Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA KARLSKRONA 5:19 - husnr 2, WÄMÖ KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Wämö kapell (akt.)
2020-10-08
Interiörbeskrivning
Interiör
Genom pardörrarna i nordöstra korsarmen nås en förhall där den bevarade ursprungliga entrén leder vidare in i kapellet. Entrén utgörs av en ljusgrå pardörr i ramverkskonstruktion med lunettformat och radiellt spröjsat överljus. Även delar av den tidigare putsdekoren kring porten i form av lisener och palmettblad är bevarad. Såväl det ursprungliga kapellet som korsarmarna har golvbeläggning av rektangulär röd och grå kalksten. I kapellet markerar plattornas läggning en mittgång mot altarplatsen i den ett steg högre sydvästra korsarmen. Integrerat i mittgången finns en kisthiss till källaren. Väggarna är putsade och målade i ljusgrått. I anslutning till kupolen löper en profilerad takfris medan korsarmarna, frånsett den nordvästra, har en högt placerad gördellist i liknande enkla utförande som utvändigt. Kupolen är invändigt putsad och avfärgad i en blågrå kulör. Korsarmarnas innertak är öppna upp i nock och klädda med laserad furupanel. Den sydöstra korsarmen som upptas av kyrkorgeln och den sydvästra som fungerar som kor ansluter till den ursprungliga delen genom rakt avslutade murverksöppningar med ovanliggande lunettformade öppningar. Den nordvästra korsarmen nås via två rakt avslutade gråmålade enkeldörrar i ramverkskonstruktion. Mellan dörrarna finns ytterligare ett av de ursprungliga rundbågiga fönstren bevarat, vilket är försett med blyspröjsade polykroma glasmålningar och textband. Detta fönster har liksom de övriga två blyspröjsade fönstren innerbågar utan spröjs, medan de norra fönstrens innerbågar är utformade lika ytterbågarna. Samtliga fönster har fönsterbänkar av kalksten och är invändigt målade i ljusgrått.

Inredning och inventarier
Altaret i röd kalksten är uppbyggt av fyra korsställda plattor som bär upp en altarskiva vars över- och undersidor är utförda i mörkare, polerad kalksten. Sidorna pryds av intarsia i form av grekiska kors och fiskar. Som altartavla fungerar en väv på väggen bakom altaret, framställande ett kors med törnekrona.

Ambon, som vid inventeringstillfället var placerad i sakristian, har en enkel utformning i lackad furu.
Kapellet är möblerat med lösa stolar i ljust trä och sits i flätad naturfiber.

Orgeln med tio stämmor fördelade på två manualer och bas tillverkades cirka 1986 som kororgel till Heliga Kors kyrka i Ronneby av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Den flyttades till Vämö kapell 2005 och ersatte då en orgel från 1962, även den tillverkad av Mårtenssons. Fasaden är utförd i ljust betsad ek med enkla profileringar målade i rött, grått och gult.

I klockstapeln hänger två kyrkklockor av vilka den större tidigare hängde i klockbojen på grundet Esten söder om Karlskrona.

Bland övriga inventarier kan nämnas en minnestavla över Wilhelm och Hilda Lindahl, vars donation möjliggjorde uppförandet av kapellet.