Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA ROASJÖ 1:24 - husnr 1, ROASJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ROASJÖ KYRKA (akt.)
2004-09-17
Interiörbeskrivning
ROASJÖ KYRKA är en enskeppig salkyrka med kor i öster, sakristia i norr och i väst. Koret är fullbrett och polygonalt avslutat. Interiören har en ålderdomlig prägel med bland annat barockpredikstol och bevarade korbänkar på båda sidor om altaret.

LÅNGHUS

GOLV - Obehandlat brädgolv med plank i olika bredder. Förhöjt brädgolv under bänkarna. VÄGG - Frilagda timmerväggar avfärgade i en matt, gråbeige kulör med aprikos ton. En stående slät bröstningspanel, laserad i rödbrunt, täcker väggen där bänkinredningen möter ytterväggarna.

PORT - Porten till vapenhuset är en pardörr med tre fyllningar, två stående med en smal, liggande i mitten. Fyllningarna är marmorerade i mörkbrunt och grönt mot brun, laserad botten medan ramarna har en ljusare marmorering i grönt mot gröngrå botten med gul ton. Kring speglarna en smal gråbrun laserad list samt ytterligare en röd ram ett stycke in i fyllningarna. Porten är djupt belägen i en nisch.

FÖNSTER - Långhuset har fyra fönster på var sida där det östra paret delas med koret. Fönstren är rundbågiga och blyspröjsade med gröntonat glas. Tvär- och mittpost i trä. Fodrens övre, rundbågiga del är dekorerade med en skuren bågformig mångpassliknande bård. Snickerierna är gråmålade.

TAK - Ett flackt tunnvalvstak som klätts med slätspånt och som bemålats med moln i vitt och grå kulörer mot gråblå botten. De tre kronfästena i takets mitt har dekorerats på olika sätt i gult med antingen ett kors innesluten i en sol, eller en stjärna. Mellan tak och vägg löper en fris som dekorerats med ljusgrå växtliknande, stiliserade orneringar målade på rödbrun botten.

KOR

GOLV - Grå heltäckningsmatta innanför altarringen och lika långhusets golv utanför. Golvet är något förhöjt direkt innanför altarringen och är sedan ytterligare ett trappsteg högre ett stycke in från barriären.

VÄGG - Lika långhuset.

INNERDÖRR - Dörren till sakristian är grågrönt laserad i sin helhet och har tre fyllningar likt vapenhusdörren.

FÖNSTER - Ett par delas med långhuset, i övrigt ett fönster i nordöst och ett i sydöst.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret i trä är sammanbyggt med korbänkar på norra och södra sidorna och målat i en rosabrun kulör, förutom altarskivan som är svart på ovansidan. Sockeln är rosaröd och har enkel profilering upptill. Altarets har på framsidan tre rektangulära, stående fyllningar med rosa och blågrön marmorering mot mörkt brun botten. Fyllningarna omramas av en smal gul list. Det mittersta av de tre fälten är väsentligt mindre till storleken och sitter på en öppningsbar lucka.
KORBÄNKAR - Som ovan nämnt är altaret sammanbyggt med korbänkar på båda sidor. Bänkarna är målade i rosabrun kulör med liggande speglar, marmorerade likt altarets fyllningar. Överliggaren är brun medan sockeln är röd. På stycket mellan altaret och bänkdörrarna finns på var sida om altaret dekorationer i form av pilastrar med gulmålade kannelyrer samt en skuren egenartad dekor, som också återfinns på predikstolens trappbarriär.

ALTARRING - Rundad altarring som når korbänkarna. Rosalaserade dockor, marmorerade i en mörkare nyans. Överliggare och knäfall klädda i tyg med gulbrun kulör. Sockeln är grönbrun ut mot kyrkorummet och brun på den sida som vetter mot altaret.

BÄNKINREDNING - Sluten bänkinredning i två kvarter som går ända till ytterväggarna, där en bröstning med list upptill möter. Bänkinredningen härstammar från 1930 då den befintliga bänkinredningen togs bort och ny insattes med bibehållande av de gamla bänkdörrarna. Under läktaren har en bänk tagits bort på var sida om mittgången. Golvet är förhöjt under bänkraderna. Gavlar, skärmar och dörrar är målade i en grågrön kulör med marmorering i grågrönt och mörkare grönt. På bänkdörrar och bänkskärmar finns mörkt bruna fyllningar med rosa och blågrön marmorering, omramade av infällda lister som målats i en röd kulör. I överkant på dörrar, skärmar och bänkgavlar, en grön laserad överliggare, medan sockeln sockeln är grågrön. Invändigt är bänkarna laserade i en rödbrun kulör, medan ryggstyckenas baksidor liksom fotbrädorna är målade i en brun kulör. Bokbrädorna är gröngrå med marmorering i mörkare grönt. Sittdynor stoppade och klädda med rött tyg.

PREDIKSTOL - Predikstol i barockstil från 1691 med rak trappa åt öster. Färgerna är hållna i svart, rött, grönt och guld. De fyra sidorna är vertikalt, tidstypiskt indelade med arkadmotiv ovan skulpturer av evangelisterna. De fyra fälten åtskiljs av svartmålade vridna kolonetter. Kring arkadbågarna finns en förgylld, skuren växtliknande ornamentik. Under figurerna finns ramar med svart botten där evangelisternas namn finns skrivna. Upptill ett kraftigt, brett listverk, huvudsakligen svartmålat. Korgen och foten är enkelt utformade och målade i en grågrön kulör. Det sexsidiga ljudtaket domineras i underkant av ett kraftigt listverk, delvis marmorerat i brunt mot beige botten. Från fyra av hörnen hänger svartmålade pinjekottar. Takets ovansida är målad i en ljusbrun kulör. Mot grågrön botten finns på ljudtakets sidor en ursprunglig och något svårtydd text, bortsett från det tydligt framträdande "ANNO 1707". Detta var året då kyrkan målades invändigt första gången, fram till dess hade inredningen stått omålad. Från takets insida hänger en förgylld duva, från en målad blomma i guld. Trappbarriären är målad i grågröna toner och pryds av två svarta infällda fyllningar, ett brett och ett smalare, med tunna rester av en vit marmorering. Profilerad överliggare med utskuren, egenartad dekor. Röd matta på korgens och trappans golv.

ORGEL - Tredelad fasad där det mittersta fältet är rundbågigt och sidofältena har rak avslutning upptill. Metallpiporna blottas i samtliga tre fält. Grågrön fasad med sparsam marmorering i blått och brunt. Fälten kröns upptill av raka profilerade listverk, där man i det mittersta kan läsa "Skänkt av Andreas och Sofia Ericsson år 1896". Den mittersta sektionen pryds i överkant av en förgylld lyra med en urna i blått och guld på var sida. Urnorna återfinns även över de båda lägre sektionerna, liksom en förgylld växtliknande ornamentik. Orgelverket renoverades år 1950.

LÄKTARE - Läktaren i väster bärs upp av sex kvadratiska pelare med avfasade hörn. Pelarna är ljust grågröna och marmorerade i mörkare grönt likt bänkgavlarna. Barriären, med utskjutande mittparti, är marmorerat i sin helhet i grönt mot grågrön botten och domineras av stora åttasidiga fyllningar. Dessa är marmorerade i grönt och rosarött mot mörkt brun botten. Speglarna kantas av ett rött listverk med indragna partier. Upptill kantas barriären av två lister där den undre till sin färgsättning påminner om fyllningar fast med vita inslag i marmoreringen, och där den övre är marmorerad i rött mot beige botten. Underkanten av barriären kantas av en list lik den sistnämnda.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altarmålningen, som är utförd på 1780-talet av Nils Åvall från Borås, är en kalvariegrupp där det ovanligt nog också förekommer en fjärde, kvinnlig gestalt vid sidan av Jesus, Johannes och Maria. Målningen sitter i en vit rokokoram med delvis utanpåliggande, förgyllda växtliknande dekorationer. I överkant pryds ramen i mitten av molnliknande symbol omgiven av strålar. Ramen sträcker sig ett stycke över taklisten, upp mot taket.

DOPFUNT - Dopfunten är placerad i mitten av koret. Funten är utför i trä och är målad i grågröna toner, delvis med marmorering i grönt. I överkant pryds den runda cuppan av en förgylld repstav samt på sidorna av skurna, förgyllda fyrpassliknande blommor. Skaftet pryds runt om av ett flertal växtornamenterade konsoler i två rader, vilket ger skaftet en karaktär av att vara genombruten.
NUMMERTAVLA - Fästa i väggen på var sida om altartavlan finns en nummertavla, bestående av två stående svarta tavlor bredvid varandra, vardera omramade av enkla förgyllda ramar. I överkant en förgylld lyra, omgiven på båda sidor av en förgylld växtinspirerad dekoration. Förgyllda siffror.