Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA HÅCKSVIK 4:1 - husnr 1, HÅCKSVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÅCKSVIKS KYRKA (akt.)
2003-11-20
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i HÅCKSVIKS KYRKA täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. En konsolburen gråmarmorerad båge markerar korpartiet. Tornet är byggt av liggtimmer i grova dimensioner i fyra våningar. Den översta delen är ombyggd, delvis med material härrörande från den rivna gamla kyrkan.

LÅNGHUS

GOLV - Omålat brädgolv med grå matta i mittgången. Gråmålad golvlist.

VÄGG - Liggande vitmålad panel. Knutbrädor mellan fönstren marmoreringsmålade i grå kulör. En äldre altaruppsats från 1727 föreställande "Nattvardens instiftande" finns sedan 1926 uppsatt på långhusets norra vägg.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Sydportal i form av brunmålad pardörr med stickbågigt överstycke. Brunmålad pardörr med rakt överstycke åt väster. Rombiskt mönster på dörrbladen. Dörr åt norr till sakristian. Gråmålad speglad dörr med rakt överstycke och profilerat dörrfoder. Tre rektangulära speglar, två stående och en mindre liggande mellan dessa.

FÖNSTER - Fyrluftsfönster med stickbågiga överstycken och ospröjsade innanfönster, fyra åt söder och tre åt norr. Vitmålade bågar och karmar med gråmarmorerade fönsterfoder.

TAK - Vitmålat trätunnvalv med profilerad gråmarmorerad taklist.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Omålat brädgolv förhöjt i två steg samt i ytterligare ett innanför altarringen.

VÄGG - Lika långhus.

PORT - Saknas.

FÖNSTER - Två lika långhus, ett i sydöst och ett i nordöst, med antikglas.

TAK - Lika långhus.

FAST INREDNING

ALTARE - Väggfast träaltare sammanbyggt med altaruppsatsen. Altaret är brunmarmorerat med tre rektangulära speglar, två mindre stående rektangulära flankerar en större liggande. Speglarna är rosamålade med snidade och förgyllda bladdekorationer och förgyllda profilerade listverk. Altardisken är marmoreringsmålad svart.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen utfördes 1831 av den kände Mjöbäckssnickaren Johannes Andersson. Den klassicerande altaruppsatsen utgörs av fyra kolonner som bär ett entablement med tempelgavel med tandsnitt. Kannelerade kolonner marmoreringsmålade i beige och brunt. I gavelfältet avbildas det allseende ögat omgivet av förgylld strålglans. Ett svartmålat mantelbehängt altarkors med törnekrona står i mitten, på ursprunglig plats, mot en blåmålad stjärnbeströdd bakgrund.

ALTARRING - Tresidig genombruten altarring placerad ett stycke från väggen. Altarringen är marmoreringsmålad i grågrön kulör med svarvade dockor som bildar kryssformer i cirkelrunda fält. Armstöd och knäfall stoppat och klätt med rosarandigt tyg.

BÄNKINREDNING - Fyra öppna bänkkvarter som är slutna åt yttersidorna. Åtta bänkrader i de främre kvarteren och sju i de bakre. Tre bänkrader borttagna längst bak. De tre främre norra bänkraderna är invid predikstolen förkortade. Förhöjt golv i bänkkvarteren. Bänkskärmarna är gråmålade och speglade. Fram- och bakskärmar med kvadratiska speglar marmorerade ljust grå med rosa lister. Bänkgavlarna har tre rektangulära speglar, två mindre liggande och en större stående mitten med rektangulärt refflat rosamålat fält. Invändigt är bänkarna rosamålade med lösa stoppade sittdynor klädda med brunt tyg. Gråmålade överliggare och bokbräden. LÄKTARBÄNKAR i form av fyra vägganslutna öppna bänkrader i norr och sex stycken i söder, målade lika övrig bänkinredning.

PREDIKSTOL - Predikstolen är tillverkad 1831 av den kände Mjöbäckssnickaren Johannes Andersson och placerad på norra väggen med ingång från sakristian. Predikstolskorgen och ljudtaket har rund form och är gråmålade med förgyllda detaljer. Korgen är undertill dekorerad med nedåtriktade fjäll och står på en gråmålad åttasidig pelare. Mittpartiet är marmoreringsmålat i grått och brunt med gråmålade balusterdockor med förgylld dekor i halv relief. Korgen är invändigt målad i grågrön kulör. Ljudtaket är marmoreringsmålat i grått och brunt med figursågad dekor i underkant. Taket är invändigt blåmålat med det hebreiska Gudsnamnet i en förgylld triangel omgiven av strålglans.

ORGEL - Orgeln byggdes 1876 av S Molander & Co och ombyggdes 1936 av Levin Johansson, Liared. Tostareds Kyrkorgelfabrik renoverade och omdisponerade orgeln 1963. Orgeln är placerad mitt på läktaren och omges av grönmålade trägrindar. Orgelfasaden har en klassicerande utformning och är målad i grågrön kulör med förgyllda detaljer. Åtta pilastrar marmoreringsmålade i beige, brunt och blått. Förgyllda profilerade listverk. Mittpartiet är förhöjt med rundbågigt överstycke. Sidopartierna har raka överstycken och kröns av förgyllda lyror. Två rundbågiga pipsektioner i mittpartiet och två rektangulära flankerande dessa.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av åtta runda läktarpelare, marmoreringsmålade i grå och blå kulörer. Mittpartiet är utspringande i kyrkorummet. Läktarens undersida är slätspontad och målad ljust grå. Fem gradänger på läktargolvet täcks av gråbeige heltäckningsmatta. Fyra vägganslutna öppna bänkrader i norr och sex stycken i söder på omålat brädgolv. Läktarbänkarna målade lika kyrkorummets. LÄKTARBRÖSTNINGEN är målad i grått och blått och dekorerad med tolv rektangulära stående spegelfyllningar marmoreringsmålade i ljust grå kulör. På mittpartiet finns tre kvadratiska speglar med textfält. Bröstningens baksida är gråmålad. Skyddsräcke i omålat trä.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunt av sandsten placerad i tvärgången invid norra långhusväggen. Cuppan är närmast cylindrisk med rundad undersida. Cuppans liv är dekorerat med en stor ringkedjefris. Foten är konisk till formen och avslutas upptill av en kraftig vulst. Från denna finns en nedåtriktad spetsflikkrage. En försänkt cirkel löper strax ovanför fotens nederkant.

NUMMERTAVLOR - Två psalmnummertavlor på grågrönmarmorerade kvadratiska pelarstöd flankerar altaruppsatsen. Tavlorna är rektangulära med svart botten kantad av en förgylld list samt profilerad gråmarmorerad ramlist. Den norra kröns av en förgylld lyra och den södra av förgyllda blåsinstrument.

VAPENHUS

GOLV - Omålat brädgolv och gråmålad golvlist.

VÄGG - Slätspontade ljust rosamålade väggar. Stående panel under läktartrapporna, liggande i övrigt. Läktartrappor i vinkel i nordöst respektive sydöst. Rosamålade trappräcken och omålade höjd- och plansteg. Inramning av ingången till långhuset mellan läktartrapporna med rosamarmorerade pelare och textband ovanför ingången. Toalettinbyggnad i nordvästra hörnet, liggande rosamålad panel.

PORT - Kyrkport åt väster i form av brunmålad plankpardörr med rakt överstycke.

INNERDÖRRAR - Brunmålad plankpardörr med rakt överstycke åt öster. En gråmålad dörr med rakt överstycke åt väster till toalettinbyggnaden.

FÖNSTER - Två tvåluftsfönster med raka överstycken, ett åt norr och ett åt söder. Varje luft spröjsad till åtta rutor. Vitmålade snickerier.

TAK - Slätspontat vitmålat plant träinnertak.

SAKRISTIA

GOLV - Gråblå golvmatta och gråmålad golvlist.

VÄGG - Vävförsedda vitmålade väggar. Väggfast skåpinredning målad i grågrön kulör längs den norra väggen. Rak gråmålad trätrappa i väster med plan- och höjdsteg täckta av gråblå matta.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Gråmålad port med rakt överstycke åt norr. Gråmålad dörr med rakt överstycke åt söder. Två rektangulära stående spegelfyllningar.

FÖNSTER - Två tvåluftsfönster med stickbågiga överstycken och ospröjsade innerbågar samt gråmålade snickerier, åt öster respektive väster.

TAK - Plant innertak med ytskikt av vitmålad väv. Vitmålad taklist.

TORN - Ej inventerat