Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK SKENE 12:1 - husnr 3, SKENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKENE KYRKA (akt.)
2005-11-22
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Brädgolv med rödaktig ton. Gråmålad golvlist. Gröna gångmattor.

VÄGG - Putsade väggar avfärgade vita. Väggarna i den bakre delen av långhuset har kraftigare dimensioner än övriga väggar. Väggen åt väster utgörs av läktarunderbyggnad och täcks av dörrar och skåp.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Grönmålad pardörr med rakt överstycke åt söder till vapenhuset. En stor rektangulär spegel på vardera dörrbladet, målade i ljusgrönt. Dito åt söder med rundbågigt överstycke.

FÖNSTER - Långhusfönstren utgörs av fyra lufter och har stickbågiga överstycken, spröjsade till mindre rutor med svagt tonat glas i rosa och grönt. Fyra fönster i norr och fyra i söder i djupa fönstersmygar med fönsterbänkar av tunna kalkstensskivor. Under läktaren i den norra väggen finns ett fyrpassformat fönster i djup fönstersmyg. I långhusets västra vägg, på läktaren, finns två runda spröjsade fönster. Samtliga fönstersnickerier är vitmålade.

TAK - Långhuset har ett treklöverformat takvalv av trä. Taket är helt täckt av polykroma figurativa bibliska motiv samt däremellan stiliserade växtornament i gulgrönt, ett verk av konstnären John Hedaeus. Figurscenerna med bibelord är större i takets mitt och mindre rektangulära i de lägre takpartierna. På östgaveln är Kristus avbildad i en mandorla och omgiven av änglar mot blå botten och stiliserade moln. Fem tvärgående bjälkar av trä är marmoreringsmålade i rött och vitt. I takets nederkant löper en hålkälslist, marmorerad i samma rödvita kulör samt kantad av ett gulsvart smalare listverk.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Smala läktarunderbyggnader långt bak under läktaren med förråd och skåp. Dörrar målade i ljust grön kulör.

KOR

GOLV - Lika långhuset, förhöjt i ett steg.

VÄGG - Lika långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - En dörr med rundbågigt överstycke i långhusets östra vägg, åt söder. En dörr åt norr till sakristian. Målade lika övriga dörrar.

FÖNSTER - Ett fönster lika långhuset.

TAK - Koret täcks av ett spegelvalv i trä, målat blått i mitten med en fleruddig stjärna i rött och grönt. Gröna stiliserade växtornament i kanterna, lika långhuset, samt en marmorerad taklist i gulsvart.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret tillkom i samband med kyrkans renovering 1976-77. Altaret är utfört i omålat trä och har släta odekorerade ytor. Indragen sockel samt ett indraget band längs med överkanten.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen utfördes 1944 av skulptören John Björk, Göteborg, efter ritningar av kyrkans arkitekt, Sigfrid Ericson. Altaruppsatsens form har förebilder i 1700-talet. Den är målad främst i brunt, rött blått, grönt och guld. Predella med bibelord omgiven av stiliserad akantus bär huvudmotivet med den korsfäste Kristus skuren i trä. Bakom denna lär ha funnits en målningen, utförd av konstnären John Hedaeus. Om den utfördes så har den senare övermålats, nu i blå färg med krucifixet framför. Sidostycken med röd botten och snidade druvklasar, målade och delvis förgyllda. Brunmålade kolonnetter flankerar Krucifixet och bär ett kraftigt, förgyllt entablement som bär överstycket. Detta har ett bibelord "GENOM HANS SÅR BLIVA VI HELADE" och är dekorerat med druvklasar och tre putti.

ALTARRING - Altarringen tillkom i samband med kyrkans renovering 1976-77. Altarringen är väggansluten och har tre raka sidor med avfasade hörn och ingång från norr. Den är utförd i furu med glest placerat böjträ som bär upp ett smalt armstöd. Det breda knäfallet och armstödet är stoppade och klädda med rosa tyg.

BÄNKINREDNING - En helt ny, möjligen radikalt ombyggd, öppen bänkinredning tillkom i samband med kyrkans renovering 1976-77, med 16 bänkrader fördelade på två vägganslutna kvarter. Bänkarna är målade i rosa och ljust grönt. Gavlarna är dekorerade med pilastrar med smala kannelyrer. Bänkryggarna är dekorerade med fyra liggande speglar och på sitsarna ligger lösa dynor, stoppade och klädda med randigt grönt tyg. Inga bänkar under läktaren.

PREDIKSTOL - Predikstolen ritades av kyrkans arkitekt, Sigfrid Ericson. Den utfördes i trä som ådrings- och marmoreringsmålades på vitmålad putsad tegelsockel. Predikstolen har ommålats i senare tid, bland annat i samband med en renovering 1976-77. Predikstolen står i långhusets nordöstra hörn på en tegelmurad sockel, putsad i vit kulör. Korgen är utförd i trä och har fem sidor dekorerade med polygonala speglar. Korgen är målad i ljusgrönt, ljusbrunt och rött och från dess nederkant hänger snidade rödmålade kottar. En rak barriär med profilerad överliggare löper från korgen, i samma höjd som denna, och fram till långhusets östra vägg. Där finns ingången till predikstolen, upp till vilken en trappa i sakristian leder.

ORGEL - Kyrkans orgel byggdes 1922 av orgelbyggare Magnusson. Orgelverket omdisponerades 1977 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Fasaden, ritad av Sigfrid Ericson i samband med kyrkans tillkomst, ombyggdes då till viss del. Orgelpiporna i mittpartiet gick ursprungligen längre ned och avslutades där med en rundbåge. Sidofälten var förr täckta och marmoreringsmålade. Idag är orgelfasaden målad i ljust blå kulör med listverk i rött och mörkare blått. Det breda mittpartiets orgelpipor har en spetsig avslutning nedtill och avslutas uppåt i en rundbåge. Två smala sidopartier med raka överstycken rymmer tre orgelpipor vardera. Spelbord i omålat trä.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av två läktarpelare, målade i ljusgrönt, samt läktarunderbyggnader. På läktarpelarna och i läktarens hela längd vilar en bjälke med marmoreringsmålning sannolikt från kyrkans tillkomsttid. Läktarens undersida är täcks av brädor lagda i lock, målade i ljusgrön kulör. Invid långhusets västra gavel finns en läktartrappa med rakt lopp som nås via vapenhuset. LÄKTARBRÖSTNINGEN är rak och har en slät yta, målad i ljust grön kulör. Bröstningens mitt är dekorerad med ett bibelord i en rektangulär ram: "FÖRBLIVEN I MITT ORD. JOH 8:31" i förgyllda versaler. Över- och underliggare i ljusbrunt och mörkgrönt. Längs med nederkanten löper en bräda med figursågade mindre rundbågar, målad i grönt. Skyddsräcke av metall.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - En ny dopfunt i trä tillkom 1968. Dopfunten har kvadratisk form och är målad i ljusgrön kulör och står på hjul. Cuppan utgörs av ett kvadratiskt grunt trästycke som bärs upp av fyra svarvade ben från en kvadratisk fot. Listverk i rött och ljust brunt. I cuppans ena kant finns en utdragbar skiva som avlastningsbord.

NUMMERTAVLOR - Två nummertavlor i form av en enkel lösning med skruvar i den östra långhusväggen, på vardera sidan om koret, att hänga siffror på.

VAPENHUS - Ej inventerat.

SAKRISTIA - Ej inventerad.

TORN - Ej inventerat.