Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK BERGHEM 18:1 - husnr 1, BERGHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BERGHEMS KYRKA (akt.)
2005-08-19
Interiörbeskrivning
BERGHEMS KYRKA är en enskeppig salkyrka med tresidigt kor i öster och orgelläktare i väster. De höga fönstren ger ett ljust och luftigt kyrkorum. Ovanför sydportalen finns ett stort spröjsat rundfönster. Koret sträcker sig fram till bänkskärmarna. Det medeltida kalkmålningsfragmentet på långhusets södra vägg och den senmedeltida dopfunten gjuten i malm påminner om kyrkans medeltida ursprung. Kyrkorummet präglas av den omgestaltning som genomfördes under 1790-talet, med viss fast inredning tillkomna strax före sekelskiftet 1700. Väggarna är vitmålade och taket går i ljusblått och ljusgrått. Den fasta inredningen är i huvudsak blåmålad.

LÅNGHUS

GOLV - Lackat brädgolv utan golvlist inlagt vid renoveringen 1977-78.

VÄGG - Putsade väggar målade i bruten vit kulör. Vita element på väggarna i höjd med bänkinredningen. Del av äldre kalkmålning på långhusets södra vägg, invid sydportalen och upp mot taklisten.

PORT - Sydportal mitt på långhusväggen. Speglad gråmålad pardörr med rakt överstycke. Tre rektangulära dörrspeglar per dörrblad. Vindfång med vitmålad pärlspontpanel och gråmålat rakt överstycke. Slätt gråmålat dörrfoder.

INNERDÖRRAR - Speglad gråmålad pardörr med rakt överstycke åt väster. Tre rektangulära speglar per dörrblad. Tre gråmålade speglade enkeldörrar i läktarunderbyggnaderna. Speglad gråmålad enkeldörr med rakt överstycke från läktaren till läktarhallen i väster. Rektangulärt överljusfönster med kryssformad träspröjs och gråmålade snickerier.

FÖNSTER - Tre höga rundbågiga fönster i norra långhusväggen och tre i den södra samt ett rundfönster ovanför sydportalen. Fönstren består av fem lufter, smårutigt blyspröjsade med färgat glas i svagt rosa, gult och blått. Rundfönstret är invändigt träspröjsat till fyra rutor och sedan blyspröjsat till smårutor. Samtliga fönstersnickerier är målade i ljust grå kulör.

TAK - Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv i trä. Övre delen av taket är målat i ljust blå kulör och längs kanterna målat grått. De olika delarna åtskiljs av en gråmålad profilerad list. En kraftigare profilerad, något utskjutande, taklist avgränsar tak och väggar, marmoreringsmålad i grå kulör.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnader i norr och söder indragna under halva läktaren tillkom 1977-78. Läktartrappa och förråd i söder, förråd och WC i norr. Underbyggnaderna har vitmålade panelklädda väggar. Två dörrar, lika vägg, åt långhuset i södra underbyggnaden. Gråmålade golv- och taklister.

KOR

GOLV - Lika långhuset. Heltäckande matta i guldgul kulör på golvet innanför altarringen.

VÄGG - Lika långhuset.

INNERDÖRR - Speglad gråmålad enkeldörr med rakt överstycke i norr till sakristian. Gråmålat dörrfoder med slät yta.

FÖNSTER - Tre fönster i koret, lika långhuset, ett i nordöst och ett i söder samt ett i sydöst. Glasmålningar från 1911 med ett geometriskt rutmönster i främst rosa, gula och gröna kulörer samt lite blått.

TAK - Lika långhuset. Den marmoreringsmålade taklisten har i koret en vågig underkant.

FAST INREDNING

ALTARE - Blåmålat altare i trä, sammanbyggt med altaruppsatsen. Altaret är dekorerat med rektangulära fält, ett stort i mitten och två flankerande smalare. Det stora fältet på framstyckets mitt är dekorerat med en förgylld kalk och två kärvar. Altardisken är målad i mörkt blå kulör med profilerad kant och en smal förgylld list under.

ALTARUPPSATS - Altaruppsats utförd i trä 1696. Altaruppsatsen är rikt dekorerad och i huvudsak målad i blått och grönt samt förgylld. Mittpartiet domineras av en tavla snidad i trä, föreställande Kristus på korset flankerad av två sörjande, Maria och Johannes. Tavlan inramas av två gråmålade kolonetter dekorerade med kannelyrer. På predellan står "HELIG, HELIG, HELIG ÄR HERREN GUD ZEBAOTH" med förgyllda versaler på brunmålad botten och ovanför mittpartiet står: "ÄRA WARE GUD I HÖJDEN, FRID PÅ JORDEN, MENNISKORNA EN GOD WILJE". Genombrutet överstycke med akantusdekor. Uppsatsen kröns av en förgylld rund sol och under denna Kristus med segerfanan snidad i trä. Uppsatsens sidor dekoreras av fyra änglar snidade i trä, två basunblåsande upptill och två korsbärande nedtill.

ALTARRING - Altarringen från 1911 är femsidig och har hel sarg målad i gråbrun kulör. Altarringen är dekorerad med fyra blåmålade spegelfält på framstycket och tre åt sidorna, inramade av förgyllda smala listverk. Profilerad överliggare målad i brun kulör. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med guldgul sammet.

BÄNKINREDNING - Den öppna bänkinredningen tillkom 1911 och ombyggdes 1977-78. Ett kvarter i norr med 14 bänkrader samt två i söder med sju bänkrader i det främre kvarteret och fem i det bakre. De tre främsta bänkraderna i norr är avkortade invid predikstolen och mellan bänkkvarteren och långhusväggarna finns en luftspalt. Bänkskärmarna är blåmålade med fem stående rektangulära fält, marmoreringsmålade i blågrönt som inramas av smala förgyllda listverk. Bänkgavlarna har raka överstycken och är gråmålade med förgylld inskuren dekor. Bänkinredningen är gråmålad med lösa dynor i gråblått tyg. Bänkryggarna är blåmålade och speglade med gråmålade fält. Bokbrädorna är blåmålade.

KORBÄNKAR: En inbyggd bänkrad med tak över i norr och en i söder, flankerande altaret och altaruppsatsen. Bänkarna är blåmålade med dörrar i väster och öster, genombrutna med rutnätsmönster på dörrarnas övre del. Spegelfält med inramade av smala förgyllda lister på framstycke och dörr åt väster. Bänkarna är invändigt blåmålade. Profilerat listverk i överkant målat i mörkblå kulör. Förgyllda svarvade urnor dekorerar korbänkarnas överkant och blåmålade svarvade knoppar i hörnen. LÄKTARBÄNKAR i norr. Sex bänkrader utformad lika kyrkorummets bänkinredning. Stoppade och klädda bänksitsar med tyg lika övriga bänkar.

PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad invid norra långhusväggen och utförd 1694. Predikstolen är blåmålad, har femsidig korg på golvstöd och rak trappa åt öster. Korgens underkant dekoreras av en akantusfris snidad i trä, målad i gröngrå kulör. Kristus och de fyra evangelisterna snidade i trä och polykromt bemålade pryder korgens fem sidor. Förgyllda änglahuvuden pryder korgens övre hörn. Blåmålad trappbarriär med två stora speglar inramas av smala förgyllda listverk, övergår i ett skrank med genombrutna överstycken, lika korbänkarna. Svarvade knoppar i blått och guld kröner skranket. Sexsidigt ljudtak med förgyllda änglahuvuden i hörnen. Ovala kartuscher med text mot blå botten pryder korgens överkant. Fyra små putti, delvis förgyllda, på ljudtakets hörn. Takets insida är målat i blått och grått med en gråmålad snidad duva i mitten.

ORGEL - Orgelfasad med klassicerande motiv målad i blå kulör. Fristående spelbord i blått med gråmålade rektangulära fält. Orgelfasaden har förhöjt mittparti och tre sektioner med orgelpipor. Mittsektionen har rundbågigt överstycke och de flankerande raka överstycken. Mellan pipsektionerna finns gråmålade pilastrar med guldkannelyrer. Listverk i grått och guld. Orgelfasadens överkant dekoreras av en tandsnittslist. Det nuvarande orgelverket är från 1927.

LÄKTARE - Orgelläktaren i kyrkorummets västra del tillkom förmodligen omkring år 1700. Ett trapplopp i vinkel i den södra läktarunderbyggnaden leder upp till läktaren, som bärs upp av fyra läktarpelare och läktarunderbyggnader i norr och söder. Pelarna är kvadratiska med avfasade hörn och profilerade listverk i över- och underkant, marmoreringsmålade i grönblått. Läktarens undersida är slätspontad och målad i grå kulör. LÄKTARBRÖSTNINGEN är rak och indelad i 13 rektangulära fält med figurativ bemålning i form av Kristus och apostlarna med namnen textade under. Målningarna inramas av förgyllda listverk. Bröstningen är blåmålad och dekoreras i överkant av profilerade mörkblå listverk, nedtill av en tandsnittslist samt figursågad underkant. Skyddsräcke målat i mörkt blå kulör.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats

DOPFUNT - Dopfunten är gjuten i malm 1449, enligt en latinsk inskrift som löper längs funtens nedre del. Dopfunten är placerad på en väggfast granitsten i den södra korväggen. Cuppan är klockformad och står på tre fötter. På cuppans sida finns en vapensköld med fyra romber och en Kristusbild. Dopfunten återfanns på 1660-talet efter att ha varit nedgrävd sedan 1563 för att skyddas undan danskarnas härjningar i trakten. På dopfunten finns ett så kallat pilgrimsmärke föreställande en biskop omgiven av två änglar. Biskopen anses vara helgonet St Servatius från Maastricht i Holland.

NUMMERTAVLOR - Två psalmnummertavlor placerade på korbänkarnas hörn. Rektangulär tavla med svart botten och förgylld ram. Mitt på ramens underkant är bokstäverna E H målade med svart på ett rundbågigt trästycke och utifrån detta slingrar sig två förgyllda bladrankor snidade i trä. Ramens överstycke är dekorerat med blad- och banddekor. Tavlan är fästad på ett figursågat bakstycke av trä, svartmålat med bemålad ram i rött och guld. Modern belysning i nummertavlans överkant samt två ljushållare i de nedre hörnen.

GOLVUR - Invid korets sydvägg står ett golvur med blåmålat fodral med förgyllda listverk. Ett litet förgyllt lejonhuvud dekorerar fodralets övre del. Urtavlan är rund med vit botten och signerad A Sjölin. På urtavlan står att klockan skänktes till kyrkan av änkan Katarina Andersdotter. Klockan kröns av en förgylld urna.

VAPENHUS - Ej inventerat.

SAKRISTIA - Ej inventerad.

TORN - Ej inventerat.