Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA HOLSLJUNGA 4:1 - husnr 1, HOLSLJUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HOLSLJUNGA KYRKA (akt.)
2005-09-16
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i HOLSLJUNGA KYRKA är ljust och luftigt och täcks av ett reveterat trätunnvalv. Det halvrunda koret täcks av ett hjälmvalv. Fyra hjärnstag fästade strax under taklisten håller ihop kyrkan. Ingång via sydportal samt i väster via vapenhuset. Sakristia vidbyggd i norr med ingång i norra korväggen. Orgelläktare i väster och slutna bänkkvarter samt två bänkar i koret. I koret står ett piano i norr och dopfunt och dopaltare i söder.

LÅNGHUS

GOLV - Lackat trägolv med smala plankor lagda i öst-västlig riktning. I tvärgången mot sydportalen är plankorna lagda i nord-sydlig riktning. Golvlist saknas. Rosa gångmatta. I bänkkvarteren är trägolvet ersatt med en beigemelerad matta.

VÄGG - Putsade väggar målade i bruten vit kulör med ett svagt gult färglager, ej helt täckande, överst. Under fönstren sitter stora element målade lika väggen.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Sydportal i form av speglad pardörr, svajdörr, med rakt överstycke målad i ljust grå kulör. Ljusare grå rektangulära spegelfält och släta foder i samma kulör. Gråmålad pardörr till vindfång till vapenhuset i väster. Dörrbladen är speglade med vardera tre rektangulära fält dekorerade med en blomma i relief. Dekorerat dörrfoder med utskurna listverk med mörkgrå botten.

FÖNSTER - Fyra stora rundbågiga fönster på vardera långhusväggen. Fönstren har fem lufter och innanfönstren är träspröjsade till sex rutor, fem i den översta lunetten. Det bakre fönsterparet skyms till stor del av läktarunderbyggnaderna. Ovanför sydportalen finns ett lunettfönster samt två i västgaveln i höjd med läktaren. Fönstersnickerierna är vitmålade.

TAK - Kyrkorummet täcks av ett reveterat trätunnvalv, målat i bruten vit kulör. Taklisten är målad i blålila kulör och dekorerad med förgyllt tandsnitt. Nedtill listverk i gult och grått.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnader i norr och söder tillkom vid kyrkans renovering 1966. Väggar av skivmaterial som efterliknar stående träpanel, svagt gulmålade med kvartslist mot läktartaket. Gråmålade speglade dörrar.

KOR

GOLV - Korgolvet utgörs av lackat furugolv lagt med breda plankor och är förhöjt i två steg. Åt väster och långhuset har korgolvet en rundad form. Korgolvet är ytterligare förhöjt i ett steg innanför altarringen. Obehandlat skurgolv med breda plankor och smidd spik. Gråmålad profilerad golvlist

VÄGG - Lika långhuset. På väggen ovanför sakristiedörren är ett bibelord målat på grå botten.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Innerdörr till sakristian i norr. Gråmålad speglad enkeldörr med rakt överstycke.

FÖNSTER - Två korfönster, lika långhuset.

TAK - hjälmvalvet i koret är målat lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Gråmålat altare av trä. Framstycket är dekorerat med en rektangulär liggande spegel inramad av listverk i rött och guld, med en röd femuddig stjärna i mitten omgiven av förgylld strålglans. Stående rektangulära speglar med mörkare grå botten dekorerade med ett förgyllt grekiskt kors i relief med rödmålade strålar.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är arkitektoniskt uppbyggd i klassicerande stil. Rödmålade kopplade kolonner med förgyllda kannelyrer, baser och akantusdekorerade kapitäl bär ett rakt entablement som kröns av förgylld strålglans med treenighetens symbol i mitten. Entablementet är marmoreringsmålat i grått med förgyllda profilerade listverk. Det kröns längst ut åt sidorna av rödmålade urnor. Uppsatsen vilar på ett marmoreringsmålat fundament med listverk i rött och guld. Centralmotivet i altaruppsatsen är en målning av konstnären Einar Forseth 1932, föreställande uppståndelsen.

ALTARRING - Rundad altarring som ursprungligen varit väggansluten men numera är avkortad i båda ändar. Balustrad i halv relief mot en täckt sarg. De svarvade dockorna är målade i vit kulör och marmorerade i svart, grönt och rött. Gråmålad sockel och förgyllda listverk. Knäfall och armstöd stoppade och klädda med rosa tyg.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är indelad i tre kvarter, slutna åt mittgången och öppna åt sidogångarna. Ett kvarter i norr med tolv bänkrader och två kvarter i söder om sex respektive fyra bänkrader, avdelade av sidogången vid sydportalen. I koret finns två korbänkar, en i norr och en i söder, som följder korväggens rundning. Dörrar åt öster och väster. Bänkarna är målade i svagt rosa kulör och har speglade skärmar, dörrar och mellanstycken, marmoreringsmålade o rosa och beige. Sockel och överliggare målade i mörkt grå kulör. Bänkryggarna har två liggande rektangulära spegelfält. Fasta sittdynor stoppade och klädda med tyg i rosa kulör. LÄKTARBÄNKARNA utgörs av fem bänkrader i söder och lika många i norr, varav de två främsta är förkortade. Bänkarna har speglade ryggar och målade svagt rosa med gråmålad överliggare. Fasta sittdynor stoppade och klädda med rosa tyg.

PREDIKSTOL - Predikstolen är samtida med kyrkan och troligen utförd av den kände bildhuggaren från Mjöbäck, Johannes Andersson. Möjligen ingår delar av en äldre predikstol tillverkad 1810 av Sven Nilsson Morin. Predikstolskorgen är rektangulär med konvex framsida och ljudtak med samma form. Rak trappa åt öster med skrank upp till predikstolskorgens överkant. Korgen är gråmålad med kraftiga balusterdockor i halv relief, marmorerade med svart, grönt och rött samt förgylld akantus. Runt korgens nedre kant löper en förgylld lagerkrans. Korgen är dekorerad med bibliska symboler och med förgyllda änglahuvuden under bokstödet samt rödmålade listverk. Korgens undersida täcks av nedåtriktade blåmålade fjäll och övergår i mitten i en blåmålad pinjekotte. Ljudtaket har blåmålad insida med det hebreiska Gudsnamnet i mitten omgivet av en förgylld sol. Mot väggen finns ett par förgyllda änglahuvuden. Nedhängande lambrekäng målat i rött med förgyllda tofsar i takets kant. I takets överkant löper en förgylld lagerkrans samt en gråmålad kant med förgylld akantus. Takets ovansida är dekorerat med blåmålade fjäll och på taket står tre polykromt bemålade putti. Trappskranket är gråmålat och dekorerat med text om kyrkans tillkomst. Rakt överstycke med profilerat listverk i rött och mörkare grått. Snidade bibliska symboler i blått och guld pryder skrankets överstycke. Väggen mellan korg och tak är målad i grått med ett spegelfält dekorerat med bibliska symboler i blått och guld med en förgylld sol över.

ORGEL - Kyrkan har haft en orgel sedan 1825, byggd av orgelbyggare Söderling i Göteborg, och denna överflyttades till den nuvarande kyrkan. År 1902 byggdes en ny orgel av orgelbyggare Molander i Göteborg. Kyrkans nuvarande orgel byggdes 1977 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Orgelfasaden har ett klassicerande utförande och är gråmålad. Spegelfält målade i mörkare grått och listverk i rött och guld. Fem pipsektioner med ett större i mitten flankerat av två halvrunda utspringande och två vid sidorna. Mittpartiet är förhöjt och kröns av förgylld strålglans med två förgyllda flankerande lyror samt två mindre urnor.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster har ett rundat mittparti utspringande i kyrkorummet och något svängda sidor. Läktaren bärs upp av tio runda läktarpelare och läktarunderbyggnader. De två pelarna längst åt väster är endast halva. Pelarna står på kvadratiska baser, marmoreringsmålade i rosa och beige. Pelarskaften är målade i ljust grå kulör med marmorering i svart, grönt och rött. Kapitäl i rött med förgyllda listverk. Läktarens undersida är slätspontad och svagt gulmålad. Golvet har fyra gradänger och täcks av mörkrosa heltäckningsmatta, förutom i bänkkvarteren med matta lika kyrkorummet. LÄKTARBRÖSTNINGEN är speglad och målad i svagt rosa kulör. De tjugo rektangulära spegelfälten är marmorerade i svart, grönt och rödrosa och inramas av profilerade listverk i grått och guld. Mellan speglarna finns dekorationsmålning i form av grålila rosetter med blommor och frukter i grönt och vitt. Skyddsräcke av trä målat lika barriären.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Centralmotivet i altaruppsatsen är en målning av konstnären Einar Forseth 1932, föreställande uppståndelsen. Målningen har rektangulär form och inramas av en enkel träram i målad i beige kulör. På den södra långhusväggen hänger en ÄLDRE ALTARTAVLA föreställande bebådelsen, som troligen är samtida med kyrkan. Denna utbyttes 1932 och fick då sin nuvarande plats i kyrkan.

DOPFUNT - Dopfunt i täljsten huggen i ett stycke, daterad till 1200-talet. Cylindrisk cuppa med cirkelflätningsornamentik. Foten är också cylindrisk och prydd med bandflätningsmönster. En vulst markerar övergången mellan cuppa och fot. Dopfunten har under senare tid målats i mörkt grå kulör och inhuggningarna är ifyllda med svart. Funten står på ett åttasidigt träfundament målat i ljust grå kulör. Dopfunten togs i bruk 1913 i den nuvarande kyrkan.

NUMMERTAVLOR - Två psalmnummertavlor är fästade i korbänkarnas västra hörn. Tavlorna är av trä och svartmålade och till formen något oregelbunden då tavlorna draperas av förgyllda lagerkransar, krönta av rosetter. Tavlorna är fästade på svartmålade metallstativ på rödmålade klot.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat