Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK HYSSNA 5:1 - husnr 1, HYSSNA GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HYSSNA GAMLA KYRKA (akt.)
2002-11-12
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - Salkyrka med koret orienterat i öster och östsakristia. Orgelläktare i väster, spelmansläktare i koret och fast väggansluten bänkinredning. Rikt bemålat takvalv utfört av konstnärerna Anders Falck 1696 och Sven Wernberg 1732. Ingångar via tornet i väster och korportalen i söder.
GOLV - Omålat brädgolv av breda tiljor. Invid den numera igensatta sydportalen är golvet murat. Att döma av en rökgång ovanför portalen har sannolikt en kamin varit placerad här.
VÄGGAR - Putsade väggar i bruten vit kulör. Längst i väster mot läktartrapporna utgörs väggen av stående obehandlad träpanel med en mindre rektangulär trälucka mitt på.
PORTAR - Sydportal på långhusväggens västra del. Plankdörr målad i rödbrun kulör i rundbågig portal. Bandgångjärn och ålderdomligt lås. Västportal med omålad pardörr i stående träpanel med bandgångjärn i portal med stickbågigt överstycke.
FÖNSTER - Två fönster på långhusväggen åt söder och två åt norr i djupa vitputsade fönstersmygar. Varje fönster är indelat i fem lufter med gråmålade snickerier. Fönsterglasen är blyspröjsade till sex rutor och förstärkta med järn. Översta fönsterluften har tresidigt överstycke och strålformad spröjs till fyra rutor. Vissa blyspröjsar är utbytta mot träspröjs.
TAK - Tunnvälvt trätak med tvärgående bjälkar och takfotslist i trä. Taket är bemålat och takmålningarna härrör från 1696 och utfördes av konstnären Anders Falck och kompletterades 1732 av konstnären Sven Wernberg. Scener ur Kristi liv och andra bibliska ämnen är motiven på frisen som löper kring mittfältet med flygande änglar. Frisens bemålade fält omges av akantusblad. Takmålningarna är utförda i huvudsak i röda och blå kulörer. Takbjälkarna spår av tidigare dekorationsmålning.
KOR
GOLV - Omålat brädgolv med mycket breda tiljor. Stengolv bakom altaruppsatsen.
VÄGGAR - Vitputsade väggar.
PORT - Rundbågig korportal. Plankdörr med rakt överstycke med stort ålderdomligt smideslås. Dörren är målad i rödbrun kulör och bandgångjärnen blåmålade. Plankdörr åt öster.
FÖNSTER - Två fönster lika långhuset, ett åt norr och ett åt söder.
TAK - Bemålat tak, lika långhuset.
SAKRISTIA
GOLV - Omålat brädgolv med lucka i golvet till murad källartrappa.
VÄGGAR - Putsade väggar i bruten vit kulör.
PORT - Omålad speglad trädörr med rakt överstycke åt väster.
FÖNSTER - Ett fönster i öster med fyra lufter och blyspröjsade glas i träbåge med tresidigt överstycke. Järngaller innanför fönstret. Djup fönstersmyg putsad i bruten vit kulör.
TAK - Spontat trätak målat i ljust grå kulör.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret är murat med framstycke i trä målat mörkbrunt. Altardisk av omålat spontat trä.
ALTARUPPSATS - Bemålat äldre triumfkrucifix mot en stående rektangulär blåmålad bakgrund.
ALTARRING - Polygonal altarring på förhöjt golv. Figursågad blåmålad balustrad med blåmålad överliggare kantad av profilerad rödmålad list. Ingång i sydväst. Knäfall klätt med blått sammetstyg.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen härrör sannolikt från 1728. Tre slutna bänkkvarter, två i söder och ett i norr som övergår i bänkar i koret. Totalt finns 27 bänkrader. Bänkdörrarna är omålade och saknas helt i vissa bänkrader. Vissa sidostycken bär spår av färg medan dörrarna inte gör det. Dörrarna är speglade med rundbågemotiv upptill. I bänkarnas framkant, på de profilerade överliggarna, och utmed sidorna finns ljushållare i trä. Korbänkarna bär flera spår av bemålning, särskilt på södra sidan.
PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad invid sydväggen på en omålad träunderbyggnad och nås via en murad stentrappa. Den fyrsidiga korgen är speglad med med motiv liknande läktarbröstningens.
ORGEL - År 1871 inköptes en orgel tillverkad av orgelbyggaren Hans Josefsson i Hajom. Baktill har orgeln en träöverbyggnad, inrymmande blåsbälgen, med synlig pedal vid golvet. Denna renoverades 1993 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Orgelfasaden är vitmålad och tredelad. Mittpartiet är förhöjt och kröns av ett tympanonfält. Längs orgelfasadens överkant löper en profilerad list målad i guld och blått.
LÄKTARE - Orgelläktaren av 14 omålade läktarpelare. Läktaren nås via två branta trätrappor i långhusets västra del. Läktarens undersida täcks av omålad träpanel. Brädgolvet på läktaren sluttar i gradänger. Bänkinredningen är i sin helhet omålad och utgörs av nio öppna bänkrader på vardera sidan om mittgången. LÄKTARBRÖSTNINGEN som har ett femsidigt utspringande parti på mitten har bemålning som lär vara utförd av konstnären Anders Falck. Motivet är Jungfru Maria och apostlarna. Dessa har tidigare suttit på de borttagna sidoläktarna från 1700-talets första hälft. Motiven är placerade i speglar med omgivande ramverk målat i brun kulör och mellan varje spegel finns blommotiv. Textband i överkant.
ÖVRIGT
SPELMANSLÄKTARE - I koret finns en spelmansläktare utförd i trä. Läktarbröstningen utgörs av en balustrad med profilerad över- och underliggare målade i brun kulör, ursprungligen dekorationsmålad. Balusterdockorna är målade i blå kulör. Läktarens undersida har idag också brun kulör, men spår finns av tidigare dekorationsmålning.
SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunten härrör sannolikt från 1300-talet. Cuppan är utförd i gotländsk sandsten och indelad i tio fält som omväxlande dekorerats med liljeornament och människofigurer. Skaftet och foten lär vara utformade av Västergötlandskalksten.
NUMMERTAVLOR - Tre nummertavlor, en norr om sakristiedörren och två söder om den. Svarta tavlor i rektangulär form med träramar målade i gulgrönt och gulbrunt.
TORN
VÅNING 1 - Är en integrerad del av långhuset.
VÅNING 2 - Klockvåning.
GOLV - Omålat brädgolv.
VÄGG - Murade väggar, vitputsade i torntrappan. Två muröppningar för ljudluckorna åt väster och öster samt en åt norr respektive söder.
PORT - Ingång till tornet via träport i tornets norrfasad. Murad trappa i spiralform ända upp till klockvåningen.
FÖNSTER - Ett rektangulärt fönster i torntrappan, spröjsat till tre rutor.
TAK - Öppen takstol ända upp i tornöverbyggnaden.