Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK ISTORP 5:1 - husnr 1, ISTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ISTORPS KYRKA (akt.)
2005-10-20
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Brädgolv av smala brädor, troligen gran. I mittgången leder en låg ramp upp till det förhöjda korgolvet. Golvlist saknas. Rödbruna gångmattor i mitt- och tvärgång. Förhöjt golv, lika övriga kyrkorummet, i bänkkvarteren.

VÄGG - Putsade väggar, avfärgade i bruten vit kulör.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Gråmålad pardörr med rakt överstycke åt söder. Dörrspeglarna är marmoreringsmålade i ljust grå nyanser. Pardörr till vapenhuset i väster, speglad och målad lika sydportalen. En pardörr mellan läktarhall och läktare, lika övriga dörrar i utförande. Dörren är infogad i ett större uppglasat spröjsat fönsterparti med rundbågig form.

FÖNSTER - Långhusfönstren är rundbågiga och innanfönstren träspröjsade till stora rutor. Fönstren sitter i djupa fönstersmygar och är fyra till antalet i vardera norr och söder. Fönstren längst åt väster är delvis skymda av läktarunderbyggnaden. Ovanför sydportalen sitter ett rundbågigt överljusfönster, träspröjsat till mindre rutor.

TAK - Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv målat i ljusblå kulör. Fyra målade takrosetter i geometriska former i beige och blått. Profilerad taklist dekorerad med tandsnitt och marmoreringsmålad i grått med iläggningar i svart och vitt.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnader under halva läktaren i norr och söder, utförd 1990-91. Sakristia inredd i söder och förvaringsutrymmen i norr. Vitmålade väggar mot kyrkorummet med indragna hörn mot mittgång och fönster.

KOR

GOLV - Lika långhuset, förhöjt i ett steg. Under altaret är golvet förhöjt i ytterligare ett steg.

VÄGG - Lika långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Saknas

FÖNSTER - Fyra fönster, lika långhuset.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är utfört av trä och sammabyggt med altaruppsatsen och marmoreringsmålat i mörkt grå kulör. På altarskivan har färgen borttagits men skivans kant är målad i grönt med iläggningar i svart. På framstyckets mitt finns målad gulddekor föreställande Gudslammet med segerfanan inramade av bladverk. År 1990-91 tillkom ett nytt altarbord som placerades framför det redan befintliga altaret. Altarbordet är utfört i trä och målat i bruten vit kulör.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen i nyklassicistisk stil tillverkades på 1820-talet av snickaren Petter Carlsson från Stora Arnungared i Öxnevalla. Altaruppsatsen är arkitektoniskt uppbyggd med två kolonnpar som bär ett brutet entablement dekorerat med tandsnitt samt ett rundbågigt överstycke. Kolonnerna är försedda med kannelyrer och gråmålade med rödmålade kapitäl dekorerade med målade akantusblad i guld. Förgyllda växtornament mot röd botten kröner uppsatsen. En stor förgylld sol pryder det rundbågiga fältet. Bakgrunden är målad i blått, som tonar ut och blir ljusare uppåt. I altaruppsatsens mitt står ett träkors målat i grått och guld. Korset kompletterades 1946 med en Kristusgestalt tillverkad av snickaren Victor Johansson i Torse, Istorp. Sedan 1969 flankeras korset av två träreliefer, föreställande Jesu födelse och Jesu uppståndelse, tillverkade av skulptören Erik Nilsson i Harplinge. År 1991 fick altaruppsatsen en ny färgsättning av konservator Anders Darwall, Hunnebostrand.

ALTARRING - Altarringen är sjusidig och delbar i sektioner, placerad en bra bit från väggen. Altarringen är målad i ljust grå kulör med smala svarvade balusterdockor, marmoreringsmålade i grått med förgyllda listverk. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med ljusblått tyg.

BÄNKINREDNING - Väggansluten bänkinredning i tre kvarter, två i söder och ett i norr. Det främre södra kvarteret har sex bänkrader, det bakre har nio och det norra bänkkvarteret utgörs av 18 bänkrader. Den slutna bänkinredningen är målad i ljus ekimitation, såväl ut- som invändigt. Bänkdörrarna har rektangulära spegelfyllningar målade i marmorimitation. Bänkskärmarna är dekorerade med tre stora liggande rektangulära spegelfyllningar, målade lika bänkdörrarna. Överliggare och ramstycken i rödbrunt. Lösa bänkdynor klädda med rödbrunt tyg. Två äldre vitmålade KORBÄNKAR i norr respektive i söder. Bänkskärmarna är dekorerade med rektangulära stående spegelfyllningar, marmorerade i grått. Norra bänken har en dörr åt söder, mitt på bänkskärmen, och den södra bänken har dörrar åt öster och väster. Äldre gångjärn i smide. LÄKTARBÄNKAR i form av fyra bänkrader i norr och sju bänkrader i söder. Den öppna bänkinredningen är målad i ljus ekimitation med rödmålade överliggare.

PREDIKSTOL - Predikstolen är placerad invid långhusets norra vägg och troligen tillverkad omkring år 1700. Den brunmålade korgen är fyrasidig och dekorerad med snidade polykromt bemålade och förgyllda figurer mot blå botten, från vänster föreställande Johannes, Jesus, Matteus och Markus. Hörnen markeras av gulmålade spiralvridna kolonnetter med förgyllda baser och korintiska kapitäl. I fältet ovanför markeras hörnen av förgyllda änglahuvuden. Listverk i orange, guld och marmorerade i beige och orange. Gråmålad rak bred trappa åt öster. Trappbarriär av slätspontade snedställda brädor, blåmålad nedtill och ljust grå upptill. Predikstolens profilerade marmoreringsmålade överliggare fortsätter längs trappbarriären. Ljudtaket är från 1841 enligt en inskription som frilades vid renoveringen 1945-46. Takets fem sidor är dekorerat med nedhängande lambrekäng i blått och guld. Takets insida är blåmålad och stjärnbeströdd i guld. Taket kröns av ett förgyllt kors. Ljudväggen är utförd i klassicerande stil med ett gråmarmorerat väggfält inramat av två joniska pilastrar. Predikstolen är ett 1600-talsarbete och den äldsta delen i kyrkans inredning. Betydande delar av predikstolen är av yngre datum efter renoveringsarbeten under årens lopp. Konserveringsarbeten utfördes i samband med kyrkans renovering 1945-46. Av predikstolens fyra figurer visade sig Matteus vara av gips och en ny figur i trä tillverkades av möbelsnickaren Victor Johansson i Torse, Istorp. Enligt den äldre text som framtogs på korgen framgick att figurerna suttit något annorlunda, varför dessa omflyttades.

ORGEL - Kyrkans första orgel byggdes 1843 av organisten Johan Fredrik Ahlstrand i Istorp, och orgelfasadens ritning dateras från samma år. Orgeln ombyggdes 1918 av orgelbyggare Magnusson i Göteborg. Den nuvarande orgeln byggdes 1974 av Tostareds kyrkorgelfabrik. Fasaden har ett klassicerande utförande och kröns av tre stora förgyllda musikinstrument i form av två horn och i mitten en lyra. Fasadens övre del är marmoreringsmålad i grått och underdelen ljusblåmålad. Orgelpiporna är fördelade på fem sektioner, varav mitt- och sidopartierna är förhöjda samt med utspringande rundad form. Nedtill avslutas dessa med förgyllda pinjekottar. En krönande bred list med förgyllda snidade akantusblad. Listverk i guld, rött och blått löper runt orgeln i överkanten. Omålat spelbord av mörkt trä.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av tolv läktarpelare och läktarunderbyggnader. De kraftiga läktarpelarna har kvadratisk planform och är marmoreringsmålade i grå kulör med förgyllda listverk. Undersidan är slätspontad och vitmålad. Läktargolvet har fem gradänger med grå heltäckningsmatta. LÄKTARBRÖSTNINGEN är blåmålad och dekorerad med 15 spegelfyllningar, målade i gråvit marmorimitation. Profilerade listverk marmoreringsmålade i olika blå nyanser och förgyllda listverk. Skyddsräcke i metall med ljusbärare.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunten är utförd av trä 1915 i klassicerande stil av snickaren Edvard Börjesson, Kulla. Funten är i sin helhet marmoreringsmålad i grågrön kulör. Färgsättningen tillkom vid en renovering 1925 och funten var dessförinnan vitmålad. Cuppan har åttasidig form och en slät rödmålad fris med texten: "LÅTEN BARNEN KOMMA TILL MIG" i förgyllda versaler på fyra sidor. Varannan sida är dekorerad med en stjärna eller ett blad. Cuppan har klassicerande guttae-dekoration och den fyrkantiga foten har kannelyrer. Ovanför dopfunten hänger en stor vitmålad duva.

NUMMERTAVLOR - Två psalmnummertavlor är placerade i koret, i vardera korbänkens östra gavel. Tavlorna är rektangulära med vitmålad botten och delvis förgylld profilerad ram. Tavlorna kröns av stora förgyllda lyror och under dessa står med vit text mot svart botten "ÄRA VARE GUD" på den södra samt "TACKOM OCH LOVOM HERRAN" på den norra. En tavla sitter infästad i långhusets sydvägg invid sydportalen. Tavlan är utformad lika de andra men utan krönande dekor.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat