slutna bänkinredningen, som ombyggdes i samband med renoveringen 1951, är indelad i fyra kvarter med sju rader i de bakre kvarteren och tio i de främre. Vid långhusväggarna, där det finns sidogångar, är bänkdörrarna borttagna. Längst fram intill predikstolen är bänkdörrarna något avkortade. Dörrarna och gavlarna är liksom innandömet målade i en aprikos kulör, med en stående rektangulär fyllning på bänkdörrarna. Dessa fyllningar är marmorerade i grågrönt och rödbrunt mot beigefärgad botten, och kantas av en målad grågrön list. Beigemålad överliggare. Bänkskärmarna dekoreras av tre liggande rektangulära fyllningar i mitten som flankeras på sidorna av en mindre, stående fyllning. Samtliga fyllningar är bemålade likt bänkdörrarnas speglar. De något lutade ryggstöden pryds av liggande fyllningar och på sitsen ligger en lös sittdyna klädd i ett brunt tyg. Beigemålad psalmboksbräda.

KORBÄNKAR - De båda aprikosmålade korbänkarna är placerade vid korets norra respektive södra vägg. Mot väster syns en dörr helt lik bänkdörrarna och framsidan mot söder respektive norr upptas av en stor rektangulär fyllning som bemålats likt bänkskärmarnas fyllningar. Aprikosmålad invändigt och beigemålad överliggare likt bänkinredningen.

PREDIKSTOL - Med största sannolikhet är predikstolen (liksom altaruppsatsen) gjord av Johannes Andersson i Mjöbäck, som stod bakom inredningen i många av Sandhultsbyggmästarnas kyrkor i Sjuhäradsbygden. Många av dragen hos denna predikstol återfinns på predikstolarna i till exempel Svenljunga och Sandhults kyrkor. Den runda korgen, som är avfärgad i vitt med förgyllda ornament, har en vulst nedtill som är dekorerad med en förgylld lövfris och korslagda band. Täckta vita korgväggar med tre stora fyllningar med förgyllt ramverk, på vilka ett antal förgyllda symboler kan ses. En visar en hammare och ett hjärta med en brinnande låga, vilket symboliserar Jesu kärlek. På en annan sida syns en kalk med strålglans (helt lik symbolen på altarets framsida) och på den tredje spegeln kan man se en hjulliknande figur genomborrad av ett svärd. Mellan dessa fyllningar finns mindre fyllningar som är stående och rektangulära, och dekorerade med förgyllda blomstermotiv. En blomsterdekor syns även över varje fyllning. En mindre bladfris löper runt korgen över vulsten. Korgens undersida är vitmålad med en skuren fjällmönstring samt dekor av några enstaka förgyllda blommor. Korgen avslutas nedtill med en delvis förgylld pinjekotte som står på en kvadratisk, enkel vitmålad sockel med avfasade hörn. På bibelbrädans undersida syns en förgylld uppslagen bibel på olivkvistar med korset och ankaret lagda i kors. Korgens översta list pryds av en lövliknande dekor. Korgen är vitmålad invändigt och golv och trappsteg täcks av en grå heltäckningsmatta. Den raka trappan åt öster har en vitmålad barriär med tre fyllningar som är släta och kantade av förgyllda lister. Barriären avslutas vid det nedersta trappsteget med en stolpe som dekorerats med räfflor (helt likt Revesjö kyrkas återkommande dekor på inredningen). Trappan vilar på ett beigemålat, täckt underrede med släta fyllningar. Ljudtaket är rundat och vitmålat med förgyllda dekorer på ovansidan bestående av breda band och växtliknande dekorer. Det avslutas upptill med en delvis förgylld oljelampa över vilken ett tygstycke svepts. Sidorna kantas av en växtinspirerad, delvis förgylld lambrekäng. På det blåmålade ljudtakets undersida syns jahvetecknet på en förgylld triangel som inneslutits i en rundel samt strålar. På ryggstycket mellan tak och korg sitter ett förgyllt kors med ett vitt tygstycke och en törnekrona samt texten I.N.R.I. i svart. Korset avtecknas mot blå botten och flankeras av vita pilastrar med förgyllda kannelyrer och kapitäl.

ORGEL - Den vitmålade, tredelade orgelfasaden, med synliga pipor i de tre rundbågiga öppningarna, är rikligt dekorerad med förgyllda lister och växtornamentik. Pipor syns även i pilastrarna mellan öppningarna. Mittsektionen är förhöjd. Överstyckena pryds av uppskjutande förgyllda palmetter och andra växtliknande ornament. Orgeln har ett ryggpositiv inbyggt i läktarbröstet sedan 1956 då orgeln ombyggdes av orgelbyggaren Olof Hammarberg. Det tredelade ryggpositivet har en högre mittsektion och raka överstycken, mittsektionens öppning är emellertid rundbågig.

LÄKTARE - Läktaren vilar på åtta pelare som placerats brett isär i fyra par, samt tre pelare vid respektive långhusvägg. Dessa pelare, som är vitmålade med förgyllda band upptill, står på enkel ljusgrå bas som vilar på en slät rund sockel, målad i en aprikos kulör. Läktaren har ett rakt, utspringande mittparti med ryggpositiv. Den täckta, vitmålade bröstningen pryds av rundbågiga, släta fyllningar som kantas av förgyllda ramverk. Mellan dessa står släta vita kolonner med förgyllda band på krön och bas. Förgyllda lister över och under kolonnerna, ovanför dem finns även en förgylld rombfris. Överst ett senare tillkommet skyddsräcke och ljusbärare i gulfärgad metall. Läktaren har ej besökts.

SPECIFIKA INVENTARIER

DOPFUNT - Den sexsidiga, vitmålade dopfunten i trä står placerad på sydsidan i det smalare, upphöjda korpartiet. Cuppans sex sidor är dekorerade med tre förgyllda, spetsbågiga fält. Kring det vita sexsidiga skaftet står sex vita kolonetter med bas och bladornerat krön som förgyllts. Den vita foten är likaså sexsidig och profilerad.

NUMMERTAVLA - De två nummertavlorna är placerade framför korbänkarna på vitmålade, svarvade ben som i sin tur står på grå lådliknande anordningar på det första trappsteget i koret. Tavlorna är formade som vitmålade lyror med svart botten (istället för strängar). Lyrornas nederdel pryds av basuner och i överkant en förgylld sol med strålar.