Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK TORESTORPS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, TORESTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORESTORPS KYRKA (akt.)
2004-08-19
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Brun heltäckningsmatta. Omålat brädgolv i bänkkvarteren.

VÄGG - Putsade väggar kalkavfärgade vita. En trappa i sydvästra delen av långhuset med brunmålad genombruten trappbarriär.

PORTAR/INNERDÖRRAR - En omålad pardörr med rakt överstycke åt väster samt dito åt söder under läktaren.

FÖNSTER - Rundbågiga treluftsfönster, de undre spröjsade till fyra rutor och det krönande lunettfönstret spröjsat i fem rutor. Smårutig blyspröjsindelning med antikglas i blått, rosa och grönt. Två fönster åt norr och två åt söder. Läktarfönstren i taket över läktaren är vitmålade med kvadratisk form och spröjsade till nio rutor.

TAK - Trätunnvalv bemålat 1801 med himlamotiv. Moln mot blå botten och blomstergirlanger i nederkant. Profilerad marmoreringsmålad takgesims.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Lika långhuset, förhöjt golv under altaret i ett steg.

VÄGG - Lika långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - En enkeldörr med segmentbågigt överstycke åt söder. Färgen på dörrbladet är avlägsnad. En rundbågig omålad dörr åt norr till sakristian.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset åt nordöst och sydöst, blyspröjsade i större rutor med antikglas i gult, lila och grönt.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Rektangulärt träaltare av trä marmoreringsmålat i brun kulör med brunmålad altardisk. En stor rektangulär liggande spegel på framstycket, målad i blå kulör med en förgylld snidad sol. Blåmålade speglar på sidostyckena.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är daterad till 1700-talets slut och är huvudsakligen målad i brun kulör med ett överstycke med svängd form. En liggande rektangulär tavla föreställande "Nattvarden", målad 1985, och ovanför denna en stående rektangulär tavla med rundbågigt överstycke föreställande "Korsfästelsen". Spiralformade blåmålade kolonetter bär listverk i rött, blått och guld. Målningarna flankeras av förgyllda spiralvridna kolonnetter. Utskuren dekor i blått och guld vid sidorna. En förgylld kungakrona kröner uppsatsen. Fyra snidade och förgyllda urnor i ytterkanterna längst upp och på mitten.

ALTARRING - Väggansluten altarring med svängd form utåt sidorna och rundad framtill. Sockelpartiet är marmoreringsmålat i brungrön kulör. Svarvade balusterdockor marmoreringsmålade i ljusgrått med förgyllda listverk. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med rött tyg. Altarringen är tillverkad av Otto Lindegren som blev klockare i församlingen 1874.

BÄNKINREDNING - Öppen väggansluten bänkinredning i två kvarter från 1917, omfattande 17 bänkrader i norr och 15 i söder. Bänkskärmarna är målade i ljus turkos kulör med stående rektangulära speglar marmoreringsmålade i brunt inramade av blå lister. Bokbrädorna är målade lika bänkskärmarna och är marmorerade. Brunmålad sockel och rödmålad överliggare. Lösa sittdynor stoppade och klädda med blått tyg. Bänkdörrarna är borttagna med spår av tidigare gångjärn.

PREDIKSTOL - Fyrsidig predikstolskorg och femsidigt ljudtak, rakt avslutade vid den norra långhusväggen. Korgen står på en brunmålad fot som avsmalnar nedåt med texten: "Målat af Johan Adolph Spaak åhr 1786". Korgens sidor är dekorerade med stående rektangulära fält, polykromt bemålade med motiv föreställande de fyra evangelisterna. Listverk marmoreringsmålade i grått, rött, blått och delvis förgyllda. Figursågade dekorationer pryder korgens underkant. Rak trappa åt öster invändigt målad i ljus brun kulör. Trappbarriären är marmoreringsmålad i brunt och svart, dekorerad med två blåmålade fält inramade av röda lister. Ljudtaket är huvformat och kröns av ett förgyllt kors. Listverk i rött, guld och grönt krönt av fem kungakronor i rött, blått och guld. Takets underkant dekoreras av snidade änglahuvuden bemålade i beige och brunt. Takets insida är blåmålat med moln lika långhusets takmålning. En förgylld snidad duva hänger i takets mitt.

ORGEL - Orgelfasaden är blåmålad med förhöjt mittparti med triangulärt överstycke med strålglans och rödmålad volutformade sidostycken med strålglansdekor. Tre pipsektioner upptill rakt avslutade åt sidorna och rundbågigt i mitten. Listverk i rött, brunt och guld. Den nuvarande orgeln är byggd av Hammarbergs orgelbyggeri 1960.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av tio kvadratiska läktarpelare, marmoreringsmålade i ljus turkos kulör, brunmålade lister i överkant. Läktarens mittparti är utspringande i en rundad form. Undersidan är slätspontad och målad i ljusgrå kulör. LÄKTARBRÖSTNINGEN är marmoreringsmålad i brun kulör och indelad i tio fält. Brunmålad över- och underliggare. Fältens bemålning utgörs av en botten som skiftar i olika blå nyanser med ett mönster liknande uppåtriktade fjäll. Ljusgrå heltäckningsmatta på läktargolvet, förutom i bänkkvarteren med omålat brädgolv. Sju gradänger med sju läktarbänkar i norr och fyra i söder. Bänkinredningen är öppen och målad i turkos kulör. Höga smala gavlar och ryggstöd, som kröns av en rödmålad list. Skyddsräcke i gul metall.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunt i trä med oktogonal form, förutom skaftet som är runt. Rundad cuppa marmoreringsmålad i brunt och grönbrunt. Dopfunten är tillverkad av Otto Lindegren som blev klockare i församlingen 1874.

NUMMERTAVLA - Två psalmnummertavlor invid södra långhusväggen, en i koret och en vid det bakre långhusfönstret. Rektangulära tavlor med svart botten och guldram på fyrkantiga pelare målade lika bänkinredningen.

VAPENHUS - Ej inventerat.

SAKRISTIA - Ej inventerad.

TORN - Ej inventerat.