Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS VÅGEN 5 - husnr 1, BYTTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BYTTORPS KYRKA (akt.)
2002-03-12
Interiörbeskrivning
Som helhet har kyrkan en plan i form av en ängel. Kroppen är ett konformat kyrkorum med en rundad absid i ängelns bröst i öster och en port som dess fötter i väster. Huvudet är ett bönerum öster om absiden och vingarna formas av en grund korsarm och två rum på var sida om bönerummet. Arkitektens intention var att alla linjer i kyrkan skall gå samman i absiden med altaret som mittpunkt, så alla linjer är vidare isär i väster och förs samman åt öster. I nordväst är en entrébyggnad med väntrum och toaletter, vapenhus.

LÅNGHUS - Interiören med latinsk korsplan har ett enskeppigt långhus vars korabsid har en pendang i den svagt svängda, och i rummet indragna västväggen, som döljer förråd åt norr och söder. Sammanhängande med kor och långhus finns två breda och grunda tvärskepp, med snedställda västväggar. Inredningen präglas av tegel och furu. Golvet har samma nivå i samtliga utrymmen och taket är också sammanhängande. Taket lutar uppåt mot öster och nedåt i de bägge tvärskeppen. I övergången mellan långhus och tvärskepp finns bärande pelare i form av stålrör som är omslutna av omålade träreliefer i furu, föreställande de fyra evangelisterna i helfigur, två och två ovanpå varandra. Konstnären är Allan Runefeldt. I det norra tvärskeppets västra del finns kyrkans orgel placerad direkt på golvet. Orgelns utrymme avgränsas mot långhuset genom en låg tegelmur som upptill är klädd med lackade furubrädor. I det södra tvärskeppet finns rader med fristående stolar av lackat furu med flätad repsits. Runt västväggen finns fönsterpartier. All ursprunglig inredning är kvar.
GOLV - Rött, lackat tegelgolv lagt i rutmönster med försänkta fogar av brun serponitputs.
VÄGG - Rött tegel i polskt förband med försänkta fogar av brun serponitputs. På västväggen finns en rad med enkla väggarmaturer i form av en kvadratisk "furubricka" med ett glasklot på.
PORT - Centrerat i västväggen finns en enkel port som sitter i en djup dörrnisch. Porten är en pardörr med utåtgående dörrblad av lackad ek.
INNERDÖRRAR - Dörr med rakt överstycke, enkelt dörrblad i ek, samt enkelt profilerat dörrfoder av ek. En dörr finns i norra långhusets västra del till vapenhuset.
FÖNSTER - Kyrkorummets tvåglasfönster sitter i vitmålade träkarmar av trä, med en mellanliggande metallist, och är inte öppningsbara. En sammanhängande, horisontell fönsterrad med tio rektangulära fönsterlufter av klarglas bryter upp västväggen strax under taket. Ett vertikalt fönsterband med fyra lufter löper längs väst- respektive östväggens ytterkanter och ansluter till det horisontella fönsterbandet. Strax under taket, i de två tvärskeppens västra väggar finns två fönsterlufter. I tvärskeppens östra respektive västra vägg, i höjd med koret, finns ett vertikalt fönsterband med tre lufter som ansluter nästan ända från taket till cirka en meter från golvet. Framför dessa två fönsterband finns reversibla fönsterarrangemang, à 16 rutor på var sida, som är gjorda av konstnären Folke Heybroek, symboliserande "växande" i gröna och röda toner och "levande vatten" i blåtonade vågformer. Dessa rektangulära fönsterrutor sitter i två rader på ömse sidor av en rund "mittpost" av vitmålad metall. Kyrkorummets tvåglasfönster sitter i vitmålade träkarmar av trä, med en mellanliggande metallist, och är inte öppningsbara.
TAK - Taket stiger från väster mot öster och är högst över altaret. Över tvärskeppen sluttar innertaket mot norr respektive söder. Taket består av stora, rektangulära skivor av spån, sannolikt treetex, mellan dem finns mörkare fogar. Skivorna är sannolikt lackade. Ovan långhusets sidomurar, intill taket, finns en bred och tjock balk av limmad furu som i öster ansluter till absidmuren. Denna balk avskiljer långhusets takfall från de sluttande taken över sidoskeppen. Över bänkkvarteren och fram mot koret finns två rader med armatur i form av en rektangulär "bricka" av furu på vilken fyra upplysta glasklot vilar.

KOR - Kyrkorummets kor utgörs av korabsiden tillsammans med främre delen av tvärskeppen och långhuset i linje med tvärskeppsfönstren. Korabsidens flackt rundade tegelvägg sträcker sig ända upp till det platta taket. Fritt på korabsidens golv står kyrkans altare. Framför absiden finns en altarring som inte ansluter till absidväggen. Altarringens norra del ansluter till predikstolen. I det södra tvärskeppets östra del står dopfunten fritt placerad direkt på golvet. I östväggens raka vägg finns, på ömse sidor om absiden, dörrar in till den bakomliggande sakristian.
GOLV - Som långhus.
VÄGG - Som långhus.
PORT - Saknas
INNERDÖRRAR - Två dörrar med rakt överstycke med enkla dörrblad samt karm och enkelt profilerade dörrfoder av lackad ek.
FÖNSTER - Koret saknar fönster, med undantag av de fönsterrader som finns i tvärskeppens norra respektive södra vägg.
TAK - Som långhus.

FAST INREDNING
ALTARE - Altaret är Borås första fristående altare, som används för mässa "versus populum", en sed från fornkyrklig tradition och som Luther förespråkade. Altaret ritades av konstnären Folke Heybroek inspirerat av en dröm hos arkitekten. Altaret är en kompakt rektangel bestående av åtta sammanfogade stenar av rödgrå granit. På altarskivan är fem kors inhuggna, ett i varje hörn och ett på mitten.
ALTARTAVLA - Kyrkans altarprydnad är en cirka en meter hög skulptur i ljus granit föreställande en stiliserad Kristusgestalt på en enkel konsol av tegel, inmurad i absidväggen. Konstnär är Allan Runefeldt.
ALTARRING - Svagt konvex altarring i form av en kommunionsbänk, ritad av konstnären Folke Heybroek. Nedtill finns ett brett knäfall i form av en låg tegelmur vars översida är stoppad med läderimiterande galon i en starkt grön kulör. Barriären består av ett enkelt, glest smidesräcke med en handledare, sannolikt av lackad furu.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är ursprunglig, fristående i två öppna kvarter med mitt- och sidogångar, med bredare rader bak än fram. Bänkarna i "soffmodell" är av lackad furu. Gavlarna är enkla med konkav rundning som "armstöd". Nedtill finns fotbräda och på sitsen finns en stoppad kudde med grönt och rött tyg.
PREDIKSTOL - Predikstolen ritades av konstnären Folke Heybroek. Den har en uppmurad, rund platå i tegel som åt söder ansluter till altarringen. Predikstolens "korg" utgörs åt väster av ett enkelt, svart smidesräcke på vilket den textila liturgiska utsmyckningen placeras. Räcket har en halvoval form. Mitt fram på räcket sticker det upp en lutande bokbräda av trä. Åt öster utgörs "korgen" av en konvex tegelmur med översida av lackat furu. Åt norr finns tre låga trappsteg i tegel ned från platån.
ORGEL - Kyrkans orgel, i det norra tvärskeppet, har en hög fasad helt i furu. Den övre delen kragar ut åt sidorna, uppdelat i två sidopartier och en bredare mittdel. I de två sidopartierna finns blottade träpipor, i mittdelen mindre metallpipor. Orgeln är tillverkad av orgelbyggeriet Lindegren.
LÄKTARE - Saknas

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunten, som står direkt på golvet, består av fyra block av rödgrå granit, som lutats mot varandra. På stenrektangelns översida finns i mitten en polerad urgröpning. I denna står en vid och grund dopskål i kristall. I mitten av skålen finns ett avrinningshål som leder ned dopvattnet i kyrkans grund. Dopfunten är ritad av Folke Heybroek.

VAPENHUS - Vapenhuset, i form av ett entréparti norr om kyrkorummet, har en vinkelformad planlösning. Rummet präglas av sitt tegelgolv och tegelväggar. Entrén sker via en enkel port i norrväggen som leder in i en korridor, genom vilken man kommer till kyrkorummets dörr i söder. Korridoren leder vidare förbi toaletter och ett mindre samlingsrum till en vinkel mot norr med kappupphängning. Samlingsrummet har öppningsbart fönster åt norr, golvet har plastmatta, mönstrad tapet och är ändamålsenligt inrett.
GOLV - Likt kyrkorummet.
VÄGG - Likt kyrkorummet. I liv med östväggen finns en rektangulär naturstensplatta som anger att kyrkan är invigd 1965.
PORT - Pardörr med två enkla, utåtgående dörrblad i lackad ek. Varje dörrblad har U-formade dörrtryck, sannolikt i koppar. Dörren ingår i ett entréparti med ett sidofönster och ett överljusfönster som vardera består av två rutor med karmar av ek. Mellan dörren och överljuset, liksom mellan dörren och sidofönstret finns en bred balk av gjuten betong.
INNERDÖRRAR - Dörrarna mot kyrkorummet är lika dem i långhuset. Dörren till toaletten är har ett enkelt, vitmålat dörrblad med oprofilerade, vitmålade foder.
FÖNSTER - En vertikal fönsterrad med tre rutor åt väster. Ett rektangulärt, litet fönster åt norr.
TAK - Likt sakristian.

SAKRISTIA - Sakristian är belägen öster om koret, som en koromgång med tre utskjutande, rektangulära sidorum och svagt rundade öst- och västväggar. Ingång från kyrkorummet i väster finns via en dörr på ömse sidor om korabsiden. Vid absidväggens mitt står ett glasat skåp för hängande textilförvaring. Rakt i öster finns ett kvadratiskt, slutet bönerum, med endast ett litet, kvadratiskt fönster med frostad ruta, placerat högt upp på östväggen. Nedanför finns ett enkelt, långsmalt altare i lackad furu med tillhörande knäfall. På ömse sidor om bönerummet finns två stora rundbågiga fönster och på södra sidan en utgång. I södra rummet del finns ett fönster åt söder, under detta ett bord och stolar. Det norra rummet används som skrudkammare och har i norra väggen infällda garderober samt en dörr som leder in till ett mindre kapprum. På absidväggen finns ett enkelt träkors uppsatt med knäfall nedanför.
GOLV - Likt kyrkorummet.
VÄGG - Putsade väggar som är målade i en ljust grågrön kulör.
PORT - Dörren ut har ett enkelt dörrblad med rakt överstycke och karm i lackad ek.
INNERDÖRRAR - Likt kyrkorummet.
FÖNSTER - Åt öster finns två större rundbågiga fönster med bred, vitmålad korspost och karm. Åt söder finns ett rektangulärt, öppningsbart treglasfönster.
TAK - Platt tak som är slätputsat och målat vitt.

TORN - Saknas