Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK FOTSKÄL 7:1 - husnr 1, FOTKÄLS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FOTKÄLS KYRKA (akt.)
2006-02-02
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Obehandlade skurgolv av breda furubräder. Bruna gångmattor. I golvet finns i koret och i norra tvärgången järngaller tillhörande varmluftssystemet i kyrkan.

VÄGGAR - De putsade väggarna är avfärgade i bruten vit kulör. Kyrkorummets väggar och fönstersmygar dekorerades med målningar al secco av konstnären John Hedaeus 1915. En bård med geometriska mönster i främst grått, blått och rött löper i höjd med fönstrens nederkant och runt fönsteröppningarna. På långhusväggarna finns också bilder av de fyra evangelisterna i rektangulära fält. På den södra väggen finns ett fält med texten: "ÄRA VARE GUD I HÖJDEN OCH FRID PÅ JORDEN". Ovanför sakristiedörren på norra väggen finns ett lite större fält med texten: "ÅR 1864 UNDER KONUNG KARL XV:S REGERING UPPBYGGDES DETTA TEMPEL. DETSAMMA MÅLADES OCH PRYDDES MED BILDER UNDER KON. GUSTAF V:S REGER. ÅR 1915". På den södra pelaren som markerar koret avbildas lammet med segerfanan och på den norra väggen en pelikan med ungar.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Nord- och sydportaler med överljusfönster, lika övriga långhusfönsters övre partier. Gråmålade speglade smala, höga pardörrar med raka överstycken. Tre speglar per dörrblad marmoreringsmålade i vitt och beige. Dito åt väster men bredare och lägre. Speglad enkeldörr med rakt överstycke målad lika övriga dörrar till sakristian i norra långhusväggen.

FÖNSTER - Långhusets nord- och sydväggar genombryts av fyra höga rundbågiga fönster där det bakre fönsterparet döljs bakom läktarunderbyggnaderna. Fönstren har sex vertikala lufter och ospröjsade innanfönster. Två runda spröjsade fönster genombryter långhusets västra vägg på läktaren. Snickerierna är målade i beige kulör.

TAK - Tredingstak i trä med synliga takstolsstöd. Taket är fernissat och har en mörkare brun yta. Det är har dekorationsmålade längsgående bårder i huvudsak i blått. Fyra målade takrosetter med oval form med korsmotiv i blått, gult, brunt och rosa.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Två läktarunderbyggnader indragna en bit under läktaren med väggar målade i beige kulör. En dörr till vardera underbyggnad vända åt mittgången. Väggarna är indelade i fält med pilastrar med stiliserade förgyllda joniska kapitäl. Väggfälten i sin tur är dekorerade med två stora speglar inramade av smala listverk.

KOR

GOLV - Golvet innanför altarringen är täckt av en brun heltäckande matta.

VÄGGAR - De putsade väggarna, liksom långhusets, vitmålade. Korets väggar och fönstersmygar dekorerades med målningar al secco av konstnären John Hedaeus 1915. I koret finns åtta bilder skildrande händelser i Jesu liv. På den östra korväggen är den övre halvan av väggen dessutom täckt av dekorationsmålningar med geometriska mönster och längst upp vakar en duva. Korets fem fönstersmygar är, till skillnad från långhusets, dekorationsmålade i sin helhet. Det femsidiga korets hörn markeras av sex gråmålade pelare med kapitäl i blått och guld.

PORT/INNERDÖRRAR - Saknas

FÖNSTER - Korväggarna genombryts av fem höga rundbågiga fönster, lika långhuset, men alla försedda med blyinfattat färgat glas. I korfönstren insattes 1915 glasmålningar efter kartong av konstnären John Hedaeus. Mittfönstret utgör kyrkans altarmålning och är mera dekorerat beträffande färg och form än de fyra flankerande fönstren i bleka pasteller och geometriska mönster. Mittfönstrets motiv är ett kors med en sol bakom och i huvudsak färgsatt i gult, blått och lila.

TAK - Lika långhuset. Dessutom kantas varje fält i taket (fem) av ett smalt blåmålat band.

FAST INREDNING

ALTARE - Väggfast altare i trä målat i ockragul kulör står på ett podium av trä i tre avsatser, målat i gråbrun kulör. Altarets sidor är dekorerade med spegelfält inramade av förgyllda profilerade lister. Framstycket är dekorerat med en stor förgylld sol med en symbol för treenigheten i mitten. Altarskivan är målad i beige med brunmålad profilerad kant och sockeln gråmålad.

ALTARUPPSATS - Se altarprydnad.

ALTARRING - Den vägganslutna altarringen har halvrund form och två dörrar, åt sydväst och nordväst. Sargen är hel, målad i ockragult och dekorerad med stående rektangulära speglar, marmoreringsmålade i brunt och inramade av smala listverk i guld. Det breda knäfallet och armstödet är stoppade och klädda med brunt tyg. Sockeln är målad i gråbrun kulör. Altarringen målades och omkläddes vid renoveringen 2003-2005.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är ut- som invändigt målad i ockragult och utgörs av tre kvarter, slutna åt mittgången och öppna åt sidogångarna. Det stora kvarteret i söder består av 21 rader och de två åt norr, avdelade av tvärgången till nordportalen, består i det främre kvarteret av 12 bänkrader och i det bakre av sex rader. Sex stycken kvadratiska spegelfält, marmoreringsmålade i gult, pryder bänkskärmarna. Dörrarna har stående rektangulära speglar och gavelstyckena klassicerande pilasterliknande dekor med förgylld guttae. Bänkryggarna har fyra speglar. Dynor klädda med tyg i beige kulör tillkom 1982. Bänkskärmarna saknas i anslutning till den norra tvärgången.

Slutna KORBÄNKAR i norr och i söder målade i bruten vit kulör. Bänkskärmarna är dekorerade med speglar som inramas av smala förgyllda listverk. Dörrar åt väster. Öppna LÄKTARBÄNKAR i sju rader både i norr och söder. Bänkarna är gulmålade lika övrig bänkinredning och troligen från byggnadstiden.

PREDIKSTOL - Predikstolen tillhör kyrkorummets ursprungliga inredning från 1864. Den är placerad på norra väggen med en smal rak trappa åt öster med speglad barriär. Predikstolen är målad i en blekt gul kulör. Korgen har fem sidor, dekorerade med förgyllda kristna symboler skurna i trä, inramade av rundbågiga fält. Profilerade listverk i guld, ljust grönt och grått. Längs med korgens underkant löper en spetsflikbård och undersidan är odekorerad och gråmålad. Korgen vilar på ett åttasidigt golvstöd målat i gråbrun kulör. Ljudtaket har spetsig form upptill och kröns av ett förgyllt kors på klot. Innertaket är blåmålat och dekorerat med en förgylld sol med treenighetens symbol i mitten. Takets kant är figursågad och målad lika predikstolskorgen.

ORGEL - Orgeln är byggd 1874 av Johan Niklas Söderling, Göteborg, som den sista i hans namn innan hans verkmästare Salomon Molander tog över. Orgeln är det sista verket som byggdes av Söderling och tillkommen i övergången mellan klassisk tradition och romantik. Inga större arbeten har utförts på orgeln förrän 1990, då den renoverades av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Orgeln är placerad på läkarens mitt och är mycket stor. Fasaden i nyklassicistisk stil är vitmålad med förgyllda smala listverk och akantusdekorationer. Fasaden är indelad i tre sektioner med orgelpipor och det breda mittpartiet är förhöjt med ett spetsigt överstycke. De smalare flankerande sidopartierna har raka överstycken. De tre pipfälten avslutas upptill av rundbågar och avdelas av pilastrar.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av tio läktarpelare som flankerar mittgången och läktarunderbyggnader. De två främsta läktarpelarna, tillkomna vid renoveringen 1954, är runda och marmoreringsmålade i grått med delvis förgyllda kapitäl. De andra åtta pelarna har kvadratisk form och är målade i ockragul kulör och står på gråmålade kvadratiska fotplattor. Pelarnas övre del har avfasade hörn med förgyllning samt brunmålade kapitäl. Läktaren har en vid halvrund utspringande form för att ge plats för orgeln. LÄKTARBRÖSTNINGEN är målad i beige kulör och dekorerad med vitmarmorerade speglar. De raka delarna utåt sidorna har fyra kvadratiska speglar och på den rundade mittdelen finns åtta rektangulära speglar samt en större mittspegel dekorerad med en förgylld lyra med bladverk. På LÄKTARGOLVET finns sex gradänger av obehandlat skurgolv på vardera sidan om den stora orgeln. Det plana golvet framför orgeln täcks av en matta i brun kulör.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARPRYDNAD - Den nuvarande altarprydnaden utgörs av ett mindre krucifix i trä som inköptes 1932. Ett URSPRUNGLIGT ALTARKORS i trä står invid södra väggen intill koret. Korset fungerade som altarprydnad 1864-1915. Korset i guld har en vit mantel snidad i trä samt en förgylld törnekrona. Ett MEDELTIDA ALTARSKÅP, troligen ett importarbete från Lübeck daterat till senare delen av 1400-talet, är placerat på den norra långhusväggen. Altarskåpet är en triptyk med Madonnamotiv. På corpus är Maria med barnet avbildad, stående på en halvmåne framställd med huvud och omgiven av en separat skuren mandorla. I denna finns två separat skurna figurbyster, möjligen föreställande lärjungar. Färgspåren härrör troligen från 1600-talets slut. Hela skåpet övermålades med vit limfärg under 1800-talet, möjligen avlägsnades denna i samband med att skåpets skulpturer visades på Göteborgsutställningen 1923. Altarskåpet har sedan 1914 varit deponerat i Borås museum och utställt i Kinnarumma gamla kyrka, i Ramnaparken, fram till konservering 1996 och återfördes därefter till Fotskäls församling 1997.

DOPFUNT - Dopfunt av sandsten, daterad till 1100-talets senare del. Från den gamla funten återstår cuppan och möjligtvis fotplattan. Cylindrisk cuppa med skrånande undersida som nedtill avslutas med en vulst. Cuppan kantas upp- och nedtill av utsparade band och mellan dem en ringkedjefris. Foten utgörs av en fotplatta av sandsten och ett nyare granitskaft. Dopfunten stod under lång tid ute på kyrkogården, men flyttades åter in i kyrkan i samband med renoveringen 1915.

NUMMERTAVLOR - Nummertavlorna är fästade i pelarna som markerar koret och har oval form. Tavlorna har svart botten och inramas av en brunlaserad slät ram som kröns av en tunn förgylld lyra. En polykromt bemålad ängel bär upp tavlan och håller ett textband som i norr lyder: "LOVEN HERREN" och i söder: "ÄRA VARE GUD". De nuvarande nummertavlorna anskaffades 1948 efter en donation av komminister Lindgren. Två nummertavlor från kyrkans byggnadsår 1864 förvaras i tornet.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat