Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK SKEPHULT 3:1 - husnr 1, SKEPHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKEPHULTS KYRKA (akt.)
2005-08-11
Interiörbeskrivning
SKEPHULTS KYRKA är en salkyrka med enskeppig planform, femsidigt kor åt öster och orgelläktare i väster. Koret har förhöjt golv och sträcker sig fram till bänkskärmarna. Kyrkorummet präglas av ljus som faller in genom långhusets åtta höga rundbågiga spröjsade fönster samt genom korets fyra. Ingång genom sydportal mitt på långhusväggen. Timmerväggarna är beigemålade och taket målat i vitt. Fast inredning från byggnadstiden i nyklassicistisk stil.

LÅNGHUS

GOLV - Omålat brädgolv, troligen i furu, med breda plankor, ombyggt 1924 med bibehållande av äldre golvplankor. Bred sockel målad i grågrön kulör. Rosa gångmattor. Golvet i bänkinredningen är något förhöjt och utgörs av smalare plankor än långhusgolvet, målat i en rosaaktig kulör.

VÄGG - Timmerväggar målade i beige kulör.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Sydportal med klassicerande omfattning i form av pilastermotiv och rakt överstycke med listverk. Vitmålad speglad pardörr med tre spegelfält i grågrönt per dörrblad. Pardörr i väster målad lika sydportalen. Mindre enkeldörr mellan sakristian och predikstolen på norra väggen, speglad och målad lika övriga dörrar.

FÖNSTER - Stora långhusfönster med rundbågiga överstycken och vitmålade snickerier. Fyra i norra väggen och fyra i södra. Innanfönstren utgörs av tre lufter. Ett lunettfönster ovanför sydportalen.

TAK - Flackt trätunnvalv målat i vit kulör. Profilerad bred taklist målad i rött och blått med marmoreringsmålning i vitt och guld. Två vitmålade dragjärn är infästade i taklistens nedre del.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Förhöjt golv i ett steg belagt med ekstavsparkett. Höjdsteget är målat i grågrön kulör. Förhöjt golv i ett steg innanför altarringen täckt med ljusblå heltäckningsmatta.

VÄGG - Lika långhuset.

INNERDÖRR - Enkeldörr i norra korväggen till sakristian. Målad lika övriga dörrar i kyrkorummet.

FÖNSTER - Fyra fönster lika långhuset i koret.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare i trä sammanbyggt med altaruppsatsen, målat i grågrön kulör. Odekorerat mitt- och sidostycken med profilerad sockel och övre kantlist.

ALTARUPPSATS - Arkitektoniskt uppbyggd altaruppsats målad i blått, vitt och guld. Två vitmålade kolonner bär upp ett tresidigt överstycke, upptill dekorerat med strålglans och det hebreiska Gudsnamnet i en triangel. Altartavla i form av oljemålning i uppsatsens mitt. Ovanför tavlan finns snidade symboler med kors, uppslagen bok och bladdekor.

ALTARRING - Altarringen är genombruten och väggansluten åt både norr och söder. Sargen utgörs av smala vitmålade balusterdockor. Ingångar i norr och söder. Altarringens sockel är målad i grågrön kulör och armstöd och knäfall är stoppade och klädda med guldgult tyg.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen i kyrkorummet utgörs av fyra tätbyggda kvarter, slutna åt mittgången, öppna åt sidorna. Varje kvarter består av sju bänkrader. Vitmålade bänkskärmar med tre stora rektangulära speglar, målade i grågrönt. Bänkgavlarna åt mittgången är dekorerade med klassicerande motiv skurna i trä.. Motivet utgörs av vitmålade pilastrar med mörkblå kannelyrer och ovanför dessa en romb målad i samma kulör, vilka kröns av en halv sol målad i grönt och ljusbrunt. Gavlarna åt sidorna är odekorerade och vitmålade. Bänkdörrarna är dekorerade med stående rektangulära speglar målade i grågrön kulör. Profilerad sockel och överliggare målade i grågrön kulör. Bänkinredningen är invändigt vitmålad med fotbrädor målade i grågrönt. Radiatorer är placerade under bänkarna. Lösa dynor klädda med blått tyg.
KORBÄNKAR i form av en bänkrad i norr och söder. Utformning och färgsättning lika övriga bänkinredningen. Bänkdörrar åt norr och söder. Bänkskärmarna är dekorerade med tre spegelfält. LÄKTARBÄNKAR i fem rader i söder och en rad i norr. Bänkarna är vitmålade med överliggare i grågrönt.

PREDIKSTOL - Predikstolen är tillverkad av Johannes Andersson i Mjöbäck och har den för hans verk typiska runda formen. Korgen är målad i blått med detaljer i mörkare blått och guld. Korgen pryds av kraftiga kannelerade balusterdockor i halv relief målade i ljusblå kulör. Korgens undersida är dekorerad med rosor och blad i guld och avslutas nedtill av en gulmålad pinjekotte omsluten av akantusblad i guld. Det runda blåmålade taket kröns med ett guldkors på mörkblått klot. Takets kant är dekorerat med bladdekor utskuren i trä. Väggpartiet mellan korg och tak är målat i mörkblå kulör, flankeras av gulmålade kärvar och dekoren ovanför dörren utgörs av ett kors och ankare i guld.

ORGEL - Kyrkan hade till en början en kammarorgel. Ett bättre orgelverk installerades 1907, tillverkat av orgelbyggaren Eskil Lundin i Göteborg. Denna ersatte en mycket liten orgel som tjänstgjort i kyrkan sedan den invigdes. Orgelfasad i nyklassicistisk stil målad i grågrön kulör med detaljer i vitt och mörkare blått. Fasaden har förhöjt mittparti och fem fält med orgelpipor. En tempelgavel dekorerad med tandsnitt i guld kröner fasaden.

LÄKTARE - Orgelläktaren i långhusets västra del bärs upp av åtta läktarpelare. Såväl läktaren som pelarna är vitmålade och pelarna är dekorerade med kannelyrer i guld. Läktarens mittparti har ett utskjutande mittparti i halvrund form. Läktarens undersida är slätspontad och vitmålad. Läktarens sidor är svängda utåt och löper ett stycke längs med ett fönsterpar. Läktargolvet har fyra gradänger. LÄKTARBRÖSTNINGEN är vitmålad och dekorerad med 13 speglar, varav tre är placerade på det halvrunda mittpartiet. Spegelfälten är målade i grågrön kulör. Bröstningen är dekorerad med ett par smala klassicerande förgyllda tandsnittslister på övre respektive nedre delen.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altarmålning i altaruppsatsens mitt i olja på duk. Målningen har rundbågigt överstycke och motivet är Kristus på korset som flankeras av två sörjande kvinnor.

DOPFUNT - Medeltida dopfunt av sandsten från sen medeltid, troligen från 1300-talet. Dopfunten har cylindrisk cuppa med kort cylindriskt skaft. Den runda foten är av trä och gråmålad. Cuppans liv är dekorerat med sju arkadfält som i sex av dessa avbildar konturhuggna stiliserade växtornament. I det sjunde fältet finns ett huvud i profil med huva. Cuppans arkadbågar är brunmålade och symbolerna, vulsten och överkanten guldmålade. Dopfuntens bemålning har tillkommit på senare tid.

NUMMERTAVLA - Två psalmnummertavlor på åttasidig träfot målad i grågrön kulör står i vardera korbänken. Tavlorna har rektangulär form och svart botten med profilerad ram krönt av förgylld snidad bladdekor.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA -Ej inventerad

TORN - Ej inventerat