Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS RÅDJURET 2 - husnr 8001, NORRMALMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRMALMS KYRKA (akt.)
2002-04-09
Interiörbeskrivning
Kyrksalen utgör byggnadens nordvästra del och nord-syd-linjen skär diagonalt genom rummet. Koret sträcker sig längs den sydvästra väggen. Bakom kyrksalens nordöstra vägg finns dels en liten före detta sakristia, idag kontor, med dörr till kyrksalen, dels en större expedition. Kyrksal och expedition nås från en stor, central entréhall. En liten vaktmästarexpedition ligger vid entréns norra sida. På västra sidan går en svängd terrazzotrappa med grindar upptill och svart smidesräcke ned till ungdomsgården. Längst i väster finns ett kapprum med toaletter, parallellt med ett kök. Längs sydvästra sidan ligger två samlingssalar, en sysal och en församlingssal med piano, avskärmad med ett brett parti vikvägg in till kyrkan. Barnverksamhet, ungdomsgård och andra lokaler för samvaro finns i undervåningen.
Kyrksalen skiljer sig från de övriga rummen genom att ha tak i nock. Eftersom det är en modern kyrka har den ett jämnstort rum, som här är nästan kvadratiskt. Koret är grunt och upphöjt längs hela sydvästväggen. Mörka tegelväggar och fönster med gultonat glas håller rummet dunkelt. Eftersom sadeltakets nock sträcker sig över rummets bredd bildas så att säga gavlar på långhusets långsidor. Därtill är takfallen asymmetriska, med kortare fall åt nordöst så att väggen där är högre än i koret på motstående sida. Orgeln står i koret i väster och nedanför den står ett svart elpiano.

LÅNGHUS & KOR - Beskrivningen gäller hela rummet. Mer än halva sydöstväggen upptas av en vikvägg av oljat trä i ett slätt, brunbetsat träfoder in till församlingssalen och nära östhörnan är entrén. I norr på nordöstväggen finns en dörr till ett litet rum, sannolikt ursprungligen en sakristia. Fönster finns i nordväst. Koret sträcker sig längs sydvästväggen och är grunt samt upphöjt utan trappsteg. Altarbordet står centrerat mot väggen med en predikstol/ambo i söder och en dopfunt i väster. Vid vikväggen står ett ljusträd i sydhörnan.
GOLV - Ekparkett med riktning längs långhusets bredd.
VÄGG - Fasadtegel av samma flammiga sort som på utsidan. Ytan är porig som om spån bränts bort och kulörerna skiftar starkt från mörkt brunt till lysande tegelröd. På långsidornas gavelrösten och i det övre partiet på nordöstväggen sitter ljus, spåntad furupanel. Väggen runt fönstren i nordväst är slät och brunmålad och under fönstren sitter brunmålade radiatorer. I bakre väggen, åt nordöst, finns en lucka fodrad med träpanel in till gamla sakristian. På nordvästväggen vid koret hänger en tavla av stenmosaik av Karin Fryxell som tidigare var altartavla. Motivet visar Kristi korsfästelse. Nordöstväggen pryds av en stor oljemålning från 1978. I sydöst hänger en bonad med gotiskt motiv av Helene Wennerfors, 1978.
PORT - Entrédörren från hallen är en trädörr med öppningsbart sidoljus. Den har glasrutor med brun, profilerad träspröjs på utsidan i övre halvan och vred av gulmetall.
INNERDÖRR - Dörren i nordöst sitter en slät trädörr i smal post med vred av gulmetall.
FÖNSTER - Fem rektangulära, stående fönster sitter i nordvästväggen med jämna mellanrum. Vid norra hörnan är en altandörr med likadan glasning som fönstren. De är blyspröjsade till 35 smårutor med gultonade antikglas och sitter indragna i djupa nischer som träfodrats och brunbetsats. Fönsterbrädorna är av svart sten, möjligen porfyr och i smygen sitter rullgardiner. I mittenfönstret står ett ljusträd av smide och i övriga likadana, kraftiga träljusstakar med runda former.
TAK - Ett asymmetriskt, flackt sadeltak över rummets bredd med limmade höga, brunbetsade takbjälkar. Takfallet åt nordost är kortare än åt sydväst. Den tvärgående bjälken längs nocken är högre än takbjälkarna. Takfallen är klädda med vita akustikplattor av träfiber, det vill säga de är perforerade med små hål. Det långa takfallets bjälkar stöder lägre mot tegelväggen i koret i sydväst och högre mot träpanelen i nordöst. Armaturen är från 1978 och hänger från taket i mässingsstänger med kransar runt av fem glascylindrar. Sadeltakets långa takfall når ned över koret med sina två bjälkar till korets tegelvägg.

FAST INREDNING
ALTARE - Fristående altare av furu från 1979 vid väggen av trä med släta ben som avsmalnar med en lutning på insidan nedåt. Kort och smalt.
BÄNKINREDNING - Enkla trästolar av bok i två kvarter och något vinklade mot koret. De är kopplade till varann och klädda med brunrandigt tyg (ska kläs om).
PREDIKSTOL - Predikstol saknas. Ambon är från 1978 och förmodligen från en firma på Gotland. Den är av omålat furu med tre släta brädor som spjälor framtill och två baktill. Bokstödet har en slät skiva med ett predikstolkläde framtill.
- ORGEL
Orgeln från 1978 är placerad på koret i väster vid väggen med organisten riktad mot församlingen. Den är låg, men högre än ett piano och har en vridbar jalusi där metallpiporna syns på baksidan. Träet är mörkbrunt ådringslaserat. Gavlarna har en rektangulär fyllning i slät ram.
LÄKTARE - Saknas.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan är gjord som en triptyk likt ett altarskåp av målad plywood, med en rundbågad yta i mitten och två mindre likt uppslagna dörrar på sidorna. Den är gjord 1982 av Marianne Nordström, konstnär och syster i Alsike kloser (som även gjort altartavlan i Hulta kyrka). Den berättar om Jesu frälsningsverk och visar Jesus vid stranden med bröd och fiskar på elden som centralbild och på högra "dörren" en änglaliknande figur på en orm och till vänster en med lilja. Koloriten har starka pastellfärger och konstnären utnyttjar träets ådring på vissa ytor.
ALTARRING - Saknas
DOPFUNT - Dopfunten är av omålat furu från 1978 och fyrkantig med rundade hörn på skivorna upp och nedtill. I centrum är en fyrkantig pelare och i kanterna löper raka spjälor, likt predikstolen. Vid dop appliceras en lös kristallskål.
NUMMERTAVLOR - Två nummertavlor från 1978 i koret, stående, svart rektangulär tavla i slät brunfärgad smal ram på två stödben till golvplatta.
LJUSBÄRARE - I södra hörnan står i koret en hög ljusbärare. Likt en ormhassel slingrar sig smidet med hållare för värmeljus. Konstnär är Tommy Ekeroth och är nyligen gjord till minne av Karin Olsson.

VAPENHUS - Gemensam entréhall till hela huset.
GOLV - Rödbrun klinker i sicksackmönster.
VÄGG - Ljust aprikosmålad glasfiberväv.
PORT - Dubbel slät träport med vindfång, innerdörrarna är släta svängdörrar med glasrutor upptill.
FÖNSTER - I trappan sitter ett tvåluftsfönster med trymå och blyspröjs, likadant som i kyrkan. Ett fönster finns i vaktmästarexpeditionen.
TAK - Som i kyrkan, vita perforerade träfiberskivor.

SAKRISTIA & EXPEDITION - Mellan hallen och det lilla rummet i norr, med dörr till kyrksalen i sydväst, finns ett rum med ett smalt mörkbetsat träaltare och skrudar. I övrigt är det inrett till kontor. Golvet har en plastmatta lik kork och väggarna har vita strukturtapeter. Tre pivåhängda, höga, rektangulära treglasfönster i smygar med brunlaserade träfoder. Taket är likadant som i kyrkan av vita perforerade träfiberskivor med infälld, fyrkantig armatur med råglasskiva. Via en dörr i nordväst är rummet förbundet med det mindre rummet, som troligen var sakristia tidigare. Där hänger också skrudar bakom ett draperi. Rummet har vitmålade träfiberskivor i taket, brun linoleummatta och ljus strukturtapet och är kontorsinrett. Ett fönster finns i nordöstväggen, likadant de föregående. Dörrarna är släta, lackade trädörrar i dito brunbetsade foder.

TORN - Saknas.