Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS GÅNGHESTER 23:52 - husnr 1, GÅNGHESTERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÅNGHESTERS KYRKA (akt.)
2002-04-23
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet sträcker sig i öst-västlig riktning och är i sydöst sammanbyggt i vinkel med en församlingshemsdel. En kyrksal ansluter till kyrkorummet med vikdörrar (så kallad Sesamvägg). Från detta rum nås ett litet rum i öster med ett enkelt altare och längst i söder är ett stort kapprum med entré, två toaletter samt trappan ned till källaren. I källaren finns bland annat ett kök åt väster och under långhuset ett stort samlingsrum.

Kyrkorummet är ljust och rektangulärt. Det skiljer sig från de flesta moderna kyrkor genom att på traditionellt vis ha separata, lägre och smalare byggnadsvolymer för vapenhus och kor. Huvudentrén finns i väster, koret i öster och vikdörrarna är på sydsidan invid koret. Koret är upphöjt tre steg och har en rak valvöppning i långhusets östvägg.
LÅNGHUS - En predikstol står vid nordöstra hörnan med ett piano i norra väggens riktning framför sig. I sydöst står en dopfunt och framför den en ambo. Stolar är placerade i tre kvarter. Från mittgången är en gång arrangerad åt norr fram till ett broschyrställ och där står även en ljuskorona. Orgeln är placerad i väster vid södra sidan av entrén från vapenhuset.
GOLV - Brunmelerad plastmatta och vita, släta golvlister.
VÄGG - Svagt aprikosfärgad glasfiberväv (målades om vid besöket, samma nyans som innan).
PORT - Porten till vapenhuset är en ursprunglig pardörr av lackat trä, med höga glasrutor med ränder av frostat glas. Tryck av vitmetallstänger sitter tvärs över dörrbladen.
INNERDÖRR - Vikväggen i sydöst är av lackat trä med en bred, vitmålad omfattning.
FÖNSTER - Norrsidan har fyra och sydsidan två höga, rektangulära, ursprungliga fönster som sitter i grunda nischer. De delas på mitten av en tvärpost och är kopplade tvåglasfönster som är öppningsbara, hängda i underkanten med vred upptill av vitmetall. Snickerierna är vitmålade (målas om vid besöket) och fönsterbrädorna är av vit marmor.
TAK - Tredingstak med vitmålade träfiberskivor och ett stort kvadratiskt ventilationsparti i mitten med fyra galler. Mellan tak och vägg sitter enkla lister. Armaturen är ursprunglig med ovala, opaka glasballonger hängande i tunna trådar från ett mässingsfäste i taket till mycket tunna mässingsspröt ovanpå kupan. Glaset har dekor av kaveldun i mindre opakt glas.

KOR - Koret är smalare och har lägre tak än långhuset, samt högre golvnivå. Tre trappsteg leder upp i ett rakt valv med gardinskena. Altaret är centrerat vid östväggen med altarring och på båda sidor står gröna växter. Ett fönster finns åt norr respektive söder.
GOLV - Brun heltäckningsmatta.
VÄGG - Vitmålad.
PORT - Saknas.
FÖNSTER - Fönstren är höga och smala med färgat råglas, blyspröjsat till 15 rutor. De är öppningsbara, försedda med persienner och fönsterbrädor och sitter i vitmålade snickerier.
TAK - Som långhus men lägre.

FAST INREDNING
ALTARE - Enkelt utformat altare mot korväggen på fyra ben med tvärslåar av furu, högt och smalt.
ALTARPRYDNAD - Ett stort, brunlaserat, slätt träkors sitter på väggen över altaret. Framför altaret står en bönpall med brunrandigt tyg.
ALTARRING - Altarringen står nära altaret och har en rak mittdel och korta, svagt skråställda sidor. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med brunrandigt tyg. Barriären har smala, böljande spjälor mellan raka och bredare stolpar.
BÄNKINREDNING - Lösa stolar i tre kvarter med en gång åt norr, sju rader i söder och fyra+fyra i norr. Stolarna är från 1983 och enkla av bok med rosarandigt manchestertyg.
PREDIKSTOL - Predikstolen har inte den anspråkslösa golvnära amboform som brukligt är i moderna kyrkor, utan en mer traditionell utformning och upphöjd position. Tre trappsteg klädda med linoleummatta leder upp till den med en svängning i nordöstra hörnet. Korgen är femkantig och står på en hög, likformig sockel. Den är vitmålad och har en rosa list på det nätta överstycket, som har ett vitmålat, enkelt bokstöd. Korgens sidor har höga rektangulära fyllningar med vita dekorskivor. De har rundade hörn (barockform) mot aprikosfärgad botten och kvartslister. Korgen kragar ut nedtill och åter in mot sockeln.
ORGEL - En låg orgel med kantiga former, troligen av ek, med jalusi över spelbordet står i sydväst. Nedanför koret i norr står ett piano av mörkbrunt trä på hjul.
LÄKTARE - Saknas.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Dopfunten tillkom kring 1990 efter att man överfört den gamla till Mikaelskapellet vid Toarps kyrka. Foten har formen av en skulpterad ängel av lackat trä, björk möjligen. Trekantig, plan cuppa med blått glas i träram och en blå glasskål i runt hål, vars nederdel och fot står på en träarm ut från ängelns huvud. Röd och blå enkel linjedekor längs armar och sidor. (En liknande finns i Dammsvedjans kyrka.) Från taket hänger en duva av trä.
NUMMERTAVLOR - En rektangulär tavla fäst söder om korvalvet.

VAPENHUS - Vapenhuset är brett och grunt med hatthyllor på båda sidorna om dörrarna, åt norr och söder, med små fönster över. Entrén är åt väster och ingången till kyrkan i öster.
GOLV - Gråvita klinker i små rutor.
VÄGG - Väggar som i långhuset med element på båda sidorna.
PORT - Ytterdörren är en ursprunglig pardörr av trä med vertikala metallstag som tryck med frästa, vågräta spår upp- och nedtill. Dörren sitter i vitmålade karmar i en smyg och dörrbladen har både vertikal låsskena och dörrstängare monterade.
INNERDÖRR - Till långhuset är pardörren likadan utifrån som inifrån (se ovan), men har dörrstängare och skjutreglar nedtill.
FÖNSTER - Fönstren sitter högt på väggen. De är original, kvadratiska och sitter i vita snickerier samt har äggformade vred av vitmetall.
TAK - Plant tak med vitmålade träfiberskivor med breda skarvar och en smal taklist. Armatur som i långhuset fast mindre.

SAKRISTIA - Saknas i anslutning till kyrkorummet, men från den anslutande kyrksalen i söder nås ett litet rum åt öster, som har ett väggfast träaltare med krucifix. Större delen av rumsytan upptas emellertid av en kopieringsmaskin. Ett fönster åt norr har två lufter med mittpost och tidstypiska öglehakar. Åt öster är ett kvadratiskt enluftsfönster med äggformat metallvred. Slät trädörr åt väster med metallvred i vitmålad post.

TORN - Saknas.

FÖRSAMLINGSHEM - Utanför kyrkorummets vikvägg är en kyrksal med parkettimiterande plastmatta, tapetserade väggar med väggfasta garderober, öppningsbara tvåluftsfönster i nischer och tak som i vapenhuset. Det är möblerat med bord och likadana stolar som i långhuset. Kapprummet söder om kyrksalen har två toaletter i öster och en öppen källartrappa i nordväst. Entrén är i sydvästra hörnan. I källaren finns bland annat ett kök med originalskåp längs västväggen. Utanför går en korridor med ursprungliga träbänkar och den nås av en entré utifrån. Under kyrkorummet är en samlingssal med altare, piano och stolar i två kvarter; brunmelerad plastmatta, gula väggar, tvåluftsfönster med mittpost och marmorbänkar, vitt tak av träfiberskivor. Vitmålade stålstolpar stöder en tvärbjälke. Vitmålad, slät vikvägg in till förråd för barntimmar. Pannrum finns också i källaren.