Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA MJÖBÄCKS PRÄSTGÅRD 1:18 - husnr 1, MJÖBÄCKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MJÖBÄCKS KYRKA (akt.)
2005-09-14
Interiörbeskrivning
MJÖBÄCKS KYRKA har ett rektangulärt långhus med fullbrett, femsidigt korparti åt öster. Kyrkorummet täcks av ett målat brädtak kantat av en tandsnittslist. Kyrkorummet är målat i ljusa kulörer och inredningen till största delen bevarad från kyrkans tillkomst, utförd av Johannes Johansson från den kända bildhuggarsläkten i Mjöbäck. Väggarna i långhuset och koret genombryts av höga spröjsade rundbågiga fönster, i koret försedda med glasmålningar. Bänkinredningen utgörs av tre fristående kvarter, sluten mot mittgången och under åren något ombyggd. Ingångar genom vapenhuset i väster, sydportal och via sakristians östfasad.

LÅNGHUS

GOLV - Golvet utgörs av smala bräder inlagda vid kyrkans renovering 1951. Gråmålad golvsockel tillkom vid samma tid. Rosa gångmattor.

VÄGG - Det synliga väggtimret är målat i bruten vit kulör. Timmerväggen har knutlådor både in- och utvändigt. Väggarna hålls samman med fem dragband av stål under takvalvet.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Sydportal i form av bred speglad pardörr med profilerat rakt överstycke. Dörren är målad i ljust grå kulör med ljust blå marmoreringsmålade spegelfält. Pardörr åt väster lika sydportalen. Två dörrar i långhusets västgavel på läktaren, i form av gråmålade speglade enkeldörrar med raka överstycken. Spegelfälten är marmoreringsmålade i ljusblå kulör.

FÖNSTER - Fyra fönster på vardera långhusväggen samt ett lunettfönster ovanför sydportalen och två i långhusets västgavel i höjd med läktaren. Fönstren har rundbågiga överstycken och utgörs av sex lufter, blyspröjsade till smårutor med polykromt glas. Snickerierna är målade i ljust grå kulör.

TAK - Brädtak målat i ljust grå kulör med flack välvning som avgränsas från väggarna av en tandsnittslist, målad i blått med listverk i guld och rött.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas. Däremot inbyggnader på läktaren, se rubriken läktare.

KOR

GOLV - Golv lika långhuset men förhöjt i ett steg med ett framspringande rundat mittparti åt väster. Golvet är förhöjt i ytterligare ett steg innanför altarringen.

VÄGG - Lika långhuset

INNERDÖRR - Dörr till sakristian i nordväggen. Gråmålad speglad enkeldörr med rakt överstycke. Ljusblå marmorering på de tre dörrspeglarna.

FÖNSTER - Fyra fönster lika långhus beträffande form och snickerier förutom att lunettfönstren utgör en hel fönsterluft, i stället för långhusfönstrens två. Korfönstren är försedda med glasmålningar som härrör från 1900-talets början och som återinsattes vid kyrkans renovering 1992. Glasmålningarna har polykroma geometriska mönster främst i gult, grönt, violett och rött.

TAK - Lika långhuset

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är sammanbyggt med altaruppsatsen och ett verk av Johannes Johansson från Tokabo i Mjöbäck. Altaret är målat i grå kulör och framstycket är dekorerat med tre spegelfält, målade i röd kulör med förgylld skuren växtornamentik. Profilerade listverk samt en smal förgylld list på altarets övre del.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är arkitektoniskt uppbyggd i klassicerande stil och utförd på 1850-talet av Johannes Johansson från Tokabo i Mjöbäck. Kopplade kolonner bär upp en triangelformad tempelgavel krönt av förgyllda akroterier. Kolonnerna är gråmålade med kannelyrer i ljusare grått och förgyllda baser och kapitäl. Gavelfältet är dekorerat med tandsnitt med förgylld bladdekor, och i dess mitt det allseende ögat omgivet av förgylld strålglans mot röd botten. Mellan kolonnparen finns ett senare placerat krucifix med en bemålad Kristusgestalt med törnekrona och gloria. Bakgrunden utgörs av en duk bemålad i gulbruna nyanser i ett rundbågigt fält dekorerat med förgylld äggstav.

ALTARRING - Altarringen är utförd av Johannes Johansson, Tokabo i Mjöbäck, på 1850-talet. Ursprungligen väggansluten altarring med rundad form som i senare tid avkortats invid väggarna. Altarringen är gråmålad med svarvade smala balusterdockor med förgyllda listverk. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med rosa tyg.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen utgörs av tre, från ytterväggarna fristående kvarter, slutna åt mittgången och öppna åt sidogångarna. Två kvarter i söder om vardera sex bänkrader samt ett kvarter i norr med 15 bänkrader, varav de tre främsta raderna är förkortade invid predikstolen. Bänkinredningen är målad i gråblå kulör med klassicerande pilastermotiv på gavlarna, målade ljusblå med kapitäl i rosa och guld sam en pärlstav. Bänkdörrarna är dekorerade med rektangulära spegelfält, marmoreringsmålade i rosa, ramstycken i blått och listverk i vitt och guld. Bänkskärmarna har tre stora liggande rektangulära speglar målade lika dörrarna. Sockel och profilerad överliggare målad i gråblå kulör. Bänkinredningen är invändigt målad i ljusgrå kulör med lösa dynor klädda med mörkt rosa tyg. Omålade fristående fotbräder. Gavlarna har mot mittgången luckor med enkla speglar och på sidostyckena halvkolonetter. LÄKTARBÄNKAR i form av tre fasta bänkrader i norr och tre i söder. Läktarbänkarna är öppna och gråmålade.

PREDIKSTOL - Predikstolen är utförd av Johannes Johansson, Tokabo i Mjöbäck i anslutning till kyrkans tillkomst. Predikstolen har en rund form och är placerad på den norra långhusväggen. Den gråmålade korgen är cylindrisk med rak trappa med skrank åt öster. Korgen övergår via en grönmålad pinjekotte i ett kvadratiskt golvstöd. Korgens sidor är dekorerad med speglar, varannan smal med röd botten dekorerad med förgyllda växtornament, varannan bred med ett förgyllt gallerverk av blommor. Under bokstödet på kanten finns två förgyllda änglahuvuden. En grönmålad och delvis förgylld lagerkrans löper längs korgens nederkant. Den gråmålade trappan åt öster är rak och döljs bakom ett gråmålat skrank dekorerat med klassicerande element. Släta pilastrar flankerar ett rundbågigt fält med bibelord. Överst en fris med triglyfer och metoper och en profilerad list kantad av tandsnitt. Ljudtaket har rund form och är bemålat i samma kulörer som korgen. Takets insida kantas av en pärlstavslist och är rödmålad med det hebreiska Gudsnamnet i en triangel omgiven av förgylld strålglans. Taket kröns av en förgylld urna och takets kant dekoreras av guttae. Väggen mellan korg och ljudtak är gråmålad dekorerad med ankare, kors och hjärta i guld samt lagens tavlor.

ORGEL - Orgelfasad från 1800-talet i klassicerande stil, målad i ljust grå kulör. Tre sektioner med orgelpipor, varav det mittersta och största har rundbågigt överstycke. Fasadens mittparti är förhöjt och kröns av en harpa, ett blåsinstrument och en uppslagen bok, samtliga förgyllda. De lägre sidopartierna kröns av varsin förgylld lyra. Förgyllda festonger på de släta partierna mellan piporna och förgyllda listverk. Kyrkan fick nytt orgelverk 1925 samt troligen också 1951. Kyrkans nuvarande orgelverk är byggt 1963 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Tre nya stämmor tillkom 1992.

LÄKTARE - Orgelläktare i väster målad i gråblå kulör med rundat mittparti utspringande i kyrkorummet, samt svängd utåt sidorna. Läktaren bärs upp av sex stycken läktarpelare i par om tre, flankerande mittgången. Pelarna är runda och målade i mörkt grå kulör, liknande doriska kolonner med förgyllda baser och kapitäl. Läktaren har gråmålad slätspontad undersida. LÄKTARBRÖSTNINGEN är dekorerad med 19 stående rektangulära speglar, marmoreringsmålade i rosa och inramade av smala förgyllda lister. Profilerade listverk i andra gråblå nyanser och smala förgyllda lister löper horisontellt i bröstningens över- och underkant. På läktarens bakre del finns två inbyggnader för förvaring, en i norr och en i söder. Väggarna är vitmålade och sträcker sig i höjd upp till långhusets vägghöjd. Ingångar åt gångarna och orgelhuset. Vitmålade Fyra gradänger på golvet, som täcks av grå heltäckningsmatta.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunt av trä med sexsidig form. Funten är vitmålad med förgyllda detaljer. Cuppan bärs upp av sju kolonnetter med kapitäl med inskurna bladmotiv. Förgyllda treklöverblad är placerade mellan kolonnetterna på dopfuntens fot. Dopfunten tillverkades i början av 1900-talet av Carl Johan Johansson i Tokabo, tredje generationen i den kända bildhuggarsläkten från Mjöbäck, och var en gåva av Johannes Bengtsson med hustru Lina i Klackhult.

NUMMERTAVLOR - I kyrkorummet finns tre psalmnummertavlor utförda av Johannes Johansson, Tokabo i Mjöbäck. Två tavlor är placerade på väggarna i koret och en på den södra långhusväggen, invid sydportalen. Tavlorna är rektangulära med svartmålad botten. Ramarna är målade i mörkt blå kulör med förgyllda kanter. Överstyckena kröns av en förgylld lyra, två blåsinstrument och veckade band.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat