Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS TOARP 3:1 - husnr 1, TOARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TOARPS KYRKA (akt.)
2002-04-23
Interiörbeskrivning
Toarps kyrka är en stor, enskeppig, bred salkyrka med nyklassicistisk karaktär. Inredningen präglas av en blandning mellan yngre tillskott såsom takmålningar och bänkar från tidigt 1900-tal, nyklassicistisk orgel och altaruppsats, samt äldre inventarier från den tidigare medeltida kyrkan. De stora rundbågiga fönstren ger ett ljust kyrkorum. Koret i öster är rundat, läktare och torn med vapenhus i väst. På norra långhussidan finns en sakristia.

LÅNGHUS - Kyrkans långhus är brett med två fönster åt söder och två åt norr. Mellan fönstren på södra långhusväggen finns en sydportal med stort överljus. I norra långhusväggen leder en stor dörr in till sakristian. Hela kyrkans västra del upptas av en djup orgelläktare som sträcker sig förbi det västra fönsterparet. Kyrkan har fyra öppna bänkkvarter, asymmetriskt indelade genom en tvärgång i norr till sakristian och på södra sidan en tvärgång till sydportalen. Bänkar har i söder avläsnats under läktaren för att ge plats till korona, ljus- och ljud pulpet samt en läktartrappa i det sydvästra hörnet och i norr för att skapa utrymme för kappupphängningen invid västväggen Läktartrappan, en spiraltrappa från 1984, döljs från kyrkorummet bakom en kort plankvägg som målats vit. På nordväggen hänger en psalmnummertavla nästan lik den i koret.
GOLV - Äldre, lackade golvplank i kyrkans längdriktning. I tvärgången mot sakristian och sydportalen samt framför västingången finns varmluftsgaller av gjutjärn från 1925 i liv med golvet. Upp till sakristiedörren finns två trappsteg, det nedre i trä och det övre gjutet och målat brunt.
VÄGG - Slätputsade väggar som målats vita. Nedtill finns en väggbröstning av trä, prydd med rektangulära fyllningar och krönt av en profilerad list. Fyllningarna är igensatta med en gråmålad skiva. Bröstningen är täckmålad i en grå kulör.
PORT - Sydportalen sitter i en rundbågad nisch lik fönstersmygarna. Ovan dörren finns ett överljus likt överdelen av långhusfönstren. Själva dörrpartiet sitter något framskjutet i smygen för att skapa ett smalt vindfång. Innerdörren är en pardörr från 1955 med rakt överstycke som omges av ett gråmålat, profilerat foder. Varje dörrblad har fem rektangulära fyllningar. Västporten sitter i ett väggparti mellan läktarpelarna som är utdraget från västväggen cirka 1,5 meter. Pardörren sitter något indragen i en dörrsmyg med segmentbågsformat överstycke. Dörrbladen, med rakt överstycke, är lika sydportalens.
FÖNSTER - Kyrkan har stora, höga rundbågiga fönstersmygar i två språng som är putsade och målade vita likt väggen. Fönsterbänken är målad med en grå lackfärg. Fönsterbågen från 1925 är indelad i fem lufter genom två tvärposter och en mittpost. Lufterna är spröjsade till mindre rutor genom smala blyspröjsar, både i inner- och ytterbåge. Ytterbågen har stormjärn på insidan och snickerierna är målade grå.
TAK - Kyrkorummet täcks av ett putsat spegeltak som är bemålat 1925 av boråskonstnären John Hedaeus. Mittspegeln är målad flammig i vita, gula och beige kulörer. Ovan mittgången finns tre målade takrosetter i form av ringkors vilka markerar malmkronornas upphängningsplats. De breda, konkava sidopartierna av taket avgränsas mot mittspegel och väggar genom profilerade listverk i trä som är bemålade med en marmorering i grått, gul och beige. Sidopartierna är i långhuset dekorerade med en slingrande växtornamentik som minner om akantusslingor. Målningarna går främst i gula och grå kulörer.

KOR - Kyrkans nästan fullbreda kor har en rundad östvägg (till skillnad från den raka ytterväggen) med ett litet indrag mot långhusets anslutande väggar. Korgolvet har utökats och höjts under 1900-talet med cirka en och en halv meter åt väster. Bänkinredningens skärmar är placerade mot korgolvet. På korgolvet, invid skärmarna finns äldre, blåmålade bänkar utan ryggstöd. I östväggen finns ett fönster åt nordost och ett åt sydost. Mellan dem står en stor altaruppsats och altarring. Framför uppsatsen finns en stor kormatta av röllakan vävd i Vävstugan i Slutarp. Predikstolen är placerad intill nordväggen, vid övergången mellan långhus och kor. Framför predikstolens långa trappa åt öster finns ett piano. I korets södra del finns kyrkans dopfunt. Mot väggen finns ett äldre golvur som är målat i en mörkt blå kulör med förgyllda fyllningsspeglar. På södra väggen hänger en nummertavla. Nedanför denna står en äldre kista av trä med smidda järnbeslag.
GOLV - Likt långhusets golv i ett plan med bräder lagda i kyrkans längdrikting i öster och i tvärriktningen i den utökade delen i väster. Framför altaret finns ett mindre, femsidigt podium som är klätt med en beige heltäckningsmatta.
VÄGG - Likt långhusets. Väggbröstningen från 1925 har ingen skiva över fyllningarna. På väggen upptill finns fyra målade bibelord från 1984, med utgångspunkt efter dem från 1925. Altaret flankeras av två gråmålade piedestaler som är integrerade som en del av väggbröstningen.
PORT - Saknas.
FÖNSTER - Korets två fönster är lika långhusets. Glasrutorna är av antikglas, mycket svagt färgade i rött, blått och gult från 1925.
TAK - Likt långhuset med ett konkavt takparti som följer det rundade koret. Detta parti är i koret försedd med tre figurativa bildscener; ovan altaret finns "Kristus som konung", flankerad av "Uppståndelsen" och "Himmelsfärden", målade av John Hedeaus 1925.

FAST INREDNING
ALTARE - Altaret, som är en del av altaruppsatsen, är enkelt med liggande, gråmålade träplank. Altarskivan, något utskjutande, är av trä.
ALTARUPPSATS - Hög, nyklassicistisk altaruppsats som innefattar altare, altartavla och ramverk. Den stora centrerade altartavlan avbildar Jesus på korset och är målad 1862 i olja av konstnären Birger Lignell, Svenljunga. Tavlan innefattas av en rundbågig ram. Denna i sin tur flankeras av två pilastrar som är försedda med klassiserande dekorelement i relief. Mot basen vilar akantusblad. Altaruppsatsen kröns av ett utkragande listverk. På detta finns ett överstycke i form av en förgylld Jahvesol. Hela altaruppsatsen med ram är täckmålad i en matt, blågrön kulör, alla dekorelement är förgyllda. Tavlan renoverades, enligt inskription, av konstnären Anders Gustav Ljungström år 1900.
ALTARRING - Altarring från 1800-talet (möjligen 1862 då altartavlan gjordes) vars barriär består av svarvade balusterdockor som är täckmålade vita med förgyllda skaftringar. Knäfallet är klätt med ett rosa tyg, armstödet består av en platt, blåmålad överliggare utan stoppning. Ringen är förkortad i båda ändar sedan 1984 och når ej till östväggen.
BÄNKINREDNING - Kyrkans öppna bänkinredning med smala, pelarliknande gavlar är ursprungligen från 1900-talets första decennium (snarlika finns i Vänga kyrka av samme arkitekt), men byggdes om 1925 och 1955. De norra kvarteren består av tre bänkar åt öster och femton i väster. I söder finns ett främre kvarter åt öster med nio bänkar och ett bakre i väster med fyra. Åt söder är sju bänkar borttagna och under läktaren i norr är två bänkar borttagna. Bänkgavlarna är dekorerade med ett utkragande, profilerat krön, en smal, rundbågig, vit fyllning med förgylld fyllningslist samt ett volutformat armstöd. Ramverket är täckmålat i en stark, blågrön kulör. Bänkskärmarna med stora, rektangulär fyllningar har gavelparti likt bänkarnas, dock utan armstöd. Skärmarna är färgsatta likt gavlarna. Ryggbrädorna är försedda med rektangulära fyllningar, sittbrädan är tjock och har en rundad framdel.
PREDIKSTOL - Kyrkans predikstol från 1651 har ursprungligen sannolikt varit placerad i Toarps medeltida kyrka. Predikstolen är av ek och består av en hög, fyrasidig korg på en polygonal fotpelare och en lång trappa åt öster. Ovanför hänger ett litet och lågt ljudtak. Hela predikstolen har ett framskrapat, äldre färgskikt där kulörerna går i rött, svart och guldliknande kulör. Korgen är utformad i en provinsiell och återhållen barock med drag av renässans. Varje sida har ett brett mittparti som är försett med en arkadfyllning. Varje fyllning är bemålad med en naturalistiskt avbildad blomma. I den nedre delen av varje fyllning finns urkarvade inskriptioner med årtalet 1651, namnen Karin Pedersdoter, Reinholt Rabe samt IHS. I den nedre delen av korgen finns ett utkragande listparti vars mittdel är prydd med beslagsornament i lågrelief likt dem i fyllningsramarna. Korgen avslutas upptill med ett diskret, utkragande listverk. Korgen har ett flackt, rundat understycke som möter foten, vilket är täckmålat.
Det sexsidiga ljudtaket från 1804 består av ett listverk under vilket en figursågad, bågformad list hänger. Taket är en flack, flersidig kupol krönt med ett förgyllt kors på klot. Det platta, blåmålade undertaket är försett med en nedhängande duva mot en fond i form av en veckad, förgylld strålgloria. Den långa trappan, sekundärt tillkommen under 1900-talets första hälft, har en rakt räckverk med samma utformning och färgsättning som korgen. Trappan, som är något rundad utefter korväggen, är av trä och har nio steg, samt räcke från 1925 med arkadfyllningar lika korgens.
ORGEL - Relativt stor orgel med en klassiserande fasad från 1856. Fasaden är uppdelad i fem sektioner där de svagt rundade sidopartierna, med raka överstycken, och mittpartiet, med rundbågigt överstycke, når ända upp till taket. Alla partierna har öppningar som blottar metallpipor, flankerat av pilastrar med kannelyr. Fasaden kröns av ett klassiserande listverk och rundbågen i mitten flankeras av ett utskuret bladverk. Hela fasaden är täckmålad i en grå nyans, listverken och ornamenten är förgyllda. Den ursprungliga orgeln byggdes om 1924-25 och 1976. Idag har orgeln 19 stämmor och ett recent spelbord av mörkt trä.
LÄKTARE - En djup orgelläktare som vilar på två kolonnader utmed mittgången. Kolonnerna, fyra på varje sida, har vit- och blåmarmorerade skaft och enkla kapitäl målade i blågrönt och guld och på dem vilar en arkitrav med dekor åt öster. Läktarbröstningen är rak med en utskjutande mittdel som har rak front och sidor med karnissvängning. Bröstningen är försedd med rektangulära fyllningar i förgyllda fyllningsramar. Bröstningen är upptill försedd med ett recent säkerhetsräcke i metall. Läktarens undertak består av breda, äldre brädor som är målade likt ramverket. Allt är målat i olika grågröna nyanser, varav fyllningarna är ljusast.
Söder om orgeln byggdes läktaren om 1984 med fem gradänger på vilka lösa stolar har placerats. Gradängerna, golvet framför och en trappa norr om orgeln är beklätt med en beige heltäckningsmatta. I det sydvästra hörnet kommer en liten spiraltrappa upp med ett räcke av metall runtom trapploppet. På läktarens norra sida finns sju ursprungliga gradänger där alla bänkar, utom den översta, är bevarade. Läktarbänkarna är lika dem i kyrkorummet, dock utan ryggfyllningar och förgyllning. Gradänggolvet är av målat trä. Framför norrfönstret finns en äldre barriär av smala, svarade spjälor. Framför sydfönstret finns en recent barriär. Bakom orgeln leder en trappa, med lopp åt två håll, upp till en äldre, gråmålad pardörr till tornets andra våning.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - En stor, medeltida dopfunt med kalkform huggen i gul sandsten med cylindrisk, sfärisk cuppa, med tungliknande reliefdekor undertill. Cuppans sidor är försedda med ett reliefhugget flätmönster. Foten, huggen i en något blåare sandsten, är kupolformad med ett platt krön. Dopfunten sägs vara huggen av mäster Andreas decennierna kring 1200, som gjort flera dopfuntar i trakten.
NUMMERTAVLA - En klassiserande nummertavla med smal, profilerad ram som är marmorerad i vitt och guld, omarbetad 1925. Ramen kröns av en förgylld strålgloria.

VAPENHUS - Vapenhuset har högt i tak och rektangulär planform. Fönster finns åt norr och söder samt dörrar i väster till ett brett vindfång från 1925. Där gjordes 1955 en toalett i söder och ett inbyggt förvaringsutrymme i norr. Utmed sydväggen går en svängd torntrappa från 1955, liksom taket. Den leder upp från öster till väster och svänger sedan ovan vindfånget innanför västportalen. Trappstegen av trä är oljade och utmed väggen finns en rund ledstång av polerad björk. Trappräcket ligger i liv med trappans underbyggnad av stående, smal träpanel som målats grå. I sakristians nordöstra hörn finns ett informationsbord.
GOLV - Kvadratiska golvplattor av polerad kalksten från 1984.
VÄGG - Slätputsad vägg som kalkats vit.
PORT - Västportalen är från 1925 och på insidan klädd med vitmålade stående plank och har vitmålade gångjärnsbeslag av smide.
INNERDÖRRAR - Ingången till kyrkan i östfasaden sitter i en stickbågig dörrsmyg som är putsad och målad likt väggen. Dörren är en äldre, gråmålad pardörr med ett äldre tryck av mässing. Dörrbladen, med rakt överstycke, har fem prismatiska fyllningar. Vindfångets inre dörrar är lika den ovan beskrivna dörren men omhängda till svängdörrar med stora handtag i trä med smidesbeslag. Profilerade foder målade grå likt dörren. Till toalett och förråd sitter enkla, gråmålade dörrblad.
TAK - Plant tak av lockpanel av ohyvlad furupanel som betsats gulbrun.

SAKRISTIA - Stor sakristia med pardörr ut till kyrkorummet i söder, en utgång i väster, två fönster i nordväggen och en tillbyggd del, en nivå ned, åt öster där det finns ytterligare en utgång. Sydväggen går i två språng med en indragen mittdel där dörrsmygen finns. Mot västväggen finns recenta garderober med tre dörrar. Mellan fönstren åt norr finns ett litet, blåmålat altare av trä. Ovan altaret hänger en stor tavla som ursprungligen kan vara en del av en äldre altaruppsats, eventuellt 1700-tal. Tavlan är målad på stående träpanel och är sannolikt en variant av "Nådastolen", ett motiv med den gudomliga treenigheten, känt sedan 1100-talet. Bilden föreställer Jesus vid Gud faders högra sida och över den helige Anden i form av en duva och däremellan står det "Ähra war Gudy I höjden". Ramen är av trä, grov och marmorerad. I sakristians nordöstra hörn finns en recent piscina av trä, målad i rött och guld. Invid den östra väggen står en järnbeslagen träkista med årtalet 1609, samt en äldre, grönmålad brudbänk, sannolikt från den tidigare kyrkan. Den tillbyggda delen av sakristian från 1955 åt öster, inrymmer ett litet förrum med toalett åt söder och två inbyggda utrymmen åt norr: ett för textilförvaring och ett förvaringsutrymme.
GOLV - Kvadratiska, recenta klinkerplattor med något rugglig yta, i gulbrun kulör. Förrummet har kvadratiska plattor av polerad kalksten.
VÄGG - Likt kyrkorummets. I sydväggen finns två rektangulära gjutjärnsgaller, vitmålade, för varmluftsystemet.
PORT - Åt väster finns en dubbeldörr från 1955. Dörrbladet, med rakt överstycke, har fem fyllningar. Fodret är, liksom dörren, målat grått. Porten åt öster har rakt överstycke och två fyllningar. I den övre fyllningen finns ett rombiskt fönster. Målad likt övriga dörrar.
INNERDÖRRAR - Dörren till kyrkorummet sitter indragen i en segmentbågsformad, djup och tvåsprångig dörrsmyg. I smygens första språng finns äldre smideshakar för upphängning av en tidigare dörr. Pardörren, med rakt överstycke, har en äldre utformning med fem, prismatiska fyllningar med kraftigt profilerade fyllningslister. Dörren är målad grå. Det enkla dörrbladet i östväggen från 1950-talet är gråmålat likt de smala, oprofilerade dörrfodren. Toalettdörren har samma utformning.
FÖNSTER - Sakristian har två rektangulära fönstersmygar i nordväggen som är putsade likt väggen. Fönsterbågarna, med inner- och ytterbåge, sitter djupt indragna i smygen. Bågarna är indelade med mittpost till två lufter, varje luft är spröjsad till två rutor. Karmar och bågar, från 1900-talets första hälft, är målade i grått.
TAK - Äldre tunnvalvstak av handhyvlade brädor av kraftigt varierande bredd. Profilerad taklist i två utföranden, målad vit likt taket. Förrummet har ett plant tak av smal, gråmålad träpanel.

TORN
TORNVÅNINGAR -
VÅNING 1: Vapenhus.
VÅNING 2: Inrymmer ett rum med lackad trätrappa upp i söder, inbyggd med träfiberskivor. Rund ledstång av trä, dörren är slät och gråmålad. Våningen har två väggar vitputsade efter murverkets buktningar, två väggar beklädda med vitmålad vävtapet. Golvet är belagt med beige heltäckningsmatta, det plana, äldre brädtaket är vitmålat. I norr finns ett rektangulärt fönster med ytterbåge i åtta rutor. Bågen har äldre metallhakar med krull på pik i karmen. I ena väggen finns en lucka. Upp till tredje våningen finns en liten plankdörr av två breda plank, vitmetallhandtag, skjutregel upptill. Trappa med vilplan av olackat trä som går utmed västra väggen.
VÅNING 3: Klockvåning. Tätt brädgolv. Brädvägg på ena sidan och putsad yttervägg på andra med synlig bjälke med näverfodring. Putsen har rosa fällningar, möjligen färgning av tidigare falu rödfärg på tak eller luckor. Troligen ursprunglig puts bitvis. Två elektrifierade klockor och dito ljudluckor, vilka är av trä och sitter i svarta metallramar med stag till båda bladen. Storklockan omgöts 1925.