Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA FRÖLUNDA 1:72 - husnr 1, ÖSTRA FRÖLUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA FRÖLUNDA KYRKA (akt.)
2003-12-09
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Brädgolv med rosa gångmattor. Golvlist saknas.

VÄGG - Vitputsade väggar avfärgade i bruten vit kulör.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Gråmålad pardörr med stickbågigt överstycke åt norr. På vardera dörrbladet ett solmotiv i cirkelform. Gråmålad pardörr med skinnbeslagna kanter åt väster. En stor rektangulär stående spegel på vardera dörrbladet och en snidad blomma mitt på.

FÖNSTER - Fyra rundbågiga fyrluftsfönster åt norr och fyra åt söder. Gråmålade snickerier och ospröjsade innanfönster.

TAK - Flackt blåmålat trätunnvalv. Övre delen av taklisten är rödmarmorerad vilar på en gråmålad samt en list målad i gulbrun kulör. Cirkelrunda partier vid takkronornas fästen är målade i gulbruna respektive blå kulörer.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Väggar av vitmålad träfiberskiva. Gråmålade dörrblad. Invändigt brädgolv lika kyrkorum. Väggar och tak klädda med träfiberplatta, väggarna vitmålade och taket ljusblått. Fast skåpinredning längs västra väggen i norra underbyggnaden.

KOR

GOLV - Gråmålat brädgolv. Förhöjt i tre steg samt i ytterligare två steg under altaret.

VÄGG - Putsad vägg i bruten vit kulör.

INNERDÖRR - Gråmålad fiskbenspanelad dörr med rakt överstycke åt söder till sakristian. Denna inramas av två gråmålade pilastrar. Ovanför förgylld snidad bladdekor.

FÖNSTER - Två rundbågiga fyrluftsfönster åt nordöst respektive sydöst. Smårutigt blyspröjsade med färgat glas i blågröna kulörer.

TAK - Flackt trätunnvalv bemålat i blå kulör. Kormålning av konstnären Einar Forseth 1938. Motivet är det allseende ögat avbildat i en triangel omgivet av änglavingar, moln, vita duvor samt ett kors. Kulörerna är i huvudsak gult, rött, blått och vitt. Längs med taklisten är taket dekorerat med målade blommor.

FAST INREDNING

ALTARE - Gråmålat väggfast altare i trä med gråmålad altardisk. På framstycket en rektangulär liggande spegel med förgyllt kristusmonogram i mitten.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är utförd i klassicerande stil och är målad i ljust blå och grå kulörer. Den tillverkades av Sven Nilsson Morin 1797 för den gamla kyrkan och omändrades inför överflyttandet till denna kyrka. Altartavlan flankeras av kannelerade pilastrar som bär en tempelgavel med tandsnitt. Pilastrarna kröns av kapitäl med förgylld äggstavslist. Ovanför altartavlan finns två förgyllda änglahuvuden. Överst pryds altaruppsatsen av ett mantelbehängt kors stående på en öppen bok i en krans av förgyllda strålar.

ALTARRING - Bågformad altarringen är uppbyggd av spjälor och böjda listverk. Altarringen är målad i ljust grå kulör och placerad ett stycke från väggen. Den genombrutna barriären har detaljer målade i vitt och guld. Listverk i vitt och rött med förgyllt tandsnitt. Armstöd och knäfall stoppat och klätt med guldfärgat tyg.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i tre kvarter, ett i söder och två i norr med en frigång närmast ytterväggen. 17 bänkrader i söder, nio i det främre norra kvarteret och sex stycken i det bakre. Bänkgavlarna utfördes 1938 av Mårdaklevssnickaren Karl Johansson och är brunmålade med raka överstycken. Mörk grå sockel och överliggare. Rektangulärt gråmålat fält på gavelpartiet med marmoreringsmålad spegel. Två snidade blommor i överkant. Kröns av spetsbågigt gråmålat fält med snidad växtliknande dekor. Bänkarna är invändigt gråmålade. Ryggarna utförda i pärlspontpanel. Lösa sittdynor stoppade och klädda med brunt tyg. LÄKTARBÄNKAR i form av en bänkrad näst längst bak i söder och en bänkrad i norr.

PREDIKSTOL - Predikstolen härrör från 1700-talets slut och är utförd av målaren och bildhuggaren Sven Nilsson Morin med hjälp av Mjöbäckssnickaren Johannes Andersson. Korgen har en ovanlig trekantig planform med konkava korgyttersidor. Korgen och taket är målade i grå kulör. Predikstolskorgen pryds av förgyllda medaljonger och en förgylld eklövskrans löper runt om korgen. I ljudtaket finns treenighetens symbol med det hebreiska Gudsnamnet. Takets underkant pryds av utskurna förgyllda tofsar och kröns av en förgylld urna. Väggpartiet ovanför dörren är utsmyckat med två förgyllda pilastrar som omger en förgylld uppslagen bok och ett kors.

ORGEL - Den gråmålade orgelfasaden tillverkades 1845. Fasaden har en klassicerande utformning och är indelad i tre sektioner. Det förhöjda mittpartiet kröns av en tempelgavel med förgylld dekor samt överst av en förgylld lyra. De flankerande sidopartierna har raka överstycken. Listverk med tandsnitt och äggstav. Kyrkans orgelverk byggdes 1902 av Thorsell & Eriksson i Göteborg. Den genomgick en större renovering 1985 av Lindegrens Orgelbyggeri.

LÄKTARE - Läktaren i väster som bärs upp av sex kvadratiska läktarpelare, avsmalnande upptill. Pelarnas baser är brunmålade och den övre delen ljust grå med kannelyrer. Listverk i rött och grått med förgyllt tandsnitt. Undersidan täcks av vitmålade träfiberplattor. Läktaren har ett rundat mittparti utspringande i kyrkorummet. Fem gradänger på golvet i söder med grå heltäckande matta. LÄKTARBRÖSTNINGEN är ljust gråmålad och dekorerad med tolv speglar, åtta kvadratiska och fyra stående rektangulära på det rundade mittpartiet. En förgylld sol i placerad i en cirkelform i mitten av varje spegel. Speglarnas ramar är målade mörkt grå inramade av en vit list. I överkant en röd list med förgyllt tandsnitt. Överst på barriären en förhöjningslist av trä med utskuret flätverk. Barriärens baksida är gråmålad.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altartavlan utfördes 1848 av konstnären Bengt Nordenberg (1822-1902). Tavlan har rektangulär form och guldram och föreställer "Kristi himmelsfärd".

DOPFUNT - Medeltida dopfunt med cuppa är utförd i sandsten, placerad på en stensockel i korets norra del. Cuppan har åttkantig form med vertikala sidor, rund skrånande underdel och är helt utan utsmyckning. Dopfunten insattes i kyrkan i samband med renoveringen 1937-38.

NUMMERTAVLA - Två rektangulära psalmnummertavlor fästade i korväggarnas främre del, åt norr och söder. Tavlorna utfördes 1938 av Mårdaklevssnickaren Karl Johansson. Ljust grå botten och profilerad ram målad i grått, vitt och gult. Överstycke målat i ljust blått dekorerat med en förgylld lyra. Krönt av vitmålat snäckskalsmotiv. Belysning nedtill, dold av en förgylld snäcka.

VAPENHUS

Trappor i norr och söder. Omålade plan- och höjdsteg. Genombrutna barriärer målade i ljust grå kulör med brunmålad överliggare. Under trapporna utrymmen för WC och förråd.

GOLV - Gråmålat brädgolv och brunmålad golvlist.

VÄGG - Putsade väggar avfärgade i bruten vit kulör. Ett bemålat textband ovanför dörren i öster.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Kyrkport åt väster i form av gråmålad plankdörr med rakt överstycke. Gråmålad pardörr åt öster. Dörrbladen speglade med fem rektangulära speglar, fyra stående och en liggande. Listverk och karm målade i mörkare grå kulör. Två vita dörrar under läktartrapporna, en åt norr och en åt söder.

FÖNSTER - Två rundbågiga fyrluftsfönster, ett åt norr och ett åt söder, blyspröjsade till 15 rutor.

TAK - Gråmålat slätspontat plant träinnertak.

SAKRISTIA

Sakristia med rektangulär planform vidbyggd i söder. Trappa i väster till predikstolen. Gråmålad genombruten barriär och brunmålade höjd- och plansteg.

GOLV - Brunmålat brädgolv och gråmålad golvlist. Rosa mattor täcker golvet.

VÄGG - Vitmålade väggar. Gråmålad väggfast skåpinredning i söder.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Gråmålad port i väster. En stående rektangulär spegel på dörrbladet. Rundbågig gråmålad dörr till predikstolen i norr. En stor rundbågig spegel på dörrbladet. Gråmålad speglad dörr till förrådsutrymme i sydväst.

FÖNSTER - Tvåluftsfönster med stickbågigt överstycke åt söder. Ospröjsade innerbågar målat i bruten vit kulör. Ett litet ospröjsat rundfönster åt söder i förråd.

TAK - Blåmålade masoniteskivor och mörkt grå taklist.

TORN

VÅNING 1 - Vapenhus

VÅNING 2 - Läktarhall. Omålat brädgolv. Putsade väggar avfärgade i bruten vit kulör. Gråmålad torntrappa i norr med omålade plansteg. Brunmålad ledstång i trä. Gråmålad dörr med liggande panel åt öster till läktaren. Plant träinnertak med gråmålad pärlspontpanel.

VÅNING 3 - Torntrappa i väster. Murade väggar, omålat brädgolv och -tak. Ett rundfönster åt väster, spröjsat till åtta rutor.

VÅNING 4 - Klockvåning. Trappa i väster upp till lanterninen. Brunmålade ljudluckor med stickbågiga överstycken åt alla fyra väderstrecken.