Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA SEXDREGA 1:49 - husnr 2, SEXDREGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SEXDREGA KYRKA (akt.)
2004-11-23
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

Sexdrega kyrka är en salkyrka med fullbrett kor och rundad sakristia bakom koret. Koret är rakt avslutat samt något förhöjt framför bänkskärmarna. Korväggen har en rundbågig hög nisch mot vilken altaruppsatsen sitter. Kyrkorummet är ljust och luftigt med vita väggar och högt i tak. Den väl tilltagna läktaren och dess underbyggnader verkar emellertid krympa rummet. Färgsättningen är väl sammanhållen i främst grågröna, rödbruna och varmt grårosa kulörer med inslag av mörkare färger på den äldre inredningen.

GOLV - Lackat trägolv. I mittgången och gången till södra porten en rödbrun lös matta.

VÄGG - Vita slätputsade väggar.

PORT - Porten mot söder består av en dubbeldörr med rakt överstycke. De halvfranska dörrbladen är målade i en ljus grågrön kulör med två stående fyllningar och en liggande smalare emellan, målade i en något ljusare nyans. Kring fyllningarna syns ramverk i en varm grårosa kulör. Karmen i samma kulör är räfflad på sidorna och i överkant syns en smal, skuren tandlist. Västporten är helt lik den södra med undantag för den dekorerade karmen som saknas här samt att de understa och nedersta fyllningarna är helfranska.

INNERDÖRRAR - Till det södra rummet under läktaren leder en enkeldörr med samma färgsättning som portarna. Dörrbladet har emellertid endast två fyllningar, en större stående upptill och en närmast kvadratisk på nedre delen av dörren. Dörren till rummet på andra sidan har blivit borttagen.

FÖNSTER - Sex stickbågiga fönster i norr och fem i söder, där de två östligaste paren delas med koret. Ett stickbågigt överljusfönster finns över södra porten. Fönstren sitter i djupa nischer och är indelade med korspost i fyra lufter. Vid 1951 års renovering insattes blyspröjsat, tonat antikglas i rosa, gula och blå kulörer. De två västligaste fönstren döljs till hälften av läktaren.

TAK - Vitputsat tunnvalv med en antydan till högsmal, toppig form. Taket skiljs från väggen med en taklist marmorerad i aprikosa toner och som avslutas upp och nedtill med en varmt grårosa list.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaderna har vita väggar som är klädda med glasfiberväv och som istället för hörn ut mot rummet har inåtgående rundade nischer.

KOR

GOLV - Lackat brädgolv som är förhöjt i ett steg framför första bänkraden. Lösa mattor. Innanför altarringen är golvet klätt med en grågrön heltäckningsmatta och förhöjt i ytterligare ett steg. Framför altaret finns ännu en låg förhöjning.

VÄGG - Vitputsad som långhuset. Mitt på östra korväggen syns en hög och grund rundbågig nisch mot vilken altaruppsatsen vilar.

INNERDÖRRAR - På var sida om altaruppsatsen i östra korväggen finns en enkeldörr med rakt överstycke och som målats i grågrönt med tre släta fyllningar i ljusare grågrönt, inramade av en list i en varm grårosa ton. Två närmast kvadratiska fyllningar med en liggande rektangulär fyllning emellan.

FÖNSTER - Två i södra långhusväggen och två i norr.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret i trä är målat i en ljust grågrön kulör och har framtill en liggande spegel och en mindre, stående på varje sida. Fyllningarna är något ljusare i kulören än altaret med ramar i en varm rosagrå kulör. En finns även på vardera av altarets sidor.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen med snidad kalvariegrupp är ett 1600-talsverk som funnits i en föregångare till den nuvarande kyrkan, och som sattes upp i samband med 1951 års renovering. Den är huvudsakligen hållen i svart, grågröna, beige och röda toner med förgyllda inslag. Kalvariegruppen, som inramas av släta beigemålade kolonner med rödbruna marmoreringar, är uppsatt mot en blågrön botten som inramas av ett rött och svart ramverk med förgyllda lister. På predellan står det "Se guds lamm, som borttager världens synd" och över gruppen står med förgyllda bokstäver "Det är fullkomnat". På sidan av kolonnerna finns skurna blomster- och akantusdekorationer. Över predellan står på sidorna en skulptur av Lukas och Johannes och över kolonnernas förgyllda korintiska kapitäl syns skurna änglar samt över dessa en skulptur av Matteus och Markus. Altartavlans överdel består av ett uppskjutande dekorativ där en svårläst, ålderdomlig text är inramad av en lövkrans. På sidorna syns skurna blad- och blomster dekorationer och nedtill hänger en festongliknande dekoration med utskurna blommor och frukter. I överkant står en skultptur av Kristus med segerfanan. Altaruppsatsen konserverades 1951 av konservator Torbjörn Engblad, som även rekonstruerade flera saknade delar efter bevarade anteckningar om altaruppsatsen från år 1683.

ALTARRING - Öppen, tresidig altarring med räta vinklar. Ansluter inte till väggen. Dockorna är målade i en mörk grågrön nyans med rosaröda lister. Släta fyllningar i en ljust grågrön nyans på barriärens mitt, hörnen och vid dess avslutningar. Sockeln är avfärgad på samma sätt som dockorna. Överliggare och knäfall i randigt gult tyg.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning som insattes vid 1951 års renovering. Ett stort kvarter i norr och två i söder med sidogångar längs långhusväggarna. Gavlarna är grågröna med utanpåliggande släta, stående fyllningar i beige kulör med grå marmorering. Den överliggande listen är mörkt grågrön liksom sockeln. Bänkskärmarna är dekorerade på samma sätt som gavlarna. Invändigt är bänkarna laserade i en brunröd kulör med grågrön bokbräda. De lösa sitsarna är klädda i ett tyg i en orangeliknande kulör. De tre raderna närmast koret är avkortade på sidorna för att ge rum åt predikstolen respektive kororgeln.

KORBÄNKAR - På var sida i koret står en korbänk med skärm, utformad i sin helhet likt bänkinredningen.

PREDIKSTOL - Predikstolen anses vara gjord på 1600-talet och konserverades i samband med 1951 års renovering. Den femsidiga svarta korgen med en ljusare grå, svagt avtecknad marmorering, har rak trappa åt öster och är placerad intill norra korväggen, På korgens sidor finns skulpturer av Matteus, Markus, Lukas, Johannes och Petrus, uppsatta i små nischer som kantas av ett förgyllt listverk. Korgens sidor är i övrigt svarta. Under varje apostel syns ett fält kantat av en vit ram med förgyllda kanter där respektive apostels namn står skrivet. I korgens nederkant hänger förgyllda, växtliknande skurna dekorationer mellan svarvade knoppbildningar. Korgen är något rundad nedtill och står på en svart enkel niosidig fot. Upptill avslutas korgen med ett utkragande listverk med inslag av vitt och förgyllningar. Trappans barriär är svartmålad med tre släta speglar i mörkt rödbrunt med ljusare marmorering. Överliggaren är utkragande och har inslag av olika beige och brunaktiga kulörer. Mäklaren avslutas upptill med en förgylld kotte. Trappan står på ett enkelt panelat vitmålat underrede. Invändigt är korgen målad i en ljusgrå kulör och golvet och trappstegen är täckta med en brunröd heltäckningsmatta. Det åttakantiga ljudtaket är platt upptill och dekorerat i överkant med likadana förgyllda växtliknande skurna dekorationer som pryder korgens nederkant. Undersidan är svart med en tunn, ljus marmorering likt korgens sidor. Från en åttasidig utanpåliggande, blåmålad fyllning hänger en snidad duva. Takets kanter pryds av ett listverk hållet i vitt och svart med förgyllda inslag.

ORGEL - Kyrkans första orgel byggdes 1831 av Söderling. Denna var placerad på en läktare ovanför altaret. En ny orgel byggdes 1892 av L Johansson, Liared, och placerades på västläktaren. Orgeln tillbyggdes 1912 och ombyggdes 1949 av Josef Johansson, Tostared. Lindegrens orgelbyggeri byggde ett nytt orgelverk 1965. Orgelfasaden är tredelad och hållen i grågröna och varmt rosabruna kulörer med förgyllda inslag. Dess sidor och baksidan är målade i en ljusgrå kulör. De synliga piporna är insatta i sektioner som har en kopplad rundbågig avslutning upptill. Den mittersta sektionen har ett vinkelbrutet överstycke som kröns av en förgylld palmett. De båda andra är rakt avslutade med en skuren, växtliknande dekoration målad i en ljusgrå kulör. I alla de tre sektionernas överkant syns en zig-zagfris i grått och guld. Under denna på den mittersta sektionen syns en rik förgylld dekor med bland annat det allseende ögat omgivet av strålglans samt palmetter och andra växtinspirerade dekorationer, inneslutna i en rundbåge. Orgelns nedre halva är laserad i en röd kulör.

LÄKTARE - Läktaren i väster bärs upp av 12 kvadratiska pelare, där sex av dem är placerade i par längs mittgången och tre är placerade längs vardera långhusvägg. Läktaren flyttades från koret till den västra sidan av kyrkorummet år 1892.

Pelarna under läktaren är marmorerade i en grågrön nyans och de avslutas upptill av ett rosabrunt samt blågrönt krön. De översta två tredjedelarna av pelarna har fasade hörn. Läktarbröstningen, som har ett rakt, utspringande mittparti, pryds av målningar som sannolikt utfördes av Detleff Ross vid 1700-talets mitt. 1906 anlitades kyrkomålaren Reinhold Callmander för att utföra en del kompletterande målningsarbeten på altartavlan och på läktarbröstningen. Målningarna är insatta i åttasidiga förgyllda ramar med indragna partier, vilket även förekommer på läktarbröstet i Roasjö kyrka. Bröstningen är i övrigt målad i en rosabrun nyans. Mellan målningarna står höga, mörkt grågröna dockor som i över och underkant avslutas med en rektangulär dekoration med utanpåliggande fyllning i ljusare grågrönt. Översta listen liksom listen i nederkant är hållen i ljust grågrönt med mörkare grågröna inslag. Över överliggaren finns ett modernt skyddsräcke i mässing med ljusbärare. På läktaren finns på varje sida om orgeln åtta bänkrader bestående av en bänkinredning som av utformningen att döma troligen tillkom i samband med läktarens flytt. Ett annat tänkbart alternativ är att de nya bänkar som insattes i kyrkan år 1900 och som inte längre finns kvar, har sparats på läktaren. De rikt dekorerade gavlarna är grågröna med utskurna dekorer, invändigt är bänkarna rödbrunlaserade precis som den övriga bänkinredningen. Golvet som är indelat i gradänger består av breda gråmålade brädor och framför orgeln ligger en grå fastnitad matta.

KORORGEL - Kororgeln, som är placerad vid södra korväggen, är tillverkad 1992 av Tostareds kyrkorgelfabrik. Fasaden är målad i ljust grått och visar pipor i tre sektioner med rakt överstycke, där den mittersta sektionen är något högre. Varje pipsektion avslutas upptill av förgyllda växtliknande dekorationer. Sektionerna underkant avslutas med ett listverk i varma rödbruna toner, liksom hela fasadens överkant.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - En altartavla som tidigare funnits uppsatt i koret, föreställande ett förgyllt kors med rötter förankrade i jordklotet som svävar i rymden, finns upphängd i tornets andra våning.

DOPFUNT - Den medeltida dopfunten är utförd i sandsten i två delar och är placerad i norra delen av koret. Den antas vara utförd under 1100-talets senare del av mäster Andreas. Cuppan är cylindrisk med skrånande undersida och dekoreras av en ringkedjefris. Foten är åttasidig och övergår upptill i rund form, avslutad med en vulst. På foten finns figurscener i rundbågearkader.

NUMMERTAVLA - På östra korväggen på var sida om altaret finns en beigegrå altartavla i trä med rakt överstycke och en ram i grått, en varm grårosa kulör och en förgylld list. I överkant pryds tavlorna av ett förgyllt stilleben bestående av en skuren fiol och en harpa på ett notblad.