Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS SANDHULT 9:1 - husnr 1, SANDHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANDHULTS KYRKA (akt.)
2002-04-17
Interiörbeskrivning
Sandhults nyklassicistiska kyrka från 1842 är en bred och ljus salkyrka med högt i tak och rundat kor i öster, centrerad sydingång och torn med vapenhus i väster, samt sakristia åt norr. Hela inredningen är ljust färgsatt i främst vita och grå nyanser med mörkbrunt marmorerade bänkdörrar.

LÅNGHUS - Under orgelläktaren i väster finns underbyggnader med slutna väggar åt kyrkorummet. Vid den södra väggen står en gammal brudbänk. På nordväggen finns predikstolen med uppgång genom väggen från sakristian. Ovan varje bänkkvarter och i mittgången hänger en ljuskrona.
GOLV - Lackade, smala träplankor i gångarna, med låg, mattklädd ramp till koret. Under bänkarna är golvet täckmålat.
VÄGG - Slätputsade och avfärgade i en milt gulvit kulör.
PORT - Porten till vapenhuset i väster är en halvfransk pardörr med tre fyllningar och av gångjärn och fyllningar att döma kan den vara ursprunglig. Handtaget är sentida. Översta fyllningen är störst och den smala i mitten minst. En välvd, profilerad, lodrät mittlist. Sydportalen har sedan 1924 vindfång och svängdörrar som består av två högsmala dörrblad som i nästan hela sin höjd är glasade med horisontella spröjsar och rektangulära glasrutor. Portens omfattning av trä skjuter ut något i rummet och är täckmålad. Ovan sydportalen finns ett lunettfönster likt överdelen på övriga fönster.
INNERDÖRRAR - Dörren till sakristian sitter i en liten dörröppning med rakt överstycke. Dörren, som ger ett mycket ålderdomligt intryck, är en plankdörr som åt kyrkorummet är järnslagen. Dörren, målad vit, har en dragring av smide.
FÖNSTER - Sydfasaden har tre rundbågiga fönster i djupa, rundbågiga fönsternischer, nordfasaden sex. Fönstren har inner- och ytterbåge, där den senare kan vara ursprunglig medan innerbågen sannolikt sattes in 1928. Bågarna har en mittpost och två tvärposter, lufterna är spröjsade till mindre rutor.
TAK - Flackt, tunnvält trätak med brädor i fallande bredd i långhusets riktning, målat vitt. Profilerad, målad och förgylld taklist på långsidorna.
LÄKTARUNDERBYGGNADER - Läktarunderbyggnaderna från 1984 har slutna väggar mot kyrkorummet och en pardörr in till kyrkorummet med stående, vitlaserad furupanel. Varje dörrblad har två rektangulära fyllningar. På ömse sidor av pardörren finns glasade sidopartier. Rummen under läktaren får ljus från långhusets västra fönster som byggts in. Golven är täckta av heltäckningsmatta, väggarna är målade vita på puts och vävtapet, de platta taken är målade. Åt söder är ett förvaringsutrymme med en sentida spiraltrappa upp till läktaren. Utmed östväggen och delvis västväggen finns förvaringsskåp från 1984. Åt norr är en hall med toalett och ett samtalsrum med en soffgrupp. Alla dörrar är vitlaserade fyllningsdörrar av furu.

KOR - Koret ansluter till långhuset genom ett halvmeterbrett indrag invid varje långsida. Koret utvidgades åt väster dels 1951-52 och dels 1983 och når bänkskärmarna. I korets norra del står en dopfunt, i den södra en flygel och ett äldre golvur. Vid sidorna står nummertavlor på fot. Kormattan är av Agda Österberg.
GOLV - Golv från 1983 av relativt breda, lackade furuplankor, något höjt. Framför altaret är golvet upphöjt likt ett podium som är mattklätt.
VÄGG - Likt långhusets.
PORT - Saknas
FÖNSTER - I koret finns två fönster på vardera sidan om den centrerade altaruppsatsen, lika dem i långhuset med den skillnaden att fönsterbänkarna är täckta av en masoniteskiva som målats med en glansig färg i gråvit kulör samt att glaset är ett ofärgat antikglas, sannolikt insatt vid renoveringen 1951-52.
TAK - Flackt hjälmtak likt långhustaket som följer väggens rundning.

FAST INREDNING
ALTARE - Altaret mot östväggen är av målat trä och del av en stor, nyklassicistisk altaruppsats. I fronten finns tre rektangulära, marmorerade fyllningar. I varje fyllning finns även en förgylld reliefdekor. Under den utkragande altarskivan av trä finns en förgylld profilerad list med pärlstavsdekor.
ALTARUPPSATS - Stor, nyklassicistisk altaruppsats, sannolikt ursprunglig, med arkitektonisk uppbyggnad med ett tympanon med Jahvesol, uppburet av fyra kannelerade kolonner. Arkitraven har förgyllda dekorelement i relief likt en fris. Mittdelen är något indragen bakom kolonnerna och har en rundbågig nisch, prydd med äggstavslist och pärlstickslist kring altartavlan, en oljemålning med änglar målad av Anders Gustav Ljungström okänt år. Framför nischen står ett förgyllt träkors, lika högt som målningen, med törnekrona och vit svepeduk.
ALTARRING - Rundad, ursprunglig altarring som blev avkortad vid renoveringen 1983 och ej ansluter till östväggen längre. Den vitmålade barriären består av svarvade balustrar med förgylld bas och skaftring. Knäfallet är klätt med tyg medan armstödet är en utkragande list av trä.
BÄNKINREDNING - Bänkarna är de ursprungliga som byggdes om vid renoveringen 1924 med fyra kvarter, slutna åt mittgången och öppna åt sidogångarna, delade av en tvärgång på båda sidor i höjd med sydportalen. Kvarteren når i väster till läktarpelarna. Östra kvarteren innehåller 11 bänkrader, de västra sex. Bänkskärmarna har något indragna, rundade hörn. Dörrarna, likt bänkskärmarna, är försedda med en rektangulär, marmorerad fyllning. Gavelstyckena är försedda med klassiserande ornament i relief, med guttae och en romb längst upp och tre förgyllda kannelyrer i nedre delen. Runt hela kvarteret finns en utkragande, profilerad list. Undertill sitter bänkvärmare från 1983.
PREDIKSTOL - Kyrkans stora, nyklassicistiskt inspirerade predikstol med tillhörande ljudtak är tillverkad av Johannes Andersson från Mjöbäck 1842. Mellan ljudtaket och korgen finns en rundbågig ingång genom norrväggen, prydd med lagerlist. Denna flankeras av utskurna, grönmålade palmer och direkt ovan porten finns ett förgyllt kors med svepeduk. Hela predikstolen är färgsatt i ljust grått med ljusblå och förgyllda detaljer. Korgen är rund med en kraftig ansvällning nedtill som sluts med en kotte, som i sin tur vilar på en enkel kolonnett. Korgen pryds av en mängd förgyllda, klassiserande ornament; lagerbård, engagerade balustrar, blomstergirlander. Ljudtaket följer korgens form och kröns av en svepeduksdraperad urna. Det platta undertaket är försett med en Jahvesol. Från taket hänger figursågade tungor med tofsar.
ORGEL - Orgeln byggdes 1869 av Zetterqvist med nyklassicistisk målad fasad med förgyllda detaljer. Överdelen är tredelad med högre mittdel med tympanon försett med akroterion. Varje del har en rundbågig öppning som blottar metallpipor. Orgelfasaden är bevarad men orgelverket har byggts om 1924 och 1972.
LÄKTARE - Läktaren vilar på fyra kannelerade kolonner av målat trä med förgyllda detaljer. Läktarbröstningen kragar ut i en rundad mittdel från raka sidor med konkava anslutningar till ytterväggarna. Bröstningen har rektangulära fyllningar och ett sekundärt metall räcke. Undertaket är av bred, målad träpanel. På norra sidan finns läktarbänkar.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Medeltida, kalkformad, smäcker dopfunt, sannolikt från 1300-talet av granit. Den nedre delen av cuppan är prydd med tungliknande reliefdekor. Foten är sammanfogad av två delar och ansluter till cuppan via ett vulstornament och kragar sedan ut nedtill. Dopfat av mässing.
NUMMERTAVLA - Två stora tavlor i förgylld ram med ett snidat överstycke i rokokostil på ben från 1983.

VAPENHUS - Stort vapenhus med en äldre reliefhuggen gravhäll av sedimentär stenart uppsatt på norrväggen i väster och torntrappa på södra sidan. Trapploppet är svängt upp- och nedtill, av målat trä med profilerade framkanter på sättstegen. I en rund mäklare fäster ett trappräcke med fyrkantiga spjälor och kraftig handledare. Längs väggen löper en tunn ledstång med svart plast på stålstomme och konsoler av 1950-talstyp. Trappan är underbyggd med en vägg av lockpanel med en infälld dörr i väster. Snickerierna är målade i vitt och grått.
GOLV - Slipade stenskivor i kvadrater, troligen 1950-tal. Nedsänkt skrapmatta framför ytterporten.
VÄGGAR - Brädrivna, vitfärgade. Porten i väster sitter indragen i en djup nisch som är högre än taket.
PORT - En tvåbladig port åt väster, troligen ursprunglig, med sentida, slät insida. Dörrbladen har kraftiga tvärbjälkar med bandgångjärn. Mellan två gamla, spaderformade smidda beslag sitter ett stag som fästs i väggen. Låset är stort och av äldre smide med fjäder utan låskista. Dörren har ett överljus. Till kyrkan, i öster sitter en tvåbladig dörr lik den till läktaren, med tre fyllningar av likadant utförande som åt långhuset.
FÖNSTER - Ett lunettfönster sitter över ytterdörren med två bågar, spröjsat i ett skift på insidan, två på utsidan. Det är fäst med platta vredhakar.
TAK - Taket är plant och klätt med fasade brädor i längsgående riktning.

SAKRISTIA - Stor sakristia med högt i tak och rektangulär planform. I väster finns en utgång från 1924. Utmed västväggen löper en hög, brunmålad trätrappa upp till predikstolen. De två sista trappstegen, genom väggen, är av sten och putsade. Trappan är sannolikt original medan det vitlaserade räcket är sekundärt. I norr finns ett fönster och mot östväggen ett enkelt altarbord av trä. Invid sydväggen, mellan trappan och ingången till kyrkorummet, finns ett textilförvaringsskåp från 1984 av vitlaserat trä.
GOLV - Äldre golv av mycket breda, lackade ekplankor. Enkel målad golvlist, från 1984.
VÄGG - Slätputsade, vitmålade väggar.
PORT - Alla dörrar är gråmålade. Utgången har en målad ytter- och en innerdörr. Ytterdörren har ett enkelt dörrblad, innerdörren har sex fyllningar.
INNERDÖRRAR - Dörren mot kyrkorummet är en ålderdomlig plankdörr med stor låskista. Till predikstolen leder en tunn plankdörr med gångjärnsbeslag av smide. Båda har gångjärnsbeslag i smide och är sannolikt ursprungliga.
FÖNSTER - Fönster likt långhuset, dock lägre med korspost. I smygen finns stora hakar i smide.
TAK - Plant tak av äldre plankor i fallande bredd med en taklist med profilering, målade grå.

TORN - Ej besökt