Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS BORGSTENA 13:1 - husnr 3, BORGSTENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BORGSTENA KYRKA (akt.)
2002-03-20
Interiörbeskrivning
Borgstena kyrka är en liten salkyrka med karakteristisk långsmal form för medeltida kyrkor som byggdes till under 1700-talet, med kor i öster, sakristia i norr och litet vapenhus i väster. Kyrkorummet har en rikt utsmyckad, bemålad interiör, huvudsakligen från 16- och 1700-talen.

LÅNGHUS - Predikstolen är placerad vid norrväggen intill sakristians dörr. Utmed västväggen finns en äldre läktare med en äldre trätrappa i det sydvästra hörnet av långhuset. Trappstegen är mattklädda och har recenta, enkla trappräcken i trä utmed väggen. Dopfunten är placerad i sydöst. I nordvästhörnan finns kappupphängning, informationsbord samt manöverpulpet för ljus och ljud. Golvet täcks där av heltäckningsmatta.
GOLV - Träplankor, relativt breda. Sannolikt oljat eller såpskurat.
VÄGG - Slätputsade väggar med traditionell, slevdragen teknik som ger skiftningar, en levande yta, och är vitkalkatde, idag något nedsotade. Den norra långhusväggen, som innehåller medeltida murverk, är smalare upptill vid taket än nedtill vilket gör att den sluttar något invändigt. Mellan predikstolens tak och korg finns sedan 1956 en framtagen väggmålning med akantusbladverk i grått och rött, sannolikt från 1760-talet.
PORT - Pardörr till vapenhuset med rakt överstycke som är sentida repliker av de äldre ytterdörrarna. Troligen är de från 1950-talet med mässingstrycke i äldre stil.
INNERDÖRRAR - Dörren till sakristian är en äldre, inåtgående, målad dörr med rakt överstycke och tre fyllningar.
FÖNSTER - Tre rundbågade fönster på var långsida i djupa, vitputsade fönstersmygar med fönsterbänk, målad med lackfärg (sprucken). Fönstren, sannolikt insatta 1916-1920, har vitmålade inner- och ytterbågar med korspost. Innerbågen är från 1928 med klarglas medan ytterbågen är blyspröjsad med flerfärgat antikglas.
TAK - Spegelvalvstak från 1753 utan välvning åt väster, dekormålat av boråsmålaren Detleff Ross tio år senare. De välvda partierna är bemålade med akantusslingor i rött och grått, kartuscher med bildscener och texter inramade med broskornament. Det platta mittpartiet har en barockinspirerad plafondmålning med bland annat Nådastolen, Kristus samt änglar med skrifttavlor avbildade mot en molnbeströdd himmel. Taket möter väggen med en profilerad taklist. Taklisten är målad med gråvit marmorering på röd bakgrund.

KOR - Koret definieras här såsom ytan öster om långhusbänkarna. Koret har ett fönsteromgärdat altare och intill det står två äldre nummertavlor på fot. Framför sakristiedörren finns en äldre, oregelbunden trappa av gråsten med tre trappsteg.
GOLV - Såpskurat trägolv med smalare plank än i långhuset. Golvet ligger i liv med trägolvet under bänkarna men några centimeter högre än mittgångens golv. Golvet innanför altarringen, som är belagt med recenta, smala golvplankor, är upphöjt ett steg.
VÄGG - Likt långhus.
PORT - Korportal åt söder med en smal gammal pardörr, troligen från 1863, halvvägs indragen i murlivet i en rundbågig dörrnisch. Tröskel, i liv med korgolvet, gjuten i betong. Dörrbladen, med raka överstycken, har tre fyllningar, täckmålad och med kammarlås med äggformat vred.
FÖNSTER - Ett fönster åt nordöst och ett åt sydöst, lika långhusets.
TAK - Likt långhus, taket välvs längs östväggen.

FAST INREDNING
ALTARE - Sentida träaltare med front, sidor och altarskiva av liggande, vitmålad panel. Innanför detta kan det finnas ett murat altare intill korväggen.
ALTARUPPSATS - Stor altaruppsats i provinsiell barock från 1764 med arkitektonisk utformning. Det höga mittpartiet består av en stor oljemålning med en kalvariegrupp som lär ha utförts av Detleff Ross i samband med övriga målningsuppdrag i kyrkan 1762-63. Tavlan omges av en marmorerad, profilerad ram med akantusblad i hörnen. På ömse sidor om mittavlan finns två snidade, polykroma änglafigurer. Mittdelen omges av sidostycken i form av ett snidat akantusbladverk som slingrar sig runt voluter. Mittpartiet kröns av ett entablement vilket upptill är försett med ett överstycke i form av snidat akantusbladverk som omger en snidad bild av den härskande Frälsaren. Överstycket flankeras av två änglar i helfigur som bär varsin lagerkvist. I predellans mittdel finns en rektangulär tavla som anger att altaruppsatsen är skänkt till kyrkan av kommendören och riddaren Joh. Gripenstedt med fru Inga Cath, samt att kyrkan bekostade målning och smidesverk år 1764. Denna predella flankeras av två snidade vapensköldar, sannolikt makarna Gripenstedts.
ALTARRING - Tresidig altarring, med avfasade hörn, som inte ansluter till östväggen. Ursprungligen är altarringen sannolikt från 1700-talet men togs bort vid renoveringen på slutet av 1910-talet. Vid renoveringen på 1950-talet kompletterades och bemålades altarringen och återinsattes i kyrkorummet. Den låga barriären är försedd med en rad av kvadratiska fyllningar som är försedda med naturalistiska målningar av blomsterbuketter, på vit botten. Röd fyllningslist och blågrön kulör på ramstyckena. Armstöd i form av en brunmålad, utkragande och profilerad trälist. Brett, sannolikt recent, knäfall som är klätt med ofärgat skinn.
BÄNKINREDNING - Äldre, ovanligt välbevarad, sluten bänkinredning från ombyggnaden vid mitten av 1700-talet med mycket patina. Kvarteren har ursprungligen haft 20 bänkar, från koret till västväggen. I dag har man tagit bort två bänkar fram i sydöst samt fyra bänkar längst bak i nordväst. I sydöst har man dock bibehållit dörrar och gavlar mot mittgången men tagit bort bänkskärmen för att öka tillgängligheten runt dopfunten. De främsta bänkarnas gavlar och dörrar är skråställda. Dörrarna, med gångjärnsbeslag i smide, är numrerade och har en rektangulär fyllning dekorerad med sirliga blommor såsom tulpaner och rosor. Ramverket är täckmålat i kimröksgrått. Gavlarna är bemålade med en blombukett i rosett. Profilerad, marmorerad överliggare. Ryggstöden består av två liggande, breda plankor och sittbänken har kvar sin raka vinkel och hela innandömet är marmorerad i grått och vitt.
PREDIKSTOL - Predikstolen är i barock med en rak, fyrsidig korg från 1691, kort, möjligen ursprunglig trappa åt öster med barriär, samt ett stort, sannolikt samtida ljudtak. Färgerna hålls i blått och röda marmoreringar på ljusgrå botten och alla delar harmonierar i utförandet. Korgens mittparti har på hörnen kraftiga spiralsvarvade, marmorerade kolonnetter med korintiska kapitäl och arkadmotiv på sidorna, med träskulpturer av tre evangelister och Jesus. Fyllningarna omges av utskurna, förgyllda akantusslingor. Kraftiga profilerade, marmorerade listverk upp- och nedtill med snidade änglaansikten. De nedre kompletterades 1920. Nedtill hänger snidade, förgyllda rocailler. Äldre bokstöd och timglashållare. Trappbarriären har en stor rektangulär fyllning med en evangelistfigur. Ljudtak med sex sidor med en snidad festong hängande runtom. Undertill är taket valmat till en plafond i mitten med en hängande, snidad duva. På krönlisten finns njurformade kartuscher, omgivna av förgylld växtornamentik och stora, skulpterad änglar.
ORGEL - Liten, modernistisk orgel från 1960-talets mitt, tillverkad av Nordfors & Co. Frontens övre del har blottade metallpipor i olika dimensioner i fem sektioner med mittpartiet något högre än sidosektionerna och smala, lägre sektioner däremellan.
LÄKTARE - Läktare, sannolikt från ombyggnaden 1753, som vilar på marmorerade träkolonner. Rak och hög läktarbröstning dekorerad av Detleff Ross 1763 med 12 rektangulära fyllningar, vars ramverk har avfasade hörn och grunda indragningar på sidorna. I fyllningarna finns apostlarna målade i helfigur av Johan Blombergh samma år. Under bilderna står respektive namn och mellan fyllningarna finns lodräta, målade blomstergirlanger. Profilerade listverk upp- och nedtill, samt en liten, utskuren rundbågslist längst ned. Undertaket består av breda träplankor, målade likt en himmel med moln.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Kyrkans dopfunt från 1952 är en skicklig avgjutning i betong efter den ursprungliga, medeltida dopfunten som 1870 skänktes till Statens Historiska Museum. Cuppan är sfärisk och saknar avrinningshål. Skålningen är försedd med ett enkelt metallställ för dopfat. Mittpartiet på sidorna är försett med rundbågade blindarkader i relief. I varje båge finns uthuggna bilder av människor och scener, sannolikt ur bibeln. Foten är fyrsidig med form lik ett uppochnedvänt tärningskapitäl. Upptill avslutas foten med ett vulstornament i mötet med cuppan.
NUMMERTAVLOR - Altaret flankeras av två äldre nummertavlor snidade i trä på hög fot, sannolikt från 1700-talet. Tavlan, med svart bakgrund, har oval form med en enkel, oprofilerad ram. Likt foten är ramen marmorerad i grått på röd botten. Den övre delen av foten är utformad likt en lyra. Den nedre delen av foten är profilerad med skaftringar. Varje nummertavla är försedd med en ljushållare i mässing, sannolikt från början av 1900-talet.

VAPENHUS - Vapenhuset är rymligt och får ljus från fönstret över dörren. Söder om dörren är en inbyggd trappa till vinden med förråd under. Trappinbyggnaden är av vitmålade träplank. Längs norra fasaden står en mörkt blågrå träbänk på tveuddade stöd i vinkel mot långhuset. Mot långhuset på andra sidan står ett åldrigt vitmålat skåp med gammalt smide, vars karaktär är tidigt 1700-tal i gångjärnsbeslag och fjädrande smideslås med oval nyckelskylt. Armaturen är av blyspröjsat glas.
GOLV - Stora kalkstenshällar täcker golvet som sluttar upp mot entrén in till långhuset.
VÄGGAR - Väggarna är slätputsade och kalkavfärgade vita, putsen följer murverkets yta. I södra väggen sitter en åldrig, inmurad ljushållare av smide med tratt på stång.
PORT - Entrédörren är tvåbladig och har på senare tid byggts på till dubbel tjocklek med plywood som målats mörkbrun och har en vertikal låsskena på ena dörrbladet. In till långhuset sitter två dörrpar målade mörkt blågrå i vit träpost. De närmast vapenhuset har tre prismatiska fyllningar i kälat ramverk och kammarlås. Den vertikala mittlisten är också profilerad. Dörren är likadan som sakristians. I vapenhuset ligger en kalkstenshäll framför dörrarna.
FÖNSTER - Över entrédörren sitter ett stort lunettfönster i en profilerad båge med sex profilerade spröjsar mot en rundel. Snickerierna är vitmålade.
TAK - Vitmålade skivor, eventuellt masonit.

SAKRISTIA - Sakristian är liten med lågt tak och fönster i norrväggen. Recenta, takhöga furuskåp och en skrivplats upptar östra väggen. Ett träbord med krucifix över är placerat utmed västväggen. Ett oljeelement värmer utrymmet.
GOLV - Skurgolv
VÄGGAR - Putsade och kalkavfärgade i vitt. Västväggens puts följer murverkets konturer. Över dörren är väggen välvd i en rundbåge som når högre än taket i övrigt.
FÖNSTER - Fönstret är stort med en segmentbågsformad, djup smyg. Två lufter med profilerad spröjs till sex rutor vardera sitter i profilerade, vitmålade snickerier. En lös innerbåge har samma indelning som den yttre, men kraftigare spröjs och en mittpost. Ett vitt metallgaller med böljande former sitter mellan bågarna. Glasen har blåsor och sliror, vilket tyder på hög ålder.
PORT - Dörren har tre fyllningar: två lika stora med en smal mellan dem. Det kälade ramverket har rundade profileringar och fyllningarna är prismatiska med släta skivor i höjd med ramverket. Kammarlåset har äggformat vred och skjutlås. Dörren är målad kimröksblå. Troligen är dörren från 1800-talets senare hälft. Likadana dörrar sitter i vapenhuset.
TAK - Breda brädor som har målats med gulbruna moln mot mörkblå bakgrund, spikade med handsmidda spikar. Dekoren är likadan under läktaren. Armaturen är modern.

TORN - Saknas