Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK ÖXNEVALLA KYRKA 1:1 - husnr 1, ÖXNEVALLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖXNEVALLA KYRKA (akt.)
2005-10-26
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Heltäckande matta i rödbrun kulör. Golvet i bänkkvarteren utgörs av brunbetsat brädgolv.

VÄGG - Putsade väggar avfärgade i bruten vit kulör.

PORTAR/INNERDÖRRAR - En pardörr med rakt överstycke åt söder, målad i grågrön kulör. Dörrbladen är dekorerade med tre spegelfyllningar med blåmålade ramstycken och rödmålade listverk. Vitmålade breda dörrfoder med slät yta samt överljusfönster med rundbågigt överstycke, blyspröjsat till smårutor. Dito åt väster med profilerat dörrfoder målat i grågrönt.

FÖNSTER - Långhusfönstren har stickbågiga överstycken och är blyspröjsade till smårutor. Fyra fönster i respektive långhusvägg. Det bakre fönsterparet vid läktaren är förhöjda med ett lunettfönster i höjd med läktaren. Fönstersnickerierna är målade i ljust grå kulör.

TAK - Tunnvälvt trätak bemålat 1831 av J W Ståhlbom, Varberg. Kulören i taket är ljust grågrön med dekorationsmåleri ovanför takgesimsen och vid takkronorna, i mörka brungrå färgställningar. Hög bemålad bård med draperimotiv och tandsnitt. Under denna en smal takgesims dekorerad med tandsnitt, målad i grått och vitt. Tre bemålade takrosetter vid ljuskronornas fästen med olika geometriska mönster.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Lika långhus och förhöjt i ett steg. Ett podium ytterligare ett steg upp finns under och framför altaret.

VÄGG - Lika långhus.

PORTAR/INNERDÖRRAR - En omålad enkeldörr med stickbågigt överstycke från 1962, då sakristian tillkom.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset med glasmålningar, utförda 1956 av konstnären Ernst Söderberg i Sköldinge.

TAK - Lika långhus.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är sammanbyggt med altaruppsatsen och målat i grågrön kulör och odekorerade ytor. Altarskivan har profilerad kant. Altaret dateras till 1700-talets början.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen i nyklassicistisk stil utfördes 1830. Uppsatsen har en arkitektonisk uppbyggnad och är målad i grågrön kulör. Två kolonner bär upp ett brutet entablement dekorerat med tandsnitt. Kolonnerna är vitmålade med kannelyrer i guld, liksom baser och kapitäl. Det rundbågiga mittpartiet är dekorerat med en stor förgylld sol mot blå botten, som inramas av en målad äggstavslist, och kröns av en krona. De raka sidopartierna kröns av urnor i guld. På altaret står ett fristående träkors med den korsfäste Kristus renoverat och uppsatt 1912. Korset är blåmålat med listverk i guld och Kristusfiguren är målad i huvudsak i grått och brunt.

ALTARRING - Altarringen är tillverkad under sent 1800-tal. Den är tresidig och placerad ett stycke från väggen. Altarringen är målad i grå kulör och har svarvade balusterdockor med listverk i guld. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med randigt tyg i grönt och brunt.

BÄNKINREDNING - Sluten bänkinredning ansluten till väggarna via en panel. Tre bänkkvarter, två i söder åtskilda av tvärgången till sydportalen och ett kvarter i norr. Det främre södra kvarteret utgörs av sju bänkrader, det bakre av nio och det norra kvarteret består av 18 rader, varav de två främsta är avkortade invid predikstolen. Två bänkar är placerade längs med mittgången längst i väster. Bänkinredningen är målad i grågrön kulör. Bänkskärmarna är dekorerade med tre stora spegelfyllningar med blå ramstycken och röda listverk. Bänkdörrarna har samma utförande och är fästade med äldre smidesgångjärn. På bänkryggarna finns två rektangulära liggande speglar med blåmålad ram. Bänkdynor fästade med kardborreband, stoppade och klädda med randigt tyg i brunt och grönt. LÄKTARBÄNKAR i form av tre öppna fasta bänkrader i norr och söder, målade lika övrig bänkinredning.

PREDIKSTOL - Predikstolen tillverkades 1887 av snickaren Edvard Börjesson i Istorp. Predikstolen är utförd i goticerande stil med spetsbågig dekor. Predikstolskorgen har fem sidor samt en rak trappa åt öster. Korgen är målad i grågrön kulör med listverk och detaljer i blått, rött och guld. Korgen har spetsbågiga former och fem rundbågiga fält, flankerade av kolonnetter. Fälten är dekorerade med målade och förgyllda kristna symboler. Korgens nederkant har är dekorerad med en spetsflikig bård. Oktogonalt golvstöd målat i grågrön kulör. Trappbarriären är dekorerat med rundbågiga fält och målad i korgens färger. Taket har sexsidig form med nedhängande lambrekäng, målat i blått med gulddekor. Ett förgyllt kors kröner predikstolstaket.

ORGEL - Orgelfasaden ritades 1892 av Stockholmsarkitekten Fritz Eckert och orgeln installerades 1893. Fasaden är ljusgråmålad och arkitektoniskt komponerad med pilastermotiv i vitt med röda kannelyrer. Mittpartiet är förhöjt och krönt av en tempelgavel och flankeras av raka sidopartier. Tre rundbågiga fält med orgelpipor. Orgelfasadens mittparti kröns av en förgylld lyra och sidopartierna av urnor. Listverk och detaljer är förgyllda samt målade i blått och rött. Omålat spelbord i trä. Kyrkan fick en ny orgel 1968, byggd av Tostareds Kyrkorgelfabrik.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av sex runda läktarpelare, målade i ljust grågrön kulör. Profilerade kapitäl i guld, blått och rött. Läktarens undersida är slätspontad och målad i ljust grågrön kulör. Läktargolvet utgörs av sex gradänger täckta med heltäckningsmatta i grågrönt. Den raka LÄKTARBRÖSTNINGEN är målad i grågrön kulör och dekorerad med tolv smala rektangulära spegelfyllningar. Blåmålade ramstycken och smala röda listverk. Profilerade listverk i över- och underkant. Skyddsräcke med ljusbärare i metall.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - En ny dopfunt i Bohusgranit utfördes 1969 av skulptören Erik Nilsson, Harplinge. Funten står i korets södra del och den ersatte en dopfunt av trä från 1800-talet. Dopfunten har rund form med en cylindrisk cuppa dekorerad med text och stiliserade figurer i låg relief. På ovansidan står med versaler: "I FADERNS OCH SONENS OCH DEN HELIGE ANDES NAMN". Skaftet är dekorerat med figurer i djup relief och foten odekorerad.

NUMMERTAVLA - En stor psalmnummertavla sitter infästad i södra korväggen med ett smidesgångjärn rikt dekorerat med bladverksornamentik. Tavlan tillverkades under 1800-talets förra hälft. Tavlan har rektangulär form med vitmålad botten och förgyllt profilerat ramverk, krönt av en lyra och lager.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat.