Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK RYDA 1:9 - husnr 1, UBBHULTS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

UBBHULTS KAPELL (akt.)
2006-02-21
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i UBBHULTS KAPELL täcks av ett tredingstak klätt med vitmålade träfiberskivor. Väggarna är också inklädda med skivor, målade i ljusgul kulör, och genombryts av sammanlagt 16 fönsteröppningar. Fönstren har raka överstycken och vitmålade snickerier. Kyrkorummets brädgolv är lackat och korgolvet förhöjt. Det smalare koret är dekorerat med målningar från 1915 utförda av dekorationsmålaren Thorsten Ohlsson från Göteborg, framtagna 1995. Nedanför finns en bröstningspanel av liggande blåmålade bräder. Ett rundbågigt fönster med glasmålning pryder den östra korväggen. Den fasta inredningen från byggnadstiden har dekorationsmålningar från 1915. Öppen bänkinredning i två kvarter samt läktarbänkar på orgelläktaren i väster.

KYRKORUM

GOLV - Lackat brädgolv av smala bräder kantat av en grönmålad golvlist. Blå gångmatta i mittgången.

VÄGG - Väggarna i kyrkorummet är klädda med ljusgula träfiberskivor som uppsattes någon gång under 1950- och 60-talen. Under dessa skivor finns ursprungligt dekorationsmåleri på papp, utfört av dekorationsmålaren Thorsten Ohlsson, Göteborg, 1915. Triumfbågens bibelspråk framtogs i samband med återställandet av dekorationsmålningen i koret 1995 och lyder: "EN DAG UTI DINA GÅRDAR ÄR BÄTTRE ÄN ELJEST TUSENDE. PS - 84:11".

PORTAR/INNERDÖRRAR - En pardörr till vapenhuset i väster, brunmålad och med rakt överstycke. Dörrbladen är uppglasade på den övre delen. Två brunmålade enkeldörrar med raka överstycken på läktaren i den västra väggen. Dörrbladen är dekorerade med fem speglar, varav den översta har ett spetsigt överstycke.

FÖNSTER - Kyrkorummets norra och södra vägg genombryts av vardera åtta fönster. Fönstren utbyttes mot helt nya 1986-87 och har ospröjsade inre rutor. Fönstren har raka överstycken och vitmålade bågar och karmar.

TAK - Innertaket är ett tredingstak som kläddes med träfiberskivor någon gång under 1950- och 60-talen. Taket är målat i bruten vit kulör. De brunmålade takstolsstöden av trä slutar först långt ned på kyrkorummets väggar.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnader tillkom 1981 och inrymmer toalett och kapprum samt vaktmästarkontor. Läktarunderbyggnaderna går ända fram till läktarens framkant åt öster och införlivar delvis de fyra brunmålade läktarpelarna i väggarna, som är klädda med gulmålade träfiberskivor.

KOR

GOLV - Golv lika kyrkorummet men förhöjt i två steg.

VÄGG - Dekorationsmålningarna från 1915, utförd av dekorationsmålaren Thorsten Ohlsson, Göteborg, framtogs vid en renovering 1995. Måleriet är utfört på spänd väv och utgörs av bildmotiv på östra korväggen och mönsterdekor på övriga väggar. Nedanför målningarna finns en bröstningspanel av liggande blåmålade bräder. Originalpanelen avlägsnades när träfiberskivor uppsattes någon gång under 1950- eller 60-talen men panelen kunde återskapas vid renoveringen 1995.

PORTAR/INNERDÖRRAR - En blåmålad enkeldörr med rakt överstycke till sakristian i söder, dekorerad med fem spegelfält, varav det översta har ett spetsigt överstycke.

FÖNSTER - I korets östra vägg sitter ett fönster med rundbågigt överstycke och omålade träbågar, dekorerat med en blyinfattad glasmålning. Glasmålningen är utförd i huvudsak i blågröna kulörer. Den övre lunetten är dekorerad med en guldgul kalk omgiven av druvklasar och akantusblad. De två nedre lufterna har enkla rutmönster.

TAK - Korets tak är utformat som ett tunnvalv klätt med lockpanel. Dekorationsmålningen från 1915, utförd av dekorationsmålaren Thorsten Ohlsson, Göteborg, framtogs vid en renovering 1995. Måleriet är utfört på brädpanelen och utgörs av mönsterdekor. En smal blåmålad list skiljer tak och väggar åt.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret var ursprungligen vägganslutet men är nu framflyttat ett stycke från korets östra vägg. Altaret av trä är målat i grågrön kulör och står på en profilerad hög sockel, marmoreringsmålad i grått. Altarets fram- och sidostycken är dekorerade med marmoreringsmålade speglar.

ALTARUPPSATS - Se altartavla.

ALTARRING - Svagt bågformad altarring som sträcker sig från vägg till vägg om man kopplar på altarringens två yttersta flyttbara delar. Sargen är genombruten med kvadratiska smala stavar, svampmålade i ljusgrönt med blå dekorationer samt en snidad guldkvadrat. Sockelpartiet är blåmålat. Det breda knäfallet och armstödet är stoppade och klädda med blått sammetstyg.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i två kvarter med en smal luftspalt mellan bänkkvarteren och väggarna. Bänkkvarteren består av tolv bänkrader. Den främsta bänkraden borttogs 1995 och den bakersta bänkraden avlägsnades långt tidigare. Släta gavelstycken med raka överstycken målade i mörkare träimitation. Ryggarna är målade i gult och har tre liggande rektangulära fält. Brunmålade sockelpartier och fotstöd. LÄKTARBÄNKAR i en och en halv rad i både norr och söder, målade lika bänkarna i kyrkorummet.

PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad i korets södra del och saknar ljudtak. Ingången sker via en trappa i sakristian söder om koret. Predikstolskorgen är målad i gulbrunt och dekorerad med fem målningar, från norr föreställande evangelisterna Matteus, Markus samt Paulus och evangelisterna Lukas och Johannes. Ovanför varje målning finns en namnskylt med respektive figurs namn. Måningarna är utförda i tempera av dekorationsmålaren Thorsten Ohlsson, Göteborg, 1915. Profilerad brunmålad överliggare. Under korgen finns ett kraftigt golvstöd med oktogonal form och kvadratisk fot. Konservatorsarbeten utfördes på målningarna 1995.

ORGEL - Kyrkans första orgel byggdes av orgelbyggaren Nils Hammarberg, Göteborg. Den nuvarande orgeln är helmekanisk och byggdes 1962 av Tostareds kyrkorgelfabrik. Orgelhuset är målat i ljusgult och fasaden är utförd i omålat trä där orgelpiporna helt täcker hela övre delen och mittpartiet är förhöjt.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster vilar på fyra brunmålade läktarpelare samt läktarunderbyggnader från 1981. Läktargolvet utgörs av ett lackat plant brädgolv. På den gulbrunmålade raka LÄKTARBRÖSTNINGEN finns 13 målningar utförda i oljefärg på trä, varav elva av motiven föreställer Kristus och apostlarna. Från söder är dessa; Bartolomeus, Andreas, Taddeus, Jakob d y, Filippus, Kristus, Petrus, Jakob d ä, Simon, Tomas och Judas. Under målningarna finns elva namnskyltar med apostlarnas namn. Dessa målningar flankeras av två kvartscirkelformade målningar med dekorativt akantusmåleri. Målningarna utfördes av dekorationsmålaren Thorsten Ohlsson, Göteborg, 1915. Konservatorsarbeten utfördes 1995.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altartavlan är en gåva från 1939 av Matilda Andersson, Kärrgärde, utformad som ett altarskåp. I sin helhet grönmålat och dekorerat med en målning på mittdelen. Motivet är utfört på guldgrund i kulörerna ljusblått, rött och beige föreställande Kristus i en mandorla flankerad av två tillbedjande änglar.

DOPFUNT - Dopfunten är av trä och bemålad med oljefärg i ljust grågrön kulör med blå listverk. Funtens cuppa och skaft har oktogonal form och nedtill en kvadratisk fotplatta. Längs med cuppans övre kant löper en förgylld textfris med röda versaler på förgylld botten som lyder: "VATTNET GÖR OSS SALIGA I DOPET. 1 PETR 3:21". Detta kantas undertill av en grön löpande hunddekoration.

NUMMERTAVLA - En psalmnummertavla sitter infästad med gångjärn i den norra väggen längst framme vid koret. Tavlan är rektangulär och kröns av ett förhöjt överstycke dekorerat med en förgylld snidad solfjäder. Tavlan har svart botten och inramas av en profilerad list målad i gulbrun kulör.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

GAVELTORN på nock åt väster.