Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS HULTABACKE 1 - husnr 1, HULTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HULTA KYRKA (akt.)
2002-04-09
Interiörbeskrivning
Hulta kyrka är en så kallad vandringskyrka, byggd av enkla material för att kunna demonteras och flyttas. En lätthet och nätthet i materialen samt ljus präglar interiören. Kyrkan ligger med nord-sydlinjen diagonalt över rummet och den är en treskeppig hallkyrka med ett sadeltak i nock över mittskeppet och lägre plana tak på sidoskeppen. Koret är smalare än långhuset och beläget i sydväst. En dörr söder om koret leder till de tillbyggda utrymmena och en dörr väster om koret leder till sakristian. En tambur/vapenhus finns mellan ytter- och innerport. Ljuset flödar in från ett stort gavelfönster i nordöst och smala fönsterband löper under mittskeppets takfot med ett vertikalt fasadparti under sig, ned till sidoskeppens taknivå. Detta fasadparti mellan takfallen bildar således ett modernt klerestorium, vilket ger kyrkan en förenklad basilikaform. Den kan också benämnas som en hallkyrka eftersom mittskeppet är högre än sidoskeppen. Klerestoriet kragar ut något över väggarna.

LÅNGHUS - Långhuset är brett och kort. Järnbalkar, stödda av ett par runda smala järnrör, bär av mellan mitt- och sidoskepp. Tvärs över mittskeppet löper tre smala, vita, runda dragstag. Predikstolen står söder om koret och dopfunten på västra sidan. Läktare saknas så orgeln är placerad längs sydöstra väggen i sidoskeppet och intill den står ett piano. Lösa stolar står i två kvarter i mittskeppet, i västra sidoskeppet, samt vid pianot för kören. Över entrén bildas ett smalt, läktarliknande parti, eftersom gavelfönstret landar ungefär mitt på tamburens tak. Den träklädda sargen på klerestoriet löper vidare på denna "läktarbröstning". Längst bak finns ett skåp infällt i panelväggen med reglage för ljud och ljus med dubbla dörrar. I västra hörnan, intill dopfunten, står ett bord med svarvade slanka ben, troligen från slutet av 1800-talet, som ett dopaltare med en uppslagen bibel och en hylla över. På den står en ljusstake och krucifix i silver.
GOLV - Linoleummatta, grågrön.
VÄGG - Vitmålade träfiberskivor på långsidorna. Brunlaserad, spårad plywood, som liknar stående träpanel, på kortsidorna och på klerestoriepartiet. Vid dopfunten sitter ett krucifix av trä. Under fönstren sitter släta elelement.
PORT - Entrépartiet är ursprungligt och upptar hela mittskeppets bredd i nordöst med en dubbel, utåtgående dörr med sidoljus på båda sidor. Gultonat råglas i långsmala rutor sitter i två skift i vitmålat ramverk av trä, som har en tvärpost på 1/3 höjd från golvet. Runt glasöppningarna sitter släta lister. Ovanför dörren är ett slätt, vitmålat parti. Svarta, fyrkantiga plasttryck och sparkplåtar nedtill finns på dörrbladen. Sidoljusen har likadana glas, men de sitter indragna mellan kantiga spjälor och avdelas av ett bredare tvärpost på cirka 1/3 höjd ovanifrån, tvärtemot dörrens vågräta indelning alltså.
INNERDÖRRAR - I sidoskeppen finns baktill en dörr på var sida om entrén, vilka smälter in i panelväggen och har ett enkelt vred av metall. Den östra går in till ett förråd och den västra till en liten expedition i före detta pentryt. Pendangerna på andra kortsidan är likadana fast något bredare, den östra till församlingshemsdelen och den västra till sakristian.
FÖNSTER - Alla fönster är öppningsbara originalfönster och sitter i vita snickerier med likadana, tidstypiska hakar av metall med öglor som knäpps över en bygel i karmen. Hela nordöstgaveln upptas av ett fönster i sex lufter med klarglas. Längs hela takfoten och under gavelfönstret löper ett indraget fönsterband med smala, liggande, rektangulära fönster, likt ett klerestorium. Sidoskeppen har vardera fyra öppningsbara tvåluftsfönster med tvärpost upptill och gultonat råglas. Den nedre luften är kvadratisk och den övre smal, liggande rektangulär. Enkelt profilerad karm och tunn list runt rutorna.
TAK - Över mittskeppet är ett spetsigt sadeltak i nock, täckt med vitmålad plywood med breda skarvar som ger ett spåntat intryck. Ett vinkelrätt parti bildas in till fönsterbandet i klerestoriet, som är målat med högblank, vit färg, vilket gör att ljuset kan reflekteras däri. Över sidoskeppen är det plana, låga tak med vitmålad glasfiberväv. I taket finns rund, vit metallarmatur.

KOR - Koret är smalare än långhuset och altaret står upphöjt på ett lågt träpodium. Det är av omålat trä, troligen ek, med en matta som täcker hela podiet. En vit metallbjälke, med stöd av lina från taket, markerar koret och har gardiner i en skena undertill, vars färger harmonierar med altarmattan. Längs gaveln står tre jämnhöga ljusstakar av vitmetall, eventuellt silver, på var sida om altaret.
GOLV - En lös, blå heltäckningsmatta täcker hela korgolvet. På altarpodiet ligger en vävd matta i blå toner med inslag av rost, svart och grått.
VÄGG - Gaveln har vitmålad väv och sidorna har samma panelklädsel som i långhuset.
PORT - Saknas.
FÖNSTER - På var sida om altaret, inne i hörnen, sitter långsmala fönster med glasmålningar från golv till klerestoriets underkant. De har tre bilder i två lufter där den undre är cirka 1/3 så hög som den övre. Det södra fönstret visar förebilder ur Gamla testamentet. Underst Eva som inte löd Gud utan föll för frestaren. Ovanför ses Rut, Davids och Jesu stammoder, som istället för att återvända till sitt folk gick tillbaka till Betlehem och löftet om Messias, symboliserat av en Davisstjärna. Mellan bilderna ses ett mellanfält föreställande de döda i dödsriket. Den västra bilden visar Rakel som begråter sina barn, när Juda rike intas. Det är en förebild för alla mödrar som förlorar barn. Mellanfältet föreställer den besegrade ormen, profetian från 1 Mos 3 uppfylld.
TAK - Sadeltak som i mittskeppet.

FAST INREDNING
ALTARE - Altaret är från 1974 och nästan lika brett som det podium det står på. Ett litet kompakt altare, sannolikt av ek, med tjock sarg runt en rektangulär, relativt bred skiva på en centralt placerad bas med täta och släta sidor. På framsidan är en trätavla med fiskar och cirklar fäst. En mycket liten bönpall, klädd med samma tyg som knäfallen står framför altaret.
ALTARRING - Tre raka knäfall av ek står på altarets sidor. De har stoppade knäfall med gult tyg. Armstödet är en slät bräda på lika raka och släta stolpar ned till knäfallet, som står på låga tassar.
BÄNKINREDNING - Mycket enkla trästolar i två kvarter i mittskeppet och ett i västra sidoskeppet. De är kopplade till varann och klädda med blålila tyg. Troligen alm eller ek.
PREDIKSTOL - Predikstolen är av omålat trä med tunna träskivor, med frästa spår så det ska likna stående panel, mellan stolpar som baktill lutas. Bokbrädan är en slät skiva. En långsmal textil hänger på framsidan. Troligen är den samtida med kyrkan.
ORGEL - Grönlunds orgelbyggeri har tillverkat denna orgel, som når till taket. Orgelhuset har en lådliknande utformning där en kvadratisk överdel är något bredare än basen. Det är av oljad furu med jalusivällare för att blotta metallpiporna, där väggarnas insidor är grönblått laserade. Fronten artikuleras av en utskjutande ram runt kanterna. Pedaler av bok, pall av furu. Okänd ålder.
LÄKTARE - Saknas

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan är gjord 1974 av Marianne Nordström, syster i Alsike kloster. Motivet är bönen Fader vår. Den består av ett kors av träskivor, möjligen ek, med en målning av den korsfäste Kristus i klarröd lång dräkt mot blå bakgrund. Spikar och gloria är förgyllda. Runt målningen har små träskivor anbragts, tre upptill, en nedtill och tre på var sida. Dessa sju ikoner illustrerar de olika bönepunkterna med scener ur Jesu liv. De är bemålade men släpper också fram mycket av träet. Troligen tempera med förgyllningar. (Nordström har även gjort altartavlan till Norrmalms kyrka i Borås.)
DOPFUNT - Placerad väster om koret på golvet. Rund cuppa med en mässingskål i ett runt upphöjt parti i mitten. Basen har sju lodräta strålben, som riktas utåt från en konformad kärna, till en rund form. Benen är tjockare inåt än utåt och de har en rak kant utåt. Okänd ålder, men troligen samtida med kyrkan.

VAPENHUS - Vapenhuset har här karaktären av tambur och kapprum innanför entrén. I norra väggen finns en dörr till ett litet rum som tycks vara kombinerat väntrum och expedition. Det har grå linoleummatta, vita tapetserade väggar och vitmålat tak och är inrett med skrivbord och stolar, samt garderober. Fönstret har här samma indelning som de i sidoskeppen, men har klarglas. I vapenhusets södra vägg finns en toalett och ett förråd med likadana paneldörrar som i kyrkan. På insidan är sekundärdörrarna vitmålade.
GOLV - Plastmatta imiterande klinkergolv i gröna och rostfärgade toner.
VÄGG - Spårad plywood, likt stående, laserad träpanel som i kyrkan. Hatthyllor är monterade på nordöstväggen, på var sida om entrén. Över toaletten och förrådet sitter ett infravärmeelement invid taket.
PORT - Den dubbla porten in till kyrkan är likadan som på insidan, beskrivet ovan, men trycken är genombrutna i mitten. Dörren ut, i nordöstväggen, har samma konstruktion men saknar listerna runt glasöppningarna och har klara glasrutor. Den är vitmålad. Båda har dörrstängare monterade på alla blad.
FÖNSTER - Som överljus sitter en rad med smala liggande rektangulära öppningsbara fönster i vita snickerier längs takkanten.
TAK - Vitmålade träfiberskivor med tre vita runda metallarmaturer som i sidoskeppen och kontorsrummen.

SAKRISTIA - Sakristian är enkel som ett kontorsrum och det enda sakrala inslaget är en tavla med krucifix på sydvästväggen. Sydöstväggen upptas helt av vitmålade skåp.
GOLV - Grön linoleummatta.
VÄGG - Vit strukturtapet.
PORT - Vitmålat slätt dörrblad med metallvred.
FÖNSTER - Ett likadant fönster som i sidoskeppen i nordvästväggen.
TAK - Vitmålad glasfiberväv.

TORN - Saknas

FÖRSAMLINGSHEM - Hall i en länk mellan byggnaderna. En slät, vitmålad ytterdörr sitter åt vart håll mitt för varann. Sidoljus med tvåglas i två skift med 1/3 höjd nedtill, indragna i vita karmar med kantig "profilering". Linoleumgolv. Vitmålad väv på väggar och tak. Glasdörr med sidoljus och mönsterpressat glas in till församlingshemmets hall. Ett kök ligger i sydöst, två stora salar med öppning emellan längs sydöst och väntrum i sydväst, samt två toaletter.