Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK HORRED 14:1 - husnr 1, HORREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HORREDS KYRKA (akt.)
2005-11-01
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Lackat brädgolv, troligen furu. Golvet i bänkkvarteren är i nivå med golvet i långhuset. Golvlist saknas. Blå gångmattor.

VÄGG - Väggarna är putsade och målade med kvaderstensimitation i grå och beige kulörer samt brunmålad smal fog.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Portar i norr, söder och väster i form av speglade pardörrar med raka överstycken. Dörrbladen är målade i rödbrun kulör med tre gråmålade spegelfyllningar och profilerade lister i blågrön kulör. Profilerade dörrfoder målade i grått.

FÖNSTER - Långhusfönstren utgörs av fem lufter och har rundbågiga överstycken. Ospröjsade innanfönstren med tunna planglas. De övre lunettfönstren har träspröjs. Fönstersnickerierna är vitmålade. Fyra fönster i norra väggen och fyra i den södra. Ovanför nord- och sydportalen har överljusfönster i form av halva långhusfönster.

TAK - Kyrkorummet täcks av ett flackt trätunnvalv målat i ljust blå kulör. I takets nedre kant löper en målad bård med draperimotiv, i rött, vitt och brunt. Under draperimotivet löper en smal brunmålad tandad gesims. I takets mitt finns tre målade takrosetter invid takkronornas fästen. Den mittersta är oval och de andra har rund form. Motiven är utförda i mörkare brunt och grönt med blommor och blad.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Lika långhuset, förhöjt i ett steg. Framför altaret finns ett podium förhöjt i ännu ett steg.

VÄGG - Lika långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - I korets östra vägg, bakom altaruppsatsen, finns en gråmålad pardörr, igensatt från utsidan. I korets norra vägg finns en dörr till sakristian i form av en speglad enkeldörr, målad lika övriga dörrar. Dörren är placerad i en stor rundbågig nisch, sannolikt en äldre igensatt fönsteröppning.

FÖNSTER - Två fönster i koret där ytterbågarna är försedda med blyinfattade glasmålningar från 1949 av Yngve Lundström och N P Ringström. Glaset har bruna, gröna och violetta färger och är dekorerat med små kristna symboler i vissa rutor. Lunettfönstret upptill är dekorerat med en kalk i grönt.

TAK - Lika långhuset samt dekorerat med en förgylld sol ovanför altartavlan. Infälld i taket ovanför altaret finns en rund liten armatur.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare i trä målat i rödbrun kulör. Altaret är på framstycket dekorerat med kristna symboler målade i guld.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är ett verk från 1733 utfört av bildhuggaren Jonas Elfvenberg från Borås, och överförd från den gamla kyrkan. Huvudmotivet är en relief i trä med nattvardsmotiv med bemålade och förgyllda detaljer. Detta flankeras av pilastrar, marmoreringsmålade i rödbrun kulör med baser och kapitäl dekorerade förgylld växtornamentik. Profilerade listverk marmorerade i rött och grönt. Överstycke med korsfästelsemotiv i oktogonal form. Predellan är försett med ett textfält. Sidostyckena utgörs av förgylld snidad akantus mot blå botten. Figurerna bemålades 1894 av Teodor Wallström från Lödöse. Konserveringsarbeten utfördes på altaruppsatsen i samband med kyrkans renovering 1935-36. Altaruppsatsens hela mellanstycke nygjordes då, liksom pilastrarna med baser och kapitäl. Uppsatsen återfick då en äldre färgsättning i mörkt brunlila med röd marmorering.

ALTARRING - Altarringen har halvrund form och är placerad ett stycke från väggen. Altarringen är målad i grågrön kulör och har smala svarvade höga och glest placerade balusterdockor. Sockeln är dekorerad med svarvade stavar i halv relief. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med tyg i rosa kulör.

BÄNKINREDNING - Den slutna bänkinredningen utgörs av fyra vägganslutna kvarter, avskilda genom mitt- och tvärgångar. De främre kvarteren utgörs av sju bänkrader och de bakre av tio. Två bänkrader är borttagna längst bak. Bänkinredningen är målad i rödbrun kulör, med fem spegelfyllningar i gråbeige kulör på bänkskärmarna. Profilerad sockel och överliggare målade i gråbeige kulör. En stor del av bänkmaterialet härstammar från den gamla kyrkan. Dörrspeglarna är försedda med blomstermålningar mot gul botten, den ena ej riktigt lik den andra. De bemålade blomstermotiven är utförda 1779 av Nils Åvall. Gångjärnen är breda hemsmiden enligt gamla tidens sed. Invändigt är bänkryggarna speglade och lösa dynor i randigt blågrönt tyg ligger på bänksitsarna. Bänkinredningen ombyggdes i samband med kyrkans renovering 1935-36. Av de 39 bänkdörrar som vid bänkarnas ombyggnad användes så var 27 av dessa från 1700-talet. Nya bänksiffror på bänkdörrarna tillkom.

PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad invid långhusets norra vägg och troligen utförd kring år 1700 i barockstil. Korgen har fyra sidor och rak trappa med barriär åt öster, marmoreringsmålat i äldre stil i rött och vitt. Smala fält i korgens över- och underkant är marmorerade i grönt och guld och kantas av smala förgyllda listverk. Korgsidorna är dekorerade med en snidad bemålad figur i ett rundbågigt spegelfält och de utgör avbildningar av de fyra evangelisterna. Korgens hörn markeras av blåmålade kolonetter med baser och kapitäl i brunt och guld. Korgens undersida är gråmålad. Ljudtaket har oktogonal form och kröns av ett förgyllt kors. Innertaket är blåmålat och stjärnbestrött. Längs takets kant löper nedhängande lambrekäng snidat i trä med tofsar i guld. Profilerade listverk i rött, grönt, beige och guld. Predikstolen är skänkt av komminister Johan Torelius omkring år 1700 och målades och omändrades någon gång under samma sekel.

ORGEL - Kyrkans orgelfasad är utförd 1856 i klassicerande stil och målad i grågrön kulör. Fasaden har raka överstycken där mellanpartierna är något lägre. Fasaden är dekorerad med pilastrar med förgyllda kannelyrer och listverk i ljusblått, rött och guld. Längs med fasadens överkant löper en list med förgylld snidad akantus. I fasaden finns fem fält med orgelpipor, varav tre är utspringande i en rund form, det mittersta och de två yttersta sidofälten. Sidopartierna kröns av förgyllda harpor och underkanterna är dekorerade med förgyllda pinjekottar. Spelbord i omålat trä. Kyrkans första orgel byggdes av klockaren Johan Fredrik Ahlstrand i Istorp 1856 och fasadritningen är också daterad till detta år. Den ombyggdes 1906 av orgelbyggarna Thorsell & Eriksson. I samband med kyrkans renovering 1935-36 tillbakaflyttades orgelhuset på läktaren och orgeln ombyggdes och moderniserades. Arbetena utfördes av orgelbyggaren A Mårtensson i Lund. Det nuvarande orgelverket byggdes 1973 av Tostareds Kyrkorgelfabrik.

LÄKTARE - Orgelläktaren i långhusets västra del bärs upp av åtta läktarpelare invid mittgången samt fyra smalare vid fönsteröppningarna. Läktarpelarna har kvadratisk planform och är målade i gråbeige kulör. Läktarens undersida är slätspontad och gråmålad. Läktaren har ett utspringande mittparti med halvrund form. På läktargolvet finns tre gradänger, täckta av en grå heltäckningsmatta. LÄKTARBRÖSTNINGEN är dekorerad med smala svarvade balusterdockor i halv relief, målade i gråbeige kulör, med förgyllda listverk. På bröstningen finns 13 bildfält bemålade 1954 med figurativa motiv av konstnären Joël Mila, med revidering 1976. Kristus är placerad i mitten och flankeras av de tolv namngivna apostlarna. Figurerna är utförda i modernistisk stil och polykromt bemålade. Mellan varje bildfält finns 14 gråmålade rektangulära fält mot rödbrun botten. Profilerad gråmålad överliggare med skyddsräcke i metall.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunt av täljsten i två delar, en s k Starrkärrsfunt, daterad till 1200-talet. Fyrpassformad cuppa med rakt liv och rundad undersida. Nedtill ett kort fyrpassformat skaft och en fot i samma form. Cuppan är utsmyckad med 15 rundbågiga arkadfält med bladornamentik i relief.

NUMMERTAVLOR - Tre vägganslutna psalmnummertavlor i nyklassicistisk stil, två är placerade i koret och en invid sydportalen. Tavlorna är rektangulära med svart vändbar botten och förgylld profilerad ram med ett smalt rödmålat fält. Tavlorna kröns av ett genombrutet snidat och förgyllt bladverk med musikinstrument.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat